MENU
  • ÇEVİRİ
  • YORUM
  • YARGI KRİZİ
  • PİYASALAR
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EDİTÖRDEN
  • SPOR
  • KÖŞE YAZILARI
  • DOSYA>Seçimin Ardından
  • GENEL
  • KİTAP
  • DOSYA>Avrupa'nın Seçimi
  • DOSYA>Emekliler
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • E-Bülten
Yeni Arayış
Yeni Arayış
Yeni Arayış
  • ANA SAYFA
  • KÖŞE & YORUM YAZILARI
  • KATEGORİLER
    • SİYASET
    • EKONOMİ
    • DIŞ POLİTİKA
    • KÜLTÜR SANAT
    • HUKUK
    • TEKNOLOJİ
    • PSİKOLOJİ
    • FELSEFE
    • KENT
    • EDEBİYAT
    • SAĞLIK
    • ASTROLOJİ
    • GEZİ
    • SÖYLEŞİ
    • EKOLOJİ
    • MEDYA
    • EĞİTİM
  • KÜNYE & İLETİŞİM
Kapat

Emekli ve Emekçiler Dernekleri Federasyonu, TÜİK'in enflasyon rakamlarına itiraz etti

ANA SAYFAGÜNDEMEmekli ve Emekçiler Dernekleri Federasyonu, TÜİK'in enflasyon rakamlarına itiraz etti
Emekli ve Emekçiler Dernekleri Federasyonu, TÜİK'in enflasyon rakamlarına itiraz etti

Emekli ve Emekçiler Dernekleri Federasyonu, Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) enflasyonun yeniden hesaplanması için dilekçe verdi.

09 Ocak, 2025, Perşembe 16:20
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Yeni Arayış
Yeni Arayış
yazı içi reklam

Emekli ve Emekçiler Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak TÜİK’e son altı ayın enflasyonunun yeniden incelenmesi için dilekçe verdi.

Federasyon tarafından yapılan açıklamada talep şu şekilde belirtildi: “Kurumunuz tarafından açıklanan 01.07.2024 ile 31.12.2024 tarihleri arasına ait 6 aylık enflasyon oranının yeniden incelenerek 2024 yılının son 6 ayının enflasyon oranlarının yeniden belirlenmesi ve tarafımıza tebliğ edilmesi ile enflasyon verilerinin hangi yöntemle belirlendiği ve madde sepetinde yer alan madde fiyatlarının ve ağırlıklarının tarafımıza bildirilmesi istemidir.”

Daha önce sosyal medya hesabından emeklinin durumuna TÜİK üzerinden; “Yeniden Değerleme Oranının bile %43.93 olduğu bir yerde emekliye %15,75 emekçiye de %30 ücret artışı yapıldı. Bu artışlar daha bize yansımadan herşeye zam geldi ve fazlasıyla cebimizden çıktı. Emekli ve emekçine bakamıyorsan; Gelsin Seçim...” sözleriyle dikkat çeken başkan Özüpak bugün TÜİK’e giderek enflasyon rakamlarının yeniden hesaplanması için dilekçe verdi. 

TAGIMIZ
?#KaşıklaVerdiKepçeyleAldı

Yeniden Değerleme Oranının bile %43.93 olduğu bir yerde emekliye %15,75 emekçiye de %30 ücret artışı yapıldı.

Bu artışlar daha bize yansımadan herşeye zam geldi ve fazlasıyla cebimizden çıktı.

Emekli ve emekçine bakamıyorsan

Gelsin Seçim

— Gönül Boran Özüpak (@gonulborann) January 9, 2025

Emekli ve Emekçiler Dernekleri Federasyonu tarafından Türkiye İstatistik Kurumu’na verilen dilekçe ise şu şekilde;

​1. “Federasyonumuzun kurulma amacı bünyesinde yer alan emekli dernekleri dolayısıyla üye olan emeklilerin ve çalışanların insan onuruna yakışır bir hayat sürmeleri için gerekli her türlü tedbiri ve önlemleri alarak insanları bilinçlendirmektir. İnsanca bir yaşam için öncelikle emeklilerin ve çalışanların hak etmiş oldukları emekli maaşları ile ücretlerini almaktan geçmektedir. 

“Emekliler yoksullaşmaktadır”

​2. 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun 28.maddesinin son fıkrasında “8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununa göre aylık ödenmekte olanların aylıklarının hesabında da toplu sözleşme hükümlerine göre belirlenen aylık ve taban aylık katsayıları esas alınır. 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki sigortalılık hali esas alınarak bağlanan yaşlılık, malullük veya ölüm aylıklarında yapılacak artışlar hakkında 5510 sayılı Kanunun 55 inci maddesinin ikinci fıkrası uygulanmaz ve bu aylıklar toplu sözleşme hükümlerine göre belirlenen aylık ve taban aylık katsayılarındaki artış dikkate alınarak artırılır.” şeklinde yazılıdır. 

Ayrıca 03.09.2023 tarih 32298 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 31.08.2023 tarih 2023/1 karar nolu Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararının 7.maddesinin b fıkrasında “ 2024 yılı Haziran endeksinin 2023 yılı Aralık ayı endeksine göre altı aylık değişim oranının 4 üncü maddenin birinci fıkrasında 2024 yılının birinci altı aylık dönemi için öngörülen %15 oranını” oranı yazılı olup ayrıca 7.maddenin son fıkrasında ise “aşması halinde, 4üncü maddenin birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkralarında yer alan katsayılar, sözleşme ücreti artış oranları ve ücret tavanları ile 6ncı maddede yer alan ortalama ücret toplamı üst sınırı, söz konusu altı aylık dönemlere ilişkin enflasyon rakamının ilan edildiği ayın 1’inden geçerli olmak üzere aşan kısım kadar artırılır.” şeklinde yazılıdır.

Yukarıda yer verilen mevzuata göre federasyonumuza ve bağlı derneklerimize üye olan emekliler ile çalışanların maaşlarına kurumunuzca açıklanan enflasyon oranı üzerinden zam yapılmaktadır. Kurumunuz tarafından 03. 01.2025 tarihinde 2024 yılı Aralık ayına ait enflasyon verileri ile 2024 yılı son 6 aylık enflasyon oranı açıklanmıştır. Kurumunuz tarafından açıklanan 2024 yılı Aralık ayına ait enflasyon oranı %1,03 olup dolayısıyla 2024 yılı son 6 aylık enflasyon oranı ise %15,75 olarak açıklanmıştır (2024 yılı Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık ayına ait enflasyon). Aynı tarihte, 2024 yılı Aralık ayına ait ENAG tarafından açıklanan enflasyon oranı ise %2,34, yine İTO tarafından açıklanan enflasyon oranı ise %1,74 olarak açıklanmıştır. Kurumunuzun açıklamış olduğu enflasyon rakamları ENAG ve İTO verilerinin çok altında kaldığı gibi gerek üyelerimizin çarşı pazarda görmüş ve hissetmiş olduğu fiyat artışlarının çok altında olduğu gözlemlenmiştir.

3. Kurumunuz tarafından 01.07.2024 ile 31.12.2024 tarihleri arasına ait 6 aylık açıklanan enflasyon oranı %15,75 olarak açıklanmış ve üyelerimiz olan emeklilere bu açıklanan enflasyon oranları nedeniyle işçi ve Bağ-Kur emeklilerine %15,75 ve Emekli Sandığı emeklilerine ise %11,54 oranında zam yapılmıştır.

“Yapılan zamlar Türkiye’deki gerçek enflasyonun altında kaldı”

Asgari ücretle geçinen milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücrete ise % 30 oranında zam yapılmıştır. 

Ancak bu oranların yukarıda yazılı olduğu üzere Türkiye’deki gerçek enflasyon oranının çok altında bulunması ve federasyon ile derneklerimize üye emekli ve çalışanlarımızın maaşına işbu rakamlar üzerinden zam yapılması nedeniyle enflasyon rakamlarının çok altında zam almalarından dolayı hem emeklilerimiz hem de çalışanlarımız hak etmiş olduğu zamları alamayarak yoksullaşmaktadırlar. 

4. Açıklanan nedenlerle 01.07.2024 ile 31.12.2024 tarihleri arasına ait 6 aylık enflasyon oranının yeniden incelenerek son 6 ayın gerçek enflasyon oranlarının belirlenmesive enflasyon verilerinin hangi yöntemle belirlendiği ve madde sepetinde yer alan madde fiyatlarının ve ağırlıklarının tarafımıza bildirilmesi talebimiz vardır.

Yukarıda ayrıntılı anlatıldığı üzere, Kurumunuz tarafından açıklanan 01.07.2024 ile 31.12.2024 tarihleri arasına ait 6 aylık enflasyon oranının yeniden incelenerek son 6 ayın gerçek enflasyon oranlarının belirlenmesi ve tarafımıza tebliğ edilmesi ile enflasyon verilerinin hangi yöntemle belirlendiği ve madde sepetinde yer alan madde fiyatlarının ve ağırlıklarının tarafımıza bildirilmesini talep ederiz”

  • Düşük döviz kuru ve yüksek faiz politikasıyla enflasyon ile mücadele politikasının etkinliği Düşük döviz kuru ve yüksek faiz politikasıyla enflasyon ile mücadele politikasının etkinliği
Yazarlar sayfasını izyeret ettiniz mi?
Emekli ve Emekçiler Dernekleri FederasyonuTürkiye İstatistik KurumuTÜİKGönül Boran Özüpak

Yorum Yazın

yazı altı ebülten
Yeni Arayış
    Yeni Arayış

    Bizi Takip Edin
    Facebook
    X (Twitter)
    Instagram
    Linkedin
    Mastodon
    Bluesky
    Köşe Yazarları
    Sema Erder
    Sema Erder Yolsuzluktan isyana: Devlet-Toplum ilişkilerinde meşruiyetin sorgulanması*
    Eser Karakaş
    Eser Karakaş Voleybol, basketbol, futbol, Ali Koç, liyakat, rekabet
    Korhan Gümüş
    Korhan Gümüş 6-7 Eylül Sergisi’ne yapılan saldırı kendisini nasıl deşifre etti?
    Akın Özçer
    Akın Özçer Yanlışta ısrar
    Yüksel Işık
    Yüksel Işık 12 Eylül’ü yenersek, geleceği kazanırız
    Murat Kartalkaya
    Murat Kartalkaya Beleş darının güvercini çok olur!
    Çağhan Uyar
    Çağhan Uyar Kemal Bey’e açık mektup
    Bahattin Yücel
    Bahattin Yücel Düyunu Umumiye ve Reji Deneyi
    Reha Çamuroğlu
    Reha Çamuroğlu Değişen savaşlar, değişen insanlar
    Murat Aksoy
    Murat Aksoy İhtiyaç olan tek şey: Samimi bir görüşme
    Fahri Bakırcı
    Fahri Bakırcı  “Bilimci” ve “Yiyimci” Makyavelizm üzerine (3)
    Tunay Şendal
    Tunay Şendal Karşı-Devrimci hafızanın intikamcı tarih anlatısı
    Mustafa Ergen
    Mustafa Ergen Yeni Aracılar Çağı: Reklamdan akademiye, Agentic Web ve ArXiv’in yükselişi
    Herkül Millas
    Herkül Millas Milli açıklamaların yetersizliği
    Deniz Nas
    Deniz Nas Dönüşen CHP, sol popülizm ve Özgür Özel
    Bilal Sambur
    Bilal Sambur Hakimiyet saplantısı, hassasiyet değildir
    Semih Çoban
    Semih Çoban Bir öğle arası: Stephansplatz’da 20 dakika
    Aydan Bakan
    Aydan Bakan Pijamalı balon
    instagram gel gel
    Yeni Arayış
    KünyeGizlilik PolitikasıE-BültenRSSSitemapSitene EkleArşiv
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDIN

    Yeni Arayış | Onemsoft Haber Yazılımı