MENU
  • ÇEVİRİ
  • YORUM
  • YARGI KRİZİ
  • PİYASALAR
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EDİTÖRDEN
  • SPOR
  • KÖŞE YAZILARI
  • DOSYA>Seçimin Ardından
  • GENEL
  • KİTAP
  • DOSYA>Avrupa'nın Seçimi
  • DOSYA>Emekliler
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • E-Bülten
Yeni Arayış
Yeni Arayış
Yeni Arayış
  • ANA SAYFA
  • KÖŞE & YORUM YAZILARI
  • GÜNDEM
  • KATEGORİLER
    • SİYASET
    • EKONOMİ
    • DIŞ POLİTİKA
    • KÜLTÜR SANAT
    • HUKUK
    • TEKNOLOJİ
    • PSİKOLOJİ
    • FELSEFE
    • KENT
    • EDEBİYAT
    • SAĞLIK
    • ASTROLOJİ
    • GEZİ
    • SÖYLEŞİ
    • EKOLOJİ
    • MEDYA
    • EĞİTİM
  • KÜNYE & İLETİŞİM
Kapat
estheteclinic haber üstü reklam

Uluslararası tecrübeler şablon yok  

Ana SayfaSi̇yasetUluslararası tecrübeler şablon yok  
Uluslararası tecrübeler şablon yok  

Hiçbir süreç bir defada sonuçlanmadığı gibi başladığı gibi bitmez. Başarı için kuralı , kurulu ve hukuku belli ve aylarla değil yıllarla ifade edilen bir  süreç planlanmalı. 

27 Mayıs, 2025, Salı 07:40
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Hakan Tahmaz
Hakan Tahmaz

Barış ve çatışma çözümünün tek bir modeli yok. Her ülke bir diğerinin deneyiminde yararlanarak kendi özgün yolunu müzakere yöntemini, ve araçlarını yaratmak durumunda. Birçok deneyimde önce silahların devre dışı çıkartıldığı, bazılarında bunun tek taraflı olduğunu gerçeği  dikkate almak durumundayız.

Yeni süreç başladıktan bu güne kadar konuyla doğrudan ilgili sayısızı çalıştay ve panele katıldım. Medya organlarına ve çeşitli platformlardaki tartışmalarda öne çıktığı gibi bunlarda en güçlü iki eğilim dikkat çekiciydi. 

Bunlarda biri çeşitli nedenler belli ölçülerde anlaşılabilir olan sürece ilişkin güvensizlik. Diğeri ise Türkiye’deki yeni sürecin hiçbir biçimde farklı ülkelerdeki çatışma çözümü/barış arayışlarıyla benzerlik olmadığında hareketle bir biçimde yeni sürece karşı çıkış ifade edilmesi oldu.

Bu grupta yer alanların en temel eleştirileri ve çekinceleri uluslararası kabul görmüş, uygulanmış bir barış/çatışma çözümü arayışı metodun ve yönteminin varlığının kabulüne dayanmakta. 

Bu durum barış arayışın toplumsallaşmasını etkileyen önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye siyaseti gibi sivil toplumu ve hak temelli örgütlerin de yeni süreçte beklemede kalmalarının/sahiplenmemelerinin bir sebebi de bu genel yaklaşım olsa gerek.   

Böylece günümüz Türkiye’sinde,  “tabiki barıştan yanayız, ama… kim barış istemez” gibi söylemlerle barışın toplumsallaşmasının ve gerçek kıymetinin fark edilmesinin gecikmesinin söz konusu olabiliyor. 

İşte bu hafta sonu,  böylesine bir toplumsal ortamda sürece ilaç gibi gelecek bir konferansa katıldım. Adı: Barış Süreçlerini Canlandırırken Tecrübelerden Ders Çıkarmak. 

Adı konferans ama aslında bir tür eğitim toplantısı gibiydi.  Bu, bildiğim kadarıyla yeni çözüm süreci döneminde yapılan ilk akademik ve uluslararası toplantı oldu.

Toplantıyı Sabancı Üniversitesi ve Friedrich-Ebert-Stiftung Vakfı Türkiye Temsilciği düzenledi. Toplantıyı kıymetli kılan farklı ülkelerden çoğu kadın barış süreci aktörlerini bir araya gelmesi oluşturdu. 

Konferansa katılanları tek tek aktaracağım ki, barış çalışması yürütenlerin veya sürece ilişkin  kafalarında değişik soruları olan ve İstanbul’da yaşayan medya, akademi ve kanat önderlerini nasıl bir fırsat kaçırdıklarını anlamalarına yardımcı olayım.

Konuşmacıları biri 17 yıl süren Filipinler hükümetiyle süren müzakerecilerden biri  ve Güneydoğu Asya Kadın Barış Arabulucuları Kurucu Üyesi Miriam Coronel-Ferrer’iydi ,

Endonezya’dan Özgür Açe Hareketi (GAM) müzakerecisi ve Aceh Kadınlar Birliği Kurucu Ortağı Shadia Marhaban, 

Mozambik’ten müzakere sürecinde tek kadın olarak görev alan  Birleşmiş Milletler Proje Hizmetleri Ofisi’nden Neha Sanghrajka.

Kuzey İrlanda’dan Kadınlar Koalisyonu Kurucu Ortağı ve çok partili görüşmelerin müzakerecisi Bronagh Hinds.

Amerika Birleşik Devletleri Central Florida Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Mehmet Gürses

Harvard Üniversitesi örgütsel Liderlik ve Müzakere Yüksek Lisans Programı Direktörü Joshua N. Weiss.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Güney Afrika, Botsvana, Namibya, Lesotho, Mauritius ve Eswatini Büyükelçisi  ve SADC Daimi Temsilcisi Mirko Manzoni

Türkiye’den Reform Enstitüsü’nde Prof. Mesut Yeğen. 

Panelistler diğer ülkelerden alınan dersleri ve Türkiye'deki başarısız barış sürecini tartıştılar. Panelistlerin yanıtlamaları istenen soruların bir kaçını  buraya bırakarak  şimdilik çıkardığı sonuçları bir iki  cümle ile belirtmekle yetineceğim. 

Sivil toplum, barış aktivistleri ve akademisyenler barış görüşmeleri için fırsat yaratmak adına hangi faktörlere dikkat etmelidir?

Türkiye'deki barış sürecinde yanlış giden ve eğer böyle bir açılım varsa düzeltilmesi gereken şey neydi?

Barış görüşmeleri için doğru zamanlama tahmin edilebilir mi? Olgunlaşmış bir an var mı?

Liderler barış görüşmelerinin canlandırılmasında nasıl bir rol oynuyor ve vizyonları zaman içinde değişiyor mu ve nasıl değişiyor? gibi son dönemde bizlerin de karşılaştığı ve ülkemde sıkça sorunlar bir dizi soru etrafında son yedi ayın en verimli ve öğretici bir toplantısıydı.

Hiçbir süreç bir defada sonuçlanmadığı gibi başladığı gibi bitmez. Başarı için kuralı , kurulu ve hukuku belli ve aylarla değil yıllarla ifade edilen bir  süreç planlanmalı. 

Ezberleri bozmanın zamanı

Sonuçta taraflar arasında güven sağlamak barış anlaşmasının içeriyle  veya verilen  sözlerle mümkün olacağı gerçeği iddiası uluslararası tecrübelerle bağdaşmıyor.  Sürecin sonunda  güven uygulamalar tesis edilebildiği gerçeği unutulmadan sürece yaklaşmak gerekiyor. Uygulanmayan/uyulmayan anlaşma bir hiçtir. 

Barış anlaşmasında daha zor olan uygulama aşaması olduğu unutulmamalı.

Barış ve çatışma çözümünün tek bir modeli yok. Her ülke bir diğerinin deneyiminde yararlanarak kendi özgün yolunu müzakere yöntemini, ve araçlarını yaratmak durumunda. 

Birçok deneyimde önce silahların devre dışı çıkartıldığı, bazılarında bunun tek taraflı olduğunu gerçeği  dikkate almak durumundayız.

Neredeyse bütün ülkelerden mikro müzakerelerin makro uygulama süreçleri için yapılmış. Müzakereye başlamanın doğru zamanı diye mutlak bir siyasal zamanı yoktur. 

Sivil toplum örgütleri,  müzakere masasında çatışanlardan birinde yana taraf olarak masa kalamaz bir an gelip  “evine gitmek” zorunda kalacağını bilmek durumundayız. 

Müzakerenin başarılı olması kimlik haklarının tanınmasını ve bir biçimde  egemenlik paylaşımıyla sonuçlanacak bir sürecin planlanmasını zorunlu kılıyor. 

Barış süreçlerinde veya silah bırakma süreçlerinde mekanizma varsa, süreç içinde çıkan sorunları, arızaları gidermek mümkün olur. 

Hiçbir süreç bir defada sonuçlanmadığı gibi başladığı gibi bitmez. Başarı için kuralı , kurulu ve hukuku belli ve aylarla değil yıllarla ifade edilen bir  süreç planlanmalı. 

Örneğin Somali’de üç yıl süren müzakere son üçüncü ayında kamuoyuna açıklanmış. Ülkemizdeki Yanlış ezberlerden biri de şeffaflık.

Birçok örnekte müzakere süreçleri çok ileri aşamada şeffaflaşmış. Barış arayışının teşhiri amaçlı şeffaflık tartışmalarına son verilmeli.    

Kendi yolumuzu dünya deneyimleri de dikkate alarak açmalıyız. Uygulanacak şablon, model yok.

  • Sürecin öncelikli sorunu ve kimi zorlukları  Sürecin öncelikli sorunu ve kimi zorlukları 
Yazarlar sayfasını izyeret ettiniz mi?
BarışÇatışmaÇözüm

Yorum Yazın

e-bülten sağ blok
Hakan Tahmaz
    Hakan Tahmaz

    Bizi Takip Edin
    Facebook
    X (Twitter)
    Instagram
    Linkedin
    Mastodon
    Bluesky
    Köşe Yazarları
    Hakan Tahmaz
    Hakan Tahmaz Uluslararası tecrübeler şablon yok  
    Murat Aksoy
    Murat Aksoy Yıldız’ın CHP yanılgısı 
    Erol Katırcıoğlu
    Erol Katırcıoğlu Adaletsizlikler ülkesinde barış 
    Çağhan Uyar
    Çağhan Uyar 27 Mayıs’ın arkasında Amerika mı vardı?
    Çağatay Arslan
    Çağatay Arslan Matrix’te bir ekonomi: Şimşek, Yeni Şafak ve Kırılgan Meşruiyet
    Yüksel Işık
    Yüksel Işık Dökülmüş yapraklardan bahara ulaşmak mümkündür
    Eser Karakaş
    Eser Karakaş Ya çok uzun anayasa ya da temel (organik) yasa
    Ömer Terzi
    Ömer Terzi Aynı Yüzler Cumhuriyeti
    Murat Kartalkaya
    Murat Kartalkaya Parası olana bahar, ülkeye kara kış!
    Ayhan Kaya
    Ayhan Kaya Ressentiment, Mağduriyet ve Rövanşizm
    Bahattin Yücel
    Bahattin Yücel Ortadoğu’daki gelişmeler ve İstanbul 
    Resul Emrah Şahan
    Resul Emrah Şahan Bizler otoriterliğin panzehriyiz
    Tunay Şendal
    Tunay Şendal Modern Türkiye’de Toplumsal Kimlik Sorunu
    Korhan Gümüş
    Korhan Gümüş Kıraç’ın Gehry’ye yaptırdığı proje nasıl buharlaştı?
    Mehmet Alkanalka
    Mehmet Alkanalka 2. Trump Dönemi’nde küresel uluslararası ilişkiler: Ab uno disce omnes*
    Bilgehan Uçak
    Bilgehan Uçak Romantik Yol’un üç köyü: Braunsbach, Schwäbisch Hall ve Dinkelsbühl
    SON GELİŞMELER
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    instagram gel gel
    tanpınar haber altı
    Yeni Arayış
    KünyeGizlilik PolitikasıE-BültenRSSSitemapSitene EkleArşiv
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDIN

    Yeni Arayış | Onemsoft Haber Yazılımı