MENU
  • ÇEVİRİ
  • YORUM
  • YARGI KRİZİ
  • PİYASALAR
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EDİTÖRDEN
  • SPOR
  • KÖŞE YAZILARI
  • DOSYA>Seçimin Ardından
  • GENEL
  • KİTAP
  • DOSYA>Avrupa'nın Seçimi
  • DOSYA>Emekliler
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • E-Bülten
Yeni Arayış
Yeni Arayış
Yeni Arayış
  • ANA SAYFA
  • KÖŞE & YORUM YAZILARI
  • GÜNDEM
  • KATEGORİLER
    • SİYASET
    • EKONOMİ
    • DIŞ POLİTİKA
    • KÜLTÜR SANAT
    • HUKUK
    • TEKNOLOJİ
    • PSİKOLOJİ
    • FELSEFE
    • KENT
    • EDEBİYAT
    • SAĞLIK
    • ASTROLOJİ
    • GEZİ
    • SÖYLEŞİ
    • EKOLOJİ
    • MEDYA
    • EĞİTİM
  • KÜNYE & İLETİŞİM
Kapat
estheteclinic haber üstü reklam

Gün Lokantası açılırken: "Lonely Planet" Küff’ü neden tavsiye ediyor?

Ana SayfaKültür SanatGün Lokantası açılırken: "Lonely Planet" Küff’ü neden tavsiye ediyor?
Gün Lokantası açılırken: "Lonely Planet" Küff’ü neden tavsiye ediyor?
14 Temmuz, 2024, Pazar 12:39
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Çağatay Arslan
Çağatay Arslan

Lonely Planet’in Türkiye versiyonunda Kadıköy’de yemek yenecek yerlerin başında Küff Cafe Yel Değirmeni’ni gördüğümde şaşırmadım. Küff Cafe ile yolum Beyoğlu’nun uzun yıllardır buluşma noktası olan Urban ile daha bu cafe gruba dahil olmadan kesişmişti.

Analog çağda seyahat ederken yolumuzu nasıl buluyorduk? Hadi tabelalara baka baka bir şehre gelmeyi başardınız. Peki bu şehirde yolunuzu nasıl bulacaksınız? Nereleri gezeceksiniz? Nerede uyuyacaksınız ve hepsinden önemlisi nerede yemek yiyeceksiniz? Elinizdeki telefonu atın ve dilini bile bilmediğiniz şehrin tren istasyonundan yüksek kulelere ve alımlı binalara baktığınızı hayal edin. Gözünüz korkmaz içiniz bir tuhaf olmaz mı? Modern turizm hareketlerinin başlangıcından 2000’lerin ortasındaki İnternet devrimine kadar gezegende yalnız gezginler için çare mavi kapaklı kitaptaydı. Mavi kapaklı kitabı 100 metreden tanırsınız. İngilizcesi Lonely Planet. Yani yaratıcı çeviri ile “Gezegende Yalnız Gezgin”. İspanya, Almanya, Fransa ve dünyanın çok daha uzak tüm noktaları bu mavi kitapla anlaşılır ve ulaşılabilir kılınıyordu.

Kitap bir gezgin ne yaparsa onun yerine kendini koyarak kurgulanmıştı. Çoğu zaman birden çok yazar yola çıkıyor ve bir şehri, bir ülkeyi adım adım gezerek kitabı yazıyordu. Sokak sokak her bütçeye uygun gezi duraklarında yeme içme ve konaklama planlanıyordu. Paranızın çok ya da az olması sizi şehrin güzelliklerini görmekten alıkoymuyordu. Sadece daha az ve daha çok para harcamanıza göre planlar yapılıyordu. Yurtdışına birilerinin söylediği gibi sadece imkanı olanlar gitmiyor çünkü. İmkanı olmayan, az olan için de bir hal çaresi vardı.

Uzun yıllar bu kitaplardan biriktirdim. Sonrasında internet çıktı ve gezerken kitap taşımanın pabucu gökyüzüne atıldı. Yine de kitaplarıma kıyamam. Onlar bir dönemin hatırası ve internette belki de bulamayacağınız nostaljik ipuçları ile dolu. Lonely Planet kitapları sonradan pek çok taklit yarattı. Türkçe’ye de çevrilenleri oldu. Kaos ekonomisi ve vize faciası yurtdışı gezileri hayal ticaretine doğru evirdi.

Yine de parası olsun olmasın dünyayı merak edenler dünyayı gezmeye devam edecek. 

Dünyayı merak etmeyi parası olanlara rezerve edenlere inat Türk insanı da insanlık ortak mirasına olan ilgisini ve merakını gidermek için gezmeye, seyahate devam edecek.  Lonely Planet’in Türkiye versiyonunda Kadıköy’de yemek yenecek yerlerin başında Küff Cafe Yel Değirmeni’ni gördüğümde şaşırmadım. Küff Cafe ile yolum Beyoğlu’nun uzun yıllardır buluşma noktası olan Urban ile daha bu Cafe gruba dahil olmadan kesişmişti.

Küff Cafe grubuyla Bankacılık yolum Kadıköy’de kesişti. 1848 ruhunu ve gençlik/kültür ve dünya insanı olmanın ortak paydasını bünyesine alan bu yapının sırrını giriş bölümünde sözünü ettiğim Lonely Planet’in Türkiye edisyonundaki şu cümle özetliyor: "Tüm yenilikçi kutuları işaretlenmiş: üçüncü dalga kahve, vegan yiyecekler, dövmeli baristalar, kapı bitkileri. Bu son derece popüler kafe, caddenin her iki yanına yayılıyor."

BU SON DERECE POPÜLER KAFE, CADDENİN İKİ YANINA YAYILIYOR

Genel Müdürlüğün fildişi kulesinden sonra ilk durağım Beyoğlu sonrası Kadıköy’dü. Her ikisi de eğlenceyle anılan bu semtlerde görev yapmanın doğal sonucuydu mekanlara normalden daha yakın olmak. Sizin birkaç saatinizi ayırarak keyifli sohbetler yaptığınız işletmeler de tıpkı insanlar gibi ekonomik birer birimdir çünkü. Küff Cafe grubuyla Bankacılık yolum Kadıköy’de kesişti. 1848 ruhunu ve gençlik/kültür ve dünya insanı olmanın ortak paydasını bünyesine alan bu yapının sırrını giriş bölümünde sözünü ettiğim Lonely Planet’in Türkiye edisyonundaki şu cümle özetliyor: “Tüm yenilikçi kutuları işaretlenmiş: üçüncü dalga kahve, vegan yiyecekler, dövmeli baristalar, kapı bitkileri. Bu son derece popüler kafe, caddenin her iki yanına yayılıyor.  Şehrin en özgün caddelerinden biri olan ve gelişen Yeldeğirmeni'ndeki Karakolhane Caddesi  Bohem bir yerleşim bölgesi. Genç yerlilerin buraya akın ettiği hafta sonları  ucuz ve lezzetli Türk kahvaltısının tadını çıkarmak için sıraya girmeniz gerekecek..”

2015’te başlayan Küff Hikayesi 9 yılda içine Beyoğlu Urban’ı da alarak büyüdü. Kadıköy’de Sanatçılar Sokağında Kollektif ile hedef kitlesini geliştirirken, Boden Hasırcıbaşı ile daha da özgün bir mutfağın garantisini verdi. Son dönemde Küff’ün merkez üssüne yakın Yel değirmeni İskele Sokakta Kompartıman kafe ile bugünün yalnız gezginlerine seçenekleri artırma şansı verdi.

Küff Grubun milyonlarca dünya insanının değerini ve güvenini kazanmış Lonely Planet’de tescil edilen duruşu özünde değişmeden, ekonomik tüm zorluklara ve krizlere karşı sürüyor. Yaratıcı girişim aklı Zeki Kulaç’tan, Mutfak Aklı ise akademisyen aşçı Kerem Küçükkınacı’dan geliyor. Çalışanları ve müşterileri ile kurduğu organik bağ ise Küff’ü diğerlerinden ayıran en önemli detay olarak yer alıyor.

Küff’ün son hamlesi ise açık ateş konsepti ile karşımıza çıkan Gün Lokantası oldu. Gün Lokantası Asmalımescit Gönül Sokakta 16 Temmuz’da açılıyor. Gönül ve Gün’ün buluşmasından çıkacak olan karma sıradanlaşan Beyoğlu/İstiklal hikayesine unutulan ruhu katacak.

Not: Küff Cafe’ye dair basında çıkmış bazı haber linklerini meraklısı için paylaşıyorum.

https://www.milliyet.com.tr/cadde/sosyal-tirmanici-iliskiler-6061167 

https://www.timeout.com/istanbul/tr/restoranlar/kompartiman

Yazarlar sayfasını izyeret ettiniz mi?

Yorum Yazın

e-bülten sağ blok
Çağatay Arslan
Çağatay Arslan

Bizi Takip Edin
Facebook
X (Twitter)
Instagram
Linkedin
Mastodon
Bluesky
Köşe Yazarları
Murat Aksoy
Murat Aksoy Şirin: Bu kitabı alamayacak babalara ücretsiz ulaştırmak istiyorum
Bahattin Yücel
Bahattin Yücel İsrail-İran ve Ortadoğu
Burak Can Çelik
Burak Can Çelik İsrail-İran geriliminde yeni perde: Son gelişmeler ve bölgesel yansımalar
Tunay Şendal
Tunay Şendal İsrail-İran Savaşı’nın dinamikleri ve Türkiye
Mehmet Hasgüler
Mehmet Hasgüler Bir AİHM kararı: Kara haber mi müjde mi?
Gülseren Aydın
Gülseren Aydın Meltem Arıkan oyunlarına feminist bakış
Ali Kılıç
Ali Kılıç BOP tıkır tıkır işliyor: Sessiz kartlar, derin hesaplar
Hakan Şahin
Hakan Şahin İsrail’in İran Saldırısı Türkiye’ye Neler Söylüyor?
Korhan Gümüş
Korhan Gümüş Yetimhane dünyanın en ilginç mimari koruma projelerinden biri olabilir
Turgay Bozoğlu
Turgay Bozoğlu Nükleer gölge ve ekonomik fırtına: Yeni bir krize hazır mıyız?
Çağatay Arslan
Çağatay Arslan Bir dostu ölü götürmek
Bahar Akpınar
Bahar Akpınar Penelope’nin örgüsünden bugünün kadınlarına: Oyalanmanın, hatırlamanın ve direnmenin ritmi
Bekir Ağırsoy
Bekir Ağırsoy 1988-89 En Güzel Futbol Sezonu(muz) (2): Başka türlü bir şey
Hakan Tahmaz
Hakan Tahmaz Ferdi Zeyrek’in cenaze töreninin çoklu anlamı 
Burcu Ağca Karakaya
Burcu Ağca Karakaya Kopya çekmedim, sadece kendi algoritmamı kullandım!
Buse Ayazma
Buse Ayazma Duygusal zekalarımız savaşsın isterdim ama…
Betül Özdemir Güran
Betül Özdemir Güran Ötekiyle aynı arasında nefes aralığı: Cehennemden aşka bir yolculuk
Mesut Balcan
Mesut Balcan Acının estetiği ve gerçekliği: Werther'den Müslüm Baba'ya uzanan çığlıklar ve acının ortak dili 
SON GELİŞMELER
İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
instagram gel gel
tanpınar haber altı
Yeni Arayış
KünyeGizlilik PolitikasıE-BültenRSSSitemapSitene EkleArşiv
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDIN

Yeni Arayış | Onemsoft Haber Yazılımı