MENU
  • ÇEVİRİ
  • YORUM
  • YARGI KRİZİ
  • PİYASALAR
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EDİTÖRDEN
  • SPOR
  • KÖŞE YAZILARI
  • DOSYA>Seçimin Ardından
  • GENEL
  • KİTAP
  • DOSYA>Avrupa'nın Seçimi
  • DOSYA>Emekliler
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • E-Bülten
Yeni Arayış
Yeni Arayış
Yeni Arayış
  • ANA SAYFA
  • KÖŞE & YORUM YAZILARI
  • GÜNDEM
  • KATEGORİLER
    • SİYASET
    • EKONOMİ
    • DIŞ POLİTİKA
    • KÜLTÜR SANAT
    • HUKUK
    • TEKNOLOJİ
    • PSİKOLOJİ
    • FELSEFE
    • KENT
    • EDEBİYAT
    • SAĞLIK
    • ASTROLOJİ
    • GEZİ
    • SÖYLEŞİ
    • EKOLOJİ
    • MEDYA
    • EĞİTİM
  • KÜNYE & İLETİŞİM
Kapat

Deva ve Gelecek

Ana SayfaSi̇yasetDeva ve Gelecek
Deva ve Gelecek
18 Eylül, 2024, Çarşamba 07:55
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Armağan Öztürk
Armağan Öztürk

Davutoğlu ve Babacan başarılı bürokrat siyasetçiler olarak isim yaptılar. Ancak bugün itibariyle her iki partinin de ihtiyacı olan şey bürokrat akıl değil, popülizm. Bu konuda bir dram yaşanıyor. Duygulara hitap eden, insanları coşturan, kimlik ve siyasal bağlılık hissini güçlendiren siyasetçiler değil Babacan ve Davutoğlu. Bu nedenle ayrı ayrı başaramadıkları şeyi bir araya gelerek başarmaları çok da mümkün görünmüyor. 

Siyasetin ağırlık merkezi AKP ve CHP. İktidar mücadelesi bu iki parti arasında geçmekte. Yorumcular ve gözlemciler daha çok bu iki partinin iç dinamikleri ve birbirleriyle olan ilişkilerine odaklanmış durumda. Ancak bir süredir en hararetli kesim AKP dışı sağ muhalefet. İyi Parti hızı azalsa da istikrarlı bir şekilde çözülmeye devam ediyor. Ümit Özlale’nin istifasıyla vekil sayısı 30’a düştü. Bu eğilimi tersine çevirecek beklenmedik bir gelişme olmazsa İyi Parti Meclisteki grup niteliğini yitirebilir. Ayrıca AKP’nin Yeniden Refah kadrolarına yaptığı hamlenin başarılı olduğunu gözlemliyoruz. En son Urfa Belediye Başkanı partiden istifa etti. Yeniden Refah’ın toplumda hala bir karşılığı var. Ancak AKP mi Refah mı sorusu sorulduğunda Refah’a kayan eller yeniden AKP’de toplanıyor.

DEVA, Gelecek Partisi ve bazı Demokrat Partili vekiller ise merkez sağı yeniden inşa etme ve mecliste güç birliği yapma amacında. Kemal Kılıçdaroğlu’na sempatisini her fırsatta dile getiren Cemal Enginyurt’un yaz aylarında yaptığı yeni grup açıklaması atılan ilk işaret fişeği. Enginyurt’a göre bazı DEVA’lı, Gelecek Partili, eski İyi Partili ve Demokrat Partililerin de katılımıyla yeni bir grup kurulacaktı. Ancak bu temenniyle karışık öngörünün altı dolmadı. Geçen hafta Ali Babacan’ın DEVA ile Gelecek arasında birleşme müzakereleri yapıldığına yönelik beyanatı ise sözler bir genel başkanın ağzından çıktığı için daha önemli ve dikkate değer. 

​DEVA ile Gelecek birleşebilir, ya da en azından Mecliste yeni bir grup kurabilir mi sorularını merkeze alarak AKP dışı sağ muhalefete mercek tutalım. Öncelikle Ali Babacan’ın açıklamaları iki nedenle önemli: DEVA’da ideolojik bir kırılma yaşandığı çok açık. Çünkü kurulduğu günden beri Babacan, partiyi liberal yanı ağır basan demokrat bir parti olarak tanımlamaya özen gösteriyordu. Ancak şu aralar merkez sağ kavramını sıklıkla kullanıyor. DEVA’nın başını çektiği birliktelik merkez sağdaki boşluğu dolduracak.

Tabii politik tansiyonun hep yüksek seyrettiği, pek çok partinin hiçbir şey yapmasalar dahi belli kimlik ve ideolojilerinin temsilcileri olduğu için toplumdan kabul gördüğü bir ortamda DEVA’nın Türkiye gerçeklerini nihayet anlayıp kendisine siyasal bir ufuk çizmesi olumlu. Ancak doğru kavram merkez sağ mı, orası çok açık değil. Çünkü sağcılık hala çok önemli olsa da, sağı milliyetçiliği dışarıda bırakan muhafazakar demokrat bir içerikle yeniden kurmak çok zor. Adnan Menderes, Turgut Özal veya Süleyman Demirel gibi isimler pek çok yurttaş için hiçbir anlam ifade etmiyor. Onların politik ruhunu geri çağırmak politika yapıcılara beklenen yararı sağlamayabilir. 

DEVA en baştan beri Davutoğlu’nun yoğun ısrarlarına rağmen yalnız yürümeyi tercih etmişti. Bugün itibariyle bu soylu yalnızlıktan vazgeçiyor. Başka çaresi de yok zaten. Çünkü angaje oldukları ittifak siyaseti çöktü. Kılıçdaroğlu ve Akşener koltuklarını kaybetti. Millet İttifakı yok artık. Parti varoluş krizi içinde kıvranıyor. 

DEVA, SOYLU YALNIZLIKTAN VAZGEÇİYOR

​İkinci mesele işbirliği çabasıyla ilgili. DEVA en baştan beri Davutoğlu’nun yoğun ısrarlarına rağmen yalnız yürümeyi tercih etmişti. Bugün itibariyle bu soylu yalnızlıktan vazgeçiyor. Başka çaresi de yok zaten. Çünkü angaje oldukları ittifak siyaseti çöktü. Kılıçdaroğlu ve Akşener koltuklarını kaybetti. Millet İttifakı yok artık. Parti varoluş krizi içinde kıvranıyor. Çünkü AKP’den oy çekemiyor. Dahası potansiyel oy tabanını oluşturan kentli muhafazakar demokrat kesimler bile CHP’li adaylara oy vermekte. Ayrıca İyi Parti ve Yeniden Refah’ın başına gelenler ibret niteliğinde. AKP geçmişte olduğu gibi şu anda da kendisi dışındaki sağ partileri parçalayarak bünyesine katma konusunda bir hayli başarılı. Bir şeyler yapmak zorundalar. Güç birliği seçeneği bu nedenle devreye sokuldu.

​Bu plandaki en büyük sorun düşük liderlik kapasitesiyle ilgili. Davutoğlu ve Babacan başarılı bürokrat siyasetçiler olarak isim yaptılar. Ancak bugün itibariyle her iki partinin de ihtiyacı olan şey bürokrat akıl değil, popülizm. Bu konuda bir dram yaşanıyor. Duygulara hitap eden, insanları coşturan, kimlik ve siyasal bağlılık hissini güçlendiren siyasetçiler değil Babacan ve Davutoğlu.

Bu nedenle ayrı ayrı başaramadıkları şeyi bir araya gelerek başarmaları çok da mümkün görünmüyor. Yine de bu girişimi önemsemek gerekir. Çünkü CHP kısmen de olsa kendini değiştirdi. Bu sayede ciddi bir yerel seçim başarısına imza attı. DEVA ve Gelecek’in ise yeni bir başlangıç yapmaları, bu mümkün olmuyorsa öyle bir izlenim yaratmaları gerek.

Yazarlar sayfasını izyeret ettiniz mi?

Yorum Yazın

Armağan Öztürk
    Armağan Öztürk

    Bizi Takip Edin
    Facebook
    X (Twitter)
    Instagram
    Linkedin
    Mastodon
    Bluesky
    Köşe Yazarları
    Murat Aksoy
    Murat Aksoy Top şimdi iktidarın sahasında
    İlter Turan
    İlter Turan Aşırı seçkin üretimi sorun yaratabilir
    Hakan Tahmaz
    Hakan Tahmaz PKK’nın silah bırakması ve feshi: Siyasetin gerekleri, toplumsal beklentiler
    Fatih Öztürk
    Fatih Öztürk Yargısal Aktivizm: Yargı eliyle siyaseti şekillendirirken Robert Justin Lipkin’i okumak ve Ran Hirschl’i dinlemek
    Serap Mumcu
    Serap Mumcu Yunan Sanatı’na giriş
    Nazlı Akyüz
    Nazlı Akyüz Bir koridordan fazlası: Zengezur hattında Rusya-Azerbaycan gerilimi
    Erdem Bağcı
    Erdem Bağcı 2025 yıl sonu için beklenen riskler
    Burcu Ağca Karakaya
    Burcu Ağca Karakaya PISA 2025 ile Eğitimin yeni rotası: İklim okuryazarlığı ve geleceğin sorumlu vatandaşları
    Betül Özdemir Güran
    Betül Özdemir Güran Büyüyünce ne olacaktın
    Mehmet Akif Koç
    Mehmet Akif Koç Modern İran nesrinin sosyalist-Türk öncüsü: Gulam-Hüseyin Sâedî
    Buğra Gökçe
    Buğra Gökçe Serenad
    Armağan Öztürk
    Armağan Öztürk CHP’nin AKP ile müzakere yapma zorunluluğu
    Kübra Evliyaoğlu
    Kübra Evliyaoğlu Aynı nehrin kuyusu: Sonsuz döngüler
    Başak Yağmur Eray
    Başak Yağmur Eray Duvarlarda Mualla, küpürde direniş
    Bilgehan Uçak
    Bilgehan Uçak Economist Konferansı’ndan 
    Beril Esra Atahan
    Beril Esra Atahan Bazen cennet, bazen cehennem: Bipolar biriyle ilişki yaşamak 
    SON GELİŞMELER
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    instagram gel gel
    Yeni Arayış
    KünyeGizlilik PolitikasıE-BültenRSSSitemapSitene EkleArşiv
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDIN

    Yeni Arayış | Onemsoft Haber Yazılımı