MENU
  • ÇEVİRİ
  • YORUM
  • YARGI KRİZİ
  • PİYASALAR
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EDİTÖRDEN
  • SPOR
  • KÖŞE YAZILARI
  • DOSYA>Seçimin Ardından
  • GENEL
  • KİTAP
  • DOSYA>Avrupa'nın Seçimi
  • DOSYA>Emekliler
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • E-Bülten
Yeni Arayış
Yeni Arayış
Yeni Arayış
  • ANA SAYFA
  • KÖŞE & YORUM YAZILARI
  • GÜNDEM
  • KATEGORİLER
    • SİYASET
    • EKONOMİ
    • DIŞ POLİTİKA
    • KÜLTÜR SANAT
    • HUKUK
    • TEKNOLOJİ
    • PSİKOLOJİ
    • FELSEFE
    • KENT
    • EDEBİYAT
    • SAĞLIK
    • ASTROLOJİ
    • GEZİ
    • SÖYLEŞİ
    • EKOLOJİ
    • MEDYA
    • EĞİTİM
  • KÜNYE & İLETİŞİM
Kapat

Vergi vermeyen şirketler

Ana SayfaGenelVergi vermeyen şirketler
Vergi vermeyen şirketler
03 Ağustos, 2024, Cumartesi 10:54
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Çağatay Arslan
Çağatay Arslan

Nasıl ki bankalara yıllar önce aldıkları kredi dosya masraflarını iade etmeleri dikte edildiyse şirketlere de ödemedikleri ya da az ödedikleri vergiler geriye dönük tarh edilebilir. Bunun için yapılması gereken irade göstermektir. Bu irade zamanında gösterilmiş ve bankalardan geriye dönük tahsilat sağlanmıştır. Mehmet Şimşek’e önerim yine kendisinin ekonomi yönetiminin tepesinde olduğu dönemde hayata geçirilen geriye dönük tahsilat sistemini önce vergi tahsilatında hayata geçirmek. 

Son günlerde yoğun bir tartışma konusu da vergi vermeyen şirketler. Aslında finansal okuryazarlığı olan birisi için bu tartışma mutlak butlandır. Hukuki anlamıyla tümden geçersizdir. 

Bir şirketin temel iki mali tablosu vardır. Biri bilançodur yani borçlarını ve alacaklarını gösterir. Diğeri gelir tablosudur.  Gelir ve giderlerini gösterir. Bu iki tablo birbirinin sebep ve sonucudur. Bilanço olmadan gelir tablosu olmaz. Teorik olarak mümkün olsa da tersi de pratikte mümkün olmaz. Gelir yaratmayan bilanço da anlamsızdır.

Gelir ile kar ise farklı şeylerdir. Karınız gelirinizle ilişkilidir ama bu ilişki sektörden sektöre değişir.

Örneğin akaryakıt istasyonunuz varsa cironuz ne denli yüksek olursa olsun karlılığınız sınırlı kalmaya mecburdur.

Bir şirket vergi ödemiyorsa bu normal şartlarda kar edemediğini ya da sağlanan çeşitli kamusal indirimler çerçevesinde yatırım veya sosyal fayda sağladığını gösterir.

Bu üç maddeyi detayla incelersek kar edemeyen bir şirketin durumu aslında yüksek rekabet ortamına işaret eder. Bu toplum için iyi bir şeydir. Ya da şirketin yüksek giderlere maruz kaldığını gösterir bu durumda giderin kime ödendiğine bakmak gerekir. Örneğin iktidara yakın medyaya ya da iktidarın yayın organına dönüşmüş TRT’ye verilen reklamların gider kaleminde yüksek pay aldığı şirketleri yakından incelemek yerinde olacaktır.

Vergi vermediği iddia edilen şirketlerin hiçbiri vergi denetiminden uzak kalma lüksüne sahip değiller. Muhtemelen Türkiye’nin en iyi vergi uzmanları ile çalışıyorlar ve attıkları her adımı kılı kırk yararak atıyorlar.

Muhtemelen en iyi vergi uzmanlarıyla çalışıyorlar

Diğer tarafta çeşitli vakıflara yapılan bağışlar da vergiden indirilebilmektedir. Bu bağışların da hangi vakfa yapıldığına ve bu vakıfların faaliyetlerine odaklanmak gerekmektedir.

Bahsettiğimiz başlıklar iktidarın canını sıkacağı için pek de kabul görmeyecektir.

Diğer yandan yatırım yaptığı için vergi vermeyen şirketlerin durumu ise kendi içinde değerlendirmeye muhtaçtır. Neticede yatırımlara sağlanan istisnayı da devlet belirlemektedir. Kurallara göre yapılmış vergi istisnalarını sonradan sorgulamak ne derece yerinde olacaktır.

Tamamı kurumsal ilkelerle ve SPK kurallarına tabi olarak faaliyet gösteren şirketlerin vergi vermedikleri ve az vergi verdikleri için mercek altına alındıkları bir ortamda Mehmet Şimşek’in bu şirketleri tekrar incelemeye alma ifadesi bir yönüyle kulağa hoş gelse de yapılacak incelemelerin pek de önemli sonuç vermeyeceğini düşünüyorum.

Vergi vermediği iddia edilen şirketlerin hiçbiri vergi denetiminden uzak kalma lüksüne sahip değiller. Muhtemelen Türkiye’nin en iyi vergi uzmanları ile çalışıyorlar ve attıkları her adımı kılı kırk yararak atıyorlar. 

Bu ülkede 2010’lu yıllar boyunca bankalardan kredi dosya masrafı iadesi adı altında nasıl geriye dönük tahsilat yapıldıysa az vergi veren şirketlerden de ödemedikleri vergiler gelecekteki gelirlerine mahsuben tahsil edilebilir.

Şirketlerden ödemedikleri vergiler tahsil edilebilir

Bu şirketleri mevcut kurallarla incelemek, denetlemek boşa vakit kaybı olacak.

O zaman bu konuda öneri getirmek ve az vergi veren şirketlerin bu zamana kadar ödemedikleri vergileri tahsil etmek için daha yaratıcı çözümler gerekir.

Çözüm elinizin altındadır. Çözüm denenmiştir.

Bu ülkede 2010’lu yıllar boyunca bankalardan kredi dosya masrafı iadesi adı altında nasıl geriye dönük tahsilat yapıldıysa az vergi veren şirketlerden de ödemedikleri vergiler gelecekteki gelirlerine mahsuben tahsil edilebilir.

Bunun için tek yapılması gereken bir karar almaktan ibarettir. 

Nasıl ki bankalara yıllar önce aldıkları kredi dosya masraflarını iade etmeleri dikte edildiyse şirketlere de ödemedikleri ya da az ödedikleri vergiler geriye dönük tarh edilebilir. 

Bunun için yapılması gereken irade göstermektir. Bu irade zamanında gösterilmiş ve bankalardan geriye dönük tahsilat sağlanmıştır. Bankalar sadece dosya masraf iadesi işini yapmak üzere birimler ihdas ettiler ve bunun için ayrıca personel çalıştırdılar.

Mehmet Şimşek’e önerim yine kendisinin ekonomi yönetiminin tepesinde olduğu dönemde hayata geçirilen geriye dönük tahsilat sistemini önce vergi tahsilatında hayata geçirmek.

Daha önce denenmiş başarıya ulaşmış bir sistem olduğu için uygulama kolay olacaktır.

Ardından geriye dönük tahsilat için kollar sıvanır ve farklı sektörlere el atılır.  

Burada kafesteki kazların yeterli tüye sahip olması gerek ve yeter koşuldur.

Yazarlar sayfasını izyeret ettiniz mi?

Yorum Yazın

Çağatay Arslan
Çağatay Arslan

Bizi Takip Edin
Facebook
X (Twitter)
Instagram
Linkedin
Mastodon
Bluesky
Köşe Yazarları
Herkül Millas
Herkül Millas Türkiye gelişmedi mi, yoksa geri mi kaldı?
Onur Tuğrul Karabıçak
Onur Tuğrul Karabıçak 5 Soruda AKP iktidarına karşı nasıl direneceğiz: Toplumsal müzakere, yurtdışından örnekler ve iktidar pratikleri
Bora Şahin
Bora Şahin Kadıköy’de üç milyarder
Gülşah Eker
Gülşah Eker Kent, Mekân, Geçicilik (2)
Bekir Ağırsoy
Bekir Ağırsoy The Piano: Yönetmeni kadın olan en iyi film
Bilal Sambur
Bilal Sambur Kadın ve aile tartışmasının arkaplanı
Hakan Tahmaz
Hakan Tahmaz CHP’siz yeni sürecin imkansızlığı  
Hakan Şahin
Hakan Şahin Disiplin, ölüm ve sessizlik
Başak Yağmur Eray
Başak Yağmur Eray Yıkımın adı Jarhanpur, acının adı Filistin
Deniz Nas
Deniz Nas Sosyal Demokrasi ve Sol Liberalizm: Modern siyaset felsefesinde özgürlük ve eşitlik açıklaması
Korhan Gümüş
Korhan Gümüş Tersine dönen modernleşme
Gönen Orhan
Gönen Orhan Belediyeler “rayiç” yerine taş mı yesinler? 
Akın Özçer
Akın Özçer Süreç ya da Çözüm Komisyonu
Yavuz Saltık
Yavuz Saltık Üretimin ve emeğin sessiz tanıkları: Türkiye’de emeklilik, yaşlılık ve toplumsal adalet
Murat Aksoy
Murat Aksoy Komisyonda MHP+CHP+DEM Parti+muhalefet birlikte hareket edebilir mi?
Özgür Çoban
Özgür Çoban Almanya'da demokrasinin sessiz intiharı
Burcu Ağca Karakaya
Burcu Ağca Karakaya Öğrenci konuşmalarının eğitimdeki yeri ve TED-Ed
Ali Kılıç
Ali Kılıç Bilgisiz inanç mı, yoksa bilginin değişken inancı mı?
SON GELİŞMELER
İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
instagram gel gel
Yeni Arayış
KünyeGizlilik PolitikasıE-BültenRSSSitemapSitene EkleArşiv
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDIN

Yeni Arayış | Onemsoft Haber Yazılımı