MENU
  • ÇEVİRİ
  • YORUM
  • YARGI KRİZİ
  • PİYASALAR
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EDİTÖRDEN
  • SPOR
  • KÖŞE YAZILARI
  • DOSYA>Seçimin Ardından
  • GENEL
  • KİTAP
  • DOSYA>Avrupa'nın Seçimi
  • DOSYA>Emekliler
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • E-Bülten
Yeni Arayış
Yeni Arayış
Yeni Arayış
  • ANA SAYFA
  • KÖŞE & YORUM YAZILARI
  • KATEGORİLER
    • SİYASET
    • EKONOMİ
    • DIŞ POLİTİKA
    • KÜLTÜR SANAT
    • HUKUK
    • TEKNOLOJİ
    • PSİKOLOJİ
    • FELSEFE
    • KENT
    • EDEBİYAT
    • SAĞLIK
    • ASTROLOJİ
    • GEZİ
    • SÖYLEŞİ
    • EKOLOJİ
    • MEDYA
    • EĞİTİM
  • KÜNYE & İLETİŞİM
Kapat

Zengezur kavşağı: İki lider, tek kader

ANA SAYFADIŞ POLİTİKAZengezur kavşağı: İki lider, tek kader
Zengezur kavşağı: İki lider, tek kader

Türkiye açısından bu koridor, Ankara’dan Orta Asya’ya uzanan “Türk Yolu”nun en kritik halkası.

14 Ağustos, 2025, Perşembe 02:38
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Ali Kılıç
Ali Kılıç
yazı içi reklam

Aliyev ve Paşinyan, farklı yollardan gelip aynı dönemeçte buluştular. Şimdi tarih, Ankara ile Bakü’ye kalemi uzatıyor: Bu kavşaktan ya Türk dünyasının ufkunu genişletecek bir yola sapacaklar ya da yüzyıllık hayallerin tozlu çıkmazına hapsolacaklar.

Kafkasya’da tarih yeniden yazılıyor.

Bir yanda İlham Aliyev, “demir yumruk” ve diplomasiyle 30 yıllık işgali bitiren lider.

Diğer yanda Nikol Paşinyan, kendi halkını “Büyük Ermenistan” masalının, sahte soykırım propagandasının ve kilise merkezli aşırı milliyetçiliğin zehrinden kurtarmaya çalışan; en riskli siyasi hamleleri göze alabilen bir siyasetçi.

Azerbaycan muhalefetinin önde gelen isimlerinden Mustafa Fazıl, Paşinyan’ı değerlendirirken ezber bozuyor:

“Nikol Paşinyan, son iki yüz ilin ən ağıllı və cəsur ermənisidir. Böyük Ermənistan, saxta genisod, Artsax, Kilsə faşizmi kimi xəstəliklərin yayılmasını durdura bildi.”

Bu tespit, bölgede düşmanlık yerine rekabetin konuşulabileceği yeni bir dönemin kapıda olduğuna işaret ediyor. Ve bu dönemin kilidi: Zengezur Koridoru.

Sadece Bir Yol Değil, Bir Eksen

Fazıl’ın yorumu net:

“Zəngəzurlu Tramp yolunun açıldığı gün, Bütöv Azərbaycan gerçəkləşəcək.”

Bu hat, yalnızca Naxçıvan ile Bakü arasında fiziki bir bağlantı değil; Türk dünyasını kesintisiz bağlayacak jeopolitik bir atardamar. Koridor açıldığında Azerbaycan, toprak bütünlüğünü tamamlamakla kalmayacak; stratejik eksen bütünlüğünü de tesis edecek.

Türkiye açısından bu koridor, Ankara’dan Orta Asya’ya uzanan “Türk Yolu”nun en kritik halkası. 1921 Moskova ve Kars Antlaşmaları ile Mustafa Kemal Atatürk’ün attığı hukuki temel, bir asır sonra fiilen tamamlanıyor. Atatürk’ün “Türk dünyası ile bağ kopmamalı” vizyonu, Aliyev’in “demir yumruğu” ile birleşiyor.

Rekabetin Yeni Alanları

Mustafa Fazıl’ın uyarısı ise net: Savaş biter, rekabet başlar.

Artık mücadele tankla, topla değil; üniversitelerdeki bilimle, spordaki başarıyla, kültürdeki yaratıcılıkla, ekonomideki girişimcilikle yürütülecek. Eğer bu alanlarda üstünlük sağlanamazsa, kazanılan askeri zafer “yarım kalmış” sayılır.

ABD Faktörü ve Jeopolitik Gerçekler

Fazıl, ABD ile kurulan stratejik ortaklığı “medeniyet tercihi” olarak tanımlıyor. 1828’de Azerbaycan’ın Rusya’ya bağlanarak “karanlıktan nispeten aydınlığa çıkması” ile bugünkü ABD ekseni arasında paralellik kuruyor. Ona göre Rusya artık kültürel üretim kapasitesini kaybetmiş, tamamen militarist bir zihniyete saplanmış durumda. Bu nedenle Azerbaycan’ın Batı’ya yönelmesi tarihî bir zorunluluk.

Ancak Ankara ve Bakü için altın kural değişmiyor:

Dostluklar değişir, eksenler kayar; fakat komşularla —özellikle Rusya ve İran’la— düşmanlık, jeopolitik intihar olur. Çünkü bu coğrafyada “denizde güvenli liman yoktur.”

Gözden Kaçan Risk

Koridorun açılması, bazı çevrelerde “Rusya Kafkasya’da devre dışı kaldı” şeklinde yorumlansa da, Moskova öyle kolay yutulacak bir lokma değil. Türkiye de bu anlaşmayla, iddia edildiği gibi Türk Cumhuriyetleriyle “eli kolu sallayarak” yol alamaz.

Artık anahtar, Washington’un elinde. Koşullar değiştiğinde, kepenklerin kapanması zor olmayacaktır.

Bu durum, Atatürk’ün yüz yıl önce bölge için öngördüğü vizyondan birkaç adım birden uzaklaşma ihtimalini de beraberinde getiriyor. Tarih, “Kazandık derken çok şeyi kaybettik” dersleriyle doludur.

ABD, Kafkasya’da çok cesur bir adım atarak Rusya’yı çembere almak istiyor. Zengezur Koridoru, doğru yönetilirse 21. yüzyılın Kafkasya’sını savaş alanı değil, kalkınma ve entegrasyon sahası hâline getirebilir. Yanlış yönetilirse, yeni yüzyılın krizlerini başlatacak kıvılcım olur.

Aliyev ve Paşinyan, farklı yollardan gelip aynı dönemeçte buluştular. Şimdi tarih, Ankara ile Bakü’ye kalemi uzatıyor: Bu kavşaktan ya Türk dünyasının ufkunu genişletecek bir yola sapacaklar ya da yüzyıllık hayallerin tozlu çıkmazına hapsolacaklar.

Yazarlar sayfasını izyeret ettiniz mi?

Yorum Yazın

yazı altı ebülten
Ali Kılıç
    Ali Kılıç

    Bizi Takip Edin
    Facebook
    X (Twitter)
    Instagram
    Linkedin
    Mastodon
    Bluesky
    Köşe Yazarları
    Erdem Bağcı
    Erdem Bağcı Türkiye'nin önünde duran ekonomik fırsatlar
    Burcu Ağca Karakaya
    Burcu Ağca Karakaya Çocuklardan çok mu şey istiyoruz?
    Ali Kılıç
    Ali Kılıç Taşkent: Tarihle modernitenin avlusu
    Armağan Öztürk
    Armağan Öztürk Türk-Amerikan ilişkilerinde son durum
    Murat Aksoy
    Murat Aksoy CHP, AKP’nin yüzde 30’nı nasıl eritebilir?
    Kübra Evliyaoğlu
    Kübra Evliyaoğlu Hiper-gerçekliğin gösterge oyunları: Baudrillard ve Saussure’ü bugüne taşımak
    Hakan Tahmaz
    Hakan Tahmaz Yeni Çözüm Süreci: Hakikatle yüzleşme
    Erol Katırcıoğlu
    Erol Katırcıoğlu Krallar ve ulus-devletler
    Başak Yağmur Eray
    Başak Yağmur Eray Dış güçler masalı: Unutan halk, güçlenen iktidar
    instagram gel gel
    Yeni Arayış
    KünyeGizlilik PolitikasıE-BültenRSSSitemapSitene EkleArşiv
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDIN

    Yeni Arayış | Onemsoft Haber Yazılımı