© Yeni Arayış

Siyasi irade arkamızda!

Yabancı para mevduatı zorunlu karşılıklarını ve Türk lirası mevduat zorunlu karşılıklarına ödenen faizi artırdılar. İhracat bedellerinin TL ye zorunlu dönme oranını yeniden %35 seviyesine yükseltiler.

Aynı filmi defalarca seyrettirmekten bıkmıyorlar da arkadaş. Bunun gibi sıkılaştırma kararları  sonrası döviz talebinde bir zayıflama başladı doğal olarak. Üç gün serbest bıraksınlar dövizi de görelim sıkılaştırmanın etkileri ne olacak?

Geçen haftanın fıkrası; Ekonomi yönetimimiz geçen haftanın en komik fıkrasını anlattı. “Programın arkasındaki siyasi irade çok güçlü” diye beyanat verdiler. Düşürmek için bir yıl kan, ter, gözyaşı heba ettiğimiz MB faizleri 350 baz puan, mevduat ve kredi faizleri 700 baz puan civarında arttı. MB fonlama faizi %49 seviyesine ulaştı. Canımız pahasına doldurduğumuz MB rezervleri üç haftada çöktü. Bitti denilen dolarizasyon patladı. Zar zor ikna edip getirdiğimiz yabancı yatırımcı kaçtı. Enflasyon hedefi, hayallerin bile ötesine uçtu. Bir de siyasi irade desteklemeseydi ne olurdu acaba?! İnsan merak ediyor doğrusu. 

Bakan Şimşek bu beyanatını yetmiyormuş gibi bir şaka daha patlattı. “Enflasyonu düşürmek birincil önceliğimiz, bu konuda bir irade değişikliği yok” Eh! Gül, gül; öldük gülmekten. 2018 yılından beri acı acı gülüyoruz zaten. Gelen “siyasi irade” diyor, giden “siyasi irade” diyor. Sonuçta değişen bir şey yok, sürekli başa sarıyoruz. Sıkılaştırılmış para politikası ile yeniden ekonomiyi yavaşlatacağız ve enflasyonu düşürüeceğiz. Bu arada esnaf, imalatçı iflas edecek, yoksulluk artacak, piyasa üç beş güçlünün eline teslim olacak. O kadar hata da kadı kızın da bile olur ama. 

Yine MB ilave sıkıştırma kararlarını peş peşe açıklanmaya başladı. Amaç kuru tutmak. Umarım yanılırım ama işleri acayip zor. Kur yukarı gitmiyor, TL değer kaybetmiyor. Ona rağmen millet deli gibi dövize döndü. Bir haftada %5 artış yaşansın; ertesi günü dolarizasyonu tutamazsınız. Daha evvel onlarca defa tutamadığınız gibi.  

Yabancı para mevduatı zorunlu karşılıklarını ve Türk lirası mevduat zorunlu karşılıklarına ödenen faizi artırdılar. İhracat bedellerinin TL ye zorunlu dönme oranını yeniden %35 seviyesine yükseltiler. Aynı filmi defalarca seyrettirmekten bıkmıyorlar da arkadaş. Bunun gibi sıkılaştırma kararları  sonrası döviz talebinde bir zayıflama başladı doğal olarak. Üç gün serbest bıraksınlar dövizi de görelim sıkılaştırmanın etkileri ne olacak?

25.04.2025 BDDK ve TCMB verilerine göre;​

Yabancı Portföy; ilgili hafta tahvil ve hisse de ufak çaplı alışlar olmuş. 

MB rezervleri ve DTH; Rezervlerdeki çözülme 4 ile 6 milyar dolar arasında devam etmiş gözüküyor. Ama sorun değil. Patlatırız Türki Cumhuriyetlerden biriyle bir swap anlaşması, bitti, gitti…

İlgili hafta vatandaşın, kuruluşların döviz talebi sakinleşmiş gözüküyor. 

Krediler; Hacimsel zayıflık devam ediyor. Kredi ve mevduat faiz oranları ise 14 Nisan tarihine göre 650 ile 750 baz puan artmış gözüküyor. Ticari kredilerdeki hacimsel artışın sebebi; şirketlerin döviz kredisi kullanıp dövizi swap ile TL ye dönmelerinden kaynaklanıyormuş. Türkiye gibi bir ülkede zar atmak gibi bir risk bu. Vardır inşallah bir bildikleri.

Dünya emtia endeksi; Geçen hafta  102 puan desteği altında kapandı. Bu hafta üstüne atamazsa 98 puana inebilir. Hatta 98 puan dayanamayıp 94 puan civarını bile görebilir. 

Dolar/TL; Dört haftalık durgunluk ardından iki haftadır bebek adımları ile yukarı çıkmaya başladı. Hedefi 41,25. Dolar daha önce gördüğü zirveyi görmeden rahat etmez.

Döviz sepeti; Geçen haftayı yatayda geçirdi.

Eur/Usd; Geçen hafta; “1,1225 seviyesine kadar düzeltme yapabilir. Altında 1,1175 ve 1,1075 destekleri var” tahmininde bulunmuştum. 1,1266 seviyesine kadar gevşedi. Bu hafta 1,1175  görürüz büyük olasılık. Ama bence 1.09 seviyesine kadar gevşemesi şaşırtıcı olmaz. 

ABD 10 yr tahvil; %4,30 üstüne atmaya çalışıyor yeniden. Beceremezse %4,10 ile %3,90 arası bir yere kadar gevşeyebilir. %4,30 üstüne atarsa %4,50.

Dolar endeksi; Geçn hafta; “99 puanın aşağı kırılma olasılığını çok zayıf görüyorum. Bu seviyelerden doların bir miktar güçlenmesi şaşırtıcı olmayacaktır. 100 ile 102 puan arasında bir yere kadar toparlanacaktır” tahmininde bulunmuştum. 100 puan üstüne attı. Bir ay civarında 104 puana kadar toparlanmanın devam etmesi yüksek olasılık.

Bist 100; Asya, Avrupa ve ABD borsaları toparlanmaya devam etti. ABD borsaları direnç seviyelerinde, bu seviyelerin yukarı kırılmasına şaşırırım doğrusu. 

Bist 100’de altı haftadır yatay seyir devam ediyor. Dolar/TL nin sabit kalması ne kadar gerçekçi değilse borsamızın da böyle sabit kalması gerçekçi değil. Borsamızdaki toplam portföyün %85 civarı, binde üç yatırımcının elinde. Bu kadar sığ bir piyasada yorum yapmak bile gereksiz aslında.

Altın ons; Altında Mayıs ayı kapanışı önemli olacak. Mayıs ayını 3288 dolar altında kapatırsa büyük olasılık 2800 dolara kadar gevşeme devam edebilir ki bence 3100 dolar civarında Mayıs ayını kapatabilir. 

Bitcoin; Geçen hafta; “Bir ay kadar önce yatay kalacağını yazmıştım. Haziran ayı sonuna kadar 97000 ile 86000 dolar arasında devam edip sonra yön belirleyecek” tahmininde bulunmuştum. 96300 dolar seviyesinden haftayı kapattı. Altından vurgun yapanlar, altını boşaltıp biraz da coinlere girerler mi acep?!

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER