MENU
  • ÇEVİRİ
  • YORUM
  • YARGI KRİZİ
  • PİYASALAR
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EDİTÖRDEN
  • SPOR
  • KÖŞE YAZILARI
  • DOSYA>Seçimin Ardından
  • GENEL
  • KİTAP
  • DOSYA>Avrupa'nın Seçimi
  • DOSYA>Emekliler
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • E-Bülten
Yeni Arayış
Yeni Arayış
Yeni Arayış
  • ANA SAYFA
  • KÖŞE & YORUM YAZILARI
  • GÜNDEM
  • KATEGORİLER
    • SİYASET
    • EKONOMİ
    • DIŞ POLİTİKA
    • KÜLTÜR SANAT
    • HUKUK
    • TEKNOLOJİ
    • PSİKOLOJİ
    • FELSEFE
    • KENT
    • EDEBİYAT
    • SAĞLIK
    • ASTROLOJİ
    • GEZİ
    • SÖYLEŞİ
    • EKOLOJİ
    • MEDYA
    • EĞİTİM
  • KÜNYE & İLETİŞİM
Kapat

Özgür Özel, direnen Polonez işçilerine ziyaret etti

Ana SayfaGündemÖzgür Özel, direnen Polonez işçilerine ziyaret etti
Özgür Özel, direnen Polonez işçilerine ziyaret etti

Özgür Özel: "İşçinin hakkını yerseniz tüketimden gelen gücümüzü kullanma çağrısını yaparız, bin pişman olursunuz"

19 Aralık, 2024, Perşembe 18:25
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Yeni Arayış
Yeni Arayış

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Tek Gıda-İş Sendikası’na üye olduktan sonra işten çıkarılan Polonez işçilerinin Çatalca Adliyesi önündeki nöbetini ziyaret etti.

Özel, "İşçinin hakkını yerseniz, hele hele suçsuz günahsız insanlara sırf sendikalı oluyorlar diye ‘hırsız, arsız’ diye iftira çalmaya çalışırsanız o vakitten sonra işçinin biz yanındayız, karşısında olan sizin de sonuna kadar karşısındayız. Polonez’in hakkını verdin verdin, vermedin; bir gün tüketimden gelen gücümüzü kullanma çağrısını yaparız, ondan sonra hepiniz, özellikle Polonez işçilerinin hakkını yiyen Polonez firması bundan bin pişman olur” ifadesini kullandı.

Sendika üyesi olduktan sonra işten çıkarılan Polonez işçileri 5 aydır hakları için mücadele ediyor. CHP Genel Başkanı Özel, işçilerin Çatalca Adliyesi önündeki nöbetlerini ziyaret etti. Özel’e Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve Çatalca Belediye Başkanı Erhan Güzel eşlik etti. Burada işçilerle birlikte açıklama yapan Özel, “Ben buraya sizin gibi sokaktan, eylemden, örgütlenmeden, mücadeleden, Soma’dan geliyorum” dedi.

Özel, şunları kaydetti: "Soma’da 301 evladımızın yer altında şehit olduğu bir büyük faciadan, onun sonrasındaki bir büyük mücadeleden hep birlikte geliyoruz. Tabii maden işçileri kanun gereği sadece erkeklerden oluşuyor. Biz maden işçileriyle ama onların yürekli eşleriyle, hayatını kaybetmişlerin yürekli, cesur analarıyla, eşleriyle çok yol yürüdük ama bir emek mücadelesinde, bu kadar çok kadının ön planda olması Türkiye’de hak arayan ve arayacak olan herkese umut oldu, örnek oldu.

"Herkes bu şirketin ne kadar alçalabildiğini görsün"

Maalesef utanç verici işler oluyor Türkiye’de. Kod-46 demek, yüz kızartıcı suçtan tazminat hakkı da olmadan, işsizlik sigortasını da hak etmeden berbat bir şey yaptığı için işten çıkarmak demek. Anayasada yazıyor; her işçi sendikalı olma hakkına sahiptir, o hakkı kullanıyorsunuz, emeğinizi savunmak istiyorsunuz. Maalesef Ürdünlü şirket gelmiş, Türkiye’de satın almış, yatırım yapmış. İnsanımız üzerinden para kazanıyor, emekçimizin alnının terini sömürüyor, bu kabul edilebilecek bir şey değil. Bir de utanmadan, sıkılmadan ‘Kod-46’ diye yazıyor. Kod-46 demek, sorulduğunda ‘Ne suçu var bu insanların da 46 yazdın?’ ‘Hırsızlık yaptılar’ diyor, ‘Sırlarımı ifşa ettiler’ diye yalana başvuruyor. Daha sonra bakın, nasıl kendi kendine itiraf ediyor ki ‘04’e çeviriyor. Yani ‘haklı sebepten çıkarmaya’ çeviriyor. Yani iftiracı olduğunu, sizin sendikal mücadele içinde olduğunuz için işten attığını ama bunu bahane edemediği için size ‘hırsız’ diyecek kadar utanmazlaştığını açıkçası itiraf ediyor. Şimdi bütün Türkiye’deki herkes bu şirketin ne kadar alçalabildiğini görsün. Bu şirketin adını gördükleri yerde, size hakkını vermediği müddetçe, yani bakan söz vermiş, araya girmiş ama bu şirket size hakkını vermediği müddetçe ben Polonez ismini nerede görürsem, kız kardeşlerime, analarıma, bacılarıma, sadece sendikalı oldukları için ‘hırsız’ damgası vurmaya çalışan bir iftiracının adını görmüş olacağım orada.

“Bütün milletimizi hesabını sormaya davet ediyorum”

Bütün milletimizi Polonez ismini gördüğünde bu yapılanın hesabını sormaya davet ediyorum ve bu şirkete diyorum ki, ‘Biz sana bunu yanında kar bırakmayız. İşçi üretimden gelen gücünü kullanır, bazen de vatandaşlar onlara destek verirken tüketimden gelen gücünü kullanır.’ Polonez’i uyarıyorum. ‘Bu işçilerle, bakana söz verdiğin gibi, sendikaya söz verildiği gibi en kısa sürede görüşüp, haklarını verip, onların sendikal mücadelesine saygı duyup bu işi tatlıya bağladın bağladın. Yoksa sucuğun acıydı, tatlıydı diye bakmayacağız. Tüketimden gelen gücümüzü sana göstereceğiz. Sizin yürüyüşünüzü engelleyenler, anayasaya aykırı işi kendileri yapıyorlar. Yürüyüşünüz sonuna kadar haktır, yürümeye karar verdiğinizde de hepimiz yanınızdayız, arkanızdayız.

“İşçinin hakkını yiyenin karşısında duracağız”

Polonez’e söylüyoruz, şimdi uyarıyoruz. Şu ana kadar bir şey yapmıyoruz, yapmadık. Yapıldıysa da öyle çok yüksek boyutlu bir şey olmadı ama hissettiler, ama hissetmediler. Hem Polonez’e söylüyorum hem Türkiye’de işçi çalıştıran bütün patronlara, şirketlere söylüyorum. Eğer işçiniz sizden razıysa biz de razıyız. İşçinizin hakkını veriyorsanız sizin ürettiğiniz malları büyük keyifle, imkanlar dahilinde vatandaşlarımız tüketir ama eğer işçinin hakkını yerseniz, hele hele suçsuz günahsız insanlara sırf sendikalı oluyorlar diye ‘hırsız, arsız’ diye iftira çalmaya çalışırsanız o vakitten sonra işçinin biz yanındayız, karşısında olan sizin de sonuna kadar karşısındayız. Polonez’in hakkını verdin verdin, vermedin; bir gün tüketimden gelen gücümüzü kullanma çağrısını yaparız, ondan sonra hepiniz, özellikle Polonez işçilerinin hakkını yiyen Polonez firması bundan bin pişman olur. Hem Polonez’in işverenine hem Türkiye’deki bütün işverenlere söylüyoruz. İşçinin hakkını yiyenin karşısında duracağız, o firma kimse o firmaya karşı tüketimden gelen gücümüzü kullanacağız.

“Polonez işçileri yalnız değildir”

Geçmişte Soma’da çok eksik işler yaptılar, maden sendikası ve Türk-İş. Çok eleştirdim. Geçtiğimiz haftalarda Ankara’da önemli bir direnişe destek verdiler, öncülük ettiler, takdir ettik. Bugün burada çok değerli sendikamıza Tek Gıda-İş’i ve onun örgütlendiği Türk-İş’i, sendikacılığı olması gerektiği gibi yaptıkları bu alanda sonuna kadar destekliyoruz. Sendikal mücadelenin en önemli mücadele olduğunu Türkiye’deki tüm işçilere haykırıyoruz. Örgütlenin, örgütlenin, örgütlenin. Hep beraber başaracağız. Polonez işçileri yalnız değildir, hepimiz onların arkasındayız. Hakkınızı alana kadar hep birlikte mücadele edeceğiz."

İstanbul Çatalca'da eylemlerini sürdüren Polonez işçilerini ziyaret ediyoruz https://t.co/fds9nBySbr

— Özgür Özel (@eczozgurozel) December 19, 2024
  • Yaratıcı problem çözme ve iş dünyasındaki yansımaları  Yaratıcı problem çözme ve iş dünyasındaki yansımaları 
Yazarlar sayfasını izyeret ettiniz mi?
Polonez İşçileriÇatalcaAnkaraAnayasal Hak YürüyüşüAçlık GreviÖzgür Özel

Yorum Yazın

e-bülten sağ blok
Yeni Arayış
    Yeni Arayış

    Bizi Takip Edin
    Facebook
    X (Twitter)
    Instagram
    Linkedin
    Mastodon
    Bluesky
    Köşe Yazarları
    Murat Aksoy
    Murat Aksoy Yüzde 50’den fazlasının dışlayarak iç cephe tahkim edilebilir mi?
    Murat Paker
    Murat Paker İmtiyaz psikolojisi bağlamında Türk-Kürt meselesi (2)
    Serap Mumcu
    Serap Mumcu Miken Sanatı
    Çağatay Arslan
    Çağatay Arslan 1000 Yıl ve 6 Gün Savaşı: Yarın çok geç olmadan asla gelmez
    Burcu Ağca Karakaya
    Burcu Ağca Karakaya LGS bitti, şimdi asıl maraton başlıyor
    Armağan Öztürk
    Armağan Öztürk İsrail’le mücadelede paradigma değişikliği ihtiyacı
    Erdem Bağcı
    Erdem Bağcı İsrail - İran Savaşı’nın küresel ekonomiye etkileri
    Emir Yaşar
    Emir Yaşar Özgürlük için 'Liberalizm'e veda
    Kübra Evliyaoğlu
    Kübra Evliyaoğlu Ares’in kılıcı, Hades’in kapısı: Unutmanın kıyameti üzerine bir deneme
    Beril Esra Atahan
    Beril Esra Atahan Konfor alanının sessiz zincirleri ve yolculuğun çağrısı 
    Erol Katırcıoğlu
    Erol Katırcıoğlu Yeni milliyetçilik ve Öcalan
    Hakan Tahmaz
    Hakan Tahmaz Irak işgalinden sonra benzer oyun
    Başak Yağmur Eray
    Başak Yağmur Eray Dış Güçler: Sert adamlar, yumuşak hafızalar
    Sinem Arslan
    Sinem Arslan Barış süreçlerinde taraflar arası mutabakatlarda “Yapıcı Muğlaklık”: Neden tercih edilir? Gerçekten yapıcı mı, yıkıcı mı?
    SON GELİŞMELER
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    instagram gel gel
    tanpınar haber altı
    Yeni Arayış
    KünyeGizlilik PolitikasıE-BültenRSSSitemapSitene EkleArşiv
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDIN

    Yeni Arayış | Onemsoft Haber Yazılımı