Altın ve Gümüş neden gevşiyor?
EKONOMİSavaşın başlaması ile birlikte altın ve gümüş gibi kıymetli emtia fiyatlarının roket gibi yukarı gitmesiydi. Tam tersi oldu, mevcut fiyat seviyesini korumakta zorlanıyorlar. Bu durumun birkaç sebebi olabilir; 1- Ekim 2025 tarihinde coinlerde olduğu gibi Ocak 2026 tarihinde ağaların mal boşaltması. Yani piyasada arz fazlası var. Merkez bankalarınında altın sattığı söyleniyor. 2- Hisse senedi başta diğer ürünlerde zarar eden yatırımcıların kazançta olduğu altın ve gümüşten çıkarak zararlarını dengelemeleri 3- Savaş zamanında likiditenin kendisine duyulan güven
Geçen hafta boyunca çoğu İranlı 1500 civarında insan katledildi. Kiminin kızı, kiminin oğlu, kiminin eşi, kiminin anne babası. Dini, ırkı, mezhebi, dili, milleti ne olursa olsun 1500 can. Allahın en kıymetlisi olarak yarattığı ve meleklere secde edin diye emrettiği kulları birbirini katletmeye geçen hafta da devam etti.
Neyse biz sosyal medya, yazılı görsel basın ve insanların ilgilendiği gündeme dönelim. Kim kazandı, ne kadar kazandı, ne kadar kazanacak, insanlar katledilirken elimizde hangi ürün bulunursa daha zengin oluruz?
ABD kazancı; Trump sanırım hızla büyüyen Çin’in en büyük iki petrol tedarikçisi Venezuella ve İran’ı vurarak hem Çin’in motorlarını durdurmayı hem de kendi ülkesi için ucuz petrol sağlamayı umuyordu. Pek işe yaramış gözükmüyor. ABD de 2 doların altı hedeflenen benzin galon fiyatları 3,5 dolar seviyesine yükseldi. Çin’in vakur duruşu ise dünya kamuoyunun takdirini kazanmaya devam ediyor.
ABD nin İran saldırısı şimdilik Trump’ın Epstein rezilliğini örtmekten başka bir işe yaramıyor. Kardeşim özel yaşantınız bizim ilgilendirmez de ülke yönetimine adaysanız, sapkınlığınız, videonuz filan var ise Allah aşkına siyasetten uzak durun. Hem dünya da hem Türkiye’de sapkınlıklarınız yüzünden başımıza gelmedik kalmadı.
Tedarik zinciri ve enflasyon; Hürmüz boğazında Çin ve Rusya bandıralı gemiler hariç tanker ulaşımı durdu. Tanker vurulması, Trump’ın tam teslimiyet çağrısı, İran’ın ölürüz teslim olmayız diye cevabı, kara harekatının başlayacak olması petrol ve doğalgaz fiyatlarını yukarı itiyor. Katar’daki LNG rafinerisi vurulma sonrası üretimi durdurdu.
Yöredeki gemi taşımacılığı bedelleri, artan sigorta ve risk maliyetleri ile 3000 USD bazında arttı. Trump’ın gümrük vergileri çılgınlığı ile Arap saçına dönen tedarik zincirinin, darmadağın olma olasılığı her hafta biraz daha artıyor. Bu durum dünya yüksek enflasyonunu yeniden hortlatabilir, global büyümeye ciddi sekte vurabilir.
Kıymetli emtia neden düşüyor; Beklenti savaşın başlaması ile birlikte altın ve gümüş gibi kıymetli emtia fiyatlarının roket gibi yukarı gitmesiydi. Tam tersi oldu, mevcut fiyat seviyesini korumakta zorlanıyorlar. Bu durumun birkaç sebebi olabilir; 1- Ekim 2025 tarihinde coinlerde olduğu gibi Ocak 2026 tarihinde ağaların mal boşaltması. Yani piyasada arz fazlası var. Merkez bankalarınında altın sattığı söyleniyor. 2- Hisse senedi başta diğer ürünlerde zarar eden yatırımcıların kazançta olduğu altın ve gümüşten çıkarak zararlarını dengelemeleri 3- Savaş zamanında likiditenin kendisine duyulan güven. En çabuk likiditeye dönen ürün değil bizzat likiditenin kendisini ister insan. Nitekim Dubai de şu anda ihtiyaç olan altın değil nakit para. Ekmek, su, pırasa alacaksın diyelim, ne yapacaksın çeyrek altın mı vereceksin satıcıya?! Bunlardan biri, bir kaçı veya hepsi birden etkiliyor olabilir.
Türkiye; Ülkemizde ise İran’ı vururuz, İsrail’i çökertiriz diye gereksiz bir gündem var. “El yumruğu yemeyen kendi yumruğunu boğa tosması sanır” derdi babam. Allah bize bunu test ettirmesin. Ülkede eğitimin, sağlık, adalet sisteminin harika olduğunu, ekonomizin gıpta edilir halde olduğunu, savunmamızın dünyanın en iyisi olduğunu idddia eden bir kesim var. Savunma dışındaki söylemlerin boş olduğunu hep birlikte yaşıyoruz. Çevremiz ateş çemberiyken umarım savunmayı test etmek zorunda kalmayız.
Enflasyon ve MB faiz kararı; Ateşten uzak dursak dahi ısısı bizi etkiyelecektir. Türkiye’nin en büyük ithalat kalemi enerji. Hem petrol hem doğal gaz fiyatlarının artması Türkiye dış ticaret dengesi ve enflasyonu için hoş değil. Altın fiyat artışı, dış ticaret dengesinde lehimize çalışıyordu. Altın fiyatları da artmıyor. Hatta gevşiyor. Petrol fiyatlarında %10 artışın %1 enflasyon artışına yol açtığı tespit edilmiş. Ocak ayı enflasyonu doğal afetler, Şubat ayı Ramazan ayı sebebiyle yüksek gelmişti. Mart ve sonraki aylarda ise savaş etkili olacaktır. IMF’nin “Türkiye’de faiz %48” dediği bir ortamda MB’nın faiz indirimine gitmeyeceği her akıllının beklentisi doğal olarak.
Ancak burası Türkiye. Şimşek’in açıklamalarına bakınca insanın aklına her şey geliyor. Öncelikle “petrolün enflasyon üstündeki etkilerini azaltmak için önlemler alacağız” dedi. Daha önce konut, kira, su, elektrik, gıdanın enflasyon hesaplamasındaki payını düşürmüşlerdi, bu seferde petrol ve türevlerinin payını sıfıra yaklaştırırlar, cillop gibi enflasyonumuz olabilir. Şimşek aynı açıklamasında; “Yüksek enflasyon gıdadaki doğal afetlerin etkisiyle geldi, önümüzdeki dönemde doğal afetler olmayacağından düşecek” dedi. Eee, bu durumda MB nın faizi düşürmemesi için bir sebep yok.
Dış ticaret dengesi; Son dört yıldır ihracatta alkışlar gırla gidiyor. Rekorlar kırıp duruyoruz ama ithalatın ihracattan daha fazla arttığını hiç konuşmuyoruz. 2021 yılı sonundan beri ciddi açık veriyoruz. Döviz açığımızı kapamak için çok yüksek faizle para topluyoruz. Çok yüksek maliyetlerle güven duyulsun diye rezervlerimizi zirvelerde tutuyoruz. İthalatımız dolar, ihracatımız euro ile. Eur/usd paritesi Euro lehine yükseldikçe lehimize. Savaşla beraber aleyhimize çalışıyor. Artan enerji fiyatları daha çok dövize gereksinim duyacağız demek. Rezervleri sıcak para ile doldurmak her zaman devalüasyonla yani pimi çekilmiş el bombası ile dolaşıyorsun demek. Yüksek faizden vazgeçemezsin demek.
27 Şubat 2026 TCMB ve BDDK verileri;
Yabancı Portföy; İlgili hafta 65 milyon dolar hisse alışı ve 213 milyon dolar dibs satışı var.
DTH; Hem kurumlar hem vatandaşlar dövizlerini artırmış. Sene başına göre 19 milyar dolar artış var. Altın etkisi düşülse bile dövize bir ilgi olduğu kesin. Rezervler ve iktidar söylemleri ne olursa olsun, TL ye güven kaybı başlamış gözüküyor.
TCMB rezervler; Her üç rezerv de ilgili hafta 2 ile 4 milyar dolar arasında artmış gözüküyor. Ama geçen hafta MB doları 44 lirada tutmak için ciddi satış yaptı.
Krediler; Hacimsel sakin artışa devam. Faizlerde mevduat ve ticari kredilerde bir puan gevşeme izlenirken, tüketici kredileri 2,5 puan üstünde gevşemiş.
Piyasalar;
Dünya emtia endeksi; Geçen hafta; “Savaş ile birlikte altın, gümüş gibi kıymetli emtiaya petrolde eşlik edeceğinden 140 puanı görebiliriz” tahmininde bulunmuştum, 131 puana geldi, devam.
USD/TL; Savaş çıktı, dünyanın en istikrarlı paritesi güvenleri boşa çıkarmadı. Bebek adımı yukarı hareketini devam ettirdi, haftayı 44,07 TL den kapattı. Söylenen doğruymuş. Avrupa bitmiş arkadaş. Euro, dolar karşısında haftayı %2,5 değer kaybı ile kapattı ama TL dimdik .
Eur/Usd; 1.1780 ve 1.17 desteklerini çok kolay aşağı kırdı. 1,1575 ve 1.1475 ana destekleri var hedefte. Bu desteklerin kırılacağını hiç sanmıyorum.
ABD Tahvil 10 YR; %4,15 direncine yöneldi. Kırarsa yeniden %4,30 seviyesine yönelir.
Bist100; Dünya hisse borsaları kötü satış yedi. Epeyce para yakıldı. ABD de 1,2 trilyon dolar kayıptan söz ediliyor. Ekim 2025 de coinler, Ocak 2026 da kıymetli emtia ve Mart 2026 da hisse senetlerinde güzel para yaktılar.
Bizim borsamıza gelince, geçen hafta; “12200 puana kadar gevşeyebilir” tahmininde bulunmuştum. 12700 puana kadar gevşedi.. Devam.
Dolar bazında 2,81 dolar önemli destek. Burası aşağı kırılsa bile haftalık kapanış buranın üstünde olmalı. Yoksa çok ciddi düşer.
Dolar endeksi; Öldü, bitti, çöp denilen dolar, kriz ve savaş ortamında yine dünyanın en güvendiği para birimi olduğunu kanıtladı. 2025 Mayıs ayından beri kuvvetli direnci olan 99,50 puana kadar dayandı.
Gümüş; “Sat” a dönüyor. 84 ile 78 dolar arasında oyalanacak sanırım.
Altın; Bu hafta yine 4975 dolar desteği çalıştı. Bu hafta yine destek.
Bitcoin; 64700 dolar desteği beş haftadır dayanıyor. Bakalım ne kadar dayanacak?
Brent ve Ham petrol; Geçen hafta; “Brent petrolde 86 dolar hedef” tahmininde bulunmuştum. Çok kolay geldi hedefe. Burası kırılırsa 92 dolar ve çok kuvvetli direnç olan 98 dolar var.
Ham petrolde ise; “77 dolar direnci oldukça güçlü” demiştim, paramparça etti ve 92 dolara kadar yükseldi. Artıl 95 dolar çok kuvvetli direnci var. Kırılırsa!?
İlginizi Çekebilir