MENU
  • ÇEVİRİ
  • YORUM
  • YARGI KRİZİ
  • PİYASALAR
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EDİTÖRDEN
  • SPOR
  • KÖŞE YAZILARI
  • DOSYA>Seçimin Ardından
  • GENEL
  • KİTAP
  • DOSYA>Avrupa'nın Seçimi
  • DOSYA>Emekliler
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • E-Bülten
Yeni Arayış
Yeni Arayış
Yeni Arayış
  • ANA SAYFA
  • KÖŞE & YORUM YAZILARI
  • KATEGORİLER
    • SİYASET
    • EKONOMİ
    • DIŞ POLİTİKA
    • KÜLTÜR SANAT
    • HUKUK
    • TEKNOLOJİ
    • PSİKOLOJİ
    • FELSEFE
    • KENT
    • EDEBİYAT
    • SAĞLIK
    • ASTROLOJİ
    • GEZİ
    • SÖYLEŞİ
    • EKOLOJİ
    • MEDYA
    • EĞİTİM
  • KÜNYE & İLETİŞİM
Kapat

Fed faizi 50 puan indirdi

ANA SAYFAGÜNDEMFed faizi 50 puan indirdi
Fed faizi 50 puan indirdi
18 Eylül, 2024, Çarşamba 22:09
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Yeni Arayış
Yeni Arayış
yazı içi reklam

ABD Merikez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı. Banka, eylül ayı Para Kurulu Toplantısının ardından faizleri 50 baz puan indirdi. Fed politika faizini, yüzde 4,75-5,00 aralığına çekti. Böylece banka 4 yılın ardından gevşeme döngüsüne adım attı.

ABD Merkez Bankası (Fed) 4 yıl sonra ilk kez faizde indirimi yaptı. 50 baz puanlık faiz indirim kararı, 11'e karşı 1 oyla alındı.

Fed'den yapılan açıklamada Michelle Bowman'ın 25 baz puanlık faiz indiriminden yana olduğu ve karşı oy kullandığı aktarıldı.

Enflasyonda kaydedilen ilerleme ve risk dengeleri ışığında federal fon oranı için hedef aralığın 50 baz puan düşürülerek yüzde 4,75-5,00 arasına indirilmesine karar verildiği bildirildi.

Fed'in karar metni ve grafikler, Fed yetkililerinin 2024 yılında kalan iki toplantıda toplamda 50 baz puanlık faiz indirimi öngördüğünü gösteriyor. Ayrıca, uzun vadeli faiz beklentisi yüzde 2,8'den yüzde 2,9'a yükselmiş durumda.

ENFLASYON VURGUSU

Karar metninde ekonomik duruma dair önemli açıklamalar da yer aldı. Fed, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde hedeflenen yüzde 2 seviyesine yaklaştığına dair güven kazandığını belirtti. Aynı zamanda, istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşma konusunda dengede olduklarını ifade etti.

Yetkililer, enflasyonu hedefe geri getirme ve istihdamı destekleme taahhüdünü yineledi. Ayrıca, gelen veriler ve ekonomik gelişmelere göre faiz oranlarında ek ayarlamalar yapabileceklerini belirttiler. Enflasyonun hala biraz yüksek seyretmeye devam ettiği ve istihdam artışlarının yavaşladığı da vurgulandı.

Bu kararlar, piyasalar tarafından yakından izleniyor ve ekonominin gelecekteki yönü üzerinde önemli etkiler yaratması bekleniyor.

POWELL'IN AÇIKLAMALARI

Fed Başkanı Jerome Powell, faiz kararı sonrası yaptığı basın toplantısında şu önemli noktalara değindi:

"FOMC üyeleri, fiyat istikrarı ve tam istihdam sağlama konusundaki hedeflerine bağlı kalmaya devam ediyorlar."

Powell, ekonominin gücünü sürdürmeyi hedeflediklerini belirtti ve iş gücü piyasasının enflasyon baskısının kaynağı olmadığını ifade etti.

ABD Merkez Bankası Başkanı, enflasyonun düştüğünü ancak hala hedef seviyenin üzerinde olduğunu vurgularken işsizlik oranının biraz arttığını ancak hala düşük seviyede olduğunu belirtti.

Powell, en büyük önceliklerinin enflasyonu aşağı çekmek olduğunu belirterek, para politikasının arz ve talep dengesini yeniden sağlamaya yardımcı olduğunu ve enflasyonun hedefe daha yakın olduğunu söyledi. Enflasyonla ilgili yukarı yönlü risklerin azaldığını, ancak iş gücü piyasasında aşağı yönlü risklerin arttığını belirtti.

Powell, faiz politikaları için önceden belirlenmiş bir rotaları olmadığını ve kararları her toplantıda güncel verilere göre vereceklerini söyledi.
Bu açıklamalar, Fed'in ekonomik gelişmeleri yakından izleyerek, her toplantıda yeni kararlara açık olduğunu ve esnek bir politika izlediğini gösteriyor.

FAİZDE GEVŞEME DÖNGÜSÜ BAŞLADI

En son Mart 2020'de faiz indiren banka, Mart 2022'de faiz artırımlarına başlamıştı.

2022 yılı boyunca 4 kez 75 baz puanlık faiz artışı gerçekleştiren Fed, yılın son toplantısında faiz artış hızını yavaşlatarak 50 baz puanlık bir artış yapmıştı.

2023'te ise faiz artışları daha küçük oranlarla devam etti; Ocak, Mart ve Mayıs toplantılarında 25 baz puanlık artışlar yapıldı. Haziran 2023'te Fed, 15 ay sonra ilk kez faiz oranını sabit tuttu. Temmuz toplantısında ise faizler yüzde 5,25-5,50 aralığına çıkarılarak, son 23 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Yazarlar sayfasını izyeret ettiniz mi?

İlgili Makale

Gülseren Aydın
Gülseren Aydın

Yamalı Bohçaya Dönen Hayatlar: 8 X 8

Yorum Yazın

yazı altı ebülten
Yeni Arayış
    Yeni Arayış

    Bizi Takip Edin
    Facebook
    X (Twitter)
    Instagram
    Linkedin
    Mastodon
    Bluesky
    Köşe Yazarları
    Murat Paker
    Murat Paker “Süreçte” Üç Farklı Söylem Dairesi
    Tunay Şendal
    Tunay Şendal CHP’nin Meclis Boykotu
    Fatih Öztürk
    Fatih Öztürk Hakikat Komisyonlarına doğru - 1
    Murat Aksoy
    Murat Aksoy “Demokrasi, Özgürlük ve Adalet” koalisyonu
    Korhan Gümüş
    Korhan Gümüş Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması ABD Başkanı Trump’a verilen bir ödün mü?
    Bahar Akpınar
    Bahar Akpınar Osmanlı–İngiltere ilişkileri (3): Sultan Abdülaziz’in İngiltere Günleri (1867)
    Bahattin Yücel
    Bahattin Yücel Bir zamanlar foto-romanlar vardı...
    Herkül Millas
    Herkül Millas Doğu’da kültürel miras
    Bilal Sambur
    Bilal Sambur Kitlesel afyon olarak kin ve nefret
    Evrim Rızvanoğlu
    Evrim Rızvanoğlu AKP'nin siyasi sinizm tuzağı
    Çağatay Arslan
    Çağatay Arslan Vahşi kapitalizm ve demokrasinin reklam çekimleri
    Hakan Tahmaz
    Hakan Tahmaz Süreç neden ağırdan ilerliyor?
    Bilgehan Uçak
    Bilgehan Uçak OAKA bir çılgınlıktır
    Alican Uludağ
    Alican Uludağ Son bir yılda yaşananlar: Saray rejimini tahkim etmek
    instagram gel gel
    Yeni Arayış
    KünyeGizlilik PolitikasıE-BültenRSSSitemapSitene EkleArşiv
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDIN

    Yeni Arayış | Onemsoft Haber Yazılımı