MENU
  • ÇEVİRİ
  • YORUM
  • YARGI KRİZİ
  • PİYASALAR
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EDİTÖRDEN
  • SPOR
  • KÖŞE YAZILARI
  • DOSYA>Seçimin Ardından
  • GENEL
  • KİTAP
  • DOSYA>Avrupa'nın Seçimi
  • DOSYA>Emekliler
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • E-Bülten
Yeni Arayış
Yeni Arayış
Yeni Arayış
  • ANA SAYFA
  • KÖŞE & YORUM YAZILARI
  • KATEGORİLER
    • SİYASET
    • EKONOMİ
    • DIŞ POLİTİKA
    • KÜLTÜR SANAT
    • HUKUK
    • TEKNOLOJİ
    • PSİKOLOJİ
    • FELSEFE
    • KENT
    • EDEBİYAT
    • SAĞLIK
    • ASTROLOJİ
    • GEZİ
    • SÖYLEŞİ
    • EKOLOJİ
    • MEDYA
    • EĞİTİM
  • KÜNYE & İLETİŞİM
Kapat

Program tıkır tıkır Maşallah!

ANA SAYFAEKONOMİProgram tıkır tıkır Maşallah!
Program tıkır tıkır Maşallah!

Yüksek üfe kokusunu Trump almış olmalı ki, Çin’e uygulayacağı vergileri üç ay daha öteleyerek 9 Kasım’a çekti. Yöneticilerin  dünyanın iki büyük ekonomisi arasında istikrarlı bir anlaşmayı hazırlaması için yeniden üç ayları oldu.

18 Ağustos, 2025, Pazartesi 02:16
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Murat Kartalkaya
Murat Kartalkaya

Haziran 2025 tarihine göre cari işlemler açığı 2 milyar dolar; Temmuz 2025 e göre bütçe açığı 1 trilyon lira. Program gerçekten tıkır tıkır işliyor. Geçen hafta MB 2025 sonu enflasyon tahminini %25 ile %29 arasında olduğunu  açıkladı. Geçen seneki tahminlerinden sadece Kasım tahmini tutturmuştu; bu yıl Ağustos tahminlerini tutturabilirler.

Dünyadan; Hafta ortası ABD tüfe rakamları beknenildiği gibi gelince ortalık bir anda pembeye döndü. Emtia fiyatları yükseldi, hisse senedi fiyatları arttı, tahvil faizleri gevşedi. Coşup FED’in Eylül ayında 25 baz değil 50 baz puan faiz indirmesini gerektiğini, FED’in 2025 yılında üç kez faiz indirimine gideceğini söyleyenler bile oldu. Küresel risk iştahı yine olumlu etkilendi.

Haftanın son günü ise son üç yılın en yüksek ABD üfe sonuçları açıklandı. Yükselen gümrük vergilerinin beklenildiği gibi ithalat maliyetlerini yükseltiği anlaşılıyor. Veri sonrası, bu seferde ABD ekonomisinin  yılın ikinci yarısında ekonomik durgunlukla beraber yüksek enflasyon (stagflasyon) yaşayacağını söyleyenlerin sesi yükseldi.

Yüksek üfe kokusunu Trump almış olmalı ki, Çin’e uygulayacağı vergileri üç ay daha öteleyerek 9 Kasım’a çekti. Yöneticilerin  dünyanın iki büyük ekonomisi arasında istikrarlı bir anlaşmayı hazırlaması için yeniden üç ayları oldu.

Hafta sonu başlayan Trump, Putin görüşmelerinden ise net söylemler çıkmasa da, ilk izlenimler olumlu gözüküyor. Bu durumu tabi ki küresel risk yine coşkuyla karşılayacaktır.

Türkiye’den; Bahçeli’nin tutuklanan belediye başkanları yargılama süreçlerinin biran önce tamamlanması söylemleri ve CHP nin  “PKK nin silah bırakma” sürecindeki meclis komisyonuna katılması ülkede iyimserliğe yol açmıştı. Bu durumun ne kadar boş bir hayal olduğu  geçen hafta çok net anlaşıldı. AKP  hem ikna ( ! ) yoluyla CHP dahil muhalefet partilerinden transferler yapmaya hem de CHP li siyasileri hapse tıkmaya devam ederek CHP üstündeki baskısını artırdı.

İstikrar; Kim ne derse desin aslında Türkiye’de bir istikrar var. Çünkü tek başına eleştirilemeyen, kontrol edilemeyen, sınırsız gücü olan bir iktidarı var  ve iktidarı değiştirmeye zorlayacak hiç bir etken yok. Sosyal medya üsütnden muhalefet edenler bile hapse atılabiliyor. Herkes birbirini “aman yazma, Silivri soğuk” diye etkiliyor. Kürtlerin lideri Demirtaş yıllardır hapiste, gençlerin göz bebeği İmamoğlu aylardır hapiste. “Cebine para atmışsın, Ahmet öyle dedi” diye onlarca insan hapiste. Kaşının üstünde gözün var ise hapistesin. Yabancı yatırımcı için ballı kaymak. İktidar, “Getirin paranızı, rüyanızda göremeyeceğiz geliri garanti ediyorum” dediği için Türkiye’de rahatlar.

Sıkı para politikası;  “Sıkı para politikasının sonuçlarını kademeli olarak almaya devam ediyoruz” dedi geçen haftaki toplantıda MB başkanı. Döviz artmayacak, yabancı istediği zaman dövizini zarar etmeden geri alabilecek demek bu. Benim anlayamadığım, sıkı para politikası varken bu konut fiyatları ve satışları nasıl böyle sürekli artıyor.

Haziran 2025 tarihine göre cari işlemler açığı 2 milyar dolar; Temmuz 2025 e göre bütçe açığı 1 trilyon lira. Program gerçekten tıkır tıkır işliyor. Geçen haftaki yazımda 2025 yılsonu enflasyonun %25 ile %29 arasında bir yerde bitebileceğini, TÜİK  olduğu müddetçe %24 hedefinin bile ütopya olmadığını yazmıştım. Geçen hafta MB 2025 sonu enflasyon tahminini %25 ile %29 arasında olduğunu  açıkladı. Geçen seneki tahminlerinden sadece Kasım tahmini tutturmuştu; bu yıl Ağustos tahminlerini tutturabilirler. Piyasa MB nın yılsonuna kadar 700 baz puan faiz indireceğini bekliyor; bense 900 veya 1000 puan düşüreceğini tahmin ediyorum.


08.08.2025 BDDK ve TCMB verilerine göre;

Yabancı Portföy; İlgili hafta 78 milyon dolar hissede alış var. 11 Nisan 2025 tarihinden beri alışları devam ediyor. Tahvilde 417 milyon dolar satışları var.

TCMB rezerv ve DTH; İlgili hafta  MB her üç rezervi de  4  ile 5  milyar dolar arasında arttı. Brüt rezervde İmamoğlu olayı öncesi en yükseği geride bıraktık ama net ve swapsız nette o günlerin  gerisindeyiz.

DT hesaplarında, vatandaşın 1,6 milyar dolar , kurumlar 1,8  milyar dolar civarında artışları var. Bir önceki hafta azalan miktar aynen geri gelmiş.

Krediler; İlgili hafta  kredi kartlarındaki hacimsel artış da durunca tüm krediler iki, üç haftalık sakinliğine geri dönmüş.  Kredi ve mevduat fazilerinde dişe dokunur bir değişiklik gözükmüyor. TL halen pahalı.

Piyasalar;

Dünya emtia endeksi; 99,60 puan destek, 102 ve 103 puan direnç. Geçen hafta 99,74 puandan geri döndü.

Dolar/TL;    40,75  destek, 40,92 ve  41 direnç.

Eur/Usd; 1,1575 üstünde kalmayı başardı ama halen yön konusunda kararsız görünüyor. Bu hafta 1,1575 ve 1,1515 destek. 1,1830 direnç.Yukarıya gidecek ise bir, iki hafta 1,1675 üstünde kalmalı.

ABD 10 yr tahvil; Hafta ortası ABD tüfesi beklendiği gibi gelince %4,20 denedi ama Cuma günü ABD üfesi ile yeniden %4,33 gördü.  

Dolar endeksi;  99,50 puan direnci kırılamadı. Geçen hafta belirttiğim gibi; “99,50 geçilmediği müddetçe doların değer kaybı daha yüksek olasılık” Hedefi  96,75. Buranın altını Mart 2022 den beri görmedi; görürse ilginç dipler görebiliriz.   

Bist100; 10 900 puan direnci üstünde tutunmayı beceremedi. Satışlar hacimli oldu. 10200 ile 10900 puan arasında biraz oyalanabilir.  

Altın ons; Nisan 2025 tarihinden beri 3290 dolar desteği üstünde resmen dans ediyor. Bıçak sırtı gibi bir yer. Mal mı topluyorlar yoksa mal mı çıkıyorlar karar vermek gerçekten zor. Bu hafta 3,500 dolar  direnç. 3290 ve 3110 dolar destek.

Gümüş; Geçen hafta belirttiğim “ 38,40 dolar üstünden başlayıp 39,60 doları deneyebilir.” Tahminime uygun hareket yaptı. Bu hafta 38,50 dolar üstünü deneyebilir.

Yazarlar sayfasını izyeret ettiniz mi?

Yorum Yazın

Murat Kartalkaya
    Murat Kartalkaya

    Bizi Takip Edin
    Facebook
    X (Twitter)
    Instagram
    Linkedin
    Mastodon
    Bluesky
    Köşe Yazarları
    Cengiz Kapmaz
    Cengiz Kapmaz Rojava süreci bozar mı?
    Hasan Bülent Kahraman
    Hasan Bülent Kahraman Sol dönüşüm ve kültür
    Akın Özçer
    Akın Özçer Seyfettin Çilesiz’in çilesi
    Eser Karakaş
    Eser Karakaş İhale kanununun iki, üç maddesi Türkiye’yi bitirdi
    Yüksel Işık
    Yüksel Işık 17 Ağustos’tan alınması gereken hisse
    Murat Kartalkaya
    Murat Kartalkaya Program tıkır tıkır Maşallah!
    Mustafa Ergen
    Mustafa Ergen Büyük Dil Modellerinin Ateşi Çıkarsa
    Fahri Bakırcı
    Fahri Bakırcı “Yeter söz milletindir” sloganı üzerine (2)
    Murat Paker
    Murat Paker Psikoterapi nedir?
    Bahattin Yücel
    Bahattin Yücel Kamuoyu desteğinin süresi var mıdır?
    Murat Aksoy
    Murat Aksoy İnan Güney ya da nöbetleşe mağduriyet
    Turgay Bozoğlu
    Turgay Bozoğlu Dezenflasyon masalı, yoksulluk gerçeği
    Korhan Gümüş
    Korhan Gümüş Sistemin enkazı altında kalan hafızayı kurtarmak
    Tunay Şendal
    Tunay Şendal Siyasette etik omurga
    Deniz Nas
    Deniz Nas Machiavelli'ye göre bir ‘Prens’ hangi özelliklere sahip olmalıdır?
    Bilal Sambur
    Bilal Sambur Üniversite bina değildir, üniversite hümanizimdir!
    Herkül Millas
    Herkül Millas Batı ile Doğu’nun farkları
    Gülşah Eker
    Gülşah Eker Şehirleri dinlemek: Yerel karar alma süreçlerinde veri neden önemli?
    Ali Kılıç
    Ali Kılıç Alaska satranç tahtası
    Bilgehan Uçak
    Bilgehan Uçak Simi’nin plajları
    Aydan Bakan
    Aydan Bakan Sevgili küçüğüm
    Betül Özdemir Güran
    Betül Özdemir Güran Ne kadar iyi olabilirsin ki!
    Beril Esra Atahan
    Beril Esra Atahan Hiçbir yer evin değilse, her yer evin oluyor
    Hakan Tahmaz
    Hakan Tahmaz Yargının siyaset kıskacı ve Yeni Çözüm Süreci dengeleri
    Yavuz Saltık
    Yavuz Saltık Kültür ve sanat yoksunluğu: Görünmeyen uçurum
    Başak Yağmur Eray
    Başak Yağmur Eray Görünüşün gücü ve hakikatin çürüme ile imtihanı
    Ahmet Ziya Gökalp
    Ahmet Ziya Gökalp Gerçek, Anlatının Gölgesinde Kayboluyor
    Çağatay Arslan
    Çağatay Arslan Finans Alla Turca
    Fatih Öztürk
    Fatih Öztürk Türkiye Cumhuriyeti Demokrasisi’ni kurtarmak (3): Temsilcilerin azli
    instagram gel gel
    Yeni Arayış
    KünyeGizlilik PolitikasıE-BültenRSSSitemapSitene EkleArşiv
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDIN

    Yeni Arayış | Onemsoft Haber Yazılımı