MENU
  • ÇEVİRİ
  • YORUM
  • YARGI KRİZİ
  • PİYASALAR
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EDİTÖRDEN
  • SPOR
  • KÖŞE YAZILARI
  • DOSYA>Seçimin Ardından
  • GENEL
  • KİTAP
  • DOSYA>Avrupa'nın Seçimi
  • DOSYA>Emekliler
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • E-Bülten
Yeni Arayış
Yeni Arayış
Yeni Arayış
  • ANA SAYFA
  • KÖŞE & YORUM YAZILARI
  • GÜNDEM
  • KATEGORİLER
    • SİYASET
    • EKONOMİ
    • DIŞ POLİTİKA
    • KÜLTÜR SANAT
    • HUKUK
    • TEKNOLOJİ
    • PSİKOLOJİ
    • FELSEFE
    • KENT
    • EDEBİYAT
    • SAĞLIK
    • ASTROLOJİ
    • GEZİ
    • SÖYLEŞİ
    • EKOLOJİ
    • MEDYA
    • EĞİTİM
  • KÜNYE & İLETİŞİM
Kapat

Trump’ın büyüğü çuvalda!

Ana SayfaEkonomi̇Trump’ın büyüğü çuvalda!
Trump’ın büyüğü çuvalda!
27 Ocak, 2025, Pazartesi 08:30
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Murat Kartalkaya
Murat Kartalkaya

Trump’ın Meksika ve Kanada’ya Şubat ayıyla birlikte %25 gümrük vergisi uygulayacağı, Paris iklim anlaşmasından ve Dünya Sağlık Örgütünden çıkacağı söylemleri var. Piyasalar, Trump ın tehditlerinin gerçek mi, blöf mü olduğunu anlamaya çalışıyor. Çuvalda büyük Trump mı var, küçük mü?!

Dünyada gündem; Trump’ın Çin’e %60 gümrük vergisi uygulayacağı konuşuldu haftalarca. Şimdi %10 uygulanacak beklentisi var ama, belki de hiç uygulanmaz fısıltıları geliyor. Bu sefer piyasalar sevindiği %10 vergiyi beğenmemeye başladı. 

Trump’ın Meksika ve Kanada’ya Şubat ayıyla birlikte %25 gümrük vergisi uygulayacağı, Paris iklim anlaşmasından ve Dünya Sağlık Örgütünden çıkacağı söylemleri var. Piyasalar, Trump ın tehditlerinin gerçek mi, blöf mü olduğunu anlamaya çalışıyor. Çuvalda büyük Trump mı var, küçük mü?!
Tahmin edildiği gibi BOJ faiz artırdı. FED 29 Ocak tarihinde, ECB ise 30 Ocak tarihinde faiz kararlarını açıklayacak. Şubat başında da BOE kararı var. 2025 yılında faiz indirimine bence devam edecek ama, ne zaman ne kadar yapacaklar belli olmaz. 

TCMB faiz kararı; Beklenildiği gibi faizi %45 seviyesine çekti. Ocak ayı enflasyonu bir göreyim demedi. Ocak ayı enflasyonu büyük olasılık yüksek gelecek. Ocak enflasyonunu beklese faiz indiremeyecek; ee! Ağababalar faiz indirimi bekliyor. Mecbur faizi indirdi. 

Moody’s,  Türkiye not kararını açıkladı. Notumuzda bir değişiklik yapmadı. Türkiye’ye yatırım yapanlara dedi ki; “Türkiye’den deli para kazanırsınız. Merkez bankasının rezervleri dolu, paranızı geri alırsınız. Şimşek’de biz ne istiyorsak yapıyor zaten. Ancak devlet yetkilerinin tek bir kişi elinde aşırı kullanılması, siyasi tutuklamalar ülkenin kırılganlığını artırıyor, dikkatli olun”

17.01.2025 TCMB ve BDDK verilerine göre;

Portföy;
Yabancılar 67 milyon dolar hisse sattı. Tahvillerde 1,2 milyar dolarlık alış yaptı. Ama bu haftaki alış beni rahatsız etti. Teminatlarda bu meblağda bir artış var. 

Krediler; Krediler sakin. Bireysel kredi kart borçluluğu iki hafta üst üste daraldı. Tüketim ateşi artık tamamen söndü. Hükümet hedefini tutturdu. Mevduat ve kredi faizleri de ilgili hafta gevşedi. Yine de enflasyona göre daha hafif bir gevşeme var faizlerde. 
Nisan 2024 ayında; tüfe %69,80, ortalama bireysel kredi faizi %82,80, ortalama ticari kredi faizi %67,42 ve ortalama üç aylık mevduat faizi %68,88 seviyesindeydi. O zamandan bugüne tüfe %36 gevşerken bireysel kredi faizi ve üç aylık mevduat faizi %20, ticari kredi faizi %12 gevşedi. Faizler, enflasyondaki düşüşün gerçek olmadığını biliyor tabi. 

Dünya emtia endeksi; Jeopolitik risklerin azalması petrol fiyatlarını gevşetti. Emtia fiyatları 103 puanın üstünde kaldı ama zevksiz. 103 puanın üstünde kalması yukarı gitmesi demek, altına gelirse, bir, iki hafta gevşeme devam edebilir.  

Dolar/TL; 35,55 lira destek, 35,75 lira direnç. Sıkışma devam ediyor ama çok dikkatli olmak gerek. Teknik, Şubat’ın ikinci haftasına dikkat etmemizi öneriyor. 

ABD 10 yr tahvil; %4,74 direnç.  Geçen hafta; “%4,62 altına gelirse gevşeme devam eder” demiştim, tam %4,62 den kapadı. %4,35 hedefe girdi sanki.  

Eur/Usd; 1.04 üstüne attı. Süpriz oldu doğrusu herkese. Bakalım 1,04 üstünde kalabilecek mi?! 1,04 destek, 1,06 direnç.

Bist100; 10400 puan direnci olanca ihtişamı ile duruyor. Yabancı ısrarla gelmiyor. Ya TL değer kaybedecek ya borsa düşecek. Başka türlü gelmeyecekler artık belli oldu. Dolar/TL de Şubat ayında yukarı yapma olasılığı var. Böyle bir şey olur da Bist 2 dolar altına gelirse bence alırlar. 

TR  10 yr ve 2 yr tahvil; 2024 dördüncü çeyrek başından beri ama özellikle yılın son haftalarında ısrarla TR tahvilleri önermiştim.Tahmin ettiğim  gibi 10 yıllık tahvil faizi %25,25 hedefine değdi. İki yıllk tahvil faizi hedefime ise henüz var. Bu hafta satış gelip  faizlerin yukarı dönme olasılığı daha yüksek. On yıllıklarda %25,65 civarına, iki yıllıklarda %36 civarına yükseliş yaşanabilir. 

Altın; 2600 ile 2800 dolar arasında devam. 

Gümüş; 29,85 dolar ile 31,50 dolar arasında kalmaya devam ediyor. 31,50 doların üstünde iki hafta kalması yukarı hareketi tetikler.

Yazarlar sayfasını izyeret ettiniz mi?
Donal TrumpFEDPiyasalarMoodysTCMB

Yorum Yazın

Murat Kartalkaya
    Murat Kartalkaya

    Bizi Takip Edin
    Facebook
    X (Twitter)
    Instagram
    Linkedin
    Mastodon
    Bluesky
    Köşe Yazarları
    Akın Özçer
    Akın Özçer Süreç ya da Çözüm Komisyonu
    Yavuz Saltık
    Yavuz Saltık Üretimin ve emeğin sessiz tanıkları: Türkiye’de emeklilik, yaşlılık ve toplumsal adalet
    Murat Aksoy
    Murat Aksoy Komisyonda MHP+CHP+DEM Parti+muhalefet birlikte hareket edebilir mi?
    Özgür Çoban
    Özgür Çoban Almanya'da demokrasinin sessiz intiharı
    Burcu Ağca Karakaya
    Burcu Ağca Karakaya Öğrenci konuşmalarının eğitimdeki yeri ve TED-Ed
    Ali Kılıç
    Ali Kılıç Bilgisiz inanç mı, yoksa bilginin değişken inancı mı?
    İlter Turan
    İlter Turan Türkiye’yi Lübnanlaştırma hevesleri yersizdir
    Armağan Öztürk
    Armağan Öztürk Alevi Açılımı
    Osman Erden
    Osman Erden Almanya- İsrail ilişkileri ve kültür sanat alanında ifade özgürlüğü (1)
    Kübra Evliyaoğlu
    Kübra Evliyaoğlu Unutmanın teolojisi: Kronos, Antigone ve küller arasında zamanın bedenini aramak
    Erol Katırcıoğlu
    Erol Katırcıoğlu Komisyon oturumları canlı yayınlansın
    Hakan Tahmaz
    Hakan Tahmaz Komisyon kuruluyor sorular çoğalıyor
    Özgür Öğütcen
    Özgür Öğütcen Gündelik Hayattaki Şiddet Üzerine
    Çağhan Uyar
    Çağhan Uyar Kılıç, kalkan ve ümmet: Türkiye'yi geçmiş nostaljisiyle yönetmek
    M. Coşkun Cangöz
    M. Coşkun Cangöz Yaz sıcakları Hazine’yi de vurdu: Borçlanma yakıyor!
    SON GELİŞMELER
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    instagram gel gel
    Yeni Arayış
    KünyeGizlilik PolitikasıE-BültenRSSSitemapSitene EkleArşiv
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDIN

    Yeni Arayış | Onemsoft Haber Yazılımı