MENU
  • ÇEVİRİ
  • YORUM
  • YARGI KRİZİ
  • PİYASALAR
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EDİTÖRDEN
  • SPOR
  • KÖŞE YAZILARI
  • DOSYA>Seçimin Ardından
  • GENEL
  • KİTAP
  • DOSYA>Avrupa'nın Seçimi
  • DOSYA>Emekliler
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • E-Bülten
Yeni Arayış
Yeni Arayış
Yeni Arayış
  • ANA SAYFA
  • KÖŞE & YORUM YAZILARI
  • GÜNDEM
  • KATEGORİLER
    • SİYASET
    • EKONOMİ
    • DIŞ POLİTİKA
    • KÜLTÜR SANAT
    • HUKUK
    • TEKNOLOJİ
    • PSİKOLOJİ
    • FELSEFE
    • KENT
    • EDEBİYAT
    • SAĞLIK
    • ASTROLOJİ
    • GEZİ
    • SÖYLEŞİ
    • EKOLOJİ
    • MEDYA
    • EĞİTİM
  • KÜNYE & İLETİŞİM
Kapat

Sesini Kaybeden Adam

Ana SayfaKi̇tapSesini Kaybeden Adam
Sesini Kaybeden Adam

Sesini Kaybeden Adam

07 Nisan, 2024, Pazar 21:20
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Yeni Arayış
Yeni Arayış
Enver Aysever’in yeni kitabı Sesini Kaybeden Adam’ı çıkar çıkmaz aldım; bir çırpıda okunuyor, başladığım gibi bitirdim.Aysever, kitabının bir anı-roman olduğunu söylüyor ama ben böyle düşünmüyorum.Aynı mahallede oturduğumuz Enver Aysever’den birçok konuda farklı düşünürüm, bazı sözlerini hiç tasvip etmedim, söylediğini de söyleyiş tarzını da ona hiç yakıştıramadım.Yine böyle bir gündü, sevdiğim biri hakkında hayli nahoş sözler sarf ettiğini görünce ona tepki gösteren alaycı bir yazı da yazmıştım.Gelgelelim, benim bu itirazlarım genellikle siyasi; oysa hayat siyasetten ibaret değil. Ama en kırıcı olabildiğimiz alan maalesef siyaset.Edebiyattan konuşsak, misal Selim İleri’den, Kundera’dan ya da Melih Cevdet’ten ne çok nüans bulur, satır aralarındaki anlamların peşine düşebilir, kahramanların farklı yönlerine dair tartışabiliriz.Ama iş siyasete geldi mi ansızın silahları çekebilir, bir düello hesaplaşmasında kendimizi bulabiliriz.Böyle zamanlarda, sabahları siyasi ya da ideolojik bir kavgayı en uçlarda yaşayıp akşam aynı meyhanede birlikte demlenen eski zaman yazarları aklıma geliyor.Maalesef, “kalem kavgası” verdiğini iddia edenlerin çoğu artık bu ayrımları yapabilmekten aciz; ne pahasına olursa olsun “zagona” uymanın şart olduğunu, racona uymadığın bir kavgayı görünürde kazansan da asla kazanmış olamayacağını bilmiyorlar.Gazetecinin gazeteciyi, akademisyenin akademisyeni patrona, rektöre, yayın müdürüne, büyük harfle yazdığı “devlet”e, hatta polise şikayet ettiklerini görüyorum.Neyse, istemsizce uzattığım girişi burada keseyim.
Bir tür zona gelip Enver Aysever’in ses tellerine yerleşmiş, yerleştiği gibi de felç etmiş, Aysever sesini kaybetmiş.Anlatı -roman?- esasen Aysever’in hastane odasındaki hayatla ve dostlarıyla hesaplaşması.

SESİNİ KAYBEDEN ADAM NEYİ ANLATIYOR?

Enver Aysever’in yeni kitabı Sesini Kaybeden Adam’ı çıkar çıkmaz aldım; bir çırpıda okunuyor, başladığım gibi bitirdim.Aysever, kitabının bir anı-roman olduğunu söylüyor ama ben böyle düşünmüyorum, bence bu kitap tür olarak bir roman değil, bir anlatı -roman, anlatıdan önemlidir, değerlidir gibi bir şey söylemiyorum asla.Sanırım, kitabın türünden o da emin değil ki, başlarda bunun bir anı-roman olduğunu söyledikten sonra “kuralsız roman” diye de ekliyor.Son kertede, romanın, özellikle de postmodern romanın bir sınırı, şablonu ya da çerçevesi olmadığı için hemen her metni roman diye niteleyebiliriz.Ama ben belki biraz muhafazakâr kalıyorumdur, kim bilir…Bir tür zona gelip Enver Aysever’in ses tellerine yerleşmiş, yerleştiği gibi de felç etmiş, Aysever sesini kaybetmiş.Anlatı -roman?- esasen Aysever’in hastane odasındaki hayatla ve dostlarıyla hesaplaşması.Kâh kızıyor, uğradığı aşağılık iftiralardan ötürü söyleniyor, adını vererek -zaten herkesin adını veriyor- Tunç Soyer’e yönelik hayal kırıklığını anlatıyor mesela, ardından Billur Kalkavan’ın ölümüne kahrolurken Aykut Kocaman’la Sırrı Süreyya’nın vefasını şükranla anıyor.Hastalıkla boğuştuğu esnada okuduğu kitaplardan alıntılar yapıyor, derken sıçrayıp Moda’nın güzelliklerine dönüyor, hayatına bir mana katan sosyalizm mücadelesinin vazgeçilmezliğini haykırırken hastalığını geçiren doktorlardan sitayişle bahsediyor.Yer buldukça güncel siyasi gelişmelere de giriyor, bence hiç gerek yokken polemik zeminlerini kuruyor.Sesini Kaybeden Adam’ı bir roman olarak görmememin sebebi bu gerçeklikten bir türlü çıkamaması, şimdi bu söylediğime hemen “gerçek kişi ve olayların geçtiği roman olamaz mı yani?” diye bir eleştiri gelebilir, gelecektir de, kendimle çelişmek pahasına söyleyeyim bal gibi olur, dediğim gibi romanın bir sınırı yok.Ama seneler sonra “Enver Aysever Külliyatı”nı baştan hazırlayacak editörlerin bu kitabı otobiyografik eserleri kısmında değerlendireceklerini düşünüyorum.
Neyse, roman ya da anlatı fark etmez, ne derseniz deyin, ama edebiyata gönül vermiş bir yazarın hastalığıyla boğuştuğu günlerin üstesinden yazarak gelme çabasını yadsımayın.

HASTALIĞI İLE BOĞUŞTUĞU GÜNLERİN YAZARAK ÜSTESİNDEN GELMEK

Neyse, roman ya da anlatı fark etmez, ne derseniz deyin, ama edebiyata gönül vermiş bir yazarın hastalığıyla boğuştuğu günlerin üstesinden yazarak gelme çabasını yadsımayın.Edebiyatçıları, yazarları, şairleri, ressamları, oyuncuları, tiyatrocuları, müzisyenleri, çellistleri siyasi fikirlerinden, tasvip etmediğimiz tavırlarından, sessizliklerinden ya da yanlış yerde bulunmalarından ötürü yargılarken insaflı olmamız gerektiğini tarih bize defalarca gösterdi.Öyle Hamsun’lara, Pound’lara, Villon’lara kadar gitmemize de gerek yok…Bizim ülkemiz de bu kutuplaşmadan payına düşeni almadı mı?Düşünün ki sevgili hocam Murat Belge bile Şairaneden Şiirsele’nin önsözünde Hitler üstüne bir demecinden sonra Sezai Karakoç okumayı reddettiğini yazmıştı.Sağ’ın solcu diye bellediği yazarları, Sol’un sağcı bellediklerini okumaması bence çok büyük bir sorun, Ötüken’le İletişim’i ne kadar çok kütüphane rafında yan yana görebilirsek o kadar ümitvar olabileceğimizi düşünüyorum.Şimdi konuyu siyasete getirsek Aysever’le birbirimize iki dakika dayanabilir miyiz, emin değilim.Aysever’in kitabındaki bazı bölümleri görmezden gelmemin sebebi de o…Enver Aysever’e sağlıklı, uzun, üretken bir ömür diliyorum.İçimden araya “ama siyaseten muvaffak olamayacağı” diye bir iğne sıkıştırmak geçmiyor değil, bakarsınız yazıyı bu şekilde bitiririm.
Yazarlar sayfasını izyeret ettiniz mi?

Yorum Yazın

Yeni Arayış
    Yeni Arayış

    Bizi Takip Edin
    Facebook
    X (Twitter)
    Instagram
    Linkedin
    Mastodon
    Bluesky
    Köşe Yazarları
    Murat Aksoy
    Murat Aksoy Top şimdi iktidarın sahasında
    İlter Turan
    İlter Turan Aşırı seçkin üretimi sorun yaratabilir
    Hakan Tahmaz
    Hakan Tahmaz PKK’nın silah bırakması ve feshi: Siyasetin gerekleri, toplumsal beklentiler
    Fatih Öztürk
    Fatih Öztürk Yargısal Aktivizm: Yargı eliyle siyaseti şekillendirirken Robert Justin Lipkin’i okumak ve Ran Hirschl’i dinlemek
    Serap Mumcu
    Serap Mumcu Yunan Sanatı’na giriş
    Nazlı Akyüz
    Nazlı Akyüz Bir koridordan fazlası: Zengezur hattında Rusya-Azerbaycan gerilimi
    Erdem Bağcı
    Erdem Bağcı 2025 yıl sonu için beklenen riskler
    Burcu Ağca Karakaya
    Burcu Ağca Karakaya PISA 2025 ile Eğitimin yeni rotası: İklim okuryazarlığı ve geleceğin sorumlu vatandaşları
    Betül Özdemir Güran
    Betül Özdemir Güran Büyüyünce ne olacaktın
    Mehmet Akif Koç
    Mehmet Akif Koç Modern İran nesrinin sosyalist-Türk öncüsü: Gulam-Hüseyin Sâedî
    Buğra Gökçe
    Buğra Gökçe Serenad
    Armağan Öztürk
    Armağan Öztürk CHP’nin AKP ile müzakere yapma zorunluluğu
    Kübra Evliyaoğlu
    Kübra Evliyaoğlu Aynı nehrin kuyusu: Sonsuz döngüler
    Başak Yağmur Eray
    Başak Yağmur Eray Duvarlarda Mualla, küpürde direniş
    Bilgehan Uçak
    Bilgehan Uçak Economist Konferansı’ndan 
    Beril Esra Atahan
    Beril Esra Atahan Bazen cennet, bazen cehennem: Bipolar biriyle ilişki yaşamak 
    SON GELİŞMELER
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    instagram gel gel
    Yeni Arayış
    KünyeGizlilik PolitikasıE-BültenRSSSitemapSitene EkleArşiv
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDIN

    Yeni Arayış | Onemsoft Haber Yazılımı