MENU
  • ÇEVİRİ
  • YORUM
  • YARGI KRİZİ
  • PİYASALAR
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EDİTÖRDEN
  • SPOR
  • KÖŞE YAZILARI
  • DOSYA>Seçimin Ardından
  • GENEL
  • KİTAP
  • DOSYA>Avrupa'nın Seçimi
  • DOSYA>Emekliler
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • E-Bülten
Yeni Arayış
Yeni Arayış
Yeni Arayış
  • ANA SAYFA
  • KÖŞE & YORUM YAZILARI
  • GÜNDEM
  • KATEGORİLER
    • SİYASET
    • EKONOMİ
    • DIŞ POLİTİKA
    • KÜLTÜR SANAT
    • HUKUK
    • TEKNOLOJİ
    • PSİKOLOJİ
    • FELSEFE
    • KENT
    • EDEBİYAT
    • SAĞLIK
    • ASTROLOJİ
    • GEZİ
    • SÖYLEŞİ
    • EKOLOJİ
    • MEDYA
    • EĞİTİM
  • KÜNYE & İLETİŞİM
Kapat
estheteclinic haber üstü reklam

Kendini sevmekten vazgeçenler

Ana SayfaKöşe YazilariKendini sevmekten vazgeçenler
Kendini sevmekten vazgeçenler

Kendini sevmekten vazgeçenler

09 Mart, 2024, Cumartesi 21:35
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Yeni Arayış
Yeni Arayış
Ünlü çocuk psikoloğu, psikoterapist ve aynı zamanda bir öğretmen olan Dr. Haim G. Ginott’un çocuklarla sağlıklı iletişimdeki öncü teknikleri bugün hala psikoloji ve kişisel gelişim alanlarına ilham vermeye devam ederken, ünlü psikoloğun “Anne Baba ve Çocuk Arasında” isimli meşhur kitabından bir alıntı geçenlerde sosyal medyada dolaşırken yeniden rastladığımda bir kez daha karnıma yumruk gibi oturdu: “Çocuklarınızı sürekli eleştirdiğinizde sizi sevmekten vazgeçmezler, kendilerini sevmekten vazgeçerler.” Sürekli eleştirilen çocuk derinlerde bir yerde kendini hiç sevemez, hep sevilmek için çabalar da bunu hiç başaramaz. Ebeveynlerin çocuklarıyla iletişimi alanında yazılmış en kıymetli eserlerden biri olan “Anne Baba ve Çocuk Arasında” bugün hala ebeveynlerin en çok faydalanabilecekleri kitaplardan biri. Şimdilerde de sosyal medyada bu meşhur kitaptan hepsi ebeveynler için birer rehber niteliğinde olan çarpıcı ifadelerin alıntıları yapılıyor. Bu ifadeler ebeveynler için yol gösterici olduğu kadar kendi defektlerinin farkındalığını geliştirmiş yetişkinler için de oldukça yaralayıcı, çok güçlü ifadeler. Sürekli tenkit eden ya da çocuklarının türlü davranışlarına kızan babaların davranışları ataerkil toplumlarda neredeyse babalardan beklenen davranışlar haline gelmiş maalesef…Anneler bile çocuklarını terbiye ederken, “baban kızar” derler bizim topraklarda. Ne var ki anneler kızarken hiç karışmayan, sessiz kalan, pasif babalar da ayrı bir felakettir. İki türlüsünü de yaşayan bir dolu yaralı genç yetişkin tanıyorum. Psikoloji açısından ele alındığında Ginott’un bahsettiği gibi sürekli tenkit edilen çocuk günün sonunda kendini sevmekten vazgeçiyor çünkü kabul görmüyor. Kabul görmek için belki farkında olmadan deliler gibi çabalayan yetişkinler de aslında çok daha arkalarda beğenilmek, sevilmek için çabalıyor.

MÜKEMMELLİYETÇİ OLMA EĞİLİMİ

Hayatın erken dönemlerinde ebevynlerin sık sık eleştirdiği çocuklar büyüdüklerinde kabul görmek için çabalarken elbette bu durum ilişkilerine ve ilişkilerinin kalitesine de yansıyor. Sürekli eleştirilen, küçük görülen, aşağılanan çocuk büyüdüğünde derinlerde kendinden hep şüphe duyuyor. Davranışlarından, hissettiklerinden, düşündüklerinden de şüphe duyarak eleştirilmekten korkuyor.Tüm bunlara ilave olarak herhangi bir konuda risk almaktan kaçarak güvenli alanda kalmayı tercih ediyor. Çocukluğunda ne yapsa eleştirilen çocuk mükemmelliyetçi olma eğilimiyle kendini bir yetişkin olarak çok yoruyor, çabalıyor çünkü ebeveynlerinin inandırdığı yetersizliğinin ortaya çıkmasından korkuyor. Belki işinde çok başarılı oluyor, belki aldığı her görevi en iyi şekilde yerine getiriyor ama kalbini hep yoruyor ve başarıları da asla yetmiyor.
Yeterliliklerini abartan ve bunun farkında olmayanlar Dunning- Kruger sendromu adı verilen başka bir etkinin altındalar, çocukluklarında sürekli tenkit edilen şimdinin yetişkinleri zaten kendilerini eleştiren biri olmasa dahi kendilerine karşı oldukça acımasız birer eleştirmen haline geliyor.

HAYAT CANINA OKUYOR

Özellikle kurumsal hayatta da çok gözlemliyorum. İş yerinde alt tarafı bir e-posta hazırlamak, kimi zaman bir hediye seçmek, bir konu hakkında konuşma metni ya da sunum hazırlamak için hata yapmaktan kaçındıklarından çok uzun zaman harcayanları, harap olanları biliyorum. Elbette işin içine iş hayatı ve narsist, arızalı yöneticiler de girince yetişkinlerde tenkitler tüm geçmiş yaraları açıyor. Bazen bir işe kalkışmak da o işi tamamlamak da ruhu, zihni, kalbi dehşet yoruyor.Velhasıl her şeyi mükemmel yapma isteği ile bir çok iş son dakikaya kalabiliyor. Siz her şey mükemmel olsun isterken, son derece niteliksiz olduklarının farkında olmayanlar her işte tırmanıyor. Yeterliliklerini abartan ve bunun farkında olmayanlar Dunning- Kruger sendromu adı verilen başka bir etkinin altındalar, konuyu dağıtmayayım ancak çocukluklarında sürekli tenkit edilen şimdinin yetişkinleri zaten kendilerini eleştiren biri olmasa dahi kendilerine karşı oldukça acımasız birer eleştirmen haline geliyor. Sık sık her konuyu fazla düşünen ve her konuyu analiz eden ve eninde sonunda her işte kendini yırtan yetişkinler kendini kanıtlama ihtiyacından elbette bir gün yoruluyor ancak o gün gelene kadar hayat canlarına okuyor.
Yazarlar sayfasını izyeret ettiniz mi?

Yorum Yazın

e-bülten sağ blok
Yeni Arayış
    Yeni Arayış

    Bizi Takip Edin
    Facebook
    X (Twitter)
    Instagram
    Linkedin
    Mastodon
    Bluesky
    Köşe Yazarları
    Hasan Bülent Kahraman
    Hasan Bülent Kahraman 27 Mayıs 1960 Darbesine Yeni Bakışlar (1)
    Eser Karakaş
    Eser Karakaş Erdoğan’ın uğradığı en büyük hezimet
    Adnan Ekinci
    Adnan Ekinci Anayasa Günlüğü - İlk Gün
    Yüksel Işık
    Yüksel Işık Ey CHP: Titre ve Kendine Dön
    Tuğba Muslu
    Tuğba Muslu Düşünmeyen nesiller projesi
    Murat Kartalkaya
    Murat Kartalkaya Beyaz Saray’da aşk başkadır!
    Osman Erden
    Osman Erden “Führer’e İtaat”
    Murat Aksoy
    Murat Aksoy Şirin: Bu kitabı alamayacak babalara ücretsiz ulaştırmak istiyorum
    Bahattin Yücel
    Bahattin Yücel İsrail-İran ve Ortadoğu
    Burak Can Çelik
    Burak Can Çelik İsrail-İran geriliminde yeni perde: Son gelişmeler ve bölgesel yansımalar
    Tunay Şendal
    Tunay Şendal İsrail-İran Savaşı’nın dinamikleri ve Türkiye
    Mehmet Hasgüler
    Mehmet Hasgüler Bir AİHM kararı: Kara haber mi müjde mi?
    Gülseren Aydın
    Gülseren Aydın Meltem Arıkan oyunlarına feminist bakış
    Ali Kılıç
    Ali Kılıç BOP tıkır tıkır işliyor: Sessiz kartlar, derin hesaplar
    Hakan Şahin
    Hakan Şahin İsrail’in İran Saldırısı Türkiye’ye Neler Söylüyor?
    Korhan Gümüş
    Korhan Gümüş Yetimhane dünyanın en ilginç mimari koruma projelerinden biri olabilir
    Turgay Bozoğlu
    Turgay Bozoğlu Nükleer gölge ve ekonomik fırtına: Yeni bir krize hazır mıyız?
    Çağatay Arslan
    Çağatay Arslan Bir dostu ölü götürmek
    Bahar Akpınar
    Bahar Akpınar Penelope’nin örgüsünden bugünün kadınlarına: Oyalanmanın, hatırlamanın ve direnmenin ritmi
    Bekir Ağırsoy
    Bekir Ağırsoy 1988-89 En Güzel Futbol Sezonu(muz) (2): Başka türlü bir şey
    SON GELİŞMELER
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    instagram gel gel
    tanpınar haber altı
    Yeni Arayış
    KünyeGizlilik PolitikasıE-BültenRSSSitemapSitene EkleArşiv
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDIN

    Yeni Arayış | Onemsoft Haber Yazılımı