© Yeni Arayış

Top şimdi iktidarın sahasında

Silahlar sustu. Bunun kalıcı hale gelmesi ise demokratikleşme ile mümkün.  Evet PKK, terörsüz Türkiye için büyük bir adım attı. Şimdi artık top iktidarın sahasında. Sıra iktidarın demokratik Türkiye için atması gereken adımlarda

Sırrı Süreyya Önder’e

 

Bugün Türkiye için tarihi günlerden birisiydi. Irak Süleymaniye’de 30 PKK’lı sembolik silah bırakma eylemini, silahların yakılması ile gerçekleştirdi.

1 Ekim 2024’de MHP lideri Bahçeli’nin Meclis açılışında DEM Parti sıralarına giderek eşbaşkanlarla tokalaşmasıyla başlayan süreç, dün PKK’nın sembolik silah bırakması ile önemli bir aşamaya geldi.

Bu aşamaya kadar olan her şey, iktidar blokunun istediği adımların atılması şeklinde gerçekleşti.

27 Şubat 2025’te Öcalan, PKK’ya silah bırakma çağrısı yaptı.

12 Mayıs 2025’te PKK, Öcalan’ın çağrısı üzerine topladığı kongredeni kendini fesh ettiğini açıkladı.

Ve nihayet dün, PKK silah bıraktı.

Kabul edelim ki bu Türkiye için de iktidar için de büyük bir kazanım.

Bu gelişme sadece siyasi olarak değil ekonomik ve dış politika alanında da ülke için de öyle.

Şimdi tüm mesele silah bırakmanın kalıcı hale gelmesi ve PKK’nın dış tehdit olmaktan çıkarmasında.

Bu ise bugünden itibaren iktidar/devlet blokunun atacağı adımlara bağlı olacak.

***

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, Kızılcahamam’da AKP Genel Başkanı sıfatıyla konuşma yapacak.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, önce bu konuşmanın tarihi olacağını, sonra ise silah bırakma üzerine olacağını söyledi. Yine bu konuşmaya ilişkin kimi ipuçları kamuoyuna yansımış olsa da, o konuşmanın tam içeriğine vakıf değiliz.

Umarım Erdoğan, DEM Parti Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan’ın ifade ettiği gibi hepimizi olumlu anlamda sarsacak bir konuşma olur.

Erdoğan’ın ne söyleyeceğini bilmesek de bildiğimiz bazı şeyler var.

Bugüne kadar olan süreçte gerek DEM Parti yetkilileri gerekse KCK temsilcileri atılması gereken adımlar konusunda pek çok kez açıklama yaptılar.

Yaptıkları açıklamaları tek bir cümleye sığdırmak mümkün; “Süreç tek taraflı yürümez, iktidar da demokratikleşme yönünde adımları atmalı”.

Bu talebin temel gerekçesi de, terörsüz Türkiye’nin ancak demokratik bir zeminde kalıcı hale geleceğiydi.

İktidarın demokratikleşme yönünde adımlar atması terörsüz Türkiye bağlamında sadece DEM Parti ve KCK temsilcilerinin değil, CHP başta olmak üzere siyasi ve toplumsal muhalefetin de temel talebi oldu.

Sonuçta asgari düzeyde demokrasiye dönüş, sadece terörsüz Türkiye için değil, siyasi alanın genişlemesi, demokratik Türkiye’ye dönüş için de temel gerekliliktir.

Nitekim bu konuda sürecin ilk adımını atan Bahçeli’nin de, MHP parti temsilcilerinin de talepleri olmuş ama bunlar iktidar tarafından yeterince karşılık bulmamıştı.

İktidar, tüm taleplere rağmen demokratikleşme yönünde neredeyse hiç bir adım atmadı. Hatta Dem Parti’nin de talep ettiği infaz yasası konusunda bile gerekli siyasi cesaret gösterilmedi.

Sadece bu konuda değil, 19 Mart’tan bu yana CHP’li belediyelere karaşı süren operasyonlar, azalmadığı gibi sürdü; İzmir, Adana, Antalya ve Adıyaman’a da sıçradı. Belediye Başkanları görevden uzaklaştırıldı bazıları da tutuklandı.

Dahası tek başına Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’a yaşatılanlar bile iktidar adına büyük bir hayal kırıklığıdır.

Geçmişte geçirdiği iki kanser hastalığına, 19 Mart’tan bu yana yaşadığı kilo kaybına, ailesinden yüzlerce kilometre uzağa İzmir Buca’ya sevk edilmesine, orada defalarca hastaneye kaldırılması ve operasyonlar geçirmesine rağmen tahliye edilmesini bırakın tedavisi tamamlanmadan elleri kelepçeli cezaevine sevk edilmesi bile demokratikleşme konusunda umutlu olmamıza engel.

***

Sonuçta bütün bu süreçte ben dahil kimi yorumcular, PKK’nın silah bırakmasına kadar olan dönemde iktidarın demokratikleşme adımları atmasının terörsüz Türkiye hedefine daha erken ulaşmamız ve bunun kalıcı hale gelmesine olumlu katkı yapacağını savunduk.

Buna karşı kimi yorumcular ise, PKK’nın silah bırakmasının kendiliğinden ülkede demokratikleşmenin yolunu açacağını savundular. Bakalım o yol açılacak mı?

Geldiğimiz noktada PKK sembolik olsa da silah bıraktı.

İktidar bütün bu süreçte tüm adımların PKK’dan gelmesini bekleyerek demokratikleşme yönünde neredeyse hiç bir adım atmadı.

Silahlar sustu.

Bunun kalıcı hale gelmesi ise demokratikleşme ile mümkün.

Evet PKK, terörsüz Türkiye için büyük bir adım attı.

Şimdi artık top iktidarın sahasında.

Sıra iktidarın demokratik Türkiye için atması gereken adımlarda.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER