Kalbimizi kıra kıra!
EKONOMİGerçi sadece iktidar değil, iktidara muhalif olan kurumlar, akademisyen, uzmanlar bile yazılarını koca koca manşetlerle süslüyor; “Türkiye'de yıllık TÜFE enflasyonu 3,5 yılın dibine geriledi”. Şaka gibi değil mi?
20 yıldır bu ülkede olan her doğal afet, nedense milli bir felakete dönüyor. Bu normal olamaz. Savaşmak, öldürmek için ürettiğimiz İHA’ları orman yangınları için üretseydik mesela. Orman Bakanlığının özellikle yangınla mücadele bütçesini Diyanet başkanı bütçesi kadar artırabilseydik felakete dönüşmesini önleyebilir miydik acaba?
Oley! Türkiye enflasyonu düşüyor; Tüik enflasyonu Haziran ayında aylık %1,37, yıllık %35,05 açıkladı. Yıllık enflasyonu İTO %44,38, ENAG ise 68,68 olarak açıkladı. TÜİK ile ENAG arasındaki fark yine açılmaya başladı. Neredeyse iki katı.
Cumhurbaşkanı, yardımcısı, ekonomi bakanı peşpeşe olumlu açıklamalarda bulundular. Ekonomiyi bin bir zorlukla nasıl düzeltmeye çalıştıklarını anlattılar. Son 20 yıldır ülkeyi yönettiğim ve bu hale düşürdüğüm için nasıl utandım, nasıl utandım. Allahtan iki yıldır Reis ve ekibi iş başı yaptı da biraz yüzümüz güldü.
Sayın Erdoğan 2025 yılsonu enflasyon hedefini %20 olarak açıkladı. Vallahi onun tüm baskısına rağmen yine de zor. Yılsonu enflasyon %30 civarı, faiz %35 civarı ancak olur. Gerçi başkan bundan da pay çıkaracak ve çıkıp “Ben olduğum müddetçe faiz düşecek, netekim düşüyor” diyecek. Faizi %50 seviyelerine çıkardığım için ben yine mahçup olacağım.
Gerçi sadece iktidar değil, iktidara muhalif olan kurumlar, akademisyen, uzmanlar bile yazılarını koca koca manşetlerle süslüyor; “Türkiye'de yıllık TÜFE enflasyonu 3,5 yılın dibine geriledi”. Şaka gibi değil mi? Gelişmiş ülkelerde enflasyon %3 diye karalar bağlıyorlar.
CHP Kurultay davası; Haftaya CHP kurultayı iptal davası mahkemesinden çıkan erteleme kararı ile başladık. Piyasa bunu olumlu karşıladı. Sanki aksi olsa olumsuz karşılayacaktı. Üç ay daha gündem CHP kurultayı olacak. Bu arada seçimle gelen tüm CHP li başkanlar hapislere atılacak, doğalgaza, akaryakıta zam gelecek ama enflasyon düşmeye devam edecek. Bir haftadır ülke cayır cayır yandı arkadaş, git televizyonlara bak; CHP kurultayı ve yeniden şekillenen Orta Doğu konuşuluyor. Sosyal medya olmasa veya yanan yerlere yakın değilsen eller havaya oynarsın.
20 yıldır bu ülkede olan her doğal afet, nedense milli bir felakete dönüyor. Bu normal olamaz. Savaşmak, öldürmek için ürettiğimiz İHA’ları orman yangınları için üretseydik mesela. Orman Bakanlığının özellikle yangınla mücadele bütçesini Diyanet başkanı bütçesi kadar artırabilseydik felakete dönüşmesini önleyebilir miydik acaba? Yok! Üç, beş yaratığı suçlamak, terör örgütü demek, Allah’ın takdiri demek varken, ne gerek var düşünmeye. Kalbimizi kıra kıra, tepkisiz bıraktılar hepimizi. Son 25 yıldır kime güvendiysek koynundan şeytan muskası çıktı.
Dünyadan; dünya deyince tek gündem Trump tabi. Musk ile araları yeniden gerildi ama Trump 3,3 trilyon dolarlık vergi yasasını hem senatodan hem meclisten geçirdi. Biden uygulamarını 180 derece çevirdi.
ABD tarım dışı istihdam artışı azalarak devam etti; hatta ABD şirketlerinde iki yıldan bu yana ilk kez istihdam azalışı oldu. Gümrük tarifeleri konusunda da nedense iyimserlik oluşunca FED in Temmuz ayında faiz indireceğine inananlar çoğaldı. Eylül kesin ama Temmuz da olmasını bekleyenler hatırı sayılır derecede arttı. Azgın küresel piyasalarda jeopolitik risklerin hafiflemesi ve ticaret anlaşmalarında oluşan iyimserlikle çoşkusunu devam ettirdi tabi.
Trump haftanın son günü ülkelere vergi kararlarını tebliğ eden mektuplar göndermeye başladı. Bakın müzakere değil tebliğ. Ağa, marabalarına bildiriyor. Japonya’yı da araya sıkıştırdı. Trump’ın aklına geriye dönmek geldi herhalde. Bir baktı, Japonya. 9 Temmuz tarihinde yeni vergi düzenlemeleri başlıyor. Piyasalar yine öteleneceği inancı taşıyor. Öteleme gelmezse azgınlar için yeni bir “sat/al” şansı daha ortaya çıkacaktır.
27.06.2025 BDDK ve TCMB verilerine göre;
Yabancı Portföy; ilgili hafta 247 milyon dolar hissede alış var. 305 milyon dolar tahvilde alış var. İkinci çeyreği hissede 1 milyar dolara yakın alış, tahvili 4 milyar dolara yakın satışla kapattılar. Benim hatrıladığım iki yıldan fazla süredir ilk kez bir çeyreği hissede alış yaparak kapadılar.
TCMB rezerv ve DTH; İlgili hafta MB her üç rezervinde de 1 ile 2 milyar dolar arasında azalış var. Sayın Erdoğan, “Mayıs ayından beri rezervlerimiz artıyor” dedi ama son üç haftada her üç rezervde 5 ile 8 milyar dolar arasında azalış olmuş. Ona verilen bilgiler Mayıs sonu olabilir tabi.
Krediler; Uzun süredir yaşadığımız gibi üç haftalık sakinliğin ardından ilgili hafta yine kredi kullanımı artmış. Ticari ortalama kredi faizleri 100 baz puana yakın, bireysel ortalama kredi faizleri ise 200 baz puan üstünde gevşemiş. Üç aylık ortalama mevduat faizleride 100 baz puana yakın gevşemiş. MB faiz indirimi beklentisi satın alınıyor yani.
Dünya emtia endeksi; Geçen hafta; “haftaya düşerek başlasa bile haftalık kapanış 103 puanın üstünde olur.” Tahmininde bulunmuştuk. 103,40 puandan kapandı. 103 puan üstünde haftaya başlayabilirse yukarı tırmanmaya başlayabilir. Ama, 104 direnç, 102 puan destek aralığında bir müddet dinlenmesi daha yüksek olasılık.
Dolar/TL; Bu hafta 38, 87 destek, 40,35 direnç. Bebek adımları yürüyüşü ne zaman patlamaya dönecek bakalım. Bu kafa ile eninde sonunda patlar ama ne zaman?!
Eur/Usd; Bu hafta 1,1675 destek, 1,1915 direnç. FED faiz kararına kadar yukarı hareket devam eder. Sonra kar satışı gelir ama, orta vadede Euro kuvvetlenmeye devam edecek gibi duruyor.
ABD 10 yr tahvil; Üç hafta önce; “ %4,51 ile %4,30 arasında sıkışmaya devam edecek gibi” tahmininde bulunmuştum. Geçen haftayı %4,33 den kapadı. Bence devam.
Dolar endeksi; Üç hafta önce; “Önce 97 sonra 95 puan halen hedefte” tahmininde bulunmuştum. Geçen hafta 96,37 seviyesini gördü. Devam.
Bist100; Küresel risk iştahı hisse piyasalarını çoşturuyor. ABD, Avrupa ve Asya hisse borsaları yeniden bu yılın zirvelerini deniyor ya da biraz üstüne çıktılar.
Neredeyse üç aydır 9000 ile 9900 puan arasında yaşamaya devam eden BİST de artık hareketlendi. Hacimli olarak 10350 puan direncini zorladı. Bu hafta üstünde kalmayı becerebilirse dirençleri 10900 ve 11250 puan. Destek 9600 puanda. Uzun zamandır yabancı ilgisini yazıyorum. Yıllar sonra ilk defa bir çeyreği alım yaparak kapadılar.
Altın ons; Son üç ay kapanışı 3290 dolar seviyesinde. Yoruldu, güç mü topluyor; yoksa mal çıkışı mı var, anlayamıyorum. Mal çıkışı ise 3110 dolar altına gelmesi gerek. Bu hafta 3290 puna destek. Buranın altında kapanış 3110 dolar destek mi olduğunu test edebilir. Hafta içinde 3230 dolar görse bile kapanış 3290 dolar üstünde kalacak mı diye bakmak gerek.
Gümüş; Bu hafta 35,50 dolar destek, 37,75 dolar direnç.
Ham ve Brent Petrol; Vurduk, vurulduk, 3.dünya savaşı derken petrol yatırımcıları ne para kazandı arkadaş. Artık yatay zamanı. Ham petrol 66 dolar ile 73,30 dolar arasında; Brent ise 65,30 dolar ile 71,25 dolar arasında kalacak sanki.
Taiwan Steel borsası; Geçen hafta; “ haftaya 116 puan üstünde başlayabilirse yeniden bir miktar yukarı tırmanabilir. Dolayısıyla Türkiye’de demir çelik fiyatlarını yukarı taşıyabilir” tahmininde bulunmuştum. Bu hafta 119,75 puan üstünde kalabilirse hedefi 126 puan üstü olur. Bir, iki hafta 119 ile 120 puan arasında oyalanabilir 126 puana hareketlenmeden önce.
İlginizi Çekebilir