MENU
  • ÇEVİRİ
  • YORUM
  • YARGI KRİZİ
  • PİYASALAR
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EDİTÖRDEN
  • SPOR
  • KÖŞE YAZILARI
  • DOSYA>Seçimin Ardından
  • GENEL
  • KİTAP
  • DOSYA>Avrupa'nın Seçimi
  • DOSYA>Emekliler
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • E-Bülten
Yeni Arayış
Yeni Arayış
Yeni Arayış
  • ANA SAYFA
  • KÖŞE & YORUM YAZILARI
  • GÜNDEM
  • KATEGORİLER
    • SİYASET
    • EKONOMİ
    • DIŞ POLİTİKA
    • KÜLTÜR SANAT
    • HUKUK
    • TEKNOLOJİ
    • PSİKOLOJİ
    • FELSEFE
    • KENT
    • EDEBİYAT
    • SAĞLIK
    • ASTROLOJİ
    • GEZİ
    • SÖYLEŞİ
    • EKOLOJİ
    • MEDYA
    • EĞİTİM
  • KÜNYE & İLETİŞİM
Kapat

TCMB’den sadık olana 40 satır olmayana kırk katır

Ana SayfaEkonomi̇TCMB’den sadık olana 40 satır olmayana kırk katır
TCMB’den sadık olana 40 satır olmayana kırk katır

Uzun vadeli krediyi vatandaşa yasaklayıp onları yüksek taksit ödemeye zorla, üstüne yüksek enflasyon yaratıp kredi faizlerini uzaya çıkar, uzaya çıkan faize bir de astronomik vergi ve fon yükle, sonra bu sistem çok fazla sorunlu kredi üretiyor diye çözüm ara.

24 Temmuz, 2025, Perşembe 01:45
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Çağatay Arslan
Çağatay Arslan

Türkiye’de herkes için ekonomi diye bir video yayınlayacaksanız önce Makro ihtiyati Önlem diyerek Türk Bankacılık sistemine nasıl deli gömleği giydirildiğini anlatın. Türk Bankacıları ferasetlidir ekonomi ve politika rayına girdiğinde onlar en uygun vadede en uygun maliyetle Türk vatandaşına finansman imkanını zaten verir.

Merkez Bankası’nın Twitter hesabından duyurulan müjdeden haberiniz var mı? Yapay zekâyla seslendirilen videoya uygun görülen, sigaradan hafif çatallanmışa benzeyen ses, bize yapılandırmayı anlatıyor. 1 dakika 28 saniyelik video, bireysel bankacılık sistemine reva görülen sefalet seviyesini göstermesi açısından ibretlik. Kredi kartı ve tüketici kredisi borçlarını 48 ay vade ile yapılandırıp, borçlarımızı daha az taksitle ödeyecekmişiz. 

Şen Bakkal, pardon TCMB’nin hesabına göre, 250 bin TL borcumuz olsa, bunu 12 ayda geri ödesek ayda 30.100 TL ödüyormuşuz. Merkez Bakkal’ının, pardon Bankasının yeni imkânına göre, aynı borcu bu defa 48 ayda, 11.800 TL taksitle ödüyormuşuz.

Bütün bakkallar, pardon bankalar bilir ki 30 bin, 11 bin’den büyüktür. Dolayısıyla tiryaki yapay zeka haklı. Öte yandan  aylık %3,11 faiz oranı, yılda %40’a denk gelir. 4 yıl boyunca her yıl %40 faiz oranı ödeyerek borçlarımızı ferah bir biçimde kapatabiliyoruz.

Çatal sesli Merkez Bankası AI’sinin söylemediği bir detay daha var: Bu faizin üzerine %30 da devlete vergi ödediğimiz. KKDF ve BSMV’nin toplamı faizin  %30’u. %40’ın üzerine bir de %12 KKDF-BSMV vergisi eklediğimizde, yıllık maliyet %52 oluyor.

Ortalama bir ülkedeki yıllık borçlanma faizinin daha fazlasını, kredi kullandığımız için devlete vergi olarak ödüyor olmamız, bu ülkede yeterince anlatılmadı. Malum, TCMB bu videoyu “Herkes İçin Ekonomi” başlığı altında yayınlıyor. Bizim de herkese bir faydamız olsun: Bu faizin üzerinden, kredi için cebinden tek kuruş çıkmayan devlete, faizin %30’u kadar ilave kaynak transfer ettiğimizi herkes öğrensin.

Toplamda maksimum %15 olan bireysel kredi vergi ve fon yükünü, faizlerin arşı alaya çıktığı dönemde %30 olarak uygulayan Mehmet Şimşek’in aklına şapka çıkartıyor, kendisini başarılı bulan her kesimden ekonomiste de saygılarımızı iletiyoruz.

Türkiye’de enflasyonun önümüzdeki 4 yıl boyunca %50 küsur olacağı düşünülürse, bu oran makul görülüyor. Tabii ki Mehmet Şimşek’in hedeflediği daha düşük bir oran. Ne fark eder faizler düşünce vatandaş yapılandırma kredisini de yapılandırır. Kervan yolda kredi orta vadede düzelir.

Türkiye’de genelde ekonominin, özelde ise bireysel bankacılık sisteminin, Hz. İsmail’e indirilen koç misali, iktidar tarafından iktidarda kalmanın bedeli olarak kurban edildiği son 10 yılda yaşananların en kısa özetini yap deseler, bu video yeterli gelirdi. Kredisini, borcunu ödeyemeyen vatandaşlara uygun görülen %3,11’lik oran ile geciken borcu olan ve biraz daha zorlanırsa avukatın eline düşecek vatandaşlar kurtarılmaya çalışılıyor.

Kredisini gününde ödeyen vatandaş, cari faiz oranı olan %4,75’ten kredi kullanırken, borcuna sadık olmayan vatandaş, bu sadakatsizliğinin ödülünü %3,11’lik krediyle alıyor. Yanlış anlaşılmasın, sadık vatandaşlara 40 satır, sadık olmayanlara 40 katır sistemi bu. İki grup arasındaki fark, Dante’nin yedi kat cehenneminin üst ve alt katları sadece.

Halka krediyi, kredi kartını, ek hesabı kullanmayı karneye bağlayan ve başlangıçta yaldızlı kâğıda sarılı makro ihtiyati önlem olarak yutturulan ilaç, bugünlerde müshil etkisiyle kendini gösteriyor

Uzun vadeli krediyi vatandaşa yasaklayıp onları yüksek taksit ödemeye zorla, üstüne yüksek enflasyon yaratıp kredi faizlerini uzaya çıkar, uzaya çıkan faize bir de astronomik vergi ve fon yükle, sonra bu sistem çok fazla sorunlu kredi üretiyor diye çözüm ara.

Türkiye ekonomik sisteminin tek paragraflık  özeti bu olsa gerek.

Ali Babacan’ın “Makro İhtiyatlılık budur” diyerek Türk ekonomisine zerk ettiği müdahaleci sistemin, Babacan AKP’den sıkılıp ayrıldıktan sonra da aynı  şekilde devam ettiğini biliyoruz .

Neredeyse iki yılı bulan yüksek faiz dönemi sonunda  Türk Tipi makro ihtiyatlı sistemin ürettiği bu 2025 model  toksik yapılandırma kredisi, dünya ekonomi literatürüne girse yeridir. Türkiye’de bankacılık sisteminde, AKP döneminin ilk 10 yılında sağlanan ve toplumun önemli bir kesimini içine alan ilerleme  filmin sonunda içine düşeni örümcek ağına yakalanan bir kelebeğin çaresizliğine mahkûm eden bir korku filmine dönüştü.

Halka krediyi, kredi kartını, ek hesabı kullanmayı karneye bağlayan ve başlangıçta yaldızlı kâğıda sarılı makro ihtiyati önlem olarak yutturulan ilaç, bugünlerde müshil etkisiyle kendini gösteriyor.

Türkiye’de herkes için ekonomi diye bir video yayınlayacaksanız önce Makro ihtiyati Önlem diyerek Türk Bankacılık sistemine nasıl deli gömleği giydirildiğini anlatın.

Türk Bankacıları ferasetlidir ekonomi ve politika rayına girdiğinde onlar en uygun vadede en uygun maliyetle Türk vatandaşına finansman imkanını zaten verir.

----

NOT: Türkiye’de genelde Bankacılık özelde bireysel Bankacılıkla ilgili yaratılan kaotik düzene dair bu mecrada pek çok yazı kaleme aldım. Bunlardan bir kısmını paylaşıyorum: 

* https://www.yeniarayis.com/yazi/konut-kredisi-neden-yok-oldu-4375

* https://www.yeniarayis.com/yazi/kural-koyuyormus-gibi-cek-4563

* https://www.yeniarayis.com/yazi/makro-ihtiyati-politikalar-ve-cemil-meric-5027

* https://www.yeniarayis.com/yazi/nerde-o-eski-bayram-kredileri-679

* https://www.yeniarayis.com/yazi/devlete-faiz-odemenin-dayanilmaz-agirligi-675

* https://www.yeniarayis.com/yazi/makro-ihtiyati-onlem-nedir-ne-ise-yarar-460

* https://www.yeniarayis.com/yazi/babacanin-yanlis-ve-dogrularina-dair-422

* https://www.yeniarayis.com/yazi/gel-vatandas-60-ay-vadeli-yapilandirmaya-gel-599

* https://www.yeniarayis.com/yazi/kredi-karti-engizisyonu-8115

* https://www.yeniarayis.com/yazi/kredi-karti-meselesi-turk-halki-bidon-kafali-degildir-9446

* https://www.yeniarayis.com/yazi/dunyanin-en-toksik-konut-kredisi-10676

 

Yazarlar sayfasını izyeret ettiniz mi?

Yorum Yazın

Çağatay Arslan
Çağatay Arslan

Bizi Takip Edin
Facebook
X (Twitter)
Instagram
Linkedin
Mastodon
Bluesky
Köşe Yazarları
Hakan Tahmaz
Hakan Tahmaz Her türlü dışlamaya son veren bir rejim mümkün mü?
Burcu Ağca Karakaya
Burcu Ağca Karakaya Konuşma becerilerinin eğitime entegrasyonu: Oracy yaklaşımı ve Türkiye’deki durum
Kübra Evliyaoğlu
Kübra Evliyaoğlu Kendine dönen yol: Cüzzamlı bir dünyada sağlam bir ruh arayışı
Bilal Sambur
Bilal Sambur Yapay zeka ve kurumsal din
Burcu Saltık
Burcu Saltık Hukuk gözlüğünden Coldplay Kiss Cam
Bahar Akpınar
Bahar Akpınar 102 Yıl Sonra İnönü’nün Lozan Günlükleri
Başak Yağmur Eray
Başak Yağmur Eray Demokrasi yıkıldığında ne olur?
Rabia Karakaya Polat
Rabia Karakaya Polat Trump ve Epstein Davası: Popülizm bumeranga dönüştüğünde
Oğuz Demir
Oğuz Demir 19 Mart olmasaydı TCMB ne yapardı?
Ali Kılıç
Ali Kılıç İki kapının arasında kalan ülke
Emir Berke Yaşar
Emir Berke Yaşar Toksik maskülenite kırılmadan demokrasiye ulaşılamaz
Çağatay Arslan
Çağatay Arslan TCMB’den sadık olana 40 satır olmayana kırk katır
Murat Aksoy
Murat Aksoy Barrack ve Bahçeli gelecek için mi konuşuyorlar?
Erdem Bağcı
Erdem Bağcı TCMB 24 Temmuz kararı ne olacak?
Armağan Öztürk
Armağan Öztürk Laiklik ve milliyetçilik tartışmaları bağlamında Atatürkçülüğü yeniden inşa etme ihtiyacı
Beril Esra Atahan
Beril Esra Atahan Kırmızı bayraklar sessizce sallanırken
SON GELİŞMELER
İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
instagram gel gel
Yeni Arayış
KünyeGizlilik PolitikasıE-BültenRSSSitemapSitene EkleArşiv
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDIN

Yeni Arayış | Onemsoft Haber Yazılımı