MENU
  • ÇEVİRİ
  • YORUM
  • YARGI KRİZİ
  • PİYASALAR
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EDİTÖRDEN
  • SPOR
  • KÖŞE YAZILARI
  • DOSYA>Seçimin Ardından
  • GENEL
  • KİTAP
  • DOSYA>Avrupa'nın Seçimi
  • DOSYA>Emekliler
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • E-Bülten
Yeni Arayış
Yeni Arayış
Yeni Arayış
  • ANA SAYFA
  • KÖŞE & YORUM YAZILARI
  • GÜNDEM
  • KATEGORİLER
    • SİYASET
    • EKONOMİ
    • DIŞ POLİTİKA
    • KÜLTÜR SANAT
    • HUKUK
    • TEKNOLOJİ
    • PSİKOLOJİ
    • FELSEFE
    • KENT
    • EDEBİYAT
    • SAĞLIK
    • ASTROLOJİ
    • GEZİ
    • SÖYLEŞİ
    • EKOLOJİ
    • MEDYA
    • EĞİTİM
  • KÜNYE & İLETİŞİM
Kapat

Esenyurt yeni bir dönemi başlatabilir mi?

Ana SayfaSi̇yasetEsenyurt yeni bir dönemi başlatabilir mi?
Esenyurt yeni bir dönemi başlatabilir mi?
04 Kasım, 2024, Pazartesi 07:24
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Bahattin Yücel
Bahattin Yücel

Aslında “Cumhur İttifakı” önceden tasarlandığı çok belli Esenyurt atağı ile vahim bir hata yaptı. Bu girişimin, CHP’yi farkında olmadan kendi kulvarına döndürmesi güçlü bir olasılık. AKP yeni süreçte; karşısında CHP liderliğinde yükselecek, sağ seçmene isimlerle değil, onların gerçek sorunlarını oluşturan yoksulluğu çözecek, önerilerle giden bir “Türkiye İttifakı” bulabilir.

CHP son yerel seçimden birinci parti çıktı. Parti otobüsündeki logonun altına, “Türkiye’nin birinci partisi” sloganını yazdırdı. Ne var ki, bu sonucun şaşmaz gereği olan, erken seçimi uzun süre gündeme getirmedi. Tam tersine kamuoyuna çelişkili açıklamalara dayalı, belirsiz tarihler verildi.

İktidar ise seçimler öncesinde; yıllarca sınırlı bir kesimi zenginleştiren, ekonomi politikasında ısrar etti. Kuşkusuz aldığı yenilgiyi unutturmalı, erken seçimi gündemden düşürmeliydi.

Dış politikada ABD öncülüğünde tasarlanan, Anglo-Sakson politikasının -BOP- amacına ulaşmasına yarayan, söylemler dışında somut adım atılmadı. İki ayyaşın imzaladığını öne sürdükleri, Lozan ve Montrö anlaşmalarının sağladığı haklar, sonuna kadar değerlendirildi. Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı ekonomik ortamdan yararlanıldı.

Ancak ekonomideki tablo bir türlü düzelmedi. AKP iktidarı boyunca, özelleştirme, iç ve dış borçlar, yabancı sermaye girişi ve gayrimenkul satışlarından elde edilenler dahil, 876 milyar dolar tutarında kaynak kullandı. Aynı sürede toplanan, 3,5 trilyon dolarlık vergi gelirleri de katıldığında, 4,4 trilyon dolar tutarında kaynak kullanımına karşın aldığımız ekonomik sonuçlar, korkunç ötesi.

Tarımsal üretim çöktü. Yurtdışında ithalat yapmalarına izin verilen, yandaş kuruluşlara tanınan ayrıcalıklar, kendi çiftçilerimiz yerine başka ülkelerin çiftçilerine sağlanan desteklere dönüştü. Yanlış ekonomi politikasında ısrar edildi. Yüksek enflasyonun etkisiyle yoksullaşan milyonlar, yerel seçimlerde, CHP’nin uzun yıllar seçim kazanamadığı bölgelerde, yerel iktidarı çarpıcı biçimde değiştirdiler.

Ancak CHP’nin bu tabloyu değerlendirmekte geciktiği anlaşılıyor.

Yumuşama adıyla izlenen siyasal çizgi son tahlilde, iktidar blokuna toparlanma fırsatı tanıdı. MHP Liderinin grup toplantısındaki konuşmasının içeriği iki parti arasındaki uzlaşmayla, önceden tasarlanmış olmalıydı. Konulmanın ardından verilecek tepkilerin, Cumhur İttifakı tabanındaki yansımalarının ölçüleceği çok açıktı.

Kısa bir süre beklendi.

Ardından karşı atağa geçildi. CHP ile Kürt seçmenlerin aralarını açılması ilk hedefti. Arkası eskilerin deyişiyle; çorap söküğü gibi geldi. Esenyurt hamlesi başlatıldı.

Cumhur İttifakının özgüveni kısa sürede yükselmişti.

Esenyurt Belediye Başkanını tutuklandı. Yeni bir süreç daha doğrusu, artık klasikleşen “bölücülükle mücadele” senaryosunun son hali uygulanmaya başladı.

Türkiye’nin sosyal medyada sivrilmeye çabalayan klavye kahramanlarına, yanıt alamayacaklarını bildikleri halde, bıkmadan sözlü soru vermekle yetinerek, kamuoyunu etkilemeye çalışan muhalefete ihtiyacının olmadığı ortada. Esenyurt yeni bir dönemin başlangıcı pekala olabilir.

ESENYURT YENİ BİR DÖNEMİN BAŞLANGICI OLABİLİR

Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde seçmen eğilimlerini oluşturan, farklılıkları araştırarak, alternatif çözümler üretmesi gereken muhalefetin önüne yeni, bir siyasal paradigma yapma fırsatı doğdu.

Aslında “Cumhur İttifakı” önceden tasarlandığı çok belli Esenyurt atağı ile vahim bir hata yaptı. Bu girişimin, CHP’yi farkında olmadan kendi kulvarına döndürmesi güçlü bir olasılık.

AKP yeni süreçte; karşısında CHP liderliğinde yükselecek, sağ seçmene isimlerle değil, onların gerçek sorunlarını oluşturan yoksulluğu çözecek, önerilerle giden bir “Türkiye İttifakı” bulabilir.

Aksi halde siyasetin boşluk kaldırmayacağına ilişkin genel kuralı kendiliğinde işlemeye başlar.

Türkiye’nin sosyal medyada sivrilmeye çabalayan klavye kahramanlarına, yanıt alamayacaklarını bildikleri halde, bıkmadan sözlü soru vermekle yetinerek, kamuoyunu etkilemeye çalışan muhalefete ihtiyacının olmadığı ortada.

Esenyurt yeni bir dönemin başlangıcı pekala olabilir.

Yazarlar sayfasını izyeret ettiniz mi?

Yorum Yazın

Bahattin Yücel
    Bahattin Yücel

    Bizi Takip Edin
    Facebook
    X (Twitter)
    Instagram
    Linkedin
    Mastodon
    Bluesky
    Köşe Yazarları
    İlter Turan
    İlter Turan Türkiye’yi Lübnanlaştırma hevesleri yersizdir
    Armağan Öztürk
    Armağan Öztürk Alevi Açılımı
    Osman Erden
    Osman Erden Almanya- İsrail ilişkileri ve kültür sanat alanında ifade özgürlüğü (1)
    Kübra Evliyaoğlu
    Kübra Evliyaoğlu Unutmanın teolojisi: Kronos, Antigone ve küller arasında zamanın bedenini aramak
    Erol Katırcıoğlu
    Erol Katırcıoğlu Komisyon oturumları canlı yayınlansın
    Hakan Tahmaz
    Hakan Tahmaz Komisyon kuruluyor sorular çoğalıyor
    Murat Aksoy
    Murat Aksoy İktidarın Kürtlerle sınavı
    Özgür Öğütcen
    Özgür Öğütcen Gündelik Hayattaki Şiddet Üzerine
    Çağhan Uyar
    Çağhan Uyar Kılıç, kalkan ve ümmet: Türkiye'yi geçmiş nostaljisiyle yönetmek
    M. Coşkun Cangöz
    M. Coşkun Cangöz Yaz sıcakları Hazine’yi de vurdu: Borçlanma yakıyor!
    Murat Paker
    Murat Paker “Süreçte” üç farklı kimlik vizyonu
    SON GELİŞMELER
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    instagram gel gel
    Yeni Arayış
    KünyeGizlilik PolitikasıE-BültenRSSSitemapSitene EkleArşiv
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDIN

    Yeni Arayış | Onemsoft Haber Yazılımı