MENU
  • ÇEVİRİ
  • YORUM
  • YARGI KRİZİ
  • PİYASALAR
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EDİTÖRDEN
  • SPOR
  • KÖŞE YAZILARI
  • DOSYA>Seçimin Ardından
  • GENEL
  • KİTAP
  • DOSYA>Avrupa'nın Seçimi
  • DOSYA>Emekliler
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • E-Bülten
Yeni Arayış
Yeni Arayış
Yeni Arayış
  • ANA SAYFA
  • KÖŞE & YORUM YAZILARI
  • GÜNDEM
  • KATEGORİLER
    • SİYASET
    • EKONOMİ
    • DIŞ POLİTİKA
    • KÜLTÜR SANAT
    • HUKUK
    • TEKNOLOJİ
    • PSİKOLOJİ
    • FELSEFE
    • KENT
    • EDEBİYAT
    • SAĞLIK
    • ASTROLOJİ
    • GEZİ
    • SÖYLEŞİ
    • EKOLOJİ
    • MEDYA
    • EĞİTİM
  • KÜNYE & İLETİŞİM
Kapat
estheteclinic haber üstü reklam

Sri Lanka’nın yeni devlet başkanı Anura Kumara Dissanayake oldu

Ana SayfaGündemSri Lanka’nın yeni devlet başkanı Anura Kumara Dissanayake oldu
Sri Lanka’nın yeni devlet başkanı Anura Kumara Dissanayake oldu

Sri Lanka’nın yeni devlet başkanı Marksist Anura Kumara Dissanayake oldu.

23 Eylül, 2024, Pazartesi 12:25
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Yeni Arayış
Yeni Arayış

Sri Lanka'nın Marksist yeni devlet başkanı Anura Kumara Dissanayake, yemin ederek görevine başladı ve ülkenin yaşadığı en büyük ekonomik krizden kurtulması için "temiz" siyaset sözü verdi.

Sri Lanka’da düzenlenen cumartesi günkü seçim, ekonomiye ilişkin hoşnutsuzluğun kitlesel protestoları körüklediği ve eski Başkan Gotabaya Rajapaksa'yı iktidardan uzaklaştırdığı 2022'den bu yana yapılan ilk seçim oldu. İlk turda hiçbir aday toplam oyların yüzde 50'sinden fazlasını alamadığı için pazar günü ikinci tura uzayan sayımın ardından Dissanayake kazandı. Başkanlık için ikinci ve üçüncü tercih oyları sayıldıktan sonra Seçim Komisyonu, Dissanayake'nin toplam 6 milyona yakın bir oyla kazandığını bildirdi.

Marksist Dissanayake, kendisini statükonun yıkıcısı olarak tanımlarken; Sri Lankalı analistler, Dissanayake'nin zaferini "ülkeyi uzun süredir rahatsız eden yolsuzluğa ve liyakatsizliğe karşı gelme" olarak yorumladı.

"Yeni ve temiz bir siyasi kültür oluşturmamız gerekiyor"

Dissanayake, seçimde kazandığı zaferden sonra yaptığı konuşmada, "Yeni ve temiz bir siyasi kültür oluşturmamız gerekiyor. Bunu başaracağıma söz veriyorum. Halkın siyasi sisteme olan saygı ve güvenini yeniden kazanmak için elimizden geleni yapacağız" dedi.

"Demokrasiyi güçlendirmemiz gerekiyor. Demokrasiyi korumak için elimden geleni yapacağıma söz veriyorum" diyen Dissanayake, "Daha önce de söyledim, ben bir sihirbaz değilim, sıradan bir vatandaşım. Bildiğim ve bilmediğim şeyler var. Amacım, bu ülkeyi ayağa kaldırmaya yardımcı olacak bilgi ve beceriye sahip olanları bir araya getirmektir" ifadelerini kullandı.

Dissanayake’den "çeşitlilik ve birlik" mesajı

Dissanayake, konuşmasının sonunda, bir Budist tarafından kutsandı. Öte yandan, Sri Lanka'nın diğer ana dinleri olan Müslüman, Hindu ve Hıristiyan din adamları de yemin töreni sırasında hazır bulunarak, yeni başkanın "çeşitliliğe" verdiği önemi vurguladı. Tören öncesinde de açıklama yapan Dissanayake, "Sinhalese, Tamil, Müslüman ve tüm Sri Lankalıların birliği bu yeni başlangıcın temelidir" dedi.

"Halkın isteklerine uygun olmayan bir parlamento ile devam etmenin bir anlamı yok"

Dissanayake, seçim kampanyası sırasında seçmenlere iyi yönetişim ve yolsuzlukla mücadelede sert tedbirler vaadinde bulunmuş, Sri Lanka'nın imalat, tarım ve bilişim sektörlerini geliştirme sözü vermişti. Sri Lanka'yı ekonomik krizden kurtarmak için Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan anlaşmayı sürdürmeyi ve kemer sıkma önlemlerinin ülkenin en yoksulları üzerindeki etkisini azaltmaya çalışacağını vurgulamıştı.

Sri Lanka Başbakanı Dinesh Gunawardena da Dissanayake’nin yemin töreninden önce istifa ederek parlamentonun feshedilmesinin yolunu açmıştı. Dissanayake, daha önce seçildikten kısa bir süre sonra parlamentoyu feshedeceğinin sinyalini, "Halkın isteklerine uygun olmayan bir parlamento ile devam etmenin bir anlamı yok" diyerek vermişti.

Sri Lanka’da ekonomik çöküş

Sri Lanka’nın yeni başkanı Dissanayake, öncelikli görevinin ekonomiyi canlandırmak ve vatandaşlarını derinleşmiş yoksulluktan kurtarmak olacağını vurguladı.

Sri Lanka’daki ekonomik çöküş, 2022 yılında Rajapaksa'yı başkanlık sarayından indiren Aragalaya ayaklanmasını körüklemişti. Pek çok Sri Lankalı, yolsuzluk ve kötü yönetimden Sri Lanka'yı 10 yıldan uzun bir süredir toplu olarak yöneten Rajapaksa ve ailesini sorumlu tutmuştu. Bahsi geçen dönemde, Sri Lanka'nın döviz rezervleri tükenmiş ve ülke yakıt gibi temel ihtiyaç maddelerini ithal edemez hale gelmişti. Enflasyon yüzde 70'e yükselirken kamu borcu 83 milyar dolara çıkmıştı.

Bu durum, gıda ve ilaç gibi temel ihtiyaç maddelerini sıradan insanlar için karşılanamaz hale getirirken; ülkenin ekonomik sefaleti, büyük politika hatalarına, zayıf ihracata ve yıllarca süren düşük vergilendirmeye bağlandı.

Bu süreç sonucunda, Sri Lankalı uzmanlar, ülke yönetimindeki en ciddi zorluğun ekonominin eski haline getirilmesi konusu olduğunu belirtirken, Dissanayake’nin seçim kampanyası için belirttiği, "Bilişim teknolojilerinin geliştirilmesi, 25 yeni sanayi bölgesinin kurulması, turizmin ülkenin en çok döviz kazandıran sektörü haline gelmesi için desteklenmesi" gibi vaatleri, ülke ekonomisinin toparlanmasına ilişkin Sri Lankalılar tarafından olumlu karşılanmıştı.

  • Dervişoğlu: "Muhalefet, geçmişte zafer kazanma iştahıyla doğru bir biçimde itiraz etmeyi becerememiştir" Dervişoğlu: "Muhalefet, geçmişte zafer kazanma iştahıyla doğru bir biçimde itiraz etmeyi becerememiştir"
Yazarlar sayfasını izyeret ettiniz mi?

İlgili Makale

Korhan Gümüş
Korhan Gümüş

Avrupa Kentsel Hareketlilik Günleri başladı

Sri LankaAnura Kumara DissanayakeUluslararası Para FonuIMF

Yorum Yazın

e-bülten sağ blok
Yeni Arayış
    Yeni Arayış

    Bizi Takip Edin
    Facebook
    X (Twitter)
    Instagram
    Linkedin
    Mastodon
    Bluesky
    Köşe Yazarları
    Armağan Öztürk
    Armağan Öztürk İsrail’le mücadelede paradigma değişikliği ihtiyacı
    Erdem Bağcı
    Erdem Bağcı İsrail - İran Savaşı’nın küresel ekonomiye etkileri
    Emir Yaşar
    Emir Yaşar Özgürlük için 'Liberalizm'e veda
    Kübra Evliyaoğlu
    Kübra Evliyaoğlu Ares’in kılıcı, Hades’in kapısı: Unutmanın kıyameti üzerine bir deneme
    Beril Esra Atahan
    Beril Esra Atahan Konfor alanının sessiz zincirleri ve yolculuğun çağrısı 
    Erol Katırcıoğlu
    Erol Katırcıoğlu Yeni milliyetçilik ve Öcalan
    Hakan Tahmaz
    Hakan Tahmaz Irak işgalinden sonra benzer oyun
    Başak Yağmur Eray
    Başak Yağmur Eray Dış Güçler: Sert adamlar, yumuşak hafızalar
    Sinem Arslan
    Sinem Arslan Barış süreçlerinde taraflar arası mutabakatlarda “Yapıcı Muğlaklık”: Neden tercih edilir? Gerçekten yapıcı mı, yıkıcı mı?
    Çağatay Arslan
    Çağatay Arslan Demir Perde’nin çöküşü, İran’ın Ateşi: 1983’ün Mirası
    Hasan Bülent Kahraman
    Hasan Bülent Kahraman 27 Mayıs 1960 Darbesine Yeni Bakışlar (1)
    Eser Karakaş
    Eser Karakaş Erdoğan’ın uğradığı en büyük hezimet
    Adnan Ekinci
    Adnan Ekinci Anayasa Günlüğü - İlk Gün
    Yüksel Işık
    Yüksel Işık Ey CHP: Titre ve Kendine Dön
    Tuğba Muslu
    Tuğba Muslu Düşünmeyen nesiller projesi
    Murat Kartalkaya
    Murat Kartalkaya Beyaz Saray’da aşk başkadır!
    Osman Erden
    Osman Erden “Führer’e İtaat”
    SON GELİŞMELER
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    instagram gel gel
    tanpınar haber altı
    Yeni Arayış
    KünyeGizlilik PolitikasıE-BültenRSSSitemapSitene EkleArşiv
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDIN

    Yeni Arayış | Onemsoft Haber Yazılımı