MENU
  • ÇEVİRİ
  • YORUM
  • YARGI KRİZİ
  • PİYASALAR
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EDİTÖRDEN
  • SPOR
  • KÖŞE YAZILARI
  • DOSYA>Seçimin Ardından
  • GENEL
  • KİTAP
  • DOSYA>Avrupa'nın Seçimi
  • DOSYA>Emekliler
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • E-Bülten
Yeni Arayış
Yeni Arayış
Yeni Arayış
  • ANA SAYFA
  • KÖŞE & YORUM YAZILARI
  • GÜNDEM
  • KATEGORİLER
    • SİYASET
    • EKONOMİ
    • DIŞ POLİTİKA
    • KÜLTÜR SANAT
    • HUKUK
    • TEKNOLOJİ
    • PSİKOLOJİ
    • FELSEFE
    • KENT
    • EDEBİYAT
    • SAĞLIK
    • ASTROLOJİ
    • GEZİ
    • SÖYLEŞİ
    • EKOLOJİ
    • MEDYA
    • EĞİTİM
  • KÜNYE & İLETİŞİM
Kapat
estheteclinic haber üstü reklam

Cem Avşar, öğrencilerin barınma ve geçinme sorununa dikkat çekti

Ana SayfaGündemCem Avşar, öğrencilerin barınma ve geçinme sorununa dikkat çekti
Cem Avşar, öğrencilerin barınma ve geçinme sorununa dikkat çekti

KYK yurtlarında öğrencilerin ancak 7’de 1’inin barınma ihtiyacının karşıladığını belirten Cem Avşar, açıkta kalan öğrenciler için bir planının olup olmadığını sordu.

26 Ağustos, 2024, Pazartesi 12:13
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Yeni Arayış
Yeni Arayış

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın cevaplaması istemiyle öğrencilerin barınma ve geçinme sorunlarına ilişkin yazılı soru önergesi verdi.

KYK yurtlarında öğrencilerin ancak 7’de 1’inin barınma ihtiyacının karşıladığını belirten Avşar, açıkta kalan öğrenciler için bir planının olup olmadığını sordu.

Avşar, önergede ihtiyaç sahibi öğrencilerin durumunu, sağlanan desteklerde tekerrürün önünü almak için ortak veri tabanına sahip bir modülün olup olmadığını, özel yurtların denetimlerini, yurtların depreme dayanıklılık durumları ile yurtlarda asansör, merdiven ve diğer ortak kullanım alanlarının bakım ve onarım işlemlerinin yapılıp yapılmadığına dair sorular yöneltti.

"KYK yurtlarında öğrencilerin ancak 7’de 1’ine yer var"

"Yükseköğretim Kurulu verilerine göre ülkemizde 2023-2024 eğitim öğretim dönemi, 208 üniversitede 7 milyon 81 bin 289 ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisi ve 184 bin 411 öğretim elemanıyla tamamlanmıştır. Bu öğrencilerin 961 bin 194’ü mezun olmuştur.”, diyen Avşar; “Bununla birlikte 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı ile lisans ve ön lisans programlarına yerleşme hakkı kazanan aday sayısı ise toplam 987 bin 388 olmuştur. Dolayısıyla 7 milyon civarında öğrencimiz aktif eğitim öğretim hayatına devam etmektedir." şeklinde konuştu.

Avşar, Bakanlık verilerine göre Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun toplam yurt kapasitesi 1 milyon civarında olduğu ve öğrencilerimizin ancak 7’de 1’ine barınma imkanı sağlayabildiğini söyledi.

"Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum, aileleri çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz bırakmıştır"

Avşar; "Bu şekilde Bakanlığın piyasaya göre daha avantajlı şartlarda sağladığı bu yurt imkanı sınırlı kalınca öğrenciler, en temel ihtiyaç kalemleri olan barınma konusunu özel yurtlarla veya ev kiralamak suretiyle gidermek zorunda kalmaktalar. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durumun tetiklemesiyle öğrencilerin çoğunluğunun kendi ailelerinin imkanlarıyla bu barınma sorununu çözme ve gündelik ihtiyaçlarını karşılama durumu ortadan kalkmıştır." dedi.

"Gençlerin çoğu yarı zamanlı ve çok niteliksiz işlerde çalışmak zorunda kalmıştır"

Avşar, bu durumun özellikle büyük kentlerde okulla birlikte gençleri, ihtiyaçlarını karşılama arayışına sevk ettiğini, yarı zamanlı ve çok niteliksiz işlerde çalışmak zorunda bırakıldığını, dolayısıyla gençlerde odak noktasının kaydığını, konsantrelerinde ve öğrenme motivasyonlarında düşüşe sebep olduğunu belirtti.

"Son 5 yılda 2 milyon civarında öğrenci üniversiteden ayrılmıştır"

Avşar; "Bununla birlikte üniversite sonrası istihdam endişesi ve beyaz yakaya göre mavi yakanın ortalama ücret farkı gibi sebeplerin de etkisiyle zaman içinde öğrenciler arasında okulu bırakma oranı yükselmiştir. Bu durumu Yüksek Öğretim Kalite Kurulu’nun Gösterge Değerleri Raporu’u ortaya koymaktadır. Rapora göre 2015’te 98 bin öğrenci üniversiteden ayrılırken bu sayı 2017’de 150 bine yükseldi. 2018 yılından bu yana ise 300 binin üzerinde seyretmektedir. 2015-2022 yılları arasında 2,3 milyon öğrenci üniversiteden ayrılırken bunun neredeyse 2 milyonu son beş senede gerçekleşmiştir.”, şeklinde ifadelerde bulundu ve Bakan Bak’a bir dizi soru yöneltti.

"Barınma sorunuyla karşı karşıya kalan 6 milyon civarında öğrenci için bir planınız var mıdır?"

"Bakanlığınızın sağladığı yaklaşık 1 milyon yurt kapasitesi göz önüne alındığında ülkemizde toplam 6 milyon civarında öğrenci barınma sorunuyla karşı karşıya kalmaktadır.”, diyen Avşar; "Sorumlu Bakanlık olarak bu hususta açıkta kalan öğrencilere yönelik bir planınız var mıdır? Bu konuda bir açıklamada bulunacak mısınız?", şeklinde sorular sordu.

Öğrenci ihtiyaçları ve ülkenin içinde bulunduğu ekonomik şartlar dikkate alınarak ihtiyaç sahibi öğrencilere yönelik bir destek paketinin (fatura desteği, gıda desteği, ulaşım desteği, giyim, okul araç gereç vb.) olup olmadığını soran Avşar; "Varsa kişi ve ihtiyaç bazında miktarı ve cinsi nedir? Bu çalışmayı geliştirmek için neler yapmaktasınız?" dedi.

İhtiyaçları giderme noktasında ortak hareket etmenin önemini vurgulayan Avşar; "Bir öğrencinin temel ihtiyaçları (barınma, beslenme, ulaşım) göz önüne alınarak belediyeler, diğer kamu kurum ve kuruluşları, ilgili resmi STK'lar ve özel girişimciler tarafından sağlanan destekler bakımından tekerrürün önünü almak, ihtiyaç nispetinde adaleti sağlamak amacıyla bir protokol çerçevesinde hazırlanan ve ortak veri tabanına sahip bir modülünüz var mıdır? Şayet yoksa bu işbirliğini geliştirmek ve ortak hareketi sağlamak üzere böyle bir çalışmayı koordine etmeyi düşünüyor musunuz?" ifadelerine yer verdi.

"İlgili yönetmelikler gereği özel yurtlar ne sıklıkta denetleniyor?"

Özel yurtların denetlenmesi meselesine değinen Avşar; "Bakanlığınızın tarafından özel yurtların denetimleri nasıl yapılmaktadır? Uygulanan ücret tarifesi, öğrencilerin sözleşme gereği alması gereken hizmet kalitesi, ihtiyaçları karşılama oranı, sağlık, güvenlik ve hijyen koşulları bakımından öğrencilerin hak ve menfaatlerini korumaya yönelik denetim ve gözetim anlamında yaptığınız uygulamalar nelerdir? Bu hususta öğrencilerden talep ve şikâyetler almakta mısınız" ifadelerine yer verirken Deprem gerçeğini hatırlatan Avşar, "Gerek KYK yurtları gerekse özel yurtların depreme dayanıklılık durumları nedir? Depreme karşı riskli yapı tespitleri yapılmış mıdır?" dedi.

Geçen dönem ölümlü asansör kazalarının yaşandığını vurgulayan Avşar; "Asansör, merdiven ve diğer ortak kullanım alanları ilgili yönetmelik hükümlerine göre bakım ve onarım işlemlerinden geçirilmiş midir?" dedi.

"Gençleri çağın şartlarına uygun yetiştirmek için diğer kurum ve kuruluşlarla ortak bir çalışmanız var mıdır?"

Gençlerin çağın şartlarına ve gereklerine uygun yetişmelerini sağlamak gerektiğini söyleyen Avşar; "Bu hususta diğer paydaş kurumlarla (Milli Eğitim Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, belediyeler, ilgili STK'lar, özel sektör vb.) gençlerin yurtiçi ve yurt dışında bilim, teknoloji, eğitim, kültür, sanat, spor vb. alanlarda düzenlenen organizasyonlardan faydalanmaları için yaptığınız ortak çalışmalar ve girişimler var mıdır? Varsa bu hususta neler yapılmaktadır?" sorularını bakana yöneltti.

Yazarlar sayfasını izyeret ettiniz mi?
DEVA PartisiDemokrasi ve Atılım PartisiCem AvşarOsman Aşkın BakKYKGençlik ve Spor Bakanlığı

Yorum Yazın

e-bülten sağ blok
Yeni Arayış
    Yeni Arayış

    Bizi Takip Edin
    Facebook
    X (Twitter)
    Instagram
    Linkedin
    Mastodon
    Bluesky
    Köşe Yazarları
    Murat Aksoy
    Murat Aksoy Yüzde 50’den fazlasının dışlayarak iç cephe tahkim edilebilir mi?
    Murat Paker
    Murat Paker İmtiyaz psikolojisi bağlamında Türk-Kürt meselesi (2)
    Serap Mumcu
    Serap Mumcu Miken Sanatı
    Çağatay Arslan
    Çağatay Arslan 1000 Yıl ve 6 Gün Savaşı: Yarın çok geç olmadan asla gelmez
    Burcu Ağca Karakaya
    Burcu Ağca Karakaya LGS bitti, şimdi asıl maraton başlıyor
    Armağan Öztürk
    Armağan Öztürk İsrail’le mücadelede paradigma değişikliği ihtiyacı
    Erdem Bağcı
    Erdem Bağcı İsrail - İran Savaşı’nın küresel ekonomiye etkileri
    Emir Yaşar
    Emir Yaşar Özgürlük için 'Liberalizm'e veda
    Kübra Evliyaoğlu
    Kübra Evliyaoğlu Ares’in kılıcı, Hades’in kapısı: Unutmanın kıyameti üzerine bir deneme
    Beril Esra Atahan
    Beril Esra Atahan Konfor alanının sessiz zincirleri ve yolculuğun çağrısı 
    Erol Katırcıoğlu
    Erol Katırcıoğlu Yeni milliyetçilik ve Öcalan
    Hakan Tahmaz
    Hakan Tahmaz Irak işgalinden sonra benzer oyun
    Başak Yağmur Eray
    Başak Yağmur Eray Dış Güçler: Sert adamlar, yumuşak hafızalar
    Sinem Arslan
    Sinem Arslan Barış süreçlerinde taraflar arası mutabakatlarda “Yapıcı Muğlaklık”: Neden tercih edilir? Gerçekten yapıcı mı, yıkıcı mı?
    SON GELİŞMELER
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    instagram gel gel
    tanpınar haber altı
    Yeni Arayış
    KünyeGizlilik PolitikasıE-BültenRSSSitemapSitene EkleArşiv
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDIN

    Yeni Arayış | Onemsoft Haber Yazılımı