MENU
  • ÇEVİRİ
  • YORUM
  • YARGI KRİZİ
  • PİYASALAR
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EDİTÖRDEN
  • SPOR
  • KÖŞE YAZILARI
  • DOSYA>Seçimin Ardından
  • GENEL
  • KİTAP
  • DOSYA>Avrupa'nın Seçimi
  • DOSYA>Emekliler
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • E-Bülten
Yeni Arayış
Yeni Arayış
Yeni Arayış
  • ANA SAYFA
  • KÖŞE & YORUM YAZILARI
  • GÜNDEM
  • KATEGORİLER
    • SİYASET
    • EKONOMİ
    • DIŞ POLİTİKA
    • KÜLTÜR SANAT
    • HUKUK
    • TEKNOLOJİ
    • PSİKOLOJİ
    • FELSEFE
    • KENT
    • EDEBİYAT
    • SAĞLIK
    • ASTROLOJİ
    • GEZİ
    • SÖYLEŞİ
    • EKOLOJİ
    • MEDYA
    • EĞİTİM
  • KÜNYE & İLETİŞİM
Kapat
estheteclinic haber üstü reklam

İYİ Parti’ye yapılan haksızlık

Ana SayfaKöşe YazilariİYİ Parti’ye yapılan haksızlık
İYİ Parti’ye yapılan haksızlık

İYİ Parti’ye yapılan haksızlık

12 Mart, 2024, Salı 21:30
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Yeni Arayış
Yeni Arayış
Akşener CHP’yle köprüleri atarak müstakil siyaset kulvarına geçti. Bu kararın Cumhur İttifakı lehine sonuç doğuracağı ve muhalefetin elindeki kazanımları önemli ölçüde kaybedebileceği sıklıkla dile getirildi. Ancak İyi Parti’nin bu kararından sonra pek çok muhalif parti kendi adaylarıyla seçime girme kararı aldı.İyi Parti muhalif kamuoyunda en çok eleştirilen parti. Özel olarak CHP elitleri, genel olarak ise bir zamanlar Millet İttifakı koalisyonu içinde siyaset yapan ve söz söyleyen kesimler Akşener liderliğini suçluyor. İyi Partinin önce Kılıçdaroğlu’nun adaylığına karşı çıkan tek muhalif parti olması, ardından ise ittifaklara karşı müstakil siyaset sıkışı tartışmanın temelindeki iki mesele.Ayrıca İmamoğlu ve Yavaş’ın cumhurbaşkanlığı seçim sürecindeki sinik tutumu bir başka alt gündem maddesi olarak sürekli bir şekilde zihinleri işgal ediyor. Akşener bu iki ismi suçladıkça, İmamoğlu ve Yavaş’ın çevresinde yoğunlaşmış kesimler İyi Partiyi ötekileştiren bir dili popülerleştiriyor. Bu arada son bir yılda pek çok önemli İyi Partili ismin liderlerini eleştirerek partiden istifa etmesi politik çatışmanın sadece İyi Parti ile CHP arasında değil, doğrudan doğruya İyi Partinin kendi içinde de devam ettiğini gösteriyor.
İyi Parti gerçekten de muhalif cepheyi bozan bir Truva atı gibi mi işlev görüyor? Yoksa Akşener siyasetine haksızlık yapan bir kara propaganda dili makul olanın önüne mi geçti? Bu yazıda ikinci olasılık lehine bir dizi argüman geliştireceğim.

İKİ OLASILIK LEHİNE BİR DİZİ ARGÜMAN

Peki, bu eleştirilerde haklılık payı var mı? İyi Parti gerçekten de muhalif cepheyi bozan bir Truva atı gibi mi işlev görüyor? Yoksa Akşener siyasetine haksızlık yapan bir kara propaganda dili makul olanın önüne mi geçti? Bu yazıda ikinci olasılık lehine bir dizi argüman geliştireceğim.Öncelikle Kılıçdaroğlu ve onu destekleyen kesimlerin muhalefetin ortak adayını belirleme sürecinde ortaya çıkan aksaklıkları bir türlü izah edemediğini söylemek gerekli.  İmamoğlu ve Yavaş gibi toplumsal kabul düzeyi daha yüksek adaylar varken neden Kılıçdaroğlu ismi dayatıldı? Kılıçdaroğlu’nu CHP kurultayında devirmiş sıkı Kılıçdaroğlu yanlıları bile Akşener’in zamanında yaptığı uyarıda bir haklılık payı olduğunu kabul etmiyor.Akşener “Kılıçdaroğlu olmasın, seçimi kaybedebiliriz” demişti. Akşener’e rağmen Kılıçdaroğlu aday oldu. Bu nedenle seçim kaybedildi. Ama kimse, özellikle de CHP elitleri “Akşener haklıymış” diyemiyor. Bu durum makul mü? Benzer bir sorun İmamoğlu ve Yavaş meselesi bakımından da söz konusu. Dün İmamoğlu aday olmadığı için seçim kaybeden zihniyet bugün İmamoğlu’nun tekrar belediye başkanı seçilmesine odaklanmış durumda. Muhalefetin çapı ve ufku son bir yılda epey daraldı. Geçen sene bu zamanlarda sadece seçimi kazanmakla kalmayıp ülkedeki anayasal sistemi de değiştireceğini uman kesimler bugün belediyeleri korumayı başarı sayıyor.
CHP’li belediye başkanlarını desteklemeyen İyi Parti yoğun bir şekilde eleştiri alırken aynı yolu izleyen DEM’in kararı ise saygıyla karşılanıyor. Tıpkı Cumhurbaşkanlığı adaylığı meselesi gibi İyi Partiye yönelik bu ölçüsüz eleştiri tavrını anlamak mümkün değil.

AKŞENER’İN HATALARI OLDU AMA…

Şüphesiz ki Akşener’in de hataları oldu bu süreçte. Kılıçdaroğlu’nun kendi adaylığını dayatan oyun planı karşısında daha erken bir aksiyom ortaya koyabilirdi. Ama yine de esas soru önemini koruyor. Seçimin kaybedilmesinin sorumlusu aday olmakta ısrar eden Kılıçdaroğlu ve ona karşı çıkmayan İmamoğlu ve Yavaş değil de, neden Akşener olsun?Bir diğer sorun 3. yol anlayışı. Akşener CHP’yle köprüleri atarak müstakil siyaset kulvarına geçti. Bu kararın Cumhur İttifakı lehine sonuç doğuracağı ve muhalefetin elindeki kazanımları önemli ölçüde kaybedebileceği sıklıkla dile getirildi. Ancak İyi Partinin bu kararından sonra pek çok muhalif parti kendi adaylarıyla seçime girme kararı aldı. Özellikle DEM’in tavrı oy oranı nedeniyle belirleyiciydi. DEM 3 büyük şehir dahil hemen tüm illerde kendi adaylarını çıkarma kararı aldı. DEM’in katılmasıyla İyi Partiyle başlayan 3. yol arayışının daha da kitleselleştiğine tanıklık ettik. Bu arada karşı ittifakta da çözülmeler oldu.Yeniden Refah’ın AKP ile kıran kırana mücadeleye girmesi bu seçimim dikkate değer hususlarından biridir. Bu noktada da İyi Partiye ciddi eleştiri ve ithamlar yöneltildi. CHP’nin kurumsal liderliği değil belki ama, kesinlikle bu partiye yakın kesimler CHP adaylarına karşı kendi adaylarıyla seçime giren İyi Partiyi yoğun bir şekilde olumsuzladı. İşin ilginç yanı aynı elitlerin DEM’i eleştirmekten kaçınması. Yani CHP’li belediye başkanlarını desteklemeyen İyi Parti yoğun bir şekilde eleştiri alırken aynı yolu izleyen DEM’in kararı ise saygıyla karşılanıyor. Tıpkı Cumhurbaşkanlığı adaylığı meselesi gibi İyi Partiye yönelik bu ölçüsüz eleştiri tavrını anlamak mümkün değil.
Yazarlar sayfasını izyeret ettiniz mi?

Yorum Yazın

e-bülten sağ blok
Yeni Arayış
    Yeni Arayış

    Bizi Takip Edin
    Facebook
    X (Twitter)
    Instagram
    Linkedin
    Mastodon
    Bluesky
    Köşe Yazarları
    Murat Aksoy
    Murat Aksoy Şirin: Bu kitabı alamayacak babalara ücretsiz ulaştırmak istiyorum
    Bahattin Yücel
    Bahattin Yücel İsrail-İran ve Ortadoğu
    Burak Can Çelik
    Burak Can Çelik İsrail-İran geriliminde yeni perde: Son gelişmeler ve bölgesel yansımalar
    Tunay Şendal
    Tunay Şendal İsrail-İran Savaşı’nın dinamikleri ve Türkiye
    Mehmet Hasgüler
    Mehmet Hasgüler Bir AİHM kararı: Kara haber mi müjde mi?
    Gülseren Aydın
    Gülseren Aydın Meltem Arıkan oyunlarına feminist bakış
    Ali Kılıç
    Ali Kılıç BOP tıkır tıkır işliyor: Sessiz kartlar, derin hesaplar
    Hakan Şahin
    Hakan Şahin İsrail’in İran Saldırısı Türkiye’ye Neler Söylüyor?
    Korhan Gümüş
    Korhan Gümüş Yetimhane dünyanın en ilginç mimari koruma projelerinden biri olabilir
    Turgay Bozoğlu
    Turgay Bozoğlu Nükleer gölge ve ekonomik fırtına: Yeni bir krize hazır mıyız?
    Çağatay Arslan
    Çağatay Arslan Bir dostu ölü götürmek
    Bahar Akpınar
    Bahar Akpınar Penelope’nin örgüsünden bugünün kadınlarına: Oyalanmanın, hatırlamanın ve direnmenin ritmi
    Bekir Ağırsoy
    Bekir Ağırsoy 1988-89 En Güzel Futbol Sezonu(muz) (2): Başka türlü bir şey
    Hakan Tahmaz
    Hakan Tahmaz Ferdi Zeyrek’in cenaze töreninin çoklu anlamı 
    Burcu Ağca Karakaya
    Burcu Ağca Karakaya Kopya çekmedim, sadece kendi algoritmamı kullandım!
    Buse Ayazma
    Buse Ayazma Duygusal zekalarımız savaşsın isterdim ama…
    SON GELİŞMELER
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    instagram gel gel
    tanpınar haber altı
    Yeni Arayış
    KünyeGizlilik PolitikasıE-BültenRSSSitemapSitene EkleArşiv
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDIN

    Yeni Arayış | Onemsoft Haber Yazılımı