MENU
  • ÇEVİRİ
  • YORUM
  • YARGI KRİZİ
  • PİYASALAR
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EDİTÖRDEN
  • SPOR
  • KÖŞE YAZILARI
  • DOSYA>Seçimin Ardından
  • GENEL
  • KİTAP
  • DOSYA>Avrupa'nın Seçimi
  • DOSYA>Emekliler
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • E-Bülten
Yeni Arayış
Yeni Arayış
Yeni Arayış
  • ANA SAYFA
  • KÖŞE & YORUM YAZILARI
  • GÜNDEM
  • KATEGORİLER
    • SİYASET
    • EKONOMİ
    • DIŞ POLİTİKA
    • KÜLTÜR SANAT
    • HUKUK
    • TEKNOLOJİ
    • PSİKOLOJİ
    • FELSEFE
    • KENT
    • EDEBİYAT
    • SAĞLIK
    • ASTROLOJİ
    • GEZİ
    • SÖYLEŞİ
    • EKOLOJİ
    • MEDYA
    • EĞİTİM
  • KÜNYE & İLETİŞİM
Kapat
estheteclinic haber üstü reklam

Uketamo

Ana SayfaFelsefeUketamo
Uketamo

Uketamo

18 Mayıs, 2024, Cumartesi 21:30
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Yeni Arayış
Yeni Arayış
Hayatımızda kontrol dışı olaylar gelişirken, sanki ona akan bir nehir gibi bakabilmeyi becerebilseydik ve onun daha büyük bir kaynağa akabildiğini görebilseydik zihnimiz bu kadar bulanmazdı. Büyük resmi göremediğimizden kayboluyoruz. O yüzden uketemo. (Kabul edin). Kabulden sonra kökleşmiş değer yargılarınızdan kurtulduğunuzda, olaya bakışı açınızı değiştirdiğinizde irade kullanma biçiminiz de değişir. Olan ne iyidir ne kötüİşten çıkarıldınız. Yıllarca emek verdiğiniz evliliğiniz bitiverdi. Çok sevdiğiniz canınızı kaybettiniz. Her zaman bu kadar şiddetlisi de başa gelmez tabii. Mesela güzel geçen bir gün biterken aracınızla gecenin bir yarısı otoyolda kalıverirsiniz. Keyifli geçen zamanları örtecek bir şey çıkar karşımıza elbet. En zor şeylerden biri olmuş olanı kabul etmektir!Japon felsefesinin temellerinden uketamo, kabulü teşvik eden bir öğretidir. Uketamo, "almak" veya "kabul etmek" şeklinde çevrilebilir. Japonya’nın kuzeyinde Yamabushi dağında keşişlerin eğitim verdiği bu yerde bin yıllardır bu felsefe öğretilir; öğretiye göre sadece sevinç, neşe, mutluluk değil acı, üzüntü ve yaranın her türlüsü de kabul edilebilir. Uzak Doğu felsefesi değişim ve geçiciliği ön kabul olarak temel alır. Zor zamanların da geçiceğini bilmek ve hayatın bu sert geçişlerini zerafet ve nezaketle karşılamak derin bir bilgelik ister. Kötü dediğimiz olaylar başımıza geldiğinde "bu olması gerekendir" anlayışında olmak çoğu şeyi değiştirir.Kabullenmenin insan için zor olmasının nedenlerinden biri ataları gibi en iyi yaptığı şeyin kontrol olmasıdır. İnsan, toprağı kontrol ederek tarım yapar ve bereketli topraklarda medeniyetlerin temelini atar. Doğayı kontrol ederek öngörülerde bulunur. Kendi için neyin iyi olduğunu bildiği konusunda kuşkusu yoktur. Eğer kontrol edebilirse hayatını özgürce, arzu ettiği gibi yaşayabilir. Ama öyle olmaz, hayat planlamadığı şeyleri, olayları, kişileri başına getirir. İşler istediği gibi gitmediğinde yine aynı şeyi düşünür, kontrol etmeyi. Kafasında benim için en iyi olanı bu saplantısıyla eskiye tutunur. Peki şimdi soruyorum: Başına her ne geldiyse nezaketle kabul etmeye izin verir misin? Gururundan, güç kompleksinden, beklentilerinden, ideal yaşam sanrından, kontrol ihtiyacından ve duygusal karmaşaların bataklığından kurtularak olanı olduğu gibi kabul edebilir misin?
Yorumunuzu, kanaatinizi, yargınızı, olayı değerlendirme biçiminizi değiştirdiğinizde ağdalı duygular sizde yapışacak yer bulamaz. Bunun için de öncelikle kriz zamanlarında beliren kaotik duyguların gelip gitmesine izin vermek gerekir. Acıya yapışmış bizler, kabulle acıdan özgürleşebiliriz. Stoacılara göre asıl korkunç olan acıdan korku duymaktır.

STOACILARA GÖRE ASIL KORKUNÇ OLAN ACIDAN KORKU DUYMAKTIR

Stoacılar olayları iki ayrı sınıflandırma içerisinde inceler: Biri irademize tabi olan diğeriyse irademiz dışında olan olaylardır. Epiktetos, değiştirme gücü elimizde olmayan olaylar için yaşanan stres ve kaygı kişinin kendi kendine vermiş olduğu gereksiz bir acıdan ibaret olduğunu söyler. Kader diyebileceğimiz olumsuz her türlü olay, değiştirme gücümüzün dışındadır. Bunlar neden benim başıma geldi, neden ben diye hayıflanıp duracağına tüm olanlara nasıl tepki vereceğine seçmeye ne dersin? Eğer bunu yapabilirsen artık ikinci soruya geçebilirsin. "Peki şimdi ne yapacağım?" Çünkü kontrol edebileceğiniz tek şey kendinizdir.Yorumunuzu, kanaatinizi, yargınızı, olayı değerlendirme biçiminizi değiştirdiğinizde ağdalı duygular sizde yapışacak yer bulamaz. Bunun için de öncelikle kriz zamanlarında beliren kaotik duyguların gelip gitmesine izin vermek gerekir. Acıya yapışmış bizler, kabulle acıdan özgürleşebiliriz. Stoacılara göre asıl korkunç olan acıdan korku duymaktır.Hayatımızda kontrol dışı olaylar gelişirken, sanki ona akan bir nehir gibi bakabilmeyi becerebilseydik ve onun daha büyük bir kaynağa akabildiğini görebilseydik zihnimiz bu kadar bulanmazdı. Büyük resmi göremediğimizden kayboluyoruz. O yüzden uketemo. (Kabul edin). Kabulden sonra kökleşmiş değer yargılarınızdan kurtulduğunuzda, olaya bakışı açınızı değiştirdiğinizde irade kullanma biçiminiz de değişir. Olan ne iyidir ne kötü. Olmuş olan geçmiş ve bitmiştir, tıpkı olacaklar ve gelip geçecekler gibi.
Yazarlar sayfasını izyeret ettiniz mi?

Yorum Yazın

e-bülten sağ blok
Yeni Arayış
    Yeni Arayış

    Bizi Takip Edin
    Facebook
    X (Twitter)
    Instagram
    Linkedin
    Mastodon
    Bluesky
    Köşe Yazarları
    Murat Aksoy
    Murat Aksoy Şirin: Bu kitabı alamayacak babalara ücretsiz ulaştırmak istiyorum
    Bahattin Yücel
    Bahattin Yücel İsrail-İran ve Ortadoğu
    Burak Can Çelik
    Burak Can Çelik İsrail-İran geriliminde yeni perde: Son gelişmeler ve bölgesel yansımalar
    Tunay Şendal
    Tunay Şendal İsrail-İran Savaşı’nın dinamikleri ve Türkiye
    Mehmet Hasgüler
    Mehmet Hasgüler Bir AİHM kararı: Kara haber mi müjde mi?
    Gülseren Aydın
    Gülseren Aydın Meltem Arıkan oyunlarına feminist bakış
    Ali Kılıç
    Ali Kılıç BOP tıkır tıkır işliyor: Sessiz kartlar, derin hesaplar
    Hakan Şahin
    Hakan Şahin İsrail’in İran Saldırısı Türkiye’ye Neler Söylüyor?
    Korhan Gümüş
    Korhan Gümüş Yetimhane dünyanın en ilginç mimari koruma projelerinden biri olabilir
    Turgay Bozoğlu
    Turgay Bozoğlu Nükleer gölge ve ekonomik fırtına: Yeni bir krize hazır mıyız?
    Çağatay Arslan
    Çağatay Arslan Bir dostu ölü götürmek
    Bahar Akpınar
    Bahar Akpınar Penelope’nin örgüsünden bugünün kadınlarına: Oyalanmanın, hatırlamanın ve direnmenin ritmi
    Bekir Ağırsoy
    Bekir Ağırsoy 1988-89 En Güzel Futbol Sezonu(muz) (2): Başka türlü bir şey
    Hakan Tahmaz
    Hakan Tahmaz Ferdi Zeyrek’in cenaze töreninin çoklu anlamı 
    Burcu Ağca Karakaya
    Burcu Ağca Karakaya Kopya çekmedim, sadece kendi algoritmamı kullandım!
    Buse Ayazma
    Buse Ayazma Duygusal zekalarımız savaşsın isterdim ama…
    Betül Özdemir Güran
    Betül Özdemir Güran Ötekiyle aynı arasında nefes aralığı: Cehennemden aşka bir yolculuk
    Mesut Balcan
    Mesut Balcan Acının estetiği ve gerçekliği: Werther'den Müslüm Baba'ya uzanan çığlıklar ve acının ortak dili 
    SON GELİŞMELER
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    instagram gel gel
    tanpınar haber altı
    Yeni Arayış
    KünyeGizlilik PolitikasıE-BültenRSSSitemapSitene EkleArşiv
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDIN

    Yeni Arayış | Onemsoft Haber Yazılımı