MENU
  • ÇEVİRİ
  • YORUM
  • YARGI KRİZİ
  • PİYASALAR
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EDİTÖRDEN
  • SPOR
  • KÖŞE YAZILARI
  • DOSYA>Seçimin Ardından
  • GENEL
  • KİTAP
  • DOSYA>Avrupa'nın Seçimi
  • DOSYA>Emekliler
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • E-Bülten
Yeni Arayış
Yeni Arayış
Yeni Arayış
  • ANA SAYFA
  • KÖŞE & YORUM YAZILARI
  • KATEGORİLER
    • SİYASET
    • EKONOMİ
    • DIŞ POLİTİKA
    • KÜLTÜR SANAT
    • HUKUK
    • TEKNOLOJİ
    • PSİKOLOJİ
    • FELSEFE
    • KENT
    • EDEBİYAT
    • SAĞLIK
    • ASTROLOJİ
    • GEZİ
    • SÖYLEŞİ
    • EKOLOJİ
    • MEDYA
    • EĞİTİM
  • KÜNYE & İLETİŞİM
Kapat

Anagold Madencilik, CHP'nin İliç raporuna ilişkin açıklama yaptı

ANA SAYFAGÜNDEMAnagold Madencilik, CHP'nin İliç raporuna ilişkin açıklama yaptı
Anagold Madencilik, CHP'nin İliç raporuna ilişkin açıklama yaptı

Anagold Madencilik Anonim Şirketi, CHP’nin hazırlayıp TBMM İliç Araştırma Komisyonu’na sunduğu rapora ilişkin açıklama yaptı.

28 Eylül, 2024, Cumartesi 17:19
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Yeni Arayış
Yeni Arayış

Anagold Madencilik, CHP’nin hazırlayıp TBMM İliç Araştırma Komisyonu’na sunduğu rapora ilişkin açıklama yaptı.

Şirket yaptığı savunmada, “İkinci bir şirket üzerinden entegre tesisinin ünitelerini farklı projeler halinde göstererek ÇED’e ayrı ayrı başvuruda bulunulduğu, mevzuata aykırı işlem yapıldığı" tespitine ilişkin, "Özellikle, her iki proje için kümülatif etki değerlendirmesi gerçekleştirilmiş olup, bu sayede projelerin birbirini nasıl etkilediği ve çevresel etkilerin bölgesel ölçekte nasıl şekillendiği ortaya konmuştur" denildi. 

Anagold Madencilik Anonim Şirketi, CHP’nin hazırlayıp TBMM İliç Araştırma Komisyonu’na sunduğu rapora ilişkin açıklama yaptı.

Erzincan’ın İliç ilçesinde 13 Şubat 2024 tarihinde meydana gelen 9 işçinin ölümüne sebep olan facianın “toprak kayması” olarak ifade edien açıklamada, firmanın "222 milyon TL vergi borcunun silindiğine" ilişkin CHP'nin raporundaki bilgiye ilgili olarak, “Şirketimiz, tüm vergi mükellefiyetlerini eksiksiz yerine getirmekte ve hiçbir yükümlülükten kaçınmamaktadır. Bu sorumluluk bilinciyle, 2023 yılı içinde 2022 vergilendirme dönemine ait olarak toplamda 10,3 milyon ABD doları tutarında ek deprem vergisi ödenmiştir. Bu tutar, yapılandırma kapsamında düzenlenen vergi borcundan daha yüksek olup, şirketimizin yasal ve ahlaki yükümlülüklerini yerine getirme konusundaki kararlılığını bir kez daha ortaya koymaktadır”  görüşü dile getirildi.

Maden sahasında bugüne kadar "birçok iş kazası yaşanmasına rağmen bir kısmının kamuoyundan gizlendiğine” yönelik 13 Şubat 2024 tarihinde yaşanan facianın "bu zamana kadar ilk ölümlü kaza” olduğu kaydedilen açıklamada, “Bununla birlikte, herhangi bir iş kazasının meydana gelmesi halinde, kazalar en kısa sürede ilgili yetkili makamlara ve kamuoyuna şeffaf bir şekilde bildirilmektedir. Tüm süreçlerimiz kanunlar çerçevesinde, şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkelerine uygun olarak yürütülmektedir. Gizlilik veya bilgi saklama gibi bir yaklaşım, şirket politikamızla kesinlikle bağdaşmamaktadır. İş kazalarıyla ilgili tüm kayıtlar, mevzuatın öngördüğü şekilde yetkili denetim kurumlarına eksiksiz olarak iletilmektedir” ifadesine yer verildi.

"Her iki projenin ÇED raporları kapsamlı değerlendirildi"

CHP'nin raporundaki, “Liç sahasına oksitli cevheri getirip yığan Kartaltepe Madencilik adında ikinci bir şirket daha olduğu entegre tesisinin ünitelerini farklı projeler halinde göstererek ÇED’e ayrı ayrı başvuruda bulunularak”, “hile yapıldığına” ilişkin ise herhangi bir değerlendirme yapılmayan açıklamada, “Her iki projenin ÇED raporları, faaliyetlerin bölge ekosistemi üzerindeki olası etkilerini birlikte değerlendirerek, çevre üzerindeki toplam etkilerin kapsamlı bir analizini sağlamıştır” denildi.

Açıklamadaki, CHP'nin raporundaki ''Bölgede yöre halkının tarım ve hayvanacılıktan uzaklaştırılarak madenciliğe bağımlı hale getirilmesine'' ilişkin de, "Yöre halkının madencilik dışı sektörlerde çalışmak zorunda bırakıldığına dair iddiaların aksine, Anagold Madencilik olarak hedefimiz, halkın kendi geleneksel geçim kaynaklarına geri dönüş yapmasını teşvik etmek ve bu alanlarda büyümeyi desteklemektir” değerlendirmesi yapıldı.

"Şirketimizin faaliyetlerinin insana ve çevreye kalıcı zarar verdiği iddialar gerçeği yansıtmamaktadır"

CHP'nin raporundaki "Altın madenlerinde oluşan yüksek miktarlardaki toprak, atık, kaya ve liç yığınları potansiyel çevresel kirlenme kaynaklı olduğu aynı zamanda kanserojen gibi sağlık sorununa neden olmasına" ilişkin  açıklamada, şu görüşler ileri sürüldü: "Şirketimizin faaliyetleri, ulusal ve uluslararası çevre mevzuatına uygun olarak düzenli bir şekilde denetlenmekte ve tüm atık yönetim süreçlerimiz, doğaya ve halk sağlığına zarar vermeyecek şekilde tasarlanmaktadır. Siyanür ve ağır metaller gibi maddelerin çevreye yayılmasını önlemek amacıyla izleme sistemleri, sızdırmazlık önlemleri ve düzenli çevre ölçüm programları yürütülmektedir. Yeraltı suyu, yüzey suyu, toprak ve hava kalitesi üzerinde yapılan sürekli izleme çalışmalarıyla çevre üzerinde olumsuz bir etki tespit edilmemiştir. Madencilik faaliyetlerinden önce bölgede yapılan incelemelerde, yeraltı suyu, yüzey suyu ve toprak kalitesinin zaten düşük olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle çevresel etkilerin başlangıçtaki durumla karşılaştırıldığında, madencilik faaliyetlerinden kaynaklı bir kirlenmeden bahsedilmemektedir. Ayrıca, madencilik faaliyetlerimizin her aşamasında toplum sağlığını korumaya yönelik uluslararası kabul görmüş standartlar uygulanmakta olup şirketimizin faaliyetlerinin insan sağlığına veya çevreye kalıcı bir zarar verdiği yönündeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır."

CHP'nin raporunda yer alan "Firmanın, 2021 tarihli nihai ÇED raporuna aykırı olarak facianın başladığı Faz 4B’yi inşa ederek üretime açmasına” yönelik tespitine ilişkin de açıklamada, "Anagold Madencilik olarak, faaliyetlerimiz her zaman yasal çerçevede ve ilgili ÇED raporları doğrultusunda yürütülmektedir. 2021 tarihli nihai ÇED raporunda belirtilen yığın liç projeleri, gerekli tüm izin ve onay süreçlerine tabi tutulmuş olup, her aşamada yasal yükümlülüklerimize uygun şekilde planlanmıştır. İddia edilenin aksine, Faz 4B’nin inşası ve üretime açılması, 2021 ÇED raporunda öngörülen süreçlere aykırı değildir. Projelerimizin tamamı titizlikle değerlendirilmiş ve ilgili mevzuatlara uygun şekilde yürütülmüştür'' görüşü ileri sürüldü.

  • Anagold Madencilik, İliç'te 440 işçiyi işten çıkaracak Anagold Madencilik, İliç'te 440 işçiyi işten çıkaracak
Yazarlar sayfasını izyeret ettiniz mi?

İlgili Makale

Bahar Akpınar
Bahar Akpınar

Bernini: Roma’yı yontan deha, aşkı yaralayan adam

Anagold MadencilikCHPİliç Araştırma KomisyonuÇED Raporu

Yorum Yazın

Yeni Arayış
    Yeni Arayış

    Bizi Takip Edin
    Facebook
    X (Twitter)
    Instagram
    Linkedin
    Mastodon
    Bluesky
    Köşe Yazarları
    Kübra Evliyaoğlu
    Kübra Evliyaoğlu Eksilen pay, çalınan rıza
    Bora Şahin
    Bora Şahin Baba – oğul politik rollerine yeni bir soluk: Nişanyanlar
    Armağan Öztürk
    Armağan Öztürk Çerçioğlu olayı ve belediyelerin çözülüşü
    Özgür Öğütcen
    Özgür Öğütcen “Liyakat”: Sahte bir kavram
    Hakan Tahmaz
    Hakan Tahmaz Yeni çözüm Süreci için üç parti imkânsızı başarabilmeli
    Erol Katırcıoğlu
    Erol Katırcıoğlu Ekonomik gelişme, demokratikleşme ve Kürt Sorunu
    Emir Berke Yaşar
    Emir Berke Yaşar Manifest düşmanlığı kadın düşmanlığıdır
    Hasan Bülent Kahraman
    Hasan Bülent Kahraman Sol dönüşüm ve kültür
    Akın Özçer
    Akın Özçer Seyfettin Çilesiz’in çilesi
    Eser Karakaş
    Eser Karakaş İhale kanununun iki, üç maddesi Türkiye’yi bitirdi
    Yüksel Işık
    Yüksel Işık 17 Ağustos’tan alınması gereken hisse
    Murat Kartalkaya
    Murat Kartalkaya Program tıkır tıkır Maşallah!
    Cengiz Kapmaz
    Cengiz Kapmaz Rojava süreci bozar mı?
    Mustafa Ergen
    Mustafa Ergen Büyük Dil Modellerinin Ateşi Çıkarsa
    instagram gel gel
    Yeni Arayış
    KünyeGizlilik PolitikasıE-BültenRSSSitemapSitene EkleArşiv
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDIN

    Yeni Arayış | Onemsoft Haber Yazılımı