Güneşi depola Türkiye için!
EKONOMİÇinliler yoğun olarak rüzgar ve güneş enerjisini depolama teknolojisini geliştiriyorlar. Batarya depolama sistemleri Türkiye’nin geleceğini çok olumlu anlamda değiştirebilir.
Çinliler yoğun olarak rüzgar ve güneş enerjisini depolama teknolojisini geliştiriyorlar. Batarya depolama sistemleri Türkiye’nin geleceğini çok olumlu anlamda değiştirebilir. Her seçim öncesi Türkiye’yi petrol, doğalgaz bulmak karmaşasından kurtarabilir.
Dünyadan; Trump’ın vergi artırımı için verdiği 1 Ağustos tarihine yaklaştıkça küresel piyasalar biraz gerilecek gibi. Anlaşma olmazsa mesela AB ülkelerine uygulayacağı %30 gümrük vergisi piyasaları epeyce etkileyecektir. Trump’ın çuvalından bu hafta da ilaçlara ve yarı iletkenlere gümrük vergisi tehdidi çıktı. Tüm bu vergi artışları Amerikalılar içinde maliyet artışı demek aynı zamanda. Trump’ın Powell’a saldırıları ve görevden alacağı dedikoduları geçen haftada tam gaz devam etti.
Görevden almanın olacağını zannetmiyorum ama baskının bu ay sonu yapılacak Fed toplantısında faiz indirim kararına yol açacağını düşünüyorum. ECB ve BoE ise Temmuz ayını pas geçecek gibi duruyor.
TCMB ise faiz indirecek; Bizim MB ise bu haftaki toplantısında 300- 400 puan arası faiz indirecek. Geçen hafta stopaj oranlarının artmasını uzmanlar haklı olarak “MB daha ihityatlı olabilir” diye değerlendiriyor. Oysa bu kararı uzmanlar vermeyecek. Yabancı ranta verilen sözler var, faiz ufak ufak gevşemeli ve yılsonu hedefi tutmalı. Temmuz ayını pas geçerlerse yılsonuna kadar üç toplantı kalıyor, hedefe ulaşamazlar. Konuyu “vatandaşımız için faizi düşürdük” hatta “ben olduğum müddetçe faiz düşecek” şovuna çevirebilirler ama ana neden çok net.
Bütçe açığı ezberim; Ocak- Haziran 2025 arasında bütçe 981 milyar TL ye yakın açık verdi. Geçen hafta yazmıştım hatırlarsanız, Türkiye’nin gelirleri düştü diye. Gelirin ana iki kalemi var; biri sabit gelirliden alınan gelir vergisi, diğeri tüketim vergisi. Vatandaşın kazancı düştüğü için yeterli vergi toplanamıyor. Devletin gideri de azalmıyor. Bunu için kamu israfının ve yandaşa sağlanan imtiyazların engellenmesi gerek. Açık nasıl kapanacak yüksek faizle borçlanarak. İlgili dönemde faiz gideri olmasa bütçe 130 milyar TL artıda mesela. Global dünya faiz artırırken “Nas var, Nas. Ben olduğum müddetçe faizler düşecek” diye Türkiye’de faizi düşürmenin bedelini ödemeye devam edeceğiz. Allah affeder mi bilmem ama ben hakkımı helal etmiyorum.
Rüzgarı ve güneşi depolamak; Çinliler yoğun olarak rüzgar ve güneş enerjisini depolama teknolojisini geliştiriyorlar. Batarya depolama sistemleri Türkiye’nin geleceğini çok olumlu anlamda değiştirebilir. Her seçim öncesi Türkiye’yi petrol, doğalgaz bulmak karmaşasından kurtarabilir.
Türkiye’de geçen yıllarda bu iş için lisans ihalesi açıldı ve anında kapışıldı. Dizi oyuncuları filan lisans aldı. Mama var mı diye daldılar ama baktılar rant yok, emek ve uğraş gerektiriyor. Lisans alanların çoğu kulağının üstüne yattı. Yıllardır Türkiye’nin kurtuluşu rüzgar ve güneş enerjisi diye yazıyorum. Bir de bunları depolayabilemek var ya, dehşet, dehşet. Buna rağmen çoğu kimsenin haberi bile yok. Çünkü bunu öne çıkaracak, yol gösterecek vizyon sahibi yöneticilerimiz yok. Yap inşaatı kap parayı. Ülke ben bildim bileli şantiye gibi. İnşaat dursa ülke bölüncek. Türkiye için rüzgarı, güneşi topla çağ atla halbuki. Biraz pahalı bir teknoloji şimdilik ama, Türkiye’nin çukurdan çıkmasına yol açabilir.
11.07.2025 BDDK ve TCMB verilerine göre;
Yabancı Portföy; ilgili hafta 178 milyon dolar hissede alış var. 11 Nisan 2025 tarihinden beri bir hafta hariç her hafta aldılar. 493 milyon dolar tahvilde satış var.
TCMB rezerv ve DTH; İlgili hafta MB her üç rezervinde de 2 ile 3 milyar dolar arasında artış var. DTH hesapları sakin.
Krediler; ilgili hafta kredi kullanımı yine sakin. İkinci sakin haftası. Bir hafta daha sakin geçer, sonraki hafta yeniden zıplar. Ortalama bireysel kredi faizlerinde kayda değer bir değişiklik yokken üç aylık mevduat faizleri bir puana, ticari kredi faizleri üç puana yakın gevşemiş.
Piyasalar
Dünya emtia endeksi; “104 direnç, 102 puan destek aralığında bir müddet dinlenecek gibi” tahmininde bulunmuştum ama 105 puanın üstüne çıktı. İlginç!
Dolar/TL; Bu hafta 39,80 destek, 40,55 direnç. Bebek adımlarına devam. İlk hedef 41,25.
Eur/Usd; 1.1675 altında kapanış yaptı, 1,1625 den kapadı. Sanırım gevşeme devam edecek. 1.1430 ve 1.14 seviyesini ilk hedefe koyabilir. Gerçek desteği 1.1225.
ABD 10 yr tahvil; Bir ay önce; “ %4,51 ile %4,30 arasında sıkışmaya devam edecek gibi” tahmininde bulunmuştum. Geçen haftayı yine %4,41 den kapadı.
Dolar endeksi; 98,48 den haftayı kapadı. 99,50 direnç. Burası yukarı kırılıp üstünde kalırsa 96,37 dipmiş diyeceğiz.
Bist100; 10300 direncini zorladı ama kıramayınca sert gevşedi. Eninde sonunda yukarı gidecek. 10145 puan desteğinin altından da sert alış geldi. 11 Nisan 2025 tarihinden beri, bir hafta hariç sürekli yabancı alışı oluyor. 2 dolar altına gelmeyecek ve 2,40 dolar civarından yabancı hisse toplamaya devam edecek anlaşılan. Alışları tamamlanınca 2,80 dolar üstüne atacak ve yukarı hareket başlayacak gibi duruyor.
Altın ons; Nisan 2025 tarihinde gördüğü 3500 dolar, yılın yükseği ise düzeltme için iki ayı daha var. Ardından gevşeme başlayabilir. Bu hafta desteği 3360 dolar; buranın altında kapanış yapmamalı. Buranın altında kapanış ilk sinyal, 3230 doların altı ise gevşemenin teyidi olur.
Gümüş; 2025 yılı başından beri gümüşün ölüsünün 49 dolar olması gerektiğini yazıyorum. Bu hafta 38,30 ve 37,40 destek. 39,30 dolar direnç. İlk hedefi 49 dolar. Ama esas hedefi 64 dolar olacak sanki.
Ham ve Brent Petrol; “Artık yatay zamanı. Ham petrol 66 dolar ile 73,30 dolar arasında; Brent ise 65,30 dolar ile 71,25 dolar arasında kalacak sanki” demiştik. Bu haftayı, Brent 71,50 dolardan, Ham petrol 70 dolar civarından aşağı döndü. Devam...
İlginizi Çekebilir