MENU
  • ÇEVİRİ
  • YORUM
  • YARGI KRİZİ
  • PİYASALAR
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EDİTÖRDEN
  • SPOR
  • KÖŞE YAZILARI
  • DOSYA>Seçimin Ardından
  • GENEL
  • KİTAP
  • DOSYA>Avrupa'nın Seçimi
  • DOSYA>Emekliler
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • E-Bülten
Yeni Arayış
Yeni Arayış
Yeni Arayış
  • ANA SAYFA
  • KÖŞE & YORUM YAZILARI
  • GÜNDEM
  • KATEGORİLER
    • SİYASET
    • EKONOMİ
    • DIŞ POLİTİKA
    • KÜLTÜR SANAT
    • HUKUK
    • TEKNOLOJİ
    • PSİKOLOJİ
    • FELSEFE
    • KENT
    • EDEBİYAT
    • SAĞLIK
    • ASTROLOJİ
    • GEZİ
    • SÖYLEŞİ
    • EKOLOJİ
    • MEDYA
    • EĞİTİM
  • KÜNYE & İLETİŞİM
Kapat

ÇGD: "Gazetecilere yönelik baskılara karşı sessiz kalmak, bu saldırıları onaylamak anlamına gelir"

Ana SayfaGündemÇGD: "Gazetecilere yönelik baskılara karşı sessiz kalmak, bu saldırıları onaylamak anlamına gelir"
ÇGD: "Gazetecilere yönelik baskılara karşı sessiz kalmak, bu saldırıları onaylamak anlamına gelir"

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Yönetim Kurulu, Türkiye’de son günlerde gazetecilere yöneli baskılara ilişkin açıklama yaptı.

24 Aralık, 2024, Salı 15:54
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Yeni Arayış
Yeni Arayış

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Yönetim Kurulu, Türkiye’de gazeteciliğin karanlık bir dönemden geçtiğini ifade ederek, “Son haftalarda meslektaşlarımızın gözaltına alınması, ev hapsi cezası verilmesi, tutuklanması, öldürülmesi gazetecilerin mesleklerini yaparken karşılaştıkları tehlikeleri ve tehditleri gözler önüne seriyor. Gazetecilere yönelik baskılara karşı sessiz kalmak, bu saldırıları onaylamak anlamına gelir” açıklamasını yaptı.

ÇGD Genel Yönetim Kurulu, Türkiye’de son günlerde gazetecilerin gözaltına alınması, ev hapsi cezası verilmesi, tutuklanması, öldürülmesi, mesleklerini yaparken karşılaştıkları tehlikeleri ve tehditlere ilişkin yazılı açıklama yaptı.

“Türkiye’de gazetecilik, ne yazık ki karanlık bir dönemden geçiyor” ifadelerine yer verilen açıklamada, son günlerde yaşanan gelişmeler şöyle sıralandı: ''Türkiye Spor Yazarları Derneği’nin seçilmiş yönetimine kayyım atandı, Öznur Değer’e emniyet görevlileri tarafından cinsiyetçi hakaretler edildi, tepki gösteren Değer hakkında soruşturma başlatıldı, Özlem Gürses hakkında, Youtube programında bir dil sürçmesi olduğu açıkça belli olan ifadeleri sebebiyle önce gözaltı uygulandı ardından da  yurt dışına çıkış yasağı ve ev hapsi kararı verildi, Nevşin Mengü PYD Eş Başkanı Salih Müslim’le yaptığı söyleşi nedeniyle sabah saatlerinde gözaltına alındı, Cihan Bilgin ve Nazım Daştan Suriye’de bombardımanda öldürüldü, ölümlerle ilgili ‘etkin soruşturma yürütülmesini ve kamuoyuna açıklama yapılmasını’ talep eden STK’lara ardı ardına soruşturmalar açıldı, Bilgin ve Daştan’ın ölümüne dair yapılmak istenen basın açıklamaları engellendi, Van’da 10 gazeteci gözaltına alındı, İstanbul’da 50’yi aşkın gözaltı yapılırken 7 gazeteci tutuklandı, T24 internet sitesi iki gazetecinin öldürülmesiyle ilgili açıklamaları haberleştirdiği için, gazeteci Seyhan Avşar ise sosyal medyadan paylaşım yapması nedeniyle soruşturma başlatıldı. Halk TV ve KRT’ye fiziksel saldırı girişimleri gerçekleşti.

Bu gelişmeler kağıt üzerinde gözüktüğü gibi basit bir liste değil; gazetecilerin hangi koşullarda çalıştığını gösteren, sistematik bir saldırının net işaretleridir.

İktidar güçleri ve siyasiler, artık gazetecilik mesleğini hedef alan dil ve söylemlerini sorgulamalı, tehditlerinden, baskılarından ve her türlü müdahalelerinden vazgeçmelidir. Bu baskı ve saldırıların hedefi görünürde gazeteciler olsa da özünde ülke demokrasisidir.

Gazetecilik, her türlü baskıya rağmen gerçeği arama ve kamu yararını savunma mesleğidir. Gazeteci, iktidarın, siyasetin, sermayenin ya da herhangi bir gücün değil; yalnızca halkın, kamu yararının yanındadır. Halkın doğru bilgiye ulaşmasını sağlamak, her gazetecinin en temel sorumluluğudur. İfade özgürlüğü, eleştiri hakkı ve haber yapma özgürlüğü, hiçbir baskıya boyun eğmez.

"Gazeteciler her türlü tehdide rağmen kalemlerini bırakmadı"

Tüm bu antidemokratik uygulamaların ve baskının gazetecilere geri adım attıracağını düşünmek en hafif tabiriyle ‘boşa kürek çekmek’ demektir. Daha da önemlisi üçüncü dünya ülkelerine bile yakışmayan hukuksuz uygulamalarda ısrar etmek ülkeyi demokrasiden adım adım uzaklaştırmak, ülkenin geleceğini karartmak demektir. Susturulan her gazeteci, karartılan her gerçek, halkın bilgiye erişim hakkının gasp edilmesi demektir. Bu ülkede halkın haber alma hakkını savunan gazeteciler her türlü tehdide rağmen kalemlerini bırakmadı, bırakmayacak.

"Gerçeklerin üzerine çekilen karanlık, dayanışmanın gücüyle mutlaka dağılacak"

Tüm gazetecilere, mesleğimizi hedef alan bu saldırılar karşısında dayanışmayı büyütme çağrısında bulunuyoruz. Ancak bu noktada basına yönelen saldırılar yalnızca gazetecileri değil, doğrudan halkın haber alma hakkını hedef almaktadır. Bu mücadele yalnızca gazetecilerin değil, demokrasiyi ve haber alma hakkını savunan herkesin sorumluluğudur. Gazetecilere yönelik baskılara karşı sessiz kalmak, bu saldırıları onaylamak anlamına gelir. Susturulmaya çalışılan basını, yalnızca dayanışmayla ve örgütlü mücadeleyle hareket ederek koruyup büyütebiliriz. Hep haykırdığımız gibi gazetecilik suç değildir. Gerçeklerin üzerine çekilen karanlık, dayanışmanın gücüyle mutlaka dağılacaktır."

  • Gazetecilere yönelik baskılar Gazetecilere yönelik baskılar
Yazarlar sayfasını izyeret ettiniz mi?
Çağdaş Gazeteciler DerneğiÇGD

Yorum Yazın

Yeni Arayış
    Yeni Arayış

    Bizi Takip Edin
    Facebook
    X (Twitter)
    Instagram
    Linkedin
    Mastodon
    Bluesky
    Köşe Yazarları
    Eser Karakaş
    Eser Karakaş Meslek liseleri tartışmaları (1)
    Bahattin Yücel
    Bahattin Yücel Sahte diplomalar ve Koçi Bey
    Mehmet Fatih Ceylan
    Mehmet Fatih Ceylan Bitmeyen veya bitirilmeyen çile: Ortadoğu
    Murat Aksoy
    Murat Aksoy Türkiye’de Yargı sorunu geçmişten günümüze süregelen bir kriz
    Yüksel Işık
    Yüksel Işık Vedat Dalokay’dan Ders Almak
    Murat Kartalkaya
    Murat Kartalkaya Trump da Trump!
    Mehmet Şafak Sarı
    Mehmet Şafak Sarı Yapay zeka "silahlanma yarışı"
    M. Coşkun Cangöz
    M. Coşkun Cangöz Aslında vergiyi kim ödüyor?
    Turgay Bozoğlu
    Turgay Bozoğlu Doların saltanatı sarsılıyor: Yeni para düzeninde taht kimin olacak?
    Tunay Şendal
    Tunay Şendal CHP’nin Komisyon Çıkmazı
    Fatih Öztürk
    Fatih Öztürk Türkiye Cumhuriyeti demokrasisini kurtarmak (2)
    Çağatay Arslan
    Çağatay Arslan Belle’nin ölümünü Türkiye’den izlemek 
    Cengiz Kapmaz
    Cengiz Kapmaz 'Çözüm Süreci'nde CHP neden kolay hedef?
    Bilgehan Uçak
    Bilgehan Uçak Kos’un öteki yüzü
    Herkül Millas
    Herkül Millas Türkiye gelişmedi mi, yoksa geri mi kaldı?
    Onur Tuğrul Karabıçak
    Onur Tuğrul Karabıçak 5 Soruda AKP iktidarına karşı nasıl direneceğiz: Toplumsal müzakere, yurtdışından örnekler ve iktidar pratikleri
    Bora Şahin
    Bora Şahin Kadıköy’de üç milyarder
    Gülşah Eker
    Gülşah Eker Kent, Mekân, Geçicilik (2)
    Bekir Ağırsoy
    Bekir Ağırsoy The Piano: Yönetmeni kadın olan en iyi film
    Bilal Sambur
    Bilal Sambur Kadın ve aile tartışmasının arkaplanı
    SON GELİŞMELER
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    instagram gel gel
    Yeni Arayış
    KünyeGizlilik PolitikasıE-BültenRSSSitemapSitene EkleArşiv
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDIN

    Yeni Arayış | Onemsoft Haber Yazılımı