MENU
  • ÇEVİRİ
  • YORUM
  • YARGI KRİZİ
  • PİYASALAR
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EDİTÖRDEN
  • SPOR
  • KÖŞE YAZILARI
  • DOSYA>Seçimin Ardından
  • GENEL
  • KİTAP
  • DOSYA>Avrupa'nın Seçimi
  • DOSYA>Emekliler
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • E-Bülten
Yeni Arayış
Yeni Arayış
Yeni Arayış
  • ANA SAYFA
  • KÖŞE & YORUM YAZILARI
  • GÜNDEM
  • KATEGORİLER
    • SİYASET
    • EKONOMİ
    • DIŞ POLİTİKA
    • KÜLTÜR SANAT
    • HUKUK
    • TEKNOLOJİ
    • PSİKOLOJİ
    • FELSEFE
    • KENT
    • EDEBİYAT
    • SAĞLIK
    • ASTROLOJİ
    • GEZİ
    • SÖYLEŞİ
    • EKOLOJİ
    • MEDYA
    • EĞİTİM
  • KÜNYE & İLETİŞİM
Kapat
estheteclinic haber üstü reklam

Öcalan: Eylemsiz tören provokatörlere en iyi cevap oldu*

Ana SayfaSi̇yasetÖcalan: Eylemsiz tören provokatörlere en iyi cevap oldu*
Öcalan: Eylemsiz tören provokatörlere en iyi cevap oldu*
28 Ekim, 2024, Pazartesi 07:00
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Murat Aksoy
Murat Aksoy

Murat Aksoy 3 Ocak 2013’te Ahmet Türk ve Ayla Akat Ata’nın İmralı’ya gitmesi ile fiili olarak başlayan “Çözüm Süreci” boyunca 28 Şubat 2015 yılında Dolmabahçe Mutabakatı’na kadar olan dönemde sırasıyla Yeni Şafak, T24 Gazeteleri’de yazdığı kimi yazıları, dönemleri kıyaslamak, neler yaşandığını paylaşmak ve dönemin ruhunu görmek açısından anlamlı olacağını düşündüğü için "Çözüm Süreci Yazıları" başlığıyla yeniden yayımlıyor.

* Bu yazı 18 Ocak 2013’te Yeni Şafak’ta yayımlandı.

---

Dün hepimizin gözü Diyarbakır"daki cenazelerdeydi. Tören olaysız sona erdi. Meydana toplanan yüzbine yakın insan hem cenazelerine sahip çıktı hem de sorunun artık sona ermesi gerektiğini haykırmış oldu.

Başbakan Erdoğan"ın Salı günü yaptığı grup toplantısı pek çok açıdan tarihi idi. Sürecin adını koyan, herkesi sağduyuya ve samimiyete davet eden konuşması, barış sürecinin en güçlü teminatı oldu. Siyasete düşen bu teminata sahip çıkmak olacaktır.

Dünkü törenin olaysız sona ermesiyle birlikte artık şunu söyleyebiliriz; Paris"te son süreci provoke etmeyi amaçlayan 3 kadının öldürülmesi hedeflerine ulaşamamış oldu. Ne 3 kadının öldürülmesi bu süreci provoke edebildi ne de Diyarbakır"da gerçekleşen tören.

Diyarbakır"da cenaze törenin olaysız geçmesi tarafların sorunun çözülmesi için ortaya konan "iradenin" ortaklaşmasını göstermiştir.

Dün gerçekleşen töreni pek çok açıdan okumak mümkün. Ama bu törenin en önemli yanı; Paris"te provokasyon amacıyla öldürülen 3 kadının cenazelerinin Türkiye"ye getirilebilmesi ve böylesi bir törenin yapılabilmesidir. Tek başına bu tören bile çözüm yolunda önemli bir adımdır.

Tören için meydana toplananlar sadece 3 kadını yolcu etmediler, pek çoğunun yüzünde, yüreğinde "bu sorun artık bitsin" çağrısı vardı. "Öcalan"la başlatılan sürecin arkasındayız" mesajıdır.

Diğer taraftan böylesi bir törenin olaysız biçimde sona ermesi AK Parti ile BDP arasında güçlü bir "arka kapı diplomasisi" olduğunu göstermektedir. Bu diplomasiye bu süreçte çok ihtiyacımız olacak.

Törende DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk"ün ve BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş"ın konuşmaları sürece verdikleri desteği göstermesi açısından önemlidir. Demirtaş"ın; "Bu topraklar kana doydu. Bu topraklara savaş zihniyetini gömelim diyorsanız biz hazırız. Bu halk cesurdur, o nedenle barışa hazırdır. Siz hazırsanız barış meydanı böyle olur? Bu fırsatı artık kaçırmayalım. Artık "Bu topraklarda gençler yeterince öldü" diyorsak bu fotoğrafı herkes iyi okusun" sözleri önemlidir.

Dünkü tören gösterdi ki, Türkiye"deki siyasi aktörler bu süreci devam ettirmekte kararlıdır. Gerek AK Parti"nin gerek BDP"nin bu süreçte gösterecekleri basiret bundan sonraki sürecin garantisi olacaktır. Yine ortaya çıkmıştır ki, Türkiye"de siyaset bu sorunun çözülmesine güçlü biçimde sahip çıkarsa içerden de dışarıdan da gelecek provokasyonlar etkisiz olur.

Elbette bu süreçte kim ne derse desin önemli bir aktör de CHP"dir. CHP"nin de bu sürecin bir parçası olması kaçınılmazdır. Tarih Kılıçdaroğlu"na Yeni CHP hedefi için bir şans daha vermiştir. Kılıçdaroğlu"nun; "İktidar sizsiniz, siz çözün" deme lüksü yoktur. Aynı şekilde AK Parti"nin de bu süreçte CHP"yi dışlama lüksü yoktur.

PKK EYLEMSİZLİĞE GEÇSİN

Dün törenden sonra Abdullah Öcalan"ı İmralı"da ziyaret eden Mehmet Öcalan ile konuştum. Mehmet Öcalan, cenaze töreninin olaysız sona ermesinin Abdullah Öcalan"ın en büyük isteği olduğunu söyleyerek başladı söze ve şöyle devam etti: "Abim, cenazedeki sağduyunun Paris"te 3 Kürt kadınını öldürenlere en büyük cevap olacağını söylemişti. Törenlerin olaysız geçmesi, kendisiyle ilgili gösterilerin olmaması onun da istediği bir şeydi. Televizyonda izleyince onun da çözüme umudu daha da artacaktır" dedi.

Mehmet Öcalan"ın ağzından, Abdullah Öcalan"ın Fransa"daki cinayetlerle ilgili görüşleri ise şöyle: "3 kadının öldürülmesi son barış sürecini hedef alıyor. Cinayetlerin de bir uluslararası komplo olduğu görüşündeyim. Olayı aydınlatmak başta Fransa"nın görevidir. Avrupa"daki arkadaşlar olayın aydınlatılması konusunda gerekirse Fransa"ya yardım etmelidirler. Bu onların da sorumluluğudur". Mehmet Öcalan devamla; "Abim, PKK"nın varlığından memnun olanların sorunun çözülmesini istememesini normal karşılıyor. Ama onları boşa çıkaracak olan devletin ve örgütün samimiyeti olacağını düşünüyor" dedi.

Abdullah Öcalan"ın BDP ve DTK Eşbaşkanları"nın kendisini ziyaret etme olasılığından da bahsettiğini belirten Mehmet Öcalan, bunun cinayetler nedeniyle ertelenmiş olabileceğini söyledi.

Mehmet Öcalan; "Abim, bu süreçte herkese sorumluluk düşüyor. Siyaset kadar sivil topluma da, aydınlarımıza da sorumluluk düşüyor. MİT"ten kendisiyle görüşenleri samimi buluyor. Bu süreçte PKK"nın Türkiye"de yapacağı her eylemin süreci olumsuz etkileyeceğini düşünüyor. Bu yüzden PKK"nın eylemsizlik halinde olması gerekiyor. Süreç hassastır. Herkes dikkatli olmalı" mesajını verdi. Öcalan son olarak; "Dünkü tören bu sürecin miladıydı ve kazasız atlattık. Burada karşılıklı güven konusunda ilk adım atıldı, arkası gelecektir" diyerek bitirdik konuşmayı. Dün Kürt sorununun çözümü sürecinde tarihi bir gündü. Ve barış için büyük bir adım atıldı.

  • Bahçeli’nin çağrısı ve Öcalan'a biçilen rol Bahçeli’nin çağrısı ve Öcalan'a biçilen rol
Yazarlar sayfasını izyeret ettiniz mi?
Birinci Çözüm Süreci Yazıları (2013-2015)Kürt SorunuÇözüm Süreci

Yorum Yazın

e-bülten sağ blok
Murat Aksoy
Murat Aksoy

Bizi Takip Edin
Facebook
X (Twitter)
Instagram
Linkedin
Mastodon
Bluesky
Köşe Yazarları
Murat Aksoy
Murat Aksoy Şirin: Bu kitabı alamayacak babalara ücretsiz ulaştırmak istiyorum
Bahattin Yücel
Bahattin Yücel İsrail-İran ve Ortadoğu
Burak Can Çelik
Burak Can Çelik İsrail-İran geriliminde yeni perde: Son gelişmeler ve bölgesel yansımalar
Tunay Şendal
Tunay Şendal İsrail-İran Savaşı’nın dinamikleri ve Türkiye
Mehmet Hasgüler
Mehmet Hasgüler Bir AİHM kararı: Kara haber mi müjde mi?
Gülseren Aydın
Gülseren Aydın Meltem Arıkan oyunlarına feminist bakış
Ali Kılıç
Ali Kılıç BOP tıkır tıkır işliyor: Sessiz kartlar, derin hesaplar
Hakan Şahin
Hakan Şahin İsrail’in İran Saldırısı Türkiye’ye Neler Söylüyor?
Korhan Gümüş
Korhan Gümüş Yetimhane dünyanın en ilginç mimari koruma projelerinden biri olabilir
Turgay Bozoğlu
Turgay Bozoğlu Nükleer gölge ve ekonomik fırtına: Yeni bir krize hazır mıyız?
Çağatay Arslan
Çağatay Arslan Bir dostu ölü götürmek
Bahar Akpınar
Bahar Akpınar Penelope’nin örgüsünden bugünün kadınlarına: Oyalanmanın, hatırlamanın ve direnmenin ritmi
Bekir Ağırsoy
Bekir Ağırsoy 1988-89 En Güzel Futbol Sezonu(muz) (2): Başka türlü bir şey
Hakan Tahmaz
Hakan Tahmaz Ferdi Zeyrek’in cenaze töreninin çoklu anlamı 
Burcu Ağca Karakaya
Burcu Ağca Karakaya Kopya çekmedim, sadece kendi algoritmamı kullandım!
Buse Ayazma
Buse Ayazma Duygusal zekalarımız savaşsın isterdim ama…
Betül Özdemir Güran
Betül Özdemir Güran Ötekiyle aynı arasında nefes aralığı: Cehennemden aşka bir yolculuk
Mesut Balcan
Mesut Balcan Acının estetiği ve gerçekliği: Werther'den Müslüm Baba'ya uzanan çığlıklar ve acının ortak dili 
SON GELİŞMELER
İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
instagram gel gel
tanpınar haber altı
Yeni Arayış
KünyeGizlilik PolitikasıE-BültenRSSSitemapSitene EkleArşiv
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDIN

Yeni Arayış | Onemsoft Haber Yazılımı