MENU
  • ÇEVİRİ
  • YORUM
  • YARGI KRİZİ
  • PİYASALAR
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EDİTÖRDEN
  • SPOR
  • KÖŞE YAZILARI
  • DOSYA>Seçimin Ardından
  • GENEL
  • KİTAP
  • DOSYA>Avrupa'nın Seçimi
  • DOSYA>Emekliler
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • E-Bülten
Yeni Arayış
Yeni Arayış
Yeni Arayış
  • ANA SAYFA
  • KÖŞE & YORUM YAZILARI
  • GÜNDEM
  • KATEGORİLER
    • SİYASET
    • EKONOMİ
    • DIŞ POLİTİKA
    • KÜLTÜR SANAT
    • HUKUK
    • TEKNOLOJİ
    • PSİKOLOJİ
    • FELSEFE
    • KENT
    • EDEBİYAT
    • SAĞLIK
    • ASTROLOJİ
    • GEZİ
    • SÖYLEŞİ
    • EKOLOJİ
    • MEDYA
    • EĞİTİM
  • KÜNYE & İLETİŞİM
Kapat

Cumartesi Anneleri, Abdullah Canan'ın akıbetini sordu

Ana SayfaGündemCumartesi Anneleri, Abdullah Canan'ın akıbetini sordu
Cumartesi Anneleri, Abdullah Canan'ın akıbetini sordu

Cumartesi Anneleri 1034'üncü haftada Abdullah Canan'ın akıbetini sordu.

18 Ocak, 2025, Cumartesi 15:32
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Yeni Arayış
Yeni Arayış

Cumartesi Anneleri, 1034’üncü haftadaki açıklamalarında 1996’da gözaltına alındıktan sonra kaybedilen iş insanı Abdullah Canan için adalet istedi.

Cumartesi Anneleri, kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin açığa çıkarılıp yargılanması talebiyle her hafta düzenledikleri eylemlerinin 1034’üncüsünü gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde 1996 yılında Hakkari-Yüksekova’da gözaltına alındıktan sonra kaybedilen iş insanı Abdullah Canan için adalet istendi, “Tüm kayıplarımız için adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz” denildi.

Nezir tekçi davasında beraat kararı: "Barışın koşullarından söz edilebilir mi?"

Polis bariyerleri ile kapatılan Galatasaray Meydanı’nda İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri tarafından yapılan açıklamada, Eskişehir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Nezir Tekçi davasında, sanıklar hakkında yeniden beraat kararı verildiğine vurgu yapıldı. Türkiye’nin bu davaya ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından mahkum edildiğini, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) de ihlal kararı verdiğini hatırlatan Yoleri, “Gözaltında kaybetme davalarının beraatle sonuçlanması, hesap verebilirlik ve toplumsal iyileşmeyi imkansızlaştırmaktadır. Oysa asker tanıklar, Tekçi’nin nasıl infaz edildiğini mahkemede anlattılar. 14 tanık, suçun işlendiğine dair beyanlarda bulundu. İşte tam da bu nedenle soruyoruz: Hakikat ve adalet talep edenlere bu taleplerinin asla karşılanmayacağı duygusu yaşatılırken, barışın koşullarından söz edilebilir mi? İnkârın, hukuksuzluğun ve adaletsizliğin gölgesinde demokratik açılımdan bahsedilebilir mi?” dedi.

"Abdullah Canan hak ihlallerini şikayet ettikten sonra kaybedildi"

Abdullah Canan’ın (43) bölgede yaşanan ve ailesini de hedef alan ağır hak ihlalleri nedeniyle savcılığa başvurup, Yüksekova Dağ Komando Tabur Komutanı Binbaşı Mehmet Emin Yurdakul hakkında suç duyurusunda bulunduktan birkaç gün sonra kaybedildiğini hatırlatan Yoleri, şöyle dedi: "Şikayet üzerine Yurdakul, Canan ve şikâyetçilerden 2 kişiyi taburdaki makamına çağırarak, kendisi hakkındaki şikâyetlerinden vazgeçmelerini istedi. Abdullah Canan, şikayetinden vazgeçmeyeceğini söylediğinde, Binbaşı Yurdakul tarafından tanıklar önünde tehdit edildi. Bu olaydan birkaç gün sonra, Abdullah Canan, 17 Ocak 1996 sabahı tanık beyanlarına göre, Yüksekova-Van karayolunda askerler tarafından otomobili durdurularak gözaltına alındı ve askeri bir araçla Yüksekova Dağ Komando Taburuna götürüldü.”

Sanıklar hakkında dava açıldı, beraat kararı verildi

Ailesinin yerel ve ulusal tüm makamlara başvurarak bulunmasını istediği Canan’ın gözaltına alındığının inkâr edildiğini belirten Yoleri, 21 Şubat 1996’da Abdullah Canan’ın ağır işkence görmüş, elleri, ayakları ve ağzı bağlı şekilde 7 kurşunda öldürülmüş cansız bedeninin köylüler tarafından bir menfezde bulunduğunu anlattı. Abdullah Canan’ın ailesinin bu ölümden sorumlu olduğu gerekçesiyle Binbaşı Yurdakul aleyhinde suç duyurusunda bulunduğunu ifade eden Yoleri, ardından yaşananları ise şöyle anlattı:

"Yüksekova taburunda görev yapan itirafçı Kahraman Bilgiç, savcıya verdiği ifadede; Abdullah Canan'ın taburda işkenceyle sorgulandığını, Tabur Komutanı Binbaşı Mehmet Emin Yurdakul’un talimatıyla Bölük Komutanı Yüzbaşı Nihat Yiğiter tarafından silahla öldürüldüğünü detaylarıyla anlattı. Albay Kamber Oğur, Yüksekova Savcılığına başvurarak, gözaltına alındığı inkâr edilen Abdullah Canan’ı şubat ayında tabur karargâhındaki revirde, başı sarılı vaziyette gördüğünü söyledi. Kahraman Bilgiç, Binbaşı Mehmet Emin Yurdakul, Yüzbaşı Nihat Yiğiter ve Üsteğmen Bülent Yetüt hakkında Diyarbakır DGM Savcılığı’nca soruşturma açıldı. Bu kişiler, Abdullah Canan’ı tasarlayarak öldürmekle suçlandı. Ancak 12 Kasım 1999 tarihinde, Hakkâri Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada sanıklar hakkında beraat kararı verildi. 2 Nisan 2001 tarihinde de Yargıtay 1. Ceza Dairesi beraat kararını onadı."

"Failler üzerindeki koruma kalkanı kaldırılana kadar bu dava kapanmayacak"

Canan Ailesi’nin 1997 yılında başvurduğu AİHM’in 26 Haziran 2007'de açıkladığı kararında yaşam hakkının esas ve usul yönünden ihlal edildiği hükmü verdiğini hatırlatan Yoleri, "Gözaltında kaybedilişinin 29 yılında bir kez daha hatırlatıyoruz: Savcılık ifadelerinde, mahkeme tutanaklarında, TBMM Araştırma Komisyonu Raporu’nda, Yargıtay Başsavcısı’nın Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na yaptığı itiraz yazısında, AİHM kararında Abdullah Canan’ı gözaltına alanların, işkenceyle katledip bedenini kaybedenlerin isimleri yazılıdır. Abdullah Canan’ın faillerinin üzerindeki koruma kalkanı kaldırılana ve yeniden yargılanıp cezalandırılana kadar bu dava bizim için kapanmayacak. Kaç yıl geçerse geçsin Abdullah Canan için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten; devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz!” dedi.

1034.haftamızda, hukukun hiçe sayıldığı Abdullah Canan dosyasını bir kez daha kamuoyu ile paylaşıyoruz.#CumartesiAnneleri1034Haftahttps://t.co/x8WN6iUfSO

— Cumartesi Anneleri (@CmrtesiAnneleri) January 18, 2025
  • Karnivor diyeti gerçekten mucize mi? Karnivor diyeti gerçekten mucize mi?
Yazarlar sayfasını izyeret ettiniz mi?
Cumartesi AnneleriAbdullah CananGalatasaray MeydanıGözaltında Kaybetme

Yorum Yazın

Yeni Arayış
    Yeni Arayış

    Bizi Takip Edin
    Facebook
    X (Twitter)
    Instagram
    Linkedin
    Mastodon
    Bluesky
    Köşe Yazarları
    Herkül Millas
    Herkül Millas Türkiye gelişmedi mi, yoksa geri mi kaldı?
    Onur Tuğrul Karabıçak
    Onur Tuğrul Karabıçak 5 Soruda AKP iktidarına karşı nasıl direneceğiz: Toplumsal müzakere, yurtdışından örnekler ve iktidar pratikleri
    Bora Şahin
    Bora Şahin Kadıköy’de üç milyarder
    Gülşah Eker
    Gülşah Eker Kent, Mekân, Geçicilik (2)
    Bekir Ağırsoy
    Bekir Ağırsoy The Piano: Yönetmeni kadın olan en iyi film
    Bilal Sambur
    Bilal Sambur Kadın ve aile tartışmasının arkaplanı
    Hakan Tahmaz
    Hakan Tahmaz CHP’siz yeni sürecin imkansızlığı  
    Hakan Şahin
    Hakan Şahin Disiplin, ölüm ve sessizlik
    Başak Yağmur Eray
    Başak Yağmur Eray Yıkımın adı Jarhanpur, acının adı Filistin
    Deniz Nas
    Deniz Nas Sosyal Demokrasi ve Sol Liberalizm: Modern siyaset felsefesinde özgürlük ve eşitlik açıklaması
    Korhan Gümüş
    Korhan Gümüş Tersine dönen modernleşme
    Gönen Orhan
    Gönen Orhan Belediyeler “rayiç” yerine taş mı yesinler? 
    Akın Özçer
    Akın Özçer Süreç ya da Çözüm Komisyonu
    Yavuz Saltık
    Yavuz Saltık Üretimin ve emeğin sessiz tanıkları: Türkiye’de emeklilik, yaşlılık ve toplumsal adalet
    Murat Aksoy
    Murat Aksoy Komisyonda MHP+CHP+DEM Parti+muhalefet birlikte hareket edebilir mi?
    Özgür Çoban
    Özgür Çoban Almanya'da demokrasinin sessiz intiharı
    Burcu Ağca Karakaya
    Burcu Ağca Karakaya Öğrenci konuşmalarının eğitimdeki yeri ve TED-Ed
    Ali Kılıç
    Ali Kılıç Bilgisiz inanç mı, yoksa bilginin değişken inancı mı?
    SON GELİŞMELER
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    instagram gel gel
    Yeni Arayış
    KünyeGizlilik PolitikasıE-BültenRSSSitemapSitene EkleArşiv
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDIN

    Yeni Arayış | Onemsoft Haber Yazılımı