MENU
  • ÇEVİRİ
  • YORUM
  • YARGI KRİZİ
  • PİYASALAR
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EDİTÖRDEN
  • SPOR
  • KÖŞE YAZILARI
  • DOSYA>Seçimin Ardından
  • GENEL
  • KİTAP
  • DOSYA>Avrupa'nın Seçimi
  • DOSYA>Emekliler
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • E-Bülten
Yeni Arayış
Yeni Arayış
Yeni Arayış
  • ANA SAYFA
  • KÖŞE & YORUM YAZILARI
  • GÜNDEM
  • KATEGORİLER
    • SİYASET
    • EKONOMİ
    • DIŞ POLİTİKA
    • KÜLTÜR SANAT
    • HUKUK
    • TEKNOLOJİ
    • PSİKOLOJİ
    • FELSEFE
    • KENT
    • EDEBİYAT
    • SAĞLIK
    • ASTROLOJİ
    • GEZİ
    • SÖYLEŞİ
    • EKOLOJİ
    • MEDYA
    • EĞİTİM
  • KÜNYE & İLETİŞİM
Kapat
estheteclinic haber üstü reklam

İPA Başkanı Buğra Gökce: "Hükümet sırtını akla ve bilime dönerse sonucu felaket olur"

Ana SayfaGündemİPA Başkanı Buğra Gökce: "Hükümet sırtını akla ve bilime dönerse sonucu felaket olur"
İPA Başkanı Buğra Gökce: "Hükümet sırtını akla ve bilime dönerse sonucu felaket olur"

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce, “7 ölümcül sorunu, 7 acil çözümü” sıraladı.

24 Ocak, 2025, Cuma 12:26
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Yeni Arayış
Yeni Arayış

Kartalkaya Kayak Merkezi Bolu Grand Kartalkaya Otel’inde yaşanan yangın faciası sonrası İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce bir açıklama yaptı. “7 ölümcül sorun, 7 acil çözüm” başlığı altında yaptığı açıklamada sorunları sıralayan Gökce, "Hükümet sırtını akla ve bilime dönerse sonucu felaket olur" dedi.

Bolu Kartalkaya’da meydana gelen yangın faciası hakkında, İPA Başkanı Başkanı Buğra Gökce sosyal medya hesabı X’den bir açıklama yaptı. 7 ölümcül sorun 7 acil çözüm başlığı altında paylaşım yapan Gökce, yangın yönetmeliği açısından denetimdeki boşluklara dikkat çekti. GÖkce sorunları ve çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

"Bolu'da yaşadığımız acı felaket ile 78 vatandaşımızı kaybettik. 2000 yılından sonra dünyada tek bir binada çıkan yangında yaşanan en ağır kayıplardan birini yaşadık. Bu felaketi yaşamamıza neden olan 7 önemli sorun var.

"Mücavir alanlardaki yapıların, konaklama tesislerinin yangın yönetmeliği açısından denetiminde boşluk var"

1. Yetki ve Denetim: Büyükşehir olmayan İl Belediyelerinin mücavir alanlardaki yapıların, konaklama tesislerinin yangın yönetmeliği açısından denetiminde boşluk var. Bu sebeple İl Belediyeleri buradaki tesisleri denetleyemiyor. Düzenli denetim olmayınca da bu bölgelerdeki yapıların yangın güvenliği zayıflıyor.

Çözüm: İl Belediyelerinin itfaiye teşkilatları Belediye ve mücavir alan sınırları dışında da yetkilendirilmeli ve onayları olmadan il özel idareleri tarafından herhangi bir ruhsat verilmemelidir.

2. Mevzuat: Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik'teki 'mevcut yapı' tanımı, eski binaların yangın önlemleri için zorunlulukları kaldırmış durumda. 29 Haziran 2017 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan değişiklikle 2007'den önce yapı ruhsatı başvurusu yapılmış ve o tarihten önce tamamlanmış binalar, 'mevcut yapı' olarak kabul edilmiştir. Bu değişiklik, geçmişte mevzuat eksiklikleri nedeniyle alınması gereken yangın önlemlerinin eksik uygulanmasına yol açıyor.

Çözüm: Yürürlükteki mevzuata göre 'mevcut yapı' olarak tanımlanan ancak yangın yönetmeliğine göre yetersizlikleri olan binalara gerekli süre verilerek yangın yönetmeliğinde belirtilen şartları sağlayarak güvenli yapılar haline gelmeleri sağlanmalıdır.

"Bakanlar Kurulu kararı ile 2012'den itibaren binaların yangın güvenliği zaafiyete uğradı"

3. İtfaiye Yetkilerinin Azaltılması: 5 Nisan 2012 günü Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile itfaiyelerin uygun görüşü verme şartı kaldırıldı. 'Projeler; ruhsat vermeye yetkili merciler tarafından onaylanarak uygulanır.' şeklinde bir hüküm getirildi. Bu düzenleme ve Çevre, Şehircilik Bakanlığı'nın yayınladığı genelge sonucunda yangın projelerinin itfaiye elemanlarınca incelenmesi ve iskan kontrolleri itfaiye tarafından yapılması süreci kaldırıldı. Binaların yangın güvenliği zaafiyete uğradı.

Çözüm: Özellikle kamusal hizmet sunan yapılar başta olmak üzere her tür ölçek ve yapıda İtfaiyelerin yangın güvenliği raporu verilmeden hiçbir ruhsat verilmemelidir.

"Turizm Bakanlığı'nın yetki genişlemesi ile büyük ris ortaya çıktı"

4. Turizm Bakanlığı'nın Yetki Genişlemesi: Turizm Bakanlığı yeterli donanım ve kadrosu bulunmamasına rağmen her türlü ruhsat verme yetkisine kavuştu. Donanımı olmayan kurumun ruhsat düzenleyemeyeceği ruhsatı veren kurumun da denetlemekle sorumlu olduğu ilkesine aykırı bu düzenleme ile özellikle vatandaşların toplu halde bulunduğu turistik konaklama tesisleri açısından büyük bir risk ortaya çıktı.

Çözüm: Bu yetkinin kaldırılması. İtfaiye Teşkilatı'nın onayı olmadan hiçbir başkaca kurumun ruhsat veremeyeceği yönündeki düzenlemenin hayata geçirilmesi.

"Elektronik algılama ve söndürme sistemleri yaygınlaştırılmalı"

5. Elektronik algılama ve söndürme sistemleri: Bu sistemler insanların toplu halde bulunduğu yurtlar, okullar, hastaneler, oteller, cezaevleri, metro istasyonları, ibadethaneler gibi tüm binalarda bulunmamaktadır.

Çözüm: Bu sistemler yaygınlaştırılmalı,  bakımının ve yıllık kontrollerinin sağlanabilmesi için acilen mevzuat değişikliği yapılmalı, sistemlerin işlevlerini tam olarak yerine getirip getirmediğine ilişkin kontroller ise, yıllık periyotlarla bu alanda uzmanlaşmış elektrik-elektronik mühendisleri tarafından gerçekleştirilmelidir.

"Tesisatlar Elektrik Mühendisleri Odası‘nın öngördüğü standartlarla uyumlu hale getirilmeli"

6. Elektrik, elektronik tesisatları, mutfak ve bacaların düzenli bakımı ve periyodik kontrolleri: Ülkemizde yangınların en önemli çıkış sebebi elektrik ve elektronik tesisatlarda yaşanan sorunlarla, mutfak ve bacaların bakımıyla ilgilidir.

Çözüm: İtfaiyeler ve akredite kuruluşlarca mutfak ve bacaların denetlenmesi ve temizlenmesi, elektrik tesisatlarının uluslararası standartlara uygun şekilde kurulabilmesi için ‘Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği‘ndeki eksiklerin giderilmesi, Yapı Elektronik Sistem ve Tesisatları İşletme Sorumlusu‘na ilişkin düzenlemelerin, Elektrik Mühendisleri Odası‘nın öngördüğü standartlarla uyumlu hale getirilmesi, elektrik tesisatları, topraklama sistemleri ve yıldırımdan korunma sistemlerinin düzenli olarak uzman mühendislerce kontrol edilmesi ve raporlanması.

"Düzenli denetim gerekli"

7. Düzenli ve Periyodik Denetim: İskan sonrasında kamusal hizmet sunan binalar ve toplu bulunulan yerler başta olmak üzere tüm yapıların düzenli ve periyodik denetimi yapılmamaktadır. Bu nedenle çeşitli eklentiler ve ilave yapılarla iskan şartları bozulmaktadır.

Çözüm: Kamusal hizmet sunan binalar başta olmak üzere tüm yapılarda  kaçak eklenti, ilave kat, malzeme değişimi, yangın ve alarm sistemlerinin çalışır halde tutulmaması, elektrik ve tesisatların öngörülenden fazla yükleme yapılması, baca temizliğinin geciktirilmesi veya yapılmaması gibi uygunsuzlukların düzenli ve periyodik olarak denetlenmesi, raporlanan eksikliklerin belirlenen süre içerisinde giderilmemesi halinde ticari işletmenin faaliyetine son verilmesine kadar varan ağır yaptırımlar getirilmelidir."

"Yangından mühendislik, akıl ve bilim korur"

Gökce, açıklamasını şu cümlelerle bitirdi: Yangından mühendislik, akıl ve bilim korur. Eğer halkın çıkarlarını korumak istiyorsak mevzuatta da bu adımları atmak zorundayız. Hükümet sırtını akla ve bilime dönerse sonucu felaket olur."

  • Ünlü sanatçıların toplumsal hareketlerdeki rolü üzerine Ünlü sanatçıların toplumsal hareketlerdeki rolü üzerine
Yazarlar sayfasını izyeret ettiniz mi?
İstanbul Planlama AjansıİPABuğra GökceBolu Kartalkaya Kayak MerkeziYangınOtel

Yorum Yazın

e-bülten sağ blok
Yeni Arayış
    Yeni Arayış

    Bizi Takip Edin
    Facebook
    X (Twitter)
    Instagram
    Linkedin
    Mastodon
    Bluesky
    Köşe Yazarları
    Hasan Bülent Kahraman
    Hasan Bülent Kahraman 27 Mayıs 1960 Darbesine Yeni Bakışlar (1)
    Eser Karakaş
    Eser Karakaş Erdoğan’ın uğradığı en büyük hezimet
    Adnan Ekinci
    Adnan Ekinci Anayasa Günlüğü - İlk Gün
    Yüksel Işık
    Yüksel Işık Ey CHP: Titre ve Kendine Dön
    Tuğba Muslu
    Tuğba Muslu Düşünmeyen nesiller projesi
    Murat Kartalkaya
    Murat Kartalkaya Beyaz Saray’da aşk başkadır!
    Osman Erden
    Osman Erden “Führer’e İtaat”
    Murat Aksoy
    Murat Aksoy Şirin: Bu kitabı alamayacak babalara ücretsiz ulaştırmak istiyorum
    Bahattin Yücel
    Bahattin Yücel İsrail-İran ve Ortadoğu
    Burak Can Çelik
    Burak Can Çelik İsrail-İran geriliminde yeni perde: Son gelişmeler ve bölgesel yansımalar
    Tunay Şendal
    Tunay Şendal İsrail-İran Savaşı’nın dinamikleri ve Türkiye
    Mehmet Hasgüler
    Mehmet Hasgüler Bir AİHM kararı: Kara haber mi müjde mi?
    Gülseren Aydın
    Gülseren Aydın Meltem Arıkan oyunlarına feminist bakış
    Ali Kılıç
    Ali Kılıç BOP tıkır tıkır işliyor: Sessiz kartlar, derin hesaplar
    Hakan Şahin
    Hakan Şahin İsrail’in İran Saldırısı Türkiye’ye Neler Söylüyor?
    Korhan Gümüş
    Korhan Gümüş Yetimhane dünyanın en ilginç mimari koruma projelerinden biri olabilir
    Turgay Bozoğlu
    Turgay Bozoğlu Nükleer gölge ve ekonomik fırtına: Yeni bir krize hazır mıyız?
    Çağatay Arslan
    Çağatay Arslan Bir dostu ölü götürmek
    Bahar Akpınar
    Bahar Akpınar Penelope’nin örgüsünden bugünün kadınlarına: Oyalanmanın, hatırlamanın ve direnmenin ritmi
    Bekir Ağırsoy
    Bekir Ağırsoy 1988-89 En Güzel Futbol Sezonu(muz) (2): Başka türlü bir şey
    SON GELİŞMELER
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    instagram gel gel
    tanpınar haber altı
    Yeni Arayış
    KünyeGizlilik PolitikasıE-BültenRSSSitemapSitene EkleArşiv
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDIN

    Yeni Arayış | Onemsoft Haber Yazılımı