MENU
  • ÇEVİRİ
  • YORUM
  • YARGI KRİZİ
  • PİYASALAR
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EDİTÖRDEN
  • SPOR
  • KÖŞE YAZILARI
  • DOSYA>Seçimin Ardından
  • GENEL
  • KİTAP
  • DOSYA>Avrupa'nın Seçimi
  • DOSYA>Emekliler
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • E-Bülten
Yeni Arayış
Yeni Arayış
Yeni Arayış
  • ANA SAYFA
  • KÖŞE & YORUM YAZILARI
  • GÜNDEM
  • KATEGORİLER
    • SİYASET
    • EKONOMİ
    • DIŞ POLİTİKA
    • KÜLTÜR SANAT
    • HUKUK
    • TEKNOLOJİ
    • PSİKOLOJİ
    • FELSEFE
    • KENT
    • EDEBİYAT
    • SAĞLIK
    • ASTROLOJİ
    • GEZİ
    • SÖYLEŞİ
    • EKOLOJİ
    • MEDYA
    • EĞİTİM
  • KÜNYE & İLETİŞİM
Kapat

Yeni bir çözüm süreci mi başlıyor?

Ana SayfaGündemYeni bir çözüm süreci mi başlıyor?
Yeni bir çözüm süreci mi başlıyor?
11 Ekim, 2024, Cuma 09:33
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Yeni Arayış
Yeni Arayış

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli’nin Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri ile tokalaşması Ankara’da yeni bir çözüm süreci olduğuna, diyaloğun yeniden kurulmak istendiği tartışmalarını da beraberinde getirdi. 

Al Monitor’den “Amberin Zaman’ın haberine göre; Hükümetin Kürt dosyasını yakından bilen üç kaynak, hükümet ile PKK'nın hapisteki lideri Abdullah Öcalan arasında fiili müzakerelerin yeniden başlaması için istikşafi görüşmelerin başladığını söyledi. İki kaynak Öcalan'ın Kandil Dağları'ndaki PKK liderleriyle doğrudan görüşmesine izin verildiğini söyledi. Kaynaklardan biri, "Öcalan, onlara silahlarını bırakmayı müzakere etmenin zamanının geldiğini söyledi" dedi.”

"Öcalan onlara silah bırakmayı tartışma zamanının geldiğini söyledi"

Amberin Zaman’ın Al Monitor’deki haberi şöyle: “Yaklaşık on yıllık bir aradan sonra Türkiye, Kürtleriyle yeni bir barış sürecinin eşiğinde mi? Bu soru, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müttefiki olan aşırı sağcı milliyetçi lider Devlet Bahçeli’nin geçen hafta meclisin açılış oturumunda uzun süredir “terörist” ve “haşere” olarak nitelendirdiği Kürt milliyetçisi milletvekillerinin yanına gidip ellerini sıkmasından bu yana hararetle tartışılıyor.

Peki ne değişti? Erdoğan mı onu bu işe bulaştırdı? Eğer öyleyse, neden? Al-Monitor’a konuşan ve hükümetin Kürt dosyasını yakından bilen üç kaynak, hükümet ile PKK’nın hapisteki lideri Abdullah Öcalan arasında fiili müzakerelerin yeniden başlaması için istikşafi görüşmelerin başladığını söyledi. Kaynaklardan ikisi Öcalan’ın son dönemde Irak’taki Kandil Dağları’nda bulunan PKK liderliğiyle doğrudan görüşmesine izin verildiğini söyledi.

Kaynaklardan biri, “Öcalan onlara silah bırakmayı tartışma zamanının geldiğini söyledi,” dedi.

Kürdistan. Kaynaklardan biri, “Öcalan onlara silah bırakmayı tartışmanın zamanının geldiğini söyledi,” dedi.

Kaynaklardan biri, kendi geleceklerine nasıl karar vereceklerini sorduklarında Öcalan’ın sinirlenerek telefonu kapattığını söyledi. İkinci kaynak, iddia edilen görüşmenin sorunsuz geçmediğini söyledi ancak daha fazla ayrıntı vermedi. Kaynaklar iletişimin nasıl sağlandığını açıklamadı. Al-Monitor Irak’taki PKK kaynaklarıyla WhatsApp üzerinden iletişime geçti.

Diğerleri gibi özgürce konuşabilmek için adının açıklanmasını istemeyen kaynaklardan biri “Yeni bir barış sürecinin başladığını söyleyebiliriz” dedi.

"Yetkililer Öcalan’la görüşüyor"

Al-Monitor kaynakların PKK’yla ilgili anlattıklarını teyit edemedi. Muhalif kaynaklar Al-Monitor’un yorum talebine yayın saati itibarıyla yanıt vermedi.

Hükümet, kendi ifadesiyle, Orta Doğu’da Türkiye’nin doğu komşusunu da içine alabilecek daha geniş çaplı bir çatışma tehdidi karşısında harekete geçti. İsrail, İran’ın 1 Ekim’de Tel Aviv’e düzenlediği balistik füze saldırısına vereceği yanıtı düşünürken Ankara da diğer bölgesel aktörler gibi diken üstünde. Türk yetkililer, ortaya çıkan kaos ve istikrarsızlık ortamında, Hizbullah müttefiklerinin ve diğer Şii milislerin zayıflamasıyla birlikte, İran rejimi içindeki güçlü İran Devrim Muhafızları gibi grupların PKK ile anlaşma yapabileceğini iddia ediyor.

İran, Sünniler ve Şiiler arasında bölünmüş, azınlığı oluşturan büyük ve huzursuz bir Kürt nüfusa sahip. Türkiye uzun zamandır İran rejimini, Kandil’deki üsleri İran’a komşu olan PKK ile suç ortaklığı yapmakla suçluyor. Her iki taraf da bu iddiayı reddediyor.

Mahsa Amini adlı bir Kürt kadının İran’ın din polisi tarafından gözaltında öldürülmesinin ardından 2022 yılında ülkeyi sarsan ülke çapındaki protestoların ardından yetkililerin artan baskısı nedeniyle çok sayıda İranlı Kürt PKK’ya katılıyor.

Kaynaklardan bir diğeri, “Kürtlerle diyaloğa şiddetle karşı çıkan Bahçeli’nin kamuoyuna ilk ulaşan kişi olması, Erdoğan’ın biz ciddiyiz, bizi engellemeyecek deme şekli,” dedi.

“Başka bir Suriye’yi önlemek istiyorlar. Bu kez proaktif olmak istiyorlar,” diye ekledi aynı kaynak. Eğer gerekçe gerçekten buysa, görüşmeler muhtemelen ölü doğacaktır."

  • Bahçeli’nin DEM Parti hamlesine barış açısından bakmak   Bahçeli’nin DEM Parti hamlesine barış açısından bakmak  
Yazarlar sayfasını izyeret ettiniz mi?
Milliyetçi Hareket PartisiMHP Çözüm SüreciAmberin ZamanHalkların Eşitlik ve Demokrasi PartisiDEM Parti

Yorum Yazın

Yeni Arayış
    Yeni Arayış

    Bizi Takip Edin
    Facebook
    X (Twitter)
    Instagram
    Linkedin
    Mastodon
    Bluesky
    Köşe Yazarları
    Herkül Millas
    Herkül Millas Taner Timur ve Modernleşme
    Başak Yağmur Eray
    Başak Yağmur Eray Kötülüğün sıradanlığı üzerinden Türkiye’ye bakmak
    Onur Tuğrul Karabıçak
    Onur Tuğrul Karabıçak Altun’un ardından: Boğaziçi, İletişim Başkanlığı, iktidar ve kültürel hegemonya
    Bahar Akpınar
    Bahar Akpınar Bir hafıza ve direniş ritüeli olarak Fatih Altaylı’nın koltuğu
    Bekir Ağırsoy
    Bekir Ağırsoy Zamanı Ölçmek - Takvimin Doğuşu (1)
    Çağatay Arslan
    Çağatay Arslan Batı Karadeniz’in ruhunda pedal çevirmek
    Betül Özdemir Güran
    Betül Özdemir Güran Dağın öteki yüzü
    Murat Aksoy
    Murat Aksoy Şahan ve Çalık’ı tahliyenin anlamı
    Hakan Tahmaz
    Hakan Tahmaz Cumhurbaşkanı’nın ittifak çıkışı ve silahsızlanma sürecinin gölgesinde muhalefet
    Burcu Ağca Karakaya
    Burcu Ağca Karakaya Yeni Proje Okulları Yönetmeliği ne getiriyor, mevcut uygulamalardan ve IB DP’den nasıl farklılaşıyor?
    Özgür Çoban
    Özgür Çoban Polonya'da TVP vakası: Devletin televizyonu, iktidarın borazanı
    Ali Kılıç
    Ali Kılıç İran: Sükûnetten doğan fırtına
    Oğuz Demir
    Oğuz Demir Politika faizi mi, Saray’ın faizi mi?: Bütçe alarm verirken iktidarda çatlak sesleri
    Sema Erder
    Sema Erder Toprakta talandan arta kalanlar 
    Gülşah Eker
    Gülşah Eker Kent, Mekân, Geçicilik (1)
    Ahmet Ziya Gökalp
    Ahmet Ziya Gökalp ABD vs ÇİN biyolojik savaşı: Fentanil
    Erdem Bağcı
    Erdem Bağcı Türkiye ekonomisinde dezenflasyon dönemi
    SON GELİŞMELER
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    instagram gel gel
    Yeni Arayış
    KünyeGizlilik PolitikasıE-BültenRSSSitemapSitene EkleArşiv
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDIN

    Yeni Arayış | Onemsoft Haber Yazılımı