MENU
  • ÇEVİRİ
  • YORUM
  • YARGI KRİZİ
  • PİYASALAR
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EDİTÖRDEN
  • SPOR
  • KÖŞE YAZILARI
  • DOSYA>Seçimin Ardından
  • GENEL
  • KİTAP
  • DOSYA>Avrupa'nın Seçimi
  • DOSYA>Emekliler
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • E-Bülten
Yeni Arayış
Yeni Arayış
Yeni Arayış
  • ANA SAYFA
  • KÖŞE & YORUM YAZILARI
  • GÜNDEM
  • KATEGORİLER
    • SİYASET
    • EKONOMİ
    • DIŞ POLİTİKA
    • KÜLTÜR SANAT
    • HUKUK
    • TEKNOLOJİ
    • PSİKOLOJİ
    • FELSEFE
    • KENT
    • EDEBİYAT
    • SAĞLIK
    • ASTROLOJİ
    • GEZİ
    • SÖYLEŞİ
    • EKOLOJİ
    • MEDYA
    • EĞİTİM
  • KÜNYE & İLETİŞİM
Kapat
estheteclinic haber üstü reklam

Suriye’de barış, Kürt barışına giden yol (2)

Ana SayfaGenelSuriye’de barış, Kürt barışına giden yol (2)
Suriye’de barış, Kürt barışına giden yol (2)
26 Temmuz, 2024, Cuma 16:47
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Hakan Tahmaz
Hakan Tahmaz

Devlet Bahçeli’nin hafta başında CHP’yi, DEM Partisi’ni ve Sinan Ateş cinayeti nedeniyle MHP’yi eleştiren 154 kişiyi hedef yapan açıklaması Türkiye’yi karanlık tünele sokma çabasıdır. Şam’a ve Kürtlere karşı eski pozisyonun korunmak istendiğinin işareti. AK Parti, Esad ile müzakere masasına oturmadan önce, MHP ve ÖSO güçleriyle hesabını görmek ve yeni bir yol haritası inşa etmek zorunda. Kürt sorununda demokratik değişime gitmeden de bu tam olamaz.

---

İlk yazıyı okumak için buraya tıklayınız.

---

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, Suriye ile barış arayışı için bu kez “Sayın Esad” diye hitap eden bir dille ‘ricacı’ durumda kalmasına, muhatabı mevkidaşı bu kez kapıyı kapatmadı. Açık bir önkoşul ileri sürmedi.

Önceki “Suriye’de barış Kürt sorununda barışa giden yol” başlıklı yazımda, Suriye barışının bugün Türkiye’nin Kürt politikasında değişimi dayattığını anlatmaya çalıştım.Bölgesel ve küresel gelişmeler zorluyor. Muhtemel gelişmeler ve sürdürülemez iç sorunlar daha hızlı hareket etmeyi gerektiriyor.Türkiye’nin ikinci yüzyılının projesinin ilk adımı atıldı. 22 Nisan 2024’de Bağdat’ta Türkiye, Irak, Katar ve BAE Ulaştırma Bakanları arasında mutabakat metni imzalandı. Ankara’nın artık ‘Kalkınma Yolu Projesi’nin güvenliğini sağlayacak siyasal açılımlar yapmak gibi bir sorunu var. Yüksek maliyetli ve uzun vadeli bir yatırım için, eskimiş ve miadı dolmuş “Kürt anasını görmesin” politikalarıyla bu projenin gerçekleştirilmesi çok ama çok zor.

Proje Kürt meselesinde silahın, şiddetin, çatışmanın siyasal ve sosyal yaşamdan çıkarılmasını gerektiriyor. Güvenlikçi politikalar ve PKK’nin silahlı varlığı bölgede sürdüğü sürece, projenin güvenlik duvarına çarpma ihtimali yüksek.

Bu nedenle de Ankara, Suriye ile barış masası kurmadan önce, Kürt sorununu güvenlik sorunu olarak tanımlamayı gözden geçirmeli. Türkiye gibi dünyada başka herhangi bir ülke Kürt sorununu PKK meselesine indirgeyen bir yaklaşıma sahip değil. Türkiye de bunun böyle olmadığının farkında ama PKK’yi ve çatışma halini iktidarda kalmak için elverişli araç olarak kullanmakta ısrar ediyor. Bu yaklaşım miadını çoktan doldurdu.Bu süreçte bölgesel yeni statükonun nasıl oluşacağına ilişkin yeterli ve güçlü belirtiler olmasa da Türkiye’nin yüzyıllık Kürt karşıtlığı eksenini bir biçimde kapsayacak içerikte olma ihtimali oldukça zayıf. Kürtlerin uyanışı ve bugünkü varoluş biçimleri buna manidir.

21.yüzyılda Kürtlerin uluslararası evrensel hukukça tanımlanmış en temel evrensel haklarını kullanışları veya bunun biçimi Türkiye’nin güvenlik sorunu olarak kodlandı. Türkiye, Suriye’nin geleceğinin yeniden inşasını, diğer bütün bölgesel ve küresel güçlerden daha fazla kendi geleceği ile birbirine bağladı. Bu noktada Türk siyasetinde bir milli mutabakat var.

TÜRK SİYASETİNDEKİ SURİYE MUTABAKATI

Diğer yandan Türkiye Suriye ilişkileri söz konusu olduğunda akıllara üç konu/ sorun gelmektedir. Bunların başında, Türkiye’nin Suriye’nin bazı Kürt bölgelerinde askeri ve yönetimsel, idari varlığı; Kürt Demokratik Birlik Partisi (PYD) öncülüğünde Rojava bölgesinde oluşturulan yerel ve özerk yönetimlere karşı düşmanca tutumu geliyor. Hemen sonra silahlı cihatçı İslamcı muhalif gruplarla/örgütlerle (oluşumunu teşvik ettiği Suriye Milli Ordusu) ile siyasi, askeri ve ekonomik ilişkileri ve onlara desteği geliyor. Son olarak da Türkiye’nin artık siyasi ve ekonomik olarak taşıyamadığı Suriyeli mülteciler geliyor.Kürt siyasal güçlerin varlık biçimleri ve oluşturdukları fiili özerk/özel bölgesel-yerel yönetimlerin kalıcılaşması, anayasal bir kazanıma kavuşması, Türkiye için güvenlik ve beka sorununun bahanesi /gerekçesi.21. yüzyılda Kürtlerin uluslararası evrensel hukukça tanımlanmış en temel evrensel haklarını kullanışları veya bunun biçimi Türkiye’nin güvenlik sorunu olarak kodlandı.Türkiye, Suriye’nin geleceğinin yeniden inşasını, diğer bütün bölgesel ve küresel güçlerden daha fazla kendi geleceği ile birbirine bağladı. Bu noktada Türk siyasetinde bir milli mutabakat var.Yüz yıl öncesinde bölgesel Kürt karşıtlığı ekseninde oluşmuş siyasal mutabakatı, cumhuriyetin kurucu felsefesini ve siyasal konseptini yeniden varlık yokluk meselesi olarak masaya sürmeye devam ediyor.

AK Parti’nin gayri resmi iktidar ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli’nin ve cezaevinden çıkan çete lideri Alaattin Çakıcı’nın, ÖSO Hamza Özel Kuvvetleri Komutanı Seyf Bolat ve Süleyman Şah Genel Komutanı Muhammet Cesim ile ziyaret fotoğrafları medyada yayınlandı. Bu kişiler Suriye’de her kirli ve yasadışı işe bulaşmış, birçok toplu katliamda imzaları olan Kürt düşmanı ve suç makinası kişiler. Türk vatandaşı olmuşlar ve iktidar tarafından Yemen’de savaşa gönderilmişler.

İKİ FOTOĞRAFIN ANLATTIKLARI

“Teröristana karşı tampon bölge” iddiasıyla Suriye’deki varlığını izah etmesinin veya silahlı İslami cihatçılar ile Suriyeli mültecilerin Türk askerlerinin boşaltacağa topraklara yerleştirilmesi planı çerçevesinde Şam ile ortak paydada buluşmanın hiçbir koşulu yok.

Türkiye, Suriye’nin önüne Kürtleri, PKK’yi sürdüğünde, Suriye’nin de Suriye’deki silahlı cihatçılarla ilişkisini ileri süreceğinden hiç kuşku yok. Üstelik Suriye bu sorunun, 1980’li yılların ilk yarısından itibaren Türkiye’nin Suriye Müslüman Kardeşler örgütüne verdiği destek, sunduğu olanaklara dayandığını biliniyor.Tek başına geçen hafta kamuoyuna yansıyan iki fotoğraf dahi bu zorluğun bir belirtisidir. AK Parti’nin gayri resmi iktidar ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli’nin ve cezaevinden çıkan çete lideri Alaattin Çakıcı’nın, ÖSO Hamza Özel Kuvvetleri Komutanı Seyf Bolat ve Süleyman Şah Genel Komutanı Muhammet Cesim ile ziyaret fotoğrafları medyada yayınlandı.Bu kişiler Suriye’de her kirli ve yasadışı işe bulaşmış, birçok toplu katliamda imzaları olan Kürt düşmanı ve suç makinası kişiler. Türk vatandaşı olmuşlar ve iktidar tarafından Yemen’de savaşa gönderilmişler.

Bu iki kişinin Bahçeli’ye Ankara’da ABD tarafında kara listede olan ve AK Parti patentli “Müşterek Kuvvetler" yazan bir plaket vermesi esas olarak ortağı AK Parti’ye bir mesajı olarak algılansa da, bu türden açıklamaların ve tutumların Türk siyasetinde ve Türkiye Toplumunda bıraktığı siyasal tortunun, MHP’nin kapasitesinin çok ötesinde sonuçlar doğurduğu bir gerçek.

Devlet Bahçeli’nin hafta başında CHP’yi, DEM Partisi’ni ve Sinan Ateş cinayeti nedeniyle MHP’yi eleştiren 154 kişiyi hedef yapan açıklaması Türkiye’yi karanlık tünele sokma çabasıdır.

Şam’a ve Kürtlere karşı eski pozisyonun korunmak istendiğinin işareti. AK Parti, Esad ile müzakere masasına oturmadan önce, MHP ve ÖSO güçleriyle hesabını görmek ve yeni bir yol haritası inşa etmek zorunda. Kürt sorununda demokratik değişime gitmeden de bu tam olamaz.

Yazarlar sayfasını izyeret ettiniz mi?

Yorum Yazın

e-bülten sağ blok
Hakan Tahmaz
    Hakan Tahmaz

    Bizi Takip Edin
    Facebook
    X (Twitter)
    Instagram
    Linkedin
    Mastodon
    Bluesky
    Köşe Yazarları
    Ersin Kalaycıoğlu
    Ersin Kalaycıoğlu Terörsüz Türkiye, Demokrasi ve Hukuk Devleti
    Eser Karakaş
    Eser Karakaş Turbun büyüğü: Yerine getirilmeyen 6 maddede
    İlter Turan
    İlter Turan Vergi gelirlerini arttırmak muhtemelen mümkün olmayacaktır 
    Yüksel Işık
    Yüksel Işık Hakikat bir gizli sırdır
    Murat Kartalkaya
    Murat Kartalkaya Sopadan havuca geçer miyiz?
    Hasan Bülent Kahraman
    Hasan Bülent Kahraman ‘Radikal şıklar’, Kürtler ve Sırrı Süreyya ‘gerçeği’
    Turgay Bozoğlu
    Turgay Bozoğlu Ekonomide Pollyanna etkisi: Gözlüklerimi taktım, her şey güzel!
    Murat Aksoy
    Murat Aksoy ‘Terörsüz Türkiye’nin temeli iç barıştır
    Mustafa Ergen
    Mustafa Ergen Apple nasıl savaş başlattı: Hindistan’ın stratejik sabrı yaralandı! 
    Bahattin Yücel
    Bahattin Yücel 21.Yüzyılın ilk çeyreği geride kalırken, nasıl bir Dünya’da yaşıyoruz? 
    Tunay Şendal
    Tunay Şendal Demokratik gerileme bağlamında Türkiye-AB ilişkilerinin seyri 
    Bilgehan Uçak
    Bilgehan Uçak ​Bir ressam, bir şato, merhaba Romantik Yol 
    Ali Kılıç
    Ali Kılıç Anneler ağlıyorsa, barışın sahibi kim?
    Herkül Millas
    Herkül Millas Sol, Çağdaşlaşma ve Batılılaşmaya nasıl baktı? 
    Hakan Tahmaz
    Hakan Tahmaz Yeni Süreç ilerlerken sorumluluklar
    Erol Katırcıoğlu
    Erol Katırcıoğlu PKK neden kurulmuştu? 
    Gönen Orhan
    Gönen Orhan Belediye Meclis Üyelerine şeffaflık çağrısı: Kesin hesap denetimi
    Bilal Sambur
    Bilal Sambur Bireysel bir tercih olarak ‘Din’
    Bekir Ağırsoy
    Bekir Ağırsoy Fatih Sultan Mehmet'in Hikayesi (5)
    Seda Aktaş
    Seda Aktaş Gündelik Hayatın Sanatı: Woolf’un Bayan Dalloway’i ve ‘Zaman’ 
    Eda Aygan
    Eda Aygan Regl döngünüzde iştihanızı yönetin 
    SON GELİŞMELER
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    instagram gel gel
    tanpınar haber altı
    Yeni Arayış
    KünyeGizlilik PolitikasıE-BültenRSSSitemapSitene EkleArşiv
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDIN

    Yeni Arayış | Onemsoft Haber Yazılımı