MENU
  • ÇEVİRİ
  • YORUM
  • YARGI KRİZİ
  • PİYASALAR
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EDİTÖRDEN
  • SPOR
  • KÖŞE YAZILARI
  • DOSYA>Seçimin Ardından
  • GENEL
  • KİTAP
  • DOSYA>Avrupa'nın Seçimi
  • DOSYA>Emekliler
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • E-Bülten
Yeni Arayış
Yeni Arayış
Yeni Arayış
  • ANA SAYFA
  • KÖŞE & YORUM YAZILARI
  • GÜNDEM
  • KATEGORİLER
    • SİYASET
    • EKONOMİ
    • DIŞ POLİTİKA
    • KÜLTÜR SANAT
    • HUKUK
    • TEKNOLOJİ
    • PSİKOLOJİ
    • FELSEFE
    • KENT
    • EDEBİYAT
    • SAĞLIK
    • ASTROLOJİ
    • GEZİ
    • SÖYLEŞİ
    • EKOLOJİ
    • MEDYA
    • EĞİTİM
  • KÜNYE & İLETİŞİM
Kapat

Etiyopya-Somali müzakeresinde neler oldu?

Ana SayfaGündemEtiyopya-Somali müzakeresinde neler oldu?
Etiyopya-Somali müzakeresinde neler oldu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ve Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali başkanlığında arasında Ankara Bildirisi imzalandı.

12 Aralık, 2024, Perşembe 13:39
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Yeni Arayış
Yeni Arayış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ve Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali başkanlığında dün yapılan ve yaklaşık yedi saat süren müzakerelerin ardından Ankara Bildirisi imzalandı. Bildiriye göre, Somali ve Etiyopya teknik heyetleri Türkiye'nin kolaylaştırıcılığında en geç 2025 yılı Şubat ayına kadar müzakerelere başlayacak ve bu müzakereleri dört ay içinde tamamlayacak.

Somali Cumhurbaşkanı Mahmud ve Etiyopya Başbakanı Ali beraberlerinde Dışişleri Bakanları’nın da yer aldığı geniş katılımlı heyetlerle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daveti üzerine dün Ankara’da bir araya geldi. Erdoğan’ın muhataplarıyla yaptığı ikili görüşmelerin ardından üçlü görüşme yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın hazır bulunduğu farklı formatlarda görüşmeler aralıksız devam etti.

Müzakereler yedi saat sürdü

Yaklaşık yedi saat süren müzakerelerin ardından üç lider Cumhurbaşkanlığı’nda ortak basın toplantısı düzenleyerek "Türkiye Cumhuriyeti’nin kolaylaştırıcılığıyla Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti ve Somali Federal Cumhuriyeti’nin Ankara Bildirisi"ni dünyaya duyurdu. Kabul edilen Ankara Bildirisi, Somali ve Etiyopya’nın önümüzdeki döneme güven içinde bakacağına ve yaşananları geride bıraktıklarına dair atıflar içeriyor.

Bildiri ile Somali’nin toprak bütünlüğü, birliği ve egemenliği Birleşmiş Milletler Şartı’na ve Afrika Birliği Kurucu Antlaşması’na uygun şekilde ve uluslararası hukukun ilkeleri çerçevesinde tanındı. Ayrıca, Etiyopya’nın uluslararası hukuk çerçevesinde ticari anlamda denize çıkışı, Somali Federal Hükümeti’nin egemen olduğu gerçeğinden hareketle, garanti altına alındı.

Bildirinin en önemli operatif maddelerinden biri olarak değerlendirilen maddesine göre, Somali ve Etiyopya teknik heyetlerinin Türkiye'nin kolaylaştırıcılığında en geç 2025 yılı Şubat ayına kadar müzakerelere başlaması ve bu müzakereleri dört ay içinde tamamlamaları öngörülüyor. Ankara Bildirisi’nde tarafların taahhütlerin yorumlanması ve uygulanmasıyla ilgili her türlü görüş ayrılığı diyalog yoluyla ve gerektiğinde Türkiye’nin desteğiyle barışçıl bir şekilde çözme taahhüdünde bulunduğu da kayda geçirildi.

Bildiri’nin imzalanması, dünyanın içinden geçtiği dönemde anlaşmazlıkların çözümünün mümkün olduğunu göstermesi açısından ümit verici bir gelişme olarak görülüyor.

Ankara Süreci’nde ne olmuştu?

Dışişleri Bakanı Fidan, 2024 yılı Temmuz ayında başlattığı Ankara Süreci’nde Etiyopya ve Somali heyetleriyle kapsamlı görüşmeler yapmıştı. Somali ve Etiyopya arasında 1 Ocak 2024 tarihinden bu yana yaşanan gerginliğin üstesinden gelmek için ülkelerin kırmızı çizgi olarak tanımladıkları hassasiyetler hakkında etraflıca bilgi sahibi olundu. Süreç boyunca bu hassasiyetler dikkate alındı.

Fidan bu süreçte iki kere Ankara’da ve bir kere New York’ta mevkidaşlarıyla görüştü. Fidan’ın ardından yürüttüğü diplomasi trafiği sonuç verdi.

Türkiye’nin rolü

Bu kazanım, Somali Cumhurbaşkanı Mahmud ve Etiyopya Başbakanı Ali’nin Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a duydukları güvenin bir sonucu olarak görülüyor. Dün Erdoğan’ın ev sahipliğinde düzenlenen ortak basın toplantısında taraflar dostluk mesajları vermiş ve bölgenin çatışma yerine dostluğa, gerginlikten ziyade iş birliğine, ekonomik kalkınmaya, milletin refahına ihtiyaç duyduğunu ettiler. Erdoğan da atılan bu adımdan duyduğu memnuniyeti, bu bölgedeki refahın, barışın ve huzurun dünyanın diğer gergin coğrafyalarına da örnek olmasını dilediğini kaydetti.

  • Suriye'de yeni dönem, Avrupa'da yeni sorunlar: Mültecilerin geleceği Suriye'de yeni dönem, Avrupa'da yeni sorunlar: Mültecilerin geleceği
Yazarlar sayfasını izyeret ettiniz mi?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanSomali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh MahmudEtiyopya Başbakanı Abiy Ahmed AliAnkara Bildirisi

Yorum Yazın

Yeni Arayış
    Yeni Arayış

    Bizi Takip Edin
    Facebook
    X (Twitter)
    Instagram
    Linkedin
    Mastodon
    Bluesky
    Köşe Yazarları
    Gülşah Eker
    Gülşah Eker Kent, Mekân, Geçicilik (1)
    Sema Erder
    Sema Erder Toprakta talandan arta kalanlar 
    Ahmet Ziya Gökalp
    Ahmet Ziya Gökalp ABD vs ÇİN biyolojik savaşı: Fentanil
    Erdem Bağcı
    Erdem Bağcı Türkiye ekonomisinde dezenflasyon dönemi
    Murat Özbank
    Murat Özbank İktidarın bekası mı, ülkenin bekası mı?
    Burak Savaş
    Burak Savaş Genç bir meslektaşının gözünden Necati Özkan
    Kübra Evliyaoğlu
    Kübra Evliyaoğlu Barış, hatırlamaktan vazgeçmeyenler içindir
    Armağan Öztürk
    Armağan Öztürk Kürt sorununu genişleyerek aşma stratejisi: Türk, Arap ve Kürt kardeşliği
    Beril Esra Atahan
    Beril Esra Atahan Sürdürdüğüm şey bitmiş miydi?
    Hasan Bülent Kahraman
    Hasan Bülent Kahraman Taşıyıcı koalisyonlar ve ormanın içindeki CHP
    Hakan Tahmaz
    Hakan Tahmaz Silahsızlanma döneminde, “Türk-Kürt-Arap İttifakı” tarihi kavşağı kaçırma riski
    Akın Özçer
    Akın Özçer Terörün gecikmiş sonuna doğru
    Çağhan Uyar
    Çağhan Uyar Karikatür
    Murat Aksoy
    Murat Aksoy Şimdi ‘taşıyıcı koalisyonlar’ inşa zamanı
    M. Coşkun Cangöz
    M. Coşkun Cangöz Yaz Sıcakları Hazine’yi de Vurdu: Borçlanma Yakıyor!
    Oğuz Demir
    Oğuz Demir Sakin sular, gergin bekleyiş: Ekonomi iki kritik virajın eşiğinde
    Eser Karakaş
    Eser Karakaş Sıfır ilke, sonsuz eyyamcılık… 
    Yüksel Işık
    Yüksel Işık Tarlakuşu Olmak
    Başak Yağmur Eray
    Başak Yağmur Eray Küçük dozlarla gelen felaket: Siyasi zehir
    Emir Berke Yaşar
    Emir Berke Yaşar Taner Akçam’a ve Post Kemalizm’e cevap
    Murat Kartalkaya
    Murat Kartalkaya Kalpler Trump, Trump diye atıyor
    SON GELİŞMELER
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    instagram gel gel
    Yeni Arayış
    KünyeGizlilik PolitikasıE-BültenRSSSitemapSitene EkleArşiv
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDIN

    Yeni Arayış | Onemsoft Haber Yazılımı