© Yeni Arayış

Parası olana bahar, ülkeye kara kış!

ABD uzun vadeli hazine getirileri psikolojik %5 seviyesine tırmandı ve hisse senedi vadeli işlemleri satışa döndü. Piyasalarda ABD'yi sat psikolojisi her geçen gün biraz daha yükseliyor. Bu psikoloji daha da yükselirse ABD'nin ve ABD dolarının durumu pek içi açıcı olmayacaktır doğal olarak.

Türkiye’ye bahar geldi canlarım. İşsizlik, üretimsizlik artmış, şirketler, dükkanla rbatmış, vatandaş kredisini ödeyemez olmuş, batık krediler çoğalmış. Aman canım Allasenn, derdimiz bu olsun. CDS puanımız düşüyor mu, düşüyor. Daha ne!

Küresel piyasalarda ABD ye not indirimi şoku; Zannedersiniz ABD kapalı bir ekonomiydi ve borcunu dünyada kimse bilmiyordu. 37 trilyon doları bulan ABD devlet borcu, büyük bir devlet sırrıydı da, birden ortalığa saçıldı. Moody’s ABD nin kredi notunu yüksek borç yüzünden tam 100 yıl sonra ilk kez düşürünce kör gözler bile birden aydınlandı iyi mi!

ABD uzun vadeli hazine getirileri psikolojik %5 seviyesine tırmandı ve hisse senedi vadeli işlemleri satışa döndü. Piyasalarda ABD yi sat psikolojisi her geçen gün biraz daha yükseliyor. Bu psikoloji daha da yükselirse ABD nin ve ABD dolarının durumu pek içi açıcı olmayacaktır doğal olarak.

Trump’ın uluslararası ticarete uyguladığı gümrük ve içeriye uyguladığı tüketim vergi artırımları sonucu Nisan ayında ABD vergi gelirlerinde yüksek artışlar oldu. Bu sürdürülebilir mi! Oldukça zor görünüyor. Vergi yükseldikçe ticaret ve tüketim düşer; onlar düşünce vergi gelirleri de düşer. 

Geçen hafta ABD meclisinden yeni bir vergi paketi daha geçti. Bu işin sonu ABD borçlarının daha da artmasına yol açabilir. Trump, “Diktatör olabilirler ama ben onları çok seviyorum” dediği liderlerin “ben yaptım,oldu” stratejilerini kendi ülkesinde de uyguluyor. Acaba diyorum bu çok sevdiği liderlerin yıllardır perde arkasındaki suflörü Trump mı?

Geçen hafta dünya; Çin, ekonomisini canladırmak için beklenilen adımlardan birini daha attı ve faizi 10 baz puan düşürdü. CNN, ABD istihbaratına dayandırarak İsrail’in İran’ı vurmaya hazırlandığını açıkladı. İngiltere’de enflasyon beklenti üstü gelerek herkesi şaşırttı. Küresel piyasalar her gün biraz daha kafayı sıyırıyor. Faizler düşsün mü, artsın mı? Hangisi iyi?

Türkiye’ye bahar geri geldi. Geçen haftada yazdığım gibi Rantçılar Türkiye’ye geri döndü. Dolar gidecek diye dolara saldıran yerli fırsatçılar yüksek TL faizine ikna olmuşa benziyor. MB da piyasaya giren dövizi alıp yerine piyasaya TL sürünce TL bollaştı ve TL referans faizi yeniden %46 altına gevşedi. MB 2025 yıls onu enflasyon beklentisinde değişime gitmeyip %24 seviyesinde bıraktı. Hadi 600 baz yanıldı %30 oldu diyelim; yine de rantiyeciler için dehşet kazanç var demek. MB faiz indirimine kısa süre sonra başlayacak demek. 

“Yılsonu %24 hedefinin tutması imkansız” diyenler çok olacaktır. İyi be kardeşim de mantık Türkiye’den göçeli çok old; yapmayın, yıpratmayın kendinizi. Mayıs ayı %2,5, diğer aylar ortalama %1 gelse, al sana yılsonu %24. Olmadı mı? Kasım ve Aralık ayı enflasyonu eksi gelir, hedef yine tutar. 

Geçen hafta MB Eurobond ihalesi yaptı. Deli talep geldi. %7,45 faiz ile 2 milyar dolar sattı. Daha önce Şubat ayında %7,2 faiz ile 2,5 milyar dolar satmıştı. Genelde ihale öncesindeki hafta tahvillerde satış oluyor, gelen para ihaleye gidiyordu. Bu sefer 16 Mayıs haftası tahvillerde satış değil alış olmuş, yeni para girdi demek ki. 

Türkiye’ye bahar geldi canlarım. İşsizlik, üretimsizlik artmış, şirketler, dükkanlar batmış, vatandaş kredisini ödeyemez olmuş, batık krediler çoğalmış. Aman canım Allasenn, derdimiz bu olsun. CDS puanımız düşüyor mu, düşüyor. Daha ne!

16.05.2025 BDDK ve TCMB verilerine göre;​

Yabancı Portföy; ilgili hafta 245 milyon dolar hissede ve 1,9 milyar dolar tahvilde alış vardı. Hissede Ocak 2024 tarihinden beri ilk kez beşinci haftadır üst üste küçük küçük alım yapıyorlar. 

MB rezervleri ve DTH; İlgili hafta üç rezervde de yine artış oldu. Altının ons fiyatı ilgili hafta düşmüş ve altın rezervinde fiyat azalışı yaşanmış olmasına rağmen hemde.
Şirketlerin döviz rezervlerinde pek değişiklik yok ama vatandaş %50 sınırına dayanan mevduat faizine ikna olmuş gibi duruyor. İlgili hafta döviz hesaplarında 2 milyar dolar azalış olmuş. 

Krediler; Kredi hacim artışı son iki haftadır neredeyse yok. İki, üç hafta sakin duruyor, sonra bir haftalığına bir zıplama yapıyor. Uzun zamandır böyle. 23 Nisan haftası da bir şey olmaz ama 30 Nisan haftası kredilerde hacim artışı görürüz.
İlgili hafta ortalama ticari kredi faizi 500 puan üstünde gevşeyip yeniden %54 altına indi. Bu faiz oranları ile yatırım yapılmaz ancak, günü kurtarabilirsiniz. Bireysel kredi faizlerinde dişe dokunur bir değişiklik olmazken ortalama üç aylık mevduat faizleri %59 üstüne tırmandı. 

Dünya emtia endeksi; Geçen hafta 102,70 puandan kapandı. Bu hafta da direnç 103 puanda. 99,700 ve 98 puan destek. Altı haftadır 101 -103 puan arasında sıkıştı. Ne tarafı kırarsa o yöne doğru bir süre gidecektir.  

Dolar/TL; Haftayı 38,91 liradan kapadı. Mayıs başında tahmin ettiğim gibi Mayıs ayını 39.05 civarında kapatacak sanki. Küresel piyasalarda doların gerilemesi devam ediyor. 

Döviz sepeti; Geçen hafta Euro’nun gazı ile yukarı gitti ve  41,69 kapadı haftayı.

Eur/Usd; Bir önceki hafta 1,1075 desteğinden dönmüştü; geçen hafta 1,1225 direncini çok kolay yukarı kırdı. Şimdi 1,14 direnci var. Orayı kırsa bile sonrasında gelip “destek mi” diye test etmek isteyecektir. Ya da bir süre 1,14 ile 1,1175 arasında güç toplamak isteyecektir. Piyasaların beklentisi günden güne güçlü Euro lehine artmaktadır. 1,25 beklentisi iyice arttı. 

ABD 10 yr tahvil; Geçen hafta %4,63 seviyesine kadar çıksa da haftayı  %4,51 direncinin altında kapadı.  Tahvile satış gelmesi ve faizinin yükselmesi daha olası gözüküyor. 

Dolar endeksi; Üç hafta süren 100 ile 102 puan arasında bir yere kadar toparlanma süreci Moody’s darbesine uğradı. 102 puandan çok sert gevşeyerek Nisan 2022 desteğine geriledi, hatta onun altında kapanış yaptı. 97 ve 95 puan artık hedefte.

Bist100; İngiltere borsası dışında büyük Asya, Avrupa ve ABD borsalarında kar satışı devam etti. 2025 başına göre çoğu borsa aldığı kazancı geri verdi. Gelişmekte olan ülke borsaları ise halen kazançlı. Dolar bazında %7 üstünde ortalamaları. Bu yüzden gelişmekte olan borsalara satış gelebilir. 

BİST100 ise Dolar bazında sene başına göre %15 değer kaybetti. Bakalım düşüşe mi eşlik edecek yoksa ucuzladı diye satın mı alınacak. 2,30 dolar destek gibi duruyor ama 2,50 dolar üstünde de tutunamıyor. 2,55 üstüne çıkıp kalabilirse 2.80 – 3.00 dolar arası çok kolay bir hedef haline gelebilir. TL olarak satışa dönmüş gibi duruyor. Bir, iki hafta gevşeyebilir. 9100 puanın altına inmesi ilginç olur. Yukarı hareket için 10150 ve 10350 puanın üstüne oturması gerekir. Yabancı balıklar her hafta küçük küçük parçalar koparıp alıyorlar. Dünya borsalarına çok sert satış gelmezse BİST100 ün yukarı gitme olasılığı daha fazla. 

Altın ons; Mayıs ayı kapanışı önemli olacak. Mayıs ayını 3288 dolar altında kapatmadığı müddetçe yukarı devam edebilir. Bu hafta 3220 doların altına gelmemesi gerek mesela.Destek 3210 dolar, direnç 3500 dolar. 

Bitcoin; Üç hafta önce belirtiğim çıkış başladı sanki. 106,330 doların altında haftalık kapanış yapmaz ise %40 artışın sinyali olabilir. 109,250 doların üstündeki kapanış ise yukarı hareketin başladığının teyidi olacaktır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER