MENU
  • ÇEVİRİ
  • YORUM
  • YARGI KRİZİ
  • PİYASALAR
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EDİTÖRDEN
  • SPOR
  • KÖŞE YAZILARI
  • DOSYA>Seçimin Ardından
  • GENEL
  • KİTAP
  • DOSYA>Avrupa'nın Seçimi
  • DOSYA>Emekliler
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • E-Bülten
Yeni Arayış
Yeni Arayış
Yeni Arayış
  • ANA SAYFA
  • KÖŞE & YORUM YAZILARI
  • GÜNDEM
  • KATEGORİLER
    • SİYASET
    • EKONOMİ
    • DIŞ POLİTİKA
    • KÜLTÜR SANAT
    • HUKUK
    • TEKNOLOJİ
    • PSİKOLOJİ
    • FELSEFE
    • KENT
    • EDEBİYAT
    • SAĞLIK
    • ASTROLOJİ
    • GEZİ
    • SÖYLEŞİ
    • EKOLOJİ
    • MEDYA
    • EĞİTİM
  • KÜNYE & İLETİŞİM
Kapat
estheteclinic haber üstü reklam

“Evde tek başına”

Ana SayfaEkonomi̇“Evde tek başına”
“Evde tek başına”

Krediler; ilgili hafta tüketici kredileri ve bireysel kredi kartları önceki iki haftanın çoşkusundan sonra yine eksi haftalık büyümeye döndü. Ticari krediler ise sakin seyrini ilgili hafta da devam ettiriyor. Mevduat ve bireysel kredi faizleri yerinde sayarken ilgili hafta ticari kredi faizleri biraz daha gevşeyip %50,83 ortalamaya geldi. Çok yüksek, çok yüksek.

17 Şubat, 2025, Pazartesi 07:40
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Murat Kartalkaya
Murat Kartalkaya

İlgili hafta yabancılar 50 milyon dolarlık hisse sattılar. Buna alışığız zaten. 1,5 milyar dolarlık tahvil satmışlar, işte bu biraz sürpriz oldu. Nisan 2024 ayından beri yabancılar sürekli tahvil alımı yaptılar. On ay boyunca aldılar. İlk kez Aralık 2024 ayını küçük bir satım ile kapattılar ve Ocak ayına son bir yılın en yüksek satışı ile başladılar. “Gidiyorlar mı” sorusuna cevap vermek için Ocak sonunu nasıl kapatacaklarına bakmak gerekecek. Umarım yine “Evde tek başına” kalmayız.

Dünyada gündem; Tabi ki Trump. İthal tüm çelik ve alüminyuma %25 gümrük vergisi getirmesi piyasaları gererek haftayı başlattı. Ardından AB bu duruma karşılık vereceğini söyledi. ABD Ocak ayı tüfe ve çekirdek enflasyonun beklenti üstü gelmesi gerginliği genişletti. Hafta sonuna doğru ise Trump ile Putin’in ateşkes konusunda anlaşmaya yakın olduğu haberi piyasaları umutlandırdı. Tarifeler konusunda süre belirtmemesi, belirsiz konuşması umudu artırdı. Piyasalar, haftayı umut yönünde kapamayı tercih etti, yoksa Trump’ın ticaret savaşı olanca sıcaklığı ile duruyor. 

Türkiye’de gündem; Türkiye’nin kendine ait bir gündemi var. Siyasi baskı, ekonomiyi olumsuz etkiliyor. TÜSİAD’tan iktidara oldukça vurucu açıklamalar geldi. Haklılar mı!? Kesinlikle haklılar ama, çok geç tepki gösterdiler. Bedava kredi kullanırlarken de fakirleşiyorlardı ama, “bedava sirke baldan tatlıdır” diye seslerini çıkarmadılar. Üretemeyecekleri, ihracat yapamayacakları belliydi ama, motor tamamen durana kadar beklediler. Baskıcı yönetim TÜSİAD’ın bu çıkışı üzerine baskıyı artırıp iş insanlarının soluğunu iyice kesmeye çalışmaz umarım.

Tüzel kişiler döviz hesaplarını biraz daha artırmaya karar verebilir, vatandaşlar ellerinde biraz döviz olsun diyebilir. Bu durum, bir anda dövizin kıpırdanmasına milletin gözünün dövize kaymasına yol açabilir, önlemi alınamazsa beklentiler yangına dönebilir. Bu ülkede döviz ateşi her zaman yanar.

KKM kaldırıldı; hafta sonu MB tüzel kişilere ait KKM hesaplarının kaldırıldığını açıkladı. Tüzel kişilerin KKM hesapları 7 milyar dolar civarında; hepsini dövize dönseler çok büyük bir etki olmaz. Ama, Ocak ayı tüfesinin yüksek gelmesi tahvillere kar satışı getirmiş gibi görünüyor. Bu durum devam eder mi? Tüzel kişiler döviz hesaplarını biraz daha artırmaya karar verebilir, vatandaşlar ellerinde biraz döviz olsun diyebilir. Bu durum, bir anda dövizin kıpırdanmasına milletin gözünün dövize kaymasına yol açabilir, önlemi alınamazsa beklentiler yangına dönebilir. Bu ülkede döviz ateşi her zaman yanar. Kandil gibi mi, orman yangını gibi mi yanacağına esen rüzgarlar karar verir.

07.02.2025 TCMB ve BDDK verilerine göre;

Yabancı porföy; ilgili hafta yabancılar 50 milyon dolarlık hisse sattılar. Buna alışığız zaten. 1,5 milyar dolarlık tahvil satmışlar, işte bu biraz süpriz oldu. Nisan 2024 ayından beri yabancılar sürekli tahvil alımı yaptılar. On ay boyunca aldılar. Bu süre içinde zaman zaman 800 milyon dolarlık hatta bir defa 1 milyar dolarlık satış yaptılar. Ama, her ayı ciddi alımda kapattılar. İlk kez Aralık 2024 ayını küçük bir satım ile kapattılar ve Ocak ayına son bir yılın en yüksek satışı ile başladılar. “Gidiyorlar mı” sorusuna cevap vermek için Ocak sonunu nasıl kapatacaklarına bakmak gerekecek. Umarım yine “Evde tek başına” kalmayız. Ne yazık ki bizim iktidarlarımız Kevin kadar becerikli değil.

MB ve DTH; MB’nın her üç rezervi de ilgili hafta artmaya devam etti. Tüzeller ve vatandaşlar ilgili hafta döviz mevduatlarını ikişer milyar dolar, toplamda 4 milyar dolar üstünde artırdılar.

Krediler; ilgili hafta tüketici kredileri ve bireysel kredi kartları önceki iki haftanın çoşkusundan sonra yine eksi haftalık büyümeye döndü. Ticari krediler ise sakin seyrini ilgili hafta da devam ettiriyor. Mevduat ve bireysel kredi faizleri yerinde sayarken ilgili hafta ticari kredi faizleri biraz daha gevşeyip %50,83 ortalamaya geldi. Çok yüksek, çok yüksek.

Dünya emtia endeksi; Geçen hafta; “bir müddet 103 puan ile 107 puan arasında oyalanacaktır. Sonraki hedefi 110 puan olacaktır sanırım” tahmininde bulunmuştum. 105.88 puandan haftayı kapadı.  

Dolar/TL; 35,60 lira, 36,45  lira arasında bu hafta  sıkışma devam  edecek gibi. Dar bir bantta yukarı doğru tırmanıyor. Sadece bandın eni yukarı doğru biraz genişlediği için dikkat uyandırmaya başladı. Bu hareketler henüz bir zıplama göstergesi değil.

ABD 10 yr tahvil; İki hafta önce  % 4,35 seviyesine kadar gevşeyebileceğini ama, o seviyede bir müddet kalacağını tahmin ettiğimi yazmıştım. %4,40 ve 4,30 destekleri. %4,30 seviyesini aşağı kırması şimdilik zor görünüyor. %4,52 direnç haline gelmek üzere.

Eur/Usd; Görülen 2025 yılında ECB faizi, FED faizinden ez az iki puan daha düşük olacak. Bu güçlü dolar demek. Ama bunu zaten biliyoruz. Rusya, Ukrayna savaşının sona ermesi ise istenilen ama beklenilmeyen bir gelişme olacak ve bu durum Euro bölgesini oldukça rahatlatacak. Euro/usd paritesinin yeniden sert biçimde 1.0470 üsütne tırmanmasının nedeni bu. Bu hafta 1.0470 üstünde kalabilirse 1.0640 seviyelerine yönelebilir. Kısa vadede Euro biraz daha güçlü görünüyor ama, 1.00 seviyelerini görmesi halen olası duruyor.  

Bist100; 10400 puan direnci olanca ihtişamı ile duruyor. 9750 – 10150 puan arasındaki sıkışma devam ediyor. 9600 puan aşağı kırılırsa soluğu 8600 puanda alırız.

TR  10 yr ve 2 yr tahvil ;  Yüksek gelen Ocak ayı enflasyonu tahvile satış getirdi.  2 yıllık tahvil faizleri %36 lardan özellikle haftanın son günü %39 seviyesine geri zıpladı. Oralardan yeniden alış geldi ve bence bu hafta alış devam edebilir. Bir müddet %37 seviyelerine geldikçe satış gelecek gibi duruyor. 10 yıllık tahvil faizleri de özellikle haftanın son günü %26 seviyesinden %28 seviyesine zıpladı.  

Altın; 2980 dolar hedefine çok yaklaştı. 2942 dolardan satış yedi. Uzun vadeli yükselen kanalda. Bu durum kolay bozulmaz. Bozulması için 2700 dolar altında bir kaç hafta kalması gerekir ama 2750 dolara kadar gevşeyebilir. Biraz fazla şişti sanki.

Gümüş; 31,50 doların üstünde kaldığı müddetçe ilk hedefi 34,50 dolar.

Bitcoin; Temmuz 2025 ayına kadar 102500 dolar ile 84500 dolar arasında kalmasının daha yüksek olasılık olduğunu düşünüyorum

Yazarlar sayfasını izyeret ettiniz mi?
Piyasalar

Yorum Yazın

e-bülten sağ blok
Murat Kartalkaya
    Murat Kartalkaya

    Bizi Takip Edin
    Facebook
    X (Twitter)
    Instagram
    Linkedin
    Mastodon
    Bluesky
    Köşe Yazarları
    Murat Aksoy
    Murat Aksoy Şirin: Bu kitabı alamayacak babalara ücretsiz ulaştırmak istiyorum
    Bahattin Yücel
    Bahattin Yücel İsrail-İran ve Ortadoğu
    Burak Can Çelik
    Burak Can Çelik İsrail-İran geriliminde yeni perde: Son gelişmeler ve bölgesel yansımalar
    Tunay Şendal
    Tunay Şendal İsrail-İran Savaşı’nın dinamikleri ve Türkiye
    Mehmet Hasgüler
    Mehmet Hasgüler Bir AİHM kararı: Kara haber mi müjde mi?
    Gülseren Aydın
    Gülseren Aydın Meltem Arıkan oyunlarına feminist bakış
    Ali Kılıç
    Ali Kılıç BOP tıkır tıkır işliyor: Sessiz kartlar, derin hesaplar
    Hakan Şahin
    Hakan Şahin İsrail’in İran Saldırısı Türkiye’ye Neler Söylüyor?
    Korhan Gümüş
    Korhan Gümüş Yetimhane dünyanın en ilginç mimari koruma projelerinden biri olabilir
    Turgay Bozoğlu
    Turgay Bozoğlu Nükleer gölge ve ekonomik fırtına: Yeni bir krize hazır mıyız?
    Çağatay Arslan
    Çağatay Arslan Bir dostu ölü götürmek
    Bahar Akpınar
    Bahar Akpınar Penelope’nin örgüsünden bugünün kadınlarına: Oyalanmanın, hatırlamanın ve direnmenin ritmi
    Bekir Ağırsoy
    Bekir Ağırsoy 1988-89 En Güzel Futbol Sezonu(muz) (2): Başka türlü bir şey
    Hakan Tahmaz
    Hakan Tahmaz Ferdi Zeyrek’in cenaze töreninin çoklu anlamı 
    Burcu Ağca Karakaya
    Burcu Ağca Karakaya Kopya çekmedim, sadece kendi algoritmamı kullandım!
    Buse Ayazma
    Buse Ayazma Duygusal zekalarımız savaşsın isterdim ama…
    Betül Özdemir Güran
    Betül Özdemir Güran Ötekiyle aynı arasında nefes aralığı: Cehennemden aşka bir yolculuk
    Mesut Balcan
    Mesut Balcan Acının estetiği ve gerçekliği: Werther'den Müslüm Baba'ya uzanan çığlıklar ve acının ortak dili 
    SON GELİŞMELER
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    instagram gel gel
    tanpınar haber altı
    Yeni Arayış
    KünyeGizlilik PolitikasıE-BültenRSSSitemapSitene EkleArşiv
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDIN

    Yeni Arayış | Onemsoft Haber Yazılımı