Erdoğan’ın büyük siyasi gafı: “CHP Ankara merkezli siyaset yapmalı”
SİYASETÖzgür Özel’in “İçeride sıkı muhalif, dışarıda ise Türkiye partisiyiz” lafı Ankara merkezli siyasetin devamının işaretidir kanımca.
CHP gerçekten Erdoğan’ın iddia ettiği gibi, Özgür Özel’in de benimser gözüktüğü gibi Ankara merkezli siyaset yapmaktan tüm parti örgütü olarak vazgeçebiliyorlar ise bu vazgeçiş meşruiyetini yitirmiş AKP iktidarı için en büyük tehdittir.
Erdoğan artık ne dediğini bile bilmiyor sanki. İYİP Başkanı Musavvat Dervişoğlu ne dedi: “Patron çıldırdı”.
Yalan, yanlış şeyler söylediği için değil -bunu da çok sık yapıyor- Erdoğan’ın artık ne dediğini bilmemesi CHP’yi, Özgür Özel’i Ankara merkezli siyaset yapmaya çağırmasından kaynaklanıyor.
Özgür Özel Almanya’da SDP Kongresi’nde Almanca bir konuşma yaptı. AKP’nin iddiasına göre bu konuşmada Özel, AKP yönetiminin hukuksuzluklarını dile getiriyor. Erdoğan da bu konuşmanın üzerine atlıyor ve Özel’i, Türkiye’yi Avrupa’ya şikayet etmekle suçluyor.
Bir kişinin, bir siyasetçinin bir ülkeyi mesela Türkiye’yi dışarıya, Avrupa’ya, dünyaya şikayet etmesi zaten başlı başına saçma sapan bir laf.
AKP’nin hukuksuzluklarını Avrupa’ya şikayet etmeyi Erdoğan neden Türkiye’yi şikayet etmek olarak algılıyor? Yoksa Erdoğan ve AKP, kendilerini Türkiye mi zannediyorlar?
Türkiye Ayasofya’dır, Süleymaniye’dir, Truva’dır, Efes’tir, Yunus Emre’dir, Mevlana’dır, Selahattin Pınar’dır, yeşil eriktir, Zeki Müren’dir, Kulüp rakısıdır, başka daha çok şeydir. Birileri Mevlana’yı mı, alaturka musikiyi mi şikayet etmiş Avrupa’ya ki, Erdoğan birilerini “Türkiye’yi şikayet ediyorlar” diye suçlayabilmektedir.
Erdoğan büyük bir siyasi gaf yapıyor, Türkiye’yi Avrupa’ya şikayet etmekle suçladığı Özgür Özel’i bir de Ankara merkezli siyaset yapmaya çağırıyor.
Ankara merkezli siyaset ne demektir?
Dikkatlerinizi istirham edeceğim Erdoğan, Özgür Özel’i Türkiye merkezli siyaset yapmaya değil, Ankara merkezli siyaset yapmaya çağırıyor.
Bu ifade hepimize Erdoğan’ın da, AKP’nin de Ankara merkezli siyaset yapmayı tercih ettiklerini gösteriyor.
Erdoğan Türkiye’yi Ankara mı zannediyor yoksa?
Erdoğan’ın çok fazla, hatta baş döndürücü inişli çıkışlı siyasi yaşamında kanımca yaptığı en büyük siyasi gaf da bu “Ankara merkezli siyaset” çağrısıdır.
Siyasi tarihimizde sağ, merkez sağ partiler hep Türkiye merkezli, toplum merkezli siyaset yaptıklarını iddia etmişlerdir. Yine dikkatinizi istirham ediyorum, iddia etmişlerdir diyorum sadece, CHP’yi de hep Ankara merkezli siyaset yapmakla, toplumun geneli ile yani Türkiye toplumu ile ilişki kuramamakla suçlamışlardır, tarihsel olarak kısmen de haklıdırlar belirli alanlar için.
Ancak, bugün Erdoğan’ın CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i Ankara merkezli siyaset yapmaya davet etmesi adeta bütün bir merkez sağ, sağ, muhafazakar siyasi geleneği reddetmek, hatta bir adım daha ileri giderek söyleyebiliriz ki, bu iki ayağı ile tekme atmaktır. Tekme tekmedir ama iki ayakla tekme atanın da başına gelecek olan malumdur.
“Ankaralılaşmak” ifadesi Prof. Mehmet Altan’ın siyasi jargonumuza kazandırdığı bir kavramdır, “Ankaralılaşmak” sağ gelenekten gelen, demokrasiyi savunduğunu iddia eden iktidar partilerinin adeta cenaze namazı davetiyesidir.
“Erdoğan artık ne dediğini bile bilmiyor” derken muradım tam da budur.
CHP gerçekten Erdoğan’ın iddia ettiği gibi, Özgür Özel’in de benimser gözüktüğü gibi Ankara merkezli siyaset yapmaktan tüm parti örgütü olarak vazgeçebiliyorlar ise bu vazgeçiş meşruiyetini yitirmiş AKP iktidarı için en büyük tehdittir.
Evet, AKP iktidarı meşruiyetini yitirmiştir çünkü meşruiyet için iki koşul vardır, gerekli ve yeterli koşullar. Gerekli koşul sandıktan çıkmaktır, tüm ağır ihlallere (TRT, AA, YSK, vs.) rağmen bu gerekli koşulun sağlandığını varsayıyorum ama bu gerekli koşulun yanına bir de yeterli koşul gerekmektedir. Yeterli koşul ise evrensel hukuk ilkelerine iktidar uygulamasında riayettir, bu alanda AKP sınıfta dahi kalmamıştır, okuldan tart edilmiştir (üç ihtar bir tekdir, üç tekdir bir …… derdik lise yıllarımızda) yani meşruiyetini çoktan yitirmiştir.
Ancak, CHP’nin Ankara merkezli siyaset yapmaktan vazgeçtiği söylemi çok yüzeysel bir iddiadır. Özgür Özel’in “İçeride sıkı muhalif, dışarıda ise Türkiye partisiyiz” lafı Ankara merkezli siyasetin devamının işaretidir kanımca. Çünkü buradaki “Türkiye partisiyiz” ifadesini “Ankara partisiyiz” diye okumak gerekebilir. Örnek mi istiyorsunuz, Strasbourg’daki Avrupa Konseyi Parlamentosu’ndaki başka siyasi grupların Türkiye’deki insan hakları ihlalleri konusundaki karar tasarılarına CHP’nin oy verme biçimi ile tepkisine, AKP grubu ile uyumuna bakmak yeterlidir.
CHP bir sosyal demokrat parti iddiasında çünkü “Sosyalist Enternasyonal” üyesi, Özel de başkan yardımcılarından biri. İki gün önce yaşanan hukuk dışı tutuklamalar aklıma bir konuyu getirdi. CHP’nin Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek tutuklandı. CHP’nin başkanı olduğuna göre kendisini sosyal demokrat(!) sayabiliriz. Ama Böcek, gelenek özelliği kazanan Antalya Film Festivali’nde KHK ile görevine son verilen bir tiyatrocunun başına gelenleri konu alan filmin programdan çıkarılmasına itiraz dahi etmemişti.
Sayın Muhittin Böcek umarım en kısa sürede serbest kalır, görevine devam eder, suçlama biraz tuhaf gibi duruyor, bu başka bir konu ama Ankaralılaşmaktan uzaklaşmak isteyen sosyal demokrat bir CHP’nin film yasaklanmasına tepki veremeyen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı da biraz tuhaf durmuyor mu yani?
Ankaralılaşmaktan uzaklaşmak CHP iktidar olmak istiyorsa bir olmazsa olmazı ama bu CHP için kolay iş değil doğrusu.
İlginizi Çekebilir