MENU
  • ÇEVİRİ
  • YORUM
  • YARGI KRİZİ
  • PİYASALAR
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EDİTÖRDEN
  • SPOR
  • KÖŞE YAZILARI
  • DOSYA>Seçimin Ardından
  • GENEL
  • KİTAP
  • DOSYA>Avrupa'nın Seçimi
  • DOSYA>Emekliler
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • E-Bülten
Yeni Arayış
Yeni Arayış
Yeni Arayış
  • ANA SAYFA
  • KÖŞE & YORUM YAZILARI
  • KATEGORİLER
    • SİYASET
    • EKONOMİ
    • DIŞ POLİTİKA
    • KÜLTÜR SANAT
    • HUKUK
    • TEKNOLOJİ
    • PSİKOLOJİ
    • FELSEFE
    • KENT
    • EDEBİYAT
    • SAĞLIK
    • ASTROLOJİ
    • GEZİ
    • SÖYLEŞİ
    • EKOLOJİ
    • MEDYA
    • EĞİTİM
  • KÜNYE & İLETİŞİM
Kapat

Türkiye ve Dünya

ANA SAYFASİYASETTürkiye ve Dünya
Türkiye ve Dünya

Küreselcilik ve dijital demokrasi gibi kavramların yerini, gelişen teknolojileri kimlerin denetleyecekleri sorunsalı aldı. Kısa sürede “mavi yakalıların” kol güçlerine karşı ortaya atılan, “robotik çağ” ve beyaz yakalıları da etkileyeceği anlaşılan, “Yapay Zeka” gündeme geldi. 

11 Haziran, 2025, Çarşamba 07:00
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Bahattin Yücel
Bahattin Yücel
yazı içi reklam

Dünyada olağandışı gelişmelerin yaşandığı bu süreçte, iktidarı ve muhalefetiyle Türkiye’de siyaset tümüyle içe kapanmış izlenimi uyandırıyor. Türkiye bu kısır döngüden kısa sürede çıkamazsa, önümüzdeki dönemin çok daha zor geçeceğini öne sürmek, kehanet sayılmamalı.

Dünya ekonomisindeki gelişmeler, küresel ölçekte bir altüst oluş öncesini çağrıştırıyor. Hızla artan borç stokları, verimsizlik ve seksen yıllık parasal dengelerin sarsılma sürecine evrilmesi, uluslararası kriz olasılığını arttırıyor. 

ABD başta ekonomik büyüklük sıralamasında önde gelen, 20 ülkenin borç ve toplam GSMH’ları arasındaki oransal dengenin, giderek bozulduğu anlaşılıyor. Günümüz koşullarında 2.Büyük Savaş öncesini anımsatan gelişmelere tanık oluyoruz.

Hatırlayalım; ABD İkinci Dünya Savaşının bitimine kısa süre kala, altın yerine doların referans para birimi olmasını kabul ettirmişti. Bretton-Wood anlaşması ile 1944 yılında elde ettiği bu pozisyon, Nixon döneminde radikal bir değişiklikle güçlendirildi. Dolaşıma girecek dolar karşılığında bulundurulması gereken, altın rezervinden tek yanlı vaz geçildi.

ABD’nin para politikaları ile Dünya Ticaretindeki üstünlüğü karşısında, hayata geçirilmeye çalışılan, BRICS’ in dolara karşı bir alternatif para birimi oluşturma çabalarında, kayda değer ilerleme sağlanamadı.

Sonuçta Dünya’da verimlilik ilkesini gözetmeyi ikinci plana iten yeni bir süreç başladı. Üretim yerine finansal güçle yaratılan zenginlik, gelir dağılımında görülmedik eşitsizliklere yol açtı. Doğal kaynaklarından yararlanmak yerine, varlıklarını uluslararası tekeller ile paylaşmayı önceleyen, baskıcı iktidarlar bu dengesizliği gidermek yerine, işbirlikleri ile siyasal ömürlerini sürdürmeyi deniyorlar. Artan Dünya nüfusu, tarımsal üretimde yeterlik boyutlarını zorluyor.

Yaşadığımız yüzyılın başlarında uygarlıkların sonunun geldiği öne sürüldü. Klasik sanayiye dayalı teknolojilerin dönemlerinin kapandığı tartışılmaya başlandı. Gelişen bilişim sektörünün sayısal teknoloji ile yeni bir refah dönemini başlatacağı varsayımlarında bulunanların, hayalleri kısa sürede söndü.

Küreselcilik ve dijital demokrasi gibi kavramların yerini, gelişen teknolojileri kimlerin denetleyecekleri sorunsalı aldı. Kısa sürede “mavi yakalıların” kol güçlerine karşı ortaya atılan, “robotik çağ” ve beyaz yakalıları da etkileyeceği anlaşılan, “Yapay Zeka” gündeme geldi. 

Bir yanda yüzlerce yıl boyunca devletlerin egemenliklerinde vaz geçilmez sayılan, para basma yetkisi, sayısal teknolojinin yeni ürünü; kripto paralar karşısında etkisini yitirmeye başladı. Bir zamanların değişim simgesi olan; “küreselleşme” kara para ve kayıt dışılığı engelleyemedi.

ABD başta kapitalist ekonomiler bu süreçte Çin’in üretme kapasitesi ile sağladığı, pazar üstünlüğünü geç fark ettiler. Sayısal teknoloji ve özellikle elektrikli otomobil sektörlerinde Çin’in başarısı çarpıcı bir örnek oluşturdu.

Aslında GSMH’sı yüksek olan ülkeler başta ABD, tasarım ve kendi pazarlarını denetim yetkilerine güvenerek, üretmek yerine Çin’in ürünleriyle olağandışı zenginler ve  zenginlikler yarattılar. Özellikle elektronik ürünlerde tanınmış markaların çoğu Çin’de üretildi. 

Bir zamanların otomotiv devi ABD birkaç yılda Dünyanın en büyük ithalatçısı konumuna geldi. Trump’ın iktidara gelişiyle, yeniden üretime ağırlık vermeye çalışılsa da aradaki farkın kapatılması kolay görünmüyor.

Bu süreçte Rusya ile bağlarını güçlendirmek yerine bu ülkeyi izole etmeyi önceleyen, İngiltere’nin liderliğini yaptığı uluslararası blok, yeni çıkış yolları aradıkları izlenimi uyandırıyor. Örneğin Çin’in ticaret yollarını uzatmak ve son olarak gümrük duvarlarını olağanüstü yükseltmek gibi. 

Dünyada olağan dışı gelişmelerin yaşandığı bu süreçte, iktidarı ve muhalefetiyle Türkiye’de siyaset tümüyle içe kapanmış izlenimi uyandırıyor. 

Çökmek üzere olan ekonomi yüzünden, bozulan gelir dağılımı dengesi, tarım ve sanayi üretimindeki dramatik düşüş. Döviz çıkışını engellemek amacıyla uygulanan çok yüksek faizler bir yanda. Diğer yanda Ortadoğu’da 1990 yılından bu yana başlayan, ABD askeri müdahalesiyle oluşan yeni siyasal sınır tasarımları.

Türkiye bu kısır döngüden kısa sürede çıkamazsa, önümüzdeki dönemin çok daha zor geçeceğini öne sürmek, kehanet sayılmamalı.

  • Eleştiri ve İktidar Eleştiri ve İktidar
Yazarlar sayfasını izyeret ettiniz mi?
Yapay ZekaRobotik ÇağTürkiyeDünya

Yorum Yazın

yazı altı ebülten
Bahattin Yücel
    Bahattin Yücel

    Bizi Takip Edin
    Facebook
    X (Twitter)
    Instagram
    Linkedin
    Mastodon
    Bluesky
    Köşe Yazarları
    Sema Erder
    Sema Erder Yolsuzluktan isyana: Devlet-Toplum ilişkilerinde meşruiyetin sorgulanması*
    Eser Karakaş
    Eser Karakaş Voleybol, basketbol, futbol, Ali Koç, liyakat, rekabet
    Korhan Gümüş
    Korhan Gümüş 6-7 Eylül Sergisi’ne yapılan saldırı kendisini nasıl deşifre etti?
    Yüksel Işık
    Yüksel Işık 12 Eylül’ü yenersek, geleceği kazanırız
    Akın Özçer
    Akın Özçer Yanlışta ısrar
    Murat Kartalkaya
    Murat Kartalkaya Beleş darının güvercini çok olur!
    Çağhan Uyar
    Çağhan Uyar Kemal Bey’e açık mektup
    Bahattin Yücel
    Bahattin Yücel Düyunu Umumiye ve Reji Deneyi
    Reha Çamuroğlu
    Reha Çamuroğlu Değişen savaşlar, değişen insanlar
    Murat Aksoy
    Murat Aksoy İhtiyaç olan tek şey: Samimi bir görüşme
    Fahri Bakırcı
    Fahri Bakırcı  “Bilimci” ve “Yiyimci” Makyavelizm üzerine (3)
    Tunay Şendal
    Tunay Şendal Karşı-Devrimci hafızanın intikamcı tarih anlatısı
    Mustafa Ergen
    Mustafa Ergen Yeni Aracılar Çağı: Reklamdan akademiye, Agentic Web ve ArXiv’in yükselişi
    Herkül Millas
    Herkül Millas Milli açıklamaların yetersizliği
    Deniz Nas
    Deniz Nas Dönüşen CHP, sol popülizm ve Özgür Özel
    Bilal Sambur
    Bilal Sambur Hakimiyet saplantısı, hassasiyet değildir
    Semih Çoban
    Semih Çoban Bir öğle arası: Stephansplatz’da 20 dakika
    Aydan Bakan
    Aydan Bakan Pijamalı balon
    instagram gel gel
    Yeni Arayış
    KünyeGizlilik PolitikasıE-BültenRSSSitemapSitene EkleArşiv
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDIN

    Yeni Arayış | Onemsoft Haber Yazılımı