MENU
  • ÇEVİRİ
  • YORUM
  • YARGI KRİZİ
  • PİYASALAR
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EDİTÖRDEN
  • SPOR
  • KÖŞE YAZILARI
  • DOSYA>Seçimin Ardından
  • GENEL
  • KİTAP
  • DOSYA>Avrupa'nın Seçimi
  • DOSYA>Emekliler
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • E-Bülten
Yeni Arayış
Yeni Arayış
Yeni Arayış
  • ANA SAYFA
  • KÖŞE & YORUM YAZILARI
  • GÜNDEM
  • KATEGORİLER
    • SİYASET
    • EKONOMİ
    • DIŞ POLİTİKA
    • KÜLTÜR SANAT
    • HUKUK
    • TEKNOLOJİ
    • PSİKOLOJİ
    • FELSEFE
    • KENT
    • EDEBİYAT
    • SAĞLIK
    • ASTROLOJİ
    • GEZİ
    • SÖYLEŞİ
    • EKOLOJİ
    • MEDYA
    • EĞİTİM
  • KÜNYE & İLETİŞİM
Kapat
estheteclinic haber üstü reklam

Türkiye’nin stagflasyon sorunu

Ana SayfaGenelTürkiye’nin stagflasyon sorunu
Türkiye’nin stagflasyon sorunu
19 Ağustos, 2024, Pazartesi 06:45
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Erdem Bağcı
Erdem Bağcı

Türkiye özelinde, stagflasyonun nedenlerinin değerlendirdiğimizde; Ekonomik Birimlerin Beklentilerinin Yanlış Yönetilmesi, Maliyet Enflasyonu ve Ücret-Fiyat Sarmalı Yaşanması ve Piyasa Yapısında Yaşanan Değişiklikler öne çıkmaktadır. Türkiye’nin stagflasyon problemiyle maalesef talep enflasyonuyla mücadele politikalarıyla mücadele edilemez ve sorun çözülemez.

Stagflasyon, yüksek enflasyon oranları, yüksek işsizlik oranları ve ekonomik durgunluğun veya düşük büyüme oranlarının aynı anda ortaya çıkması durumunu ifade eder. Stagflasyonun nedenleri karmaşık olup birden fazla faktörün birleşmesiyle oluşabilir. Ancak, stagflasyonun yaygın nedenleri; arz şoklarının yaşanması, ekonomik politikaların yanlış kurgulanması ve uygulanması, ekonomik birimlerin beklentilerinin yanlış yönetilmesi, maliyet enflasyonun ve ücret – fiyat sarmalının yaşanması, piyasa yapısında yaşanan bozulmalar, küresel gelişmeler ve iklim değişikliği şeklinde sıralanabilir.

1. Arz şoklarının yaşanması:

1970'lerde yaşanan petrol krizleri, arz şoklarına neden olarak stagflasyona neden olan tarihteki en önemli örnektir. Petrol fiyatlarındaki ani artışlar, üretim maliyetlerini artırarak mal ve hizmetlerin fiyatlarını yukarı çekmiş, bu da enflasyonu tetiklemiştir. Aynı zamanda, üretim maliyetlerindeki bu artış, ekonomik büyümeyi yavaşlatmış ve işsizliği artırmıştır.

Diğer bir ifade ile; enerji, metal ve tarım gibi temel hammadde fiyatlarındaki ani yükselişler, genel fiyat düzeyini artırarak enflasyonu yükseltirken, ekonomik faaliyetleri yavaşlatarak işsizliği artırabilir. Bu durum, arz cephesinde şokların yaşanmasının hem fiyatları hem de işsizliği aynı anda arttırmakta ve stagflasyona yol açmaktadır.

2. Ekonomik Politikaların Yanlış Kurgulanmasıve Uygulanması:

Merkez bankalarının ekonomik büyümeyi teşvik etmek amacıyla para arzını aşırı şekilde artırması, talep enflasyonuna neden olabilir. Ancak bu politikalar, enflasyonu kontrol altına almayı zorlaştırır ve enflasyonun yükselmesine yol açmaktadır.

Hükümetlerin mali disiplinden saparak aşırı kamu harcamaları yapması, talebi artırarak enflasyonu körükleyebilir. Ancak bu harcamalar sürdürülebilir olmadığı için sonunda ekonomik durgunluğa yol açmaktadır.

3. Ekonomik Birimlerin Beklentilerinin Yanlış Yönetilmesi:

Eğer tüketiciler ve firmalar gelecekte enflasyonun artacağını beklerlerse, bu beklentiler gerçeklemeyecek bir enflasyonun gerçekleşmesine yol açar. Çünkü, firmalar, maliyet artışlarını beklemeyerek; gelecekte artacağını beklediği oranda fiyatları artıracaktır. Bu durum enflasyonu tetikler. Aynı şekilde, tüketicilerde gelecekte fiyatların artacağını düşünerek, taleplerini erkene çekebilir ve sürdürülmesi mümkün olmayan bir büyüme oluşacaktır. Sonuç olarak izleyen dönemlerde, tüketim düşeceği için, talep azalacak ve işletmeler yatırım harcamalarını düşürecek ve ekonomik büyüme yavaşlayacaktır.

Piyasalarda oligopol veya monopol gibi rekabetin sınırlı olduğu durumlarda, firmalar fiyatları daha kolay artırabilmektedir. Bu durum enflasyonu körüklemekte ve ekonomik büyümenin yavaşlamasına neden olabilmektedir. Bu nedenle, tam rekabet ortamının oluşması için, kamu otoritesinin özellikle tarım sektöründe üreticilerin son tüketiciye kolay ulaşmasını sağlayacak mekanizmalar kurması gerekmektedir.

4. Maliyet Enflasyonu ve Ücret-Fiyat Sarmalı Yaşanması:

Yaşam maliyetlerinin yükselmesine bağlı olarak haklı olarak emek kesiminin enflasyona karşı kendilerini korumak için daha yüksek ücret talep etmesi, firmaların da verimliliklerini arttırmak yerine; bu yüksek ücretleri karşılayabilmek için ürün fiyatlarını artırması, maliyet enflasyonuna neden olacaktır. Bu süreç, ekonomik büyümenin yavaşlamasına ve işsizliğin artmasına yol açmaktadır.

5. Piyasa Yapısında Yaşanan Bozulmalar:

Piyasalarda oligopol veya monopol gibi rekabetin sınırlı olduğu durumlarda, firmalar fiyatları daha kolay artırabilmektedir. Bu durum enflasyonu körüklemekte ve ekonomik büyümenin yavaşlamasına neden olabilmektedir. Bu nedenle, tam rekabet ortamının oluşması için, kamu otoritesinin özellikle tarım sektöründe üreticilerin son tüketiciye kolay ulaşmasını sağlayacak mekanizmalar kurması ve tedarik zincirinin monopol güçlerin eline geçmesini önlemesi gerekmektedir.

6. İklim Değişikliği:

Tarım ürünlerindeki verimliliği azaltarak gıda fiyatlarını artırabilmekte ve enflasyona yol açabilmektedir. Aynı zamanda, üretim süreçlerinde aksamalara neden olarak ekonomik büyümeyi yavaşlatabilmektedir.

Türkiye özelinde, stagflasyonun nedenlerinin değerlendirdiğimizde; Ekonomik Birimlerin Beklentilerinin Yanlış Yönetilmesi, Maliyet Enflasyonu ve Ücret-Fiyat Sarmalı Yaşanması ve Piyasa Yapısında Yaşanan Değişiklikler öne çıkmaktadır.

Türkiye’nin stagflasyon problemiyle maalesef talep enflasyonuyla mücadele politikalarıyla mücadele edilemez ve sorun çözülemez.

 

Yazarlar sayfasını izyeret ettiniz mi?

Yorum Yazın

e-bülten sağ blok
Erdem Bağcı
    Erdem Bağcı

    Bizi Takip Edin
    Facebook
    X (Twitter)
    Instagram
    Linkedin
    Mastodon
    Bluesky
    Köşe Yazarları
    Murat Aksoy
    Murat Aksoy CHP’de sular nasıl durulur?
    Hakan Tahmaz
    Hakan Tahmaz Ferdi Zeyrek’in cenaze töreninin çoklu anlamı 
    Burcu Ağca Karakaya
    Burcu Ağca Karakaya Kopya çekmedim, sadece kendi algoritmamı kullandım!
    Buse Ayazma
    Buse Ayazma Duygusal zekalarımız savaşsın isterdim ama…
    Betül Özdemir Güran
    Betül Özdemir Güran Ötekiyle aynı arasında nefes aralığı: Cehennemden aşka bir yolculuk
    Mesut Balcan
    Mesut Balcan Acının estetiği ve gerçekliği: Werther'den Müslüm Baba'ya uzanan çığlıklar ve acının ortak dili 
    Sema Erder
    Sema Erder Bağımlılık, kayırmacılık ve dayanışma
    Başak Yağmur Eray
    Başak Yağmur Eray Vefanın ve vicdanın lideri: Özgür Özel
    Cengiz Kapmaz
    Cengiz Kapmaz Silahlı direnişten silahsız direnişe: Öcalan’ın yeni toplum tasavvuru
    Erdem Bağcı
    Erdem Bağcı TCMB’nin faiz düşürmesi rasyonel mi?
    Özgür Çoban
    Özgür Çoban Hollanda’da siyasi deprem: Faşistlerle iş birliğinin bedeli
    Ali Kılıç
    Ali Kılıç Ferdi Zeyrek’in ardından
    Bahattin Yücel
    Bahattin Yücel Türkiye ve Dünya
    Armağan Öztürk
    Armağan Öztürk Sağ popülizm, sivil Atatürkçülük ve CHP
    Emrah Aslan
    Emrah Aslan Son kaleyi savunmak: CHP’yi savunmak demokrasiyi savunmaktır
    Tuğba Muslu
    Tuğba Muslu Neresi vatan
    Onur Tuğrul Karabıçak
    Onur Tuğrul Karabıçak CHP’nin Yol Haritası ve Direnişin Temel Noktası: Müzakere
    Kübra Evliyaoğlu
    Kübra Evliyaoğlu Dik durmanın bedeli: Kurbanlık, bilinç ve içimizdeki Polyksena üzerine bir düşünce yürüyüşü
    Beril Esra Atahan
    Beril Esra Atahan Aşkın Kuantumu: Beden, zihin ve ruh üçlemesinde bir dalgacık 
    SON GELİŞMELER
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    instagram gel gel
    tanpınar haber altı
    Yeni Arayış
    KünyeGizlilik PolitikasıE-BültenRSSSitemapSitene EkleArşiv
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDIN

    Yeni Arayış | Onemsoft Haber Yazılımı