MENU
  • ÇEVİRİ
  • YORUM
  • YARGI KRİZİ
  • PİYASALAR
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EDİTÖRDEN
  • SPOR
  • KÖŞE YAZILARI
  • DOSYA>Seçimin Ardından
  • GENEL
  • KİTAP
  • DOSYA>Avrupa'nın Seçimi
  • DOSYA>Emekliler
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • E-Bülten
Yeni Arayış
Yeni Arayış
Yeni Arayış
  • ANA SAYFA
  • KÖŞE & YORUM YAZILARI
  • GÜNDEM
  • KATEGORİLER
    • SİYASET
    • EKONOMİ
    • DIŞ POLİTİKA
    • KÜLTÜR SANAT
    • HUKUK
    • TEKNOLOJİ
    • PSİKOLOJİ
    • FELSEFE
    • KENT
    • EDEBİYAT
    • SAĞLIK
    • ASTROLOJİ
    • GEZİ
    • SÖYLEŞİ
    • EKOLOJİ
    • MEDYA
    • EĞİTİM
  • KÜNYE & İLETİŞİM
Kapat

Beyoğlu -1-

Ana SayfaKentBeyoğlu -1-
Beyoğlu -1-
15 Ekim, 2024, Salı 07:10
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Ayşe Övür
Ayşe Övür

Bugün Beyoğlu olarak adlandırdığımız ilçede İstiklal Caddesi ve çevresini kapsayan büyük bir alanın Bizans İmparatorluğu ve öncesinde Sykai olarak adlandırıldığını biliyoruz. Sykai Yunanca’da “incir” anlamına geliyor. Bölge zaman zaman Pera olarak da adlandırılmıştır. Pera, Yunanca “karşısı” olarak çevrilebilir.

Hiç kuşkusuz İstanbul denince akla gelen ilk ilçelerden biri Beyoğlu’dur. Son yıllarda özellikle İstiklal Caddesi ve Galata civarı turizmin de etkisiyle tekrar günlük turların, gezilerin kapsama alanı içine girdi. 19. Yüzyıldan buyana hem eğlencenin merkezi hem de batılılaşmanın başladı nokta olmasıyla İstanbul’un geri kalanından daha renkli olduğunu ve daha fazla kültürü içinde barındırdığını söylemek kanımca yanlış olmaz.

Bugün Beyoğlu olarak adlandırdığımız ilçede İstiklal Caddesi ve çevresini kapsayan büyük bir alanın Bizans İmparatorluğu ve öncesinde Sykai olarak adlandırıldığını biliyoruz. Sykai Yunanca’da “incir” anlamına geliyor. Bu kelime bugün semt adı olarak “incirli, incirlik” olarak çevrilebilir. Bölge zaman zaman Pera olarak da adlandırılmıştır. Pera, Yunanca “karşısı” olarak çevrilebilir.

Osmanlı İmparatorluğu’nda ise Fatih Sultan Mehmet döneminde yaşamış Tursun Bey’in bölgeye rahatlıkla “Frengistan” dediğini biliyoruz. Örneğin Tursun Bey, kayıkçı ücretlerinden söz ederken “Frengistan’a 1 mangır vererek, kolayca geçebilirsiniz” der. Bu örnek ilginçtir. Zira 15. Yüzyılda Fatih Sultan Mehmet’in büyük bir zaferle İstanbul’u fethettiği bir süreçte hiç çekinmeden Galata bölgesine Frengistan denilebilmesi fetihten sonra Bizans isimlerinin telaffuzu konusunda hiçbir rahatsızlık duyulmadığını gösterir.

Galata adının kökeni konusunda ise çok farklı görüşler vardır ve kesin bir karara ulaşmak zordur. Bir görüşe göre semtin adı Yunanca galat/ süt kelimesinden geliyor. Bilindiği gibi Bizans öncesinden buyana Haliç çevresi geniş çayırlarla çevriliydi ve çokça hayvancılık yapılmaktaydı. Özellikle mandıracılık bölgede revaçta olan mesleklerden biriydi. Orta Çağ’da özellikle Museviler Galata civarındaki küçük köylerde sütçülük ve peynircilik yapardı. Galata adının da bu sütçülük yapan köylerden kaynaklandığını düşünen araştırmacılar vardır.

Bir diğer ilginç görüş ise Pierre Petrus Gilles’e aittir. Gilles Fransız devletinin resmi görevlisi olarak 16. Yüzyılda İstanbul’a gelir. Kentin Eskiçağa ait mimari kalıntılarını haritalandırır ve pek çok anıtsal kitabı kütüphanelerden alıp kendi ülkesine götürür. Gilles’e göre Galata adının sütle ilgisi vardır ama bu incir sütüdür. Bilindiği gibi incir meyvesinin kabuğunda beyaz bir sıvısı vardır. Ona göre Beyoğlu sırtlarına Sykai/ İncir-li deniliyorsa, o halde Galata adıyla arasında bir bağlantı olmalıdır.

Bugün kullandığımız Beyoğlu isminin de kesin olarak kaynağı bilinememektedir. Bununla birlikte çoğunlukla Osmanlı İmparatorluğu döneminde bölgede yaşayan zarif bir beyefendiyle ilgisi olabileceği düşünülmektedir.

BEYOĞLU İSMİNİN KAYNAĞI

Bir diğer fikre göreyse Galata İtalyanca “denize inen yol” anlamına gelen gallada/caladoo’dan gelmektedir.

Bugün kullandığımız Beyoğlu isminin de kesin olarak kaynağı bilinememektedir. Bununla birlikte çoğunlukla Osmanlı İmparatorluğu döneminde bölgede yaşayan zarif bir beyefendiyle ilgisi olabileceği düşünülmektedir. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Venedik elçisi ve büyük tüccarlardan Andre Giritti’nin bir Rum anneden dünyaya gelen gayri meşru oğlu Luigi akıllı ve zarif bir gençtir. Venedikli tüccar Andre Gritti’nin aslında Venedik kentinde resmi bir eşi ve çocukları vardır. Oğlu Luigi’yi resmi eşinin yaşadığı Venedik’e götürmez ama oldukça zeki olduğunu fark ettiği için Luigi’nin İstanbul’da iyi bir eğitim almasını sağlar. Ardından onu İstanbul’daki işlerinin yöneticisi yapar. Venedikli tüccar, özellikle Rusya, Ukrayna gibi Karadeniz’in kuzeyi ile yapılan buğday ticaretini elinde tutmaktadır.

İstanbul’daki işlerin başına geçen Luigi hem büyük bir ticareti yönetmektedir hem de keyifli bir hayatı vardır. Kanuni Sultan Süleyman döneminde bağlar ve çayırlarla çevrili bugünkü İstiklal Caddesi’nin Taksim’e yakın bir tarafında oldukça şık bir ev yaptırır. Zamanla bölge tanımlanırken Bey Oğlu’nun yaşadığı yer olarak Beyoğlu sözcüğü kullanılır.

Bir başka anlatım ise Fatih Sultan Mehmet dönemine kadar inmektedir. Buna göre Pontus prenslerinden biri Müslümanlığı seçerek İstanbul’a gelir. Prens güzelliğine ve manzarasına hayran kaldığı incirlerle, çayırlarla çevrili bu bölgede bir ev yaptırır. Zamanla Bey’in yaşadığı yer anlamında Beyoğlu kelimesi sözlüğümüze girer.

Devamı gelecek…

 

Yazarlar sayfasını izyeret ettiniz mi?

Yorum Yazın

Ayşe Övür
    Ayşe Övür

    Bizi Takip Edin
    Facebook
    X (Twitter)
    Instagram
    Linkedin
    Mastodon
    Bluesky
    Köşe Yazarları
    Korhan Gümüş
    Korhan Gümüş İtfaiyenin değerinin farkında mıyız?
    Herkül Millas
    Herkül Millas Şerif Mardin ve Modernleşme
    Seda Aktaş
    Seda Aktaş Dijital çağın estetik paradigmaları: Yapay zekâ, algoritmalar ve sanatsal üretim
    Zeynep Ardıç
    Zeynep Ardıç Büyüyen ekonomi ve küçülen hayatlar
    Bekir Ağırsoy
    Bekir Ağırsoy ​​Sancaktan Devlete sonra vilayete: Hatay'ın Güncesi
    Hakan Tahmaz
    Hakan Tahmaz Siyasal dönüşüm ve muhalefet
    Murat Aksoy
    Murat Aksoy CHP’nin CHP’lilerle sınavı
    Ali Kılıç
    Ali Kılıç Savaşın gölgesinde: Madenler, hafıza ve satranç
    Burcu Ağca Karakaya
    Burcu Ağca Karakaya Yenilikçi Sınıf Projesi: Vizyoner bir başlangıç mı, ileriye taşınması gereken bir deneme mi?
    Özgür Çoban
    Özgür Çoban Aşırı sağın gölgesinde Alman yargısı 
    Başak Yağmur Eray
    Başak Yağmur Eray Duvarların ardına saklanan siyaset
    Emir Berke Yaşar
    Emir Berke Yaşar İthal bir şey: Homofobi
    Betül Özdemir Güran
    Betül Özdemir Güran Toplumun dışına düşenler, buraya!
    SON GELİŞMELER
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    instagram gel gel
    Yeni Arayış
    KünyeGizlilik PolitikasıE-BültenRSSSitemapSitene EkleArşiv
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDIN

    Yeni Arayış | Onemsoft Haber Yazılımı