MENU
  • ÇEVİRİ
  • YORUM
  • YARGI KRİZİ
  • PİYASALAR
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EDİTÖRDEN
  • SPOR
  • KÖŞE YAZILARI
  • DOSYA>Seçimin Ardından
  • GENEL
  • KİTAP
  • DOSYA>Avrupa'nın Seçimi
  • DOSYA>Emekliler
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • E-Bülten
Yeni Arayış
Yeni Arayış
Yeni Arayış
  • ANA SAYFA
  • KÖŞE & YORUM YAZILARI
  • KATEGORİLER
    • SİYASET
    • EKONOMİ
    • DIŞ POLİTİKA
    • KÜLTÜR SANAT
    • HUKUK
    • TEKNOLOJİ
    • PSİKOLOJİ
    • FELSEFE
    • KENT
    • EDEBİYAT
    • SAĞLIK
    • ASTROLOJİ
    • GEZİ
    • SÖYLEŞİ
    • EKOLOJİ
    • MEDYA
    • EĞİTİM
  • KÜNYE & İLETİŞİM
Kapat

Yoksulluk tırmanıyor

ANA SAYFASİYASETYoksulluk tırmanıyor
Yoksulluk tırmanıyor

Ülkenin idari sisteminde köklü değişiklikleri, yerinden yönetime ilişkin projelerini paylaşmalı. Güçlendirilecek belediyelerin üstlenmelerini öngördükleri hizmetleri, kamuoyu ile paylaşmalı. Köklü bir vergi reformunu gündeme getirmeli.

24 Ağustos, 2025, Pazar 03:55
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Bahattin Yücel
Bahattin Yücel

Belirsizliklerin arttığı bu ortamda, muhalefet halk desteğini yoksulluğun temel nedenlerinde aramak zorunda. Tarımda giderek dışa bağımlı hale gelen, iç üretim yerine ithalat ile günübirlik önlemler alan iktidara karşı, izleyeceği politikayı belirlemeli.

TÜİK; ekonomideki kötü gidişi simgeleyen, önemli bir araştırmanın sonuçlarını yayınladı. Gelir dağılımında; Cumhuriyet tarihimiz boyunca yaşanmadık ölçüde eşitsizlik söz konusuydu. Özellikle orta sınıf olarak tanımlanan kesimin, giderek yoksullaştığı görülüyordu. En alt gelir grubunu oluşturan, % 16 ‘lık dilim ise yoksulluk ile açlık sınırları arasında konumlanıyordu.

İktidarın ekonomik politikaları; desteklediği dar bir grubun kamu kaynakları ile sınırsız zenginleşmesi sonucunu verdi. Ancak ekonomi politikasının kamuoyunda yeterince tartışılmasını, günümüze kadar başarıyla engelledi.

Halk oyu ile göreve gelen CHP’li Belediye başkanlarının, henüz somut delillere dayanmayan gerekçelerle tutuklanmalarını, denetimindeki medya aracılığıyla sıradanlaştırdı.

AKP’nin bu süreçteki dayanağı, yolsuzlukla suçlanan Belediyelerin neredeyse tamamında, geçmişte AKP’li Başkanlar döneminde ihale kazanan müteahhitlerin bulunmalarıydı. CHP Yönetiminin bu mekanizmayı sorgulamadığı ya da fark edemediği anlaşılıyor.

İBB Başkanı İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla başlayan bu sürecin demokrasi kriterleri ile değerlendirilmesi imkânsız. CHP Üst Yönetimi yurt çapında düzenlediği mitingler ile baskıyı dengelemeyi amaçladı.

Geniş katılımlı gösterilerde; kitlesel tepki yukarıda değindiğimiz araştırmanın sonuçlarını bir anlamda doğruladı. Ana Muhalefet Partisi önceki seçimlerde başarısız olduğu illerde; örneğin Erzurum, Yozgat, Konya’da coşkulu kalabalıklarca karşılandı.

AKP ise MHP’nin öne çıkışı ile Ortadoğu’daki siyasal gelişmelerle örtüşen, dış politika sürecini başlattı. Ortadoğu’da siyasal sınırların yüz yılı aşkın bir aradan sonra yeniden çizildiği bu dönemde, MHP Genel Başkanının dile getirdiği yaklaşımın, ABD’nin BOP projesinden bağımsız geliştiğini düşünmek tam anlamıyla, safdilliktir.

CHP bu aşamada partinin siyasal karar mekanizmasını  “Cumhur Başkanlığı Aday Ofisi” adıyla tüzelleştirilmeye çalışılan, ikili bir yapı ile sürdürüyor.

Gelişmeler, geçmişte İttihatçıların (İTP), Merkezi Umumisi ile Meclisi Mebusan Grubunun yönetimleri arasındaki ilişkileri andırıyor. Ancak bu modelin henüz Cumhur İttifakını huzursuz ettiğine ilişkin belirtiler yok.

Hafta sonunda KKM uygulamasına son veren ekonomi yönetiminin, dış kaynak girişiyle farklı başlıklar altında borçlanmayı sürdüreceği anlaşılıyor.

Belirsizliklerin arttığı bu ortamda, muhalefet halk desteğini yoksulluğun temel nedenlerinde aramak zorunda. Tarımda giderek dışa bağımlı hale gelen, iç üretim yerine ithalat ile günübirlik önlemler alan iktidara karşı, izleyeceği politikayı belirlemeli. Örneğin tarımda ekilebilir arazilerin, miras yoluyla bölünmesini engelleyecek düzenlemeleri tartışmalı. Maden arama ruhsatları ile yok edilen orman varlığımız ve yeraltı sularını yok eden arama yöntemlerini, çözüm önerileriyle gündeme getirmeli.

Ülkenin idari sisteminde köklü değişiklikleri, yerinden yönetime ilişkin projelerini paylaşmalı. Güçlendirilecek belediyelerin üstlenmelerini öngördükleri hizmetleri, kamuoyu ile paylaşmalı. Köklü bir vergi reformunu gündeme getirmeli.

Kamuoyunun; muhalefetin bu konulardaki tasarımlarını paylaşmasına, en azından Cuma namazı sonrası cami avlularında verilen demeçler kadar ilgi göstereceğine hiç kuşku yok.

Yazarlar sayfasını izyeret ettiniz mi?

Yorum Yazın

Bahattin Yücel
    Bahattin Yücel

    Bizi Takip Edin
    Facebook
    X (Twitter)
    Instagram
    Linkedin
    Mastodon
    Bluesky
    Köşe Yazarları
    Bahattin Yücel
    Bahattin Yücel Yoksulluk tırmanıyor
    Murat Aksoy
    Murat Aksoy Meydan siyaseti, promter/mesaj siyasetine karşı
    Tunay Şendal
    Tunay Şendal Türkiye’nin sosyo-kültürel sınıf çizgileri
    Deniz Tarım
    Deniz Tarım Öğretme ve öğrenme üzerine...
    Osman Erden
    Osman Erden Almanya- İsrail ilişkileri ve kültür sanat alanında ifade özgürlüğü (2)
    Seda Aktaş
    Seda Aktaş Hegemonik söylem altında kadın emeği: Ekonomik gerçeklikten ideolojik kurguya
    Burak Can Çelik
    Burak Can Çelik Kızıldeniz’de perde arkası güç kayması: Çin ve Rusya Batı’ya meydan okuyor
    Bilal Sambur
    Bilal Sambur İnsanlığın güruhlaşması ve küresel ahmaklık
    Deniz Nas
    Deniz Nas Liberal demokrasinin sonu mu: İttifakların gölgesinde liberaller
    Aydan Bakan
    Aydan Bakan Yazının şeytanı
    Hakan Tahmaz
    Hakan Tahmaz Provokasyonların sigortası sürecin toplumsallaşması
    Gönen Orhan
    Gönen Orhan CHP'li Belediyelere operasyon neden kaçınılmaz?
    Korhan Gümüş
    Korhan Gümüş Farklı bir kamusal alan deneyimi açısından Yetimhane eşi benzeri olmayan bir fırsat
    Başak Yağmur Eray
    Başak Yağmur Eray Sovyetler’den AKP’ye: Çöküş mü, kontrol mü?
    Çağatay Arslan
    Çağatay Arslan Konut hayalleri borsada: 25 santimetre karelik umutlar
    instagram gel gel
    Yeni Arayış
    KünyeGizlilik PolitikasıE-BültenRSSSitemapSitene EkleArşiv
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDIN

    Yeni Arayış | Onemsoft Haber Yazılımı