MENU
  • ÇEVİRİ
  • YORUM
  • YARGI KRİZİ
  • PİYASALAR
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EDİTÖRDEN
  • SPOR
  • KÖŞE YAZILARI
  • DOSYA>Seçimin Ardından
  • GENEL
  • KİTAP
  • DOSYA>Avrupa'nın Seçimi
  • DOSYA>Emekliler
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • E-Bülten
Yeni Arayış
Yeni Arayış
Yeni Arayış
  • ANA SAYFA
  • KÖŞE & YORUM YAZILARI
  • GÜNDEM
  • KATEGORİLER
    • SİYASET
    • EKONOMİ
    • DIŞ POLİTİKA
    • KÜLTÜR SANAT
    • HUKUK
    • TEKNOLOJİ
    • PSİKOLOJİ
    • FELSEFE
    • KENT
    • EDEBİYAT
    • SAĞLIK
    • ASTROLOJİ
    • GEZİ
    • SÖYLEŞİ
    • EKOLOJİ
    • MEDYA
    • EĞİTİM
  • KÜNYE & İLETİŞİM
Kapat

Ahmet Türk’e demokrasi,  İmamoğlu’na Silivri olmaz/olamaz 

Ana SayfaSi̇yasetAhmet Türk’e demokrasi,  İmamoğlu’na Silivri olmaz/olamaz 
Ahmet Türk’e demokrasi,  İmamoğlu’na Silivri olmaz/olamaz 

Yeni süreç başladığından itibaren bazı şeyler yanlış değerlendiriliyor ve tartışılıyor. Bunlardan ilki, 1 Ekim’de başlayan süreç PKK Kongresinin feshi ve silah bırakma kararıyla tamamlandı yaklaşımı. 

13 Mayıs, 2025, Salı 08:20
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Hakan Tahmaz
Hakan Tahmaz

Yeni dönemde, Kürt siyasetçi Ahmet Türk Mardin Belediyesindeki görevine dönecek, Ahmet Özer veya Ekrem İmamoğlu’nun yargılanmaları ve CHP’ye yönelik yargı sopasının sürecek olması nasıl bir akıl ve mantık işi, anlamak oldukça zor.  

PKK, 12’nci Kongresinin sonucunu açıkladı. Yeni politik bir şey yok. Silahsızlanma için herhangi bir talep ileri sürülmüş değil. Beklentilerin aksine TBMM ve herkesi sorumluluğa ve göreve çağırmış. Açıklamada mevcut ideolojik çizgisine dair vurgular dikkat çekici. 

Bunlar, önümüzdeki günlerde farklı yönleriyle tartışılacak konular. Şimdilik her şey İmralı ile planlandığı gibi ciddi bir sorunla karşılaşmadan uygulanıyor. 

Şimdi Ankara’nın atacağı adımların neler olacağı ve nasıl bir yol haritası izleyeceği merak ediliyor ve tartışılıyor. 

Yeni süreç başladığından itibaren bazı şeyler yanlış değerlendiriliyor ve tartışılıyor. Bunlardan ilki, 1 Ekim’de başlayan süreç PKK Kongresinin feshi ve silah bırakma kararıyla tamamlandı yaklaşımı. 

Bu bir yönüyle bir yere kadar doğru. Ama Kürtlerin eşit yurttaşlık hakları temelinde Kürt sorunun demokratik çözümü bakımından ise daha yolun başındayız. Şimdi demokratik mücadele zemininde daha kararlı yola çıkma hazırlığı yapılıyor 

Silahsızlanma ile bunun hazırlıklarını tamamlıyor. Bu anlamda verili siyasal koşullarda Kürt sorunun eşit yurttaşlık temelinde kalıcı olarak, demokratikleşerek çözümü tartışmaları şimdilik öncelikli gündem değişmiş gibi görünse de esas hedef bu olduğundan bu ıskalanarak herhangi adım atılamaz.  

İktidarın, PKK’nın silahsızlanmasına ve örgütsel varlığını sonlandırmasına indirgediği yeni sürecin, başarıyla sonuçlanmasının bile tahminlerin çok ötesinde zaman alacağını tartışmaya gerek dahi yok. Ama bu başarılsa bile ne Kürt sorunu çözülmüş olacak ne de “Terörsüz Türkiye” hedefine ulaşılmış olacak. 

PKK’nın feshi ve silah bırakması ile Kürt sorununun ürettiği çatışma ve şiddetin araçlarından birisi devre dışı bırakılmış olacak. 

PKK’nin ortadan kalkmış veya kaldırılmış olması, sorunu üreten siyasal ve toplumsal zeminin bütün yönleriyle ortadan kaldırılması anlamına gelmediğini unutarak konuşmak veya PKK’nin devre dışına çıkmasını kamuoyuna böyle sunmak yanıltıcı olduğu kadar tehlikeli bir yaklaşımdır. 

PKK 29 Kürt isyanının en sonuncusu, en büyüğü, en kitleselleşmiş, küreselleşmiş ve en uzun süreni. Kimilerinin iddia ettiği gibi 12 Eylül Askeri darbesi sonrası Diyarbakır cezaevindeki kırımın ürettiği bir sorun da değildir. Böyle sunmak Kürt sorununun özünü gizleme çabasıdır. 

Elbetteki Diyarbakır cezaevi müdürü Albay Esat Oktay Yıldıran’ın siyasi ve etnik kırımı ve buna karşı tarihe geçen direniş isyanı, PKK’nin hızla güçlenmesine vesile olmuştur, tetiklemiştir. 

Cumhuriyetin Atatürk dâhil kurucu kadrolarının yanlış siyasal tercihlerinin, daha açıkça yanlış temellerde kurdukları Türk ulusu yaratma politikalarının doğal sonucudur, Kürt sorunu. Bu bakımdan, kuruluştan hemen sonra cumhuriyetin yanlış yorumlanmasının bir sonucu olmadığı gibi, PKK de 12 Eylül darbecilerinin etnik kırımlarının bir sonucu değildir. Bizzat yüzyıllık cumhuriyetin sorunudur. Sorunun kalıcı ve kökten çözümü kurucu felsefeyle yüzleşmeyi gerektirir.

İkinci ise Kürtlere demokrasi, özgürlük, geri kalana otoriter yönetim olacak iddiası büyük bir çarpıtma, Kürt karşıtlığı değilse deli saçma bir siyasal iddia, varsayım olmanın ötesinde bir anlamı veya gerçekliği olacak bir şey değil.

Kürt hareketi bu süreçte, Kürtlerin demokratik haklarını savunmanın Türkiye demokrasisinin daha makro ihtiyaçlarını birlikte karşılayan bir pozisyonda olacak. CHP bunu karşılıksız bırakırsa seçimleri Cumhur İttifakı’na elleriyle teslim etmiş olacak.

Bıktıran ve usandıran tartışma

PKK’nin feshi ve silahsızlanması ile Kürtlerin hakları otomatik bir biçimde tanınmayacaktır. Böylesi bir süreçte, politik iddiaya, iradeye sahip bir merkez parti veya odak da söz konusu değildir. İktidar, soruna “küçük dokunuşlarla” süreci yürütmeye çalışıyor. PKK ise radikal bir paradigma değişikliğine gitmenin hazırlığında, iktidarı, küresel imkanları da kullanarak zorlamaya çalışıyor. 

PKK’nin fesih ve silahsızlanma kararı aldıktan sonra, iktidarın ve TBMM’nin bunun yasal gereklerini yerine getirmesi, bir af ya da ceza indirimi yoluyla bir biçimde PKK’lilerin salıverilmesi, Kandil veya başka yerdekilerin bir plan dahilinde Türkiye’ye gelebilmesi, DEM Partili siyasilerin, Kobani, DTK, HDK gibi davalardan tutukluların salıverilmesi, kayyım atamaları ile görevden alınanların görevlerine dönmesi gibi bir çok şey, evrensel hukukun, anayasanın, yasalarımızın, daha da ötesi mantığın, aklın gerekleridir. Bunlar olacak mı beli değil.  

Bunlar olurken, Batı’da her şeyin bugün olduğu gibi sürme ihtimaliyle sürece soğuklaşanların, ya da Kürt siyasal hareketini örtük veya açık eleştirmenin mantıkla ve izanla izah edebilecek bir yanı yok.

Kürt siyasetçi Ahmet Türk Mardin Belediyesindeki görevine dönecek, Ahmet Özer veya Ekrem İmamoğlu’nun yargılanmaları ve CHP’ye yönelik yargı sopasının sürecek olması nasıl bir akıl ve mantık işi, anlamak oldukça zor.  

Bunu anlaşır kılan, on yıllardır yasaların Ankara’da, İstanbul’da  bir tür, Diyarbakır’da Mardin’de, Hakkari de başka tür uygulanan bir ülkede, bunun şimdi tersine dönme ihtimalini akıllarına getirmekteler. Ne de olsa hukuksuzluğun, anayasasızlığın hüküm sürdüğü bir dönem yaşanıyor. 

Bütün bunlar, vatandaşlık meselesi, Kürt sorununun çözüm için gereken anayasa değişiklikleri gibi konuların ağızlara alınamadığı bir siyasal ortamın oluşmasına yol açıyor.

Aslında bunları, demokratik muhalefetin veya iktidara aday olanların yüksek sesle konuşmasının proje üretmesinin tam zamanı.  

İki nedenle, Cumhur İttifakı partileri bu anlamda Kürt sorununun çözüm kapasitesini tüketeli yıllar oldu. İkincisi bu süreci İspanya gibi başlatanlarla çözen parti farklı olacaksa ki, öyle görünüyor, ana muhalefet partisi CHP’nin iktidar olması için bundan başka iktidar olma şansı yok. 

Kürt hareketi bu süreçte, Kürtlerin demokratik haklarını savunmanın Türkiye demokrasisinin daha makro ihtiyaçlarını birlikte karşılayan bir pozisyonda olacak. CHP bunu karşılıksız bırakırsa seçimleri Cumhur İttifakı’na elleriyle teslim etmiş olacak.

  • Yeni Süreç ilerlerken sorumluluklar Yeni Süreç ilerlerken sorumluluklar
Yazarlar sayfasını izyeret ettiniz mi?
Kürt SorunuPKKDevlet BahçeliAhmet TürkEkrem İmamoğlu

Yorum Yazın

Hakan Tahmaz
    Hakan Tahmaz

    Bizi Takip Edin
    Facebook
    X (Twitter)
    Instagram
    Linkedin
    Mastodon
    Bluesky
    Köşe Yazarları
    Eser Karakaş
    Eser Karakaş 30 Haziran davası üzerinden ülkenin makus talihi
    Yüksel Işık
    Yüksel Işık Kaosun karşısında, umudun yanında 
    Murat Kartalkaya
    Murat Kartalkaya Azgın küresel iştah!
    Serap Mumcu
    Serap Mumcu Venedik’in son maskesi: Bezos’un Düğünü, kentin geleceği ve gerçek sahipleri
    Hasan Bülent Kahraman
    Hasan Bülent Kahraman 27 Mayıs 1960 Darbesine Yeni Bakışlar (3)
    Reha Çamuroğlu
    Reha Çamuroğlu Yine mi CHP?
    Turgay Bozoğlu
    Turgay Bozoğlu Zenginliğin illüzyonu 
    Murat Aksoy
    Murat Aksoy Kılıçdaroğlu CHP’yi “devlet”le barıştırmak istiyor olabilir mi?
    Fahri Bakırcı
    Fahri Bakırcı CHP’de parti disiplini üzerine
    Başak Yağmur Eray
    Başak Yağmur Eray Butlan, hırs ve meşruiyet: Bir siyasi müdahale anatomisi
    Bahattin Yücel
    Bahattin Yücel Bölgedeki gelişmeler ve CHP üzerindeki baskı
    Buse Ayazma
    Buse Ayazma Ama kafası nasıl güzel (!)
    Burak Can Çelik
    Burak Can Çelik Hindistan’ın Orta Doğu’daki diplomatik yükselişi
    Tunay Şendal
    Tunay Şendal Muhalefetin ontolojik ve pratik rolü
    Çağatay Arslan
    Çağatay Arslan Yolda olmak: Türkiye’den İsveç’e bisikletin sosyolojisi
    Bilal Sambur
    Bilal Sambur Düşünmek olarak ‘din’
    Bahar Akpınar
    Bahar Akpınar Dante bugün Türkiye’de olsaydı: Cehennem katmanları ve Araf’ta bekleyenler
    Tuğba Arslan
    Tuğba Arslan Yaşar Kemal’in Anadolu sarısı
    Bekir Ağırsoy
    Bekir Ağırsoy Deneme türünün doğuşu - Montaigne'in hikayesi
    Gülseren Aydın
    Gülseren Aydın Bir beyitin gölgesinde
    Devrim Barış Çelik
    Devrim Barış Çelik Genel başkanlık makamı ve siyasal terbiye üzerine
    Betül Özdemir Güran
    Betül Özdemir Güran Olumlama yap senin de olsun
    Tuğba Yıldırım
    Tuğba Yıldırım Büyükada’nın iki yüzü: Huzurun gölgesinde kalabalık
    SON GELİŞMELER
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    instagram gel gel
    Yeni Arayış
    KünyeGizlilik PolitikasıE-BültenRSSSitemapSitene EkleArşiv
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDIN

    Yeni Arayış | Onemsoft Haber Yazılımı