MENU
  • ÇEVİRİ
  • YORUM
  • YARGI KRİZİ
  • PİYASALAR
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EDİTÖRDEN
  • SPOR
  • KÖŞE YAZILARI
  • DOSYA>Seçimin Ardından
  • GENEL
  • KİTAP
  • DOSYA>Avrupa'nın Seçimi
  • DOSYA>Emekliler
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • E-Bülten
Yeni Arayış
Yeni Arayış
Yeni Arayış
  • ANA SAYFA
  • KÖŞE & YORUM YAZILARI
  • GÜNDEM
  • KATEGORİLER
    • SİYASET
    • EKONOMİ
    • DIŞ POLİTİKA
    • KÜLTÜR SANAT
    • HUKUK
    • TEKNOLOJİ
    • PSİKOLOJİ
    • FELSEFE
    • KENT
    • EDEBİYAT
    • SAĞLIK
    • ASTROLOJİ
    • GEZİ
    • SÖYLEŞİ
    • EKOLOJİ
    • MEDYA
    • EĞİTİM
  • KÜNYE & İLETİŞİM
Kapat
estheteclinic haber üstü reklam

Contemporary Istanbul ve sanatla aklama

Ana SayfaKültür SanatContemporary Istanbul ve sanatla aklama
Contemporary Istanbul ve sanatla aklama
04 Kasım, 2024, Pazartesi 07:20
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Osman Erden
Osman Erden

Sanatla aklamaya yönelik eleştiri kişiler üzerinden de ilerleyebilir. Fuarın ev sahiplerinden Fettah Tamince’nin farklı dönemlerde sanat üzerinden kendini nasıl görünür kıldığına, fuarı düzenleyen İKON Fuarcılık şirketinin 2023 yılında ödeyeceğini açıkladığı verginin miktarının komikliğine dair bilgiler  Contemporary Istanbul’da sunulan sanatın içeriğine dair öznel yaklaşımlardan daha az değerli olmasa gerek.  

Burak Delier’in 1 Kasım 2024 tarihinde Sanatatak sitesinde yayınlanan “İşçiden Sanatçıya ve Sanatçıdan İşçiye: Contemporary Tersane Istanbul” başlıklı yazısı[i] Türkiye’deki sanat ortamına yönelik ortaya koyduğu eleştirel bakış açısından tartışılmaya değer bir nitelik taşıyor.

Burak Delier yazısına Türkiye’deki sanat ortamına dair yerinde bir tespit ile başlıyor: “Türkiye çağdaş sanat ortamları oldukça kapalı, işlerin sessizce yürütüldüğü, dedikodunun asli iletişim biçimi olduğu ortamlar. Bu dedikodu temelli iletişim de herkesin bildiği ama ne bildiğini tam bilmediği veya bilinen ama gizli tutulan bilgiler ve kanaatler üzerinden işliyor. Söylenen sözler kalıp ve hazır konumlardan geliyor. Söylenmeyen sözler söylenenlerden çok fazla…”

Burak Delier, sanatla aklamak tabirinin kolaylıkla kullanılıyor olmasının “sanat alanındaki öznelerin failliğini silen; her türlü sanatı iyi, eleştirel, değerli kabul eden, sanat-piyasa-sermaye ilişkilerindeki müzakere alanlarının, gizli-açık uzlaşımları ve çatışmaların, farklı konumlanmaların ele alınmasını ve tartışılmasını önleyen” bir yaklaşım olduğunu ileri sürerek söz konusu terimin sanat alanının yanlış yorumlanmasına yönelik olumsuz bir potansiyeli barındırabileceğini iddia ediyor ve güncel bir soruyu gündeme getiriyor: “Contemporary İstanbul Sanat Fuarı ne anlamda Tersane İstanbul projesini “aklıyor”?”

Burak Delier yazısında Contemporary Istanbul özelinden yola çıkarak sanat fuarlarında yer alan eserlerin nitelikleri ve işlevleri üzerinden keskin bir genelleme içine giriyor. Yazarın yukarıdaki sorusunun içerdiği ima ancak fuarda yer alan eserlerin dekoratif olmaktan öteye gitmeyen bir işleve sahip olduğu genellemesi ile değer kazanabilir. Fuarda sergilenen eserlerin “zararsız” olmasına yönelik bir tedbir/sansürün varlığından emin olabiliriz. Bununla birlikte “zararsız” olması sanat eserinin niteliğine dair yapılacak değerlendirmede yegâne kriter değildir. 

Sanatla aklamak tabirini yalnızca sermaye-sanat ilişkisi bağlamında kullanmak terimin anlamını daraltan, hatalı bir yaklaşım olacaktır. Nitekim Türkiye’de AKP iktidarının son senelerde aynı yöntemi uyguladığını görüyoruz. Beyoğlu Kültür Yolu projesi bu siyasetin en somut girişimidir.

BEYOĞLU KÜLTÜR YOLU PROJESİ BU SİYASETİN EN SOMUT GİRİŞİMİ

Contemporary Istanbul’da sunulan içerik, fuara yönelik sanatla aklama çerçevesi içerisinde geliştirilecek eleştirinin bir unsuru olarak değerlendirilebilir. Bununla birlikte eleştirinin içermesi gereken esas konu fuarın toplum nezdindeki algılanış şekli olmalıdır. Sanatla aklama çerçevesi içine yalnızca bir kent suçu olan Tersane İstanbul yer almıyor. Sanatla aklamaya yönelik eleştiri kişiler üzerinden de ilerleyebilir. Fuarın ev sahiplerinden Fettah Tamince’nin farklı dönemlerde sanat üzerinden kendini nasıl görünür kıldığına, diğer ev sahibi eski AKP milletvekili Abdülkadir Kart’ın İstanbul’a yaptığı katkılara (örneğin, Levent’e oturtulan 20 bin kişilik Barbaros Hayrettin Paşa Camii), fuarı düzenleyen İKON Fuarcılık şirketinin 2023 yılında ödeyeceğini açıkladığı verginin miktarının komikliğine dair bilgiler  Contemporary Istanbul’da sunulan sanatın içeriğine dair öznel yaklaşımlardan daha az değerli olmasa gerek.  

Sanatla aklamak tabirini yalnızca sermaye-sanat ilişkisi bağlamında kullanmak terimin anlamını daraltan, hatalı bir yaklaşım olacaktır. Nitekim Türkiye’de AKP iktidarının son senelerde aynı yöntemi uyguladığını görüyoruz. Beyoğlu Kültür Yolu projesi bu siyasetin en somut girişimidir. Kısa süre içinde ülke geneline yayılan bu proje dahilinde hiç akla gelmeyecek isimlerin yer aldığını görüyoruz. Keza iktidarın propaganda aracı TRT bir “kültür-sanat” kanalını barındırarak aynı yöntemi uyguluyor. Kurum Türkiye’deki sanat çevresinin en güçlü zaafı olan, görünür olma kaygısını kurnazca değerlendirmiş durumda. 

Burak Arıkan’ın kurucusu olduğu Mülksüzleştirme Ağları’nın katkısı göz ardı edilmeden kabul edilmesi gereken bir gerçek var ki Türkiye’deki sanat alanına yönelik oturaklı bir kurumsal eleştiri geliştirilemiyor. Aktörlerin üstlendiği rollere, kurumların yüklendiği işleve, sanat alanına yön veren ilişkiler ağının işleyişine yönelik somut bilgilerin kamuoyuna anlaşılır bir şekilde sunulması etkili bir kurumsal eleştiri için başlangıç noktası olabilir.    

--- 

[i] https://www.sanatatak.com/isciden-sanatciya-ve-sanatcidan-isciye-contemporary-tersane-istanbul/

Yazarlar sayfasını izyeret ettiniz mi?

Yorum Yazın

e-bülten sağ blok
Osman Erden
    Osman Erden

    Bizi Takip Edin
    Facebook
    X (Twitter)
    Instagram
    Linkedin
    Mastodon
    Bluesky
    Köşe Yazarları
    Ersin Kalaycıoğlu
    Ersin Kalaycıoğlu Terörsüz Türkiye, Demokrasi ve Hukuk Devleti
    Eser Karakaş
    Eser Karakaş Turbun büyüğü: Yerine getirilmeyen 6 maddede
    İlter Turan
    İlter Turan Vergi gelirlerini arttırmak muhtemelen mümkün olmayacaktır 
    Yüksel Işık
    Yüksel Işık Hakikat bir gizli sırdır
    Murat Kartalkaya
    Murat Kartalkaya Sopadan havuca geçer miyiz?
    Hasan Bülent Kahraman
    Hasan Bülent Kahraman ‘Radikal şıklar’, Kürtler ve Sırrı Süreyya ‘gerçeği’
    Turgay Bozoğlu
    Turgay Bozoğlu Ekonomide Pollyanna etkisi: Gözlüklerimi taktım, her şey güzel!
    Murat Aksoy
    Murat Aksoy ‘Terörsüz Türkiye’nin temeli iç barıştır
    Mustafa Ergen
    Mustafa Ergen Apple nasıl savaş başlattı: Hindistan’ın stratejik sabrı yaralandı! 
    Bahattin Yücel
    Bahattin Yücel 21.Yüzyılın ilk çeyreği geride kalırken, nasıl bir Dünya’da yaşıyoruz? 
    Tunay Şendal
    Tunay Şendal Demokratik gerileme bağlamında Türkiye-AB ilişkilerinin seyri 
    Bilgehan Uçak
    Bilgehan Uçak ​Bir ressam, bir şato, merhaba Romantik Yol 
    Ali Kılıç
    Ali Kılıç Anneler ağlıyorsa, barışın sahibi kim?
    Herkül Millas
    Herkül Millas Sol, Çağdaşlaşma ve Batılılaşmaya nasıl baktı? 
    Hakan Tahmaz
    Hakan Tahmaz Yeni Süreç ilerlerken sorumluluklar
    Erol Katırcıoğlu
    Erol Katırcıoğlu PKK neden kurulmuştu? 
    Gönen Orhan
    Gönen Orhan Belediye Meclis Üyelerine şeffaflık çağrısı: Kesin hesap denetimi
    Bilal Sambur
    Bilal Sambur Bireysel bir tercih olarak ‘Din’
    Bekir Ağırsoy
    Bekir Ağırsoy Fatih Sultan Mehmet'in Hikayesi (5)
    Seda Aktaş
    Seda Aktaş Gündelik Hayatın Sanatı: Woolf’un Bayan Dalloway’i ve ‘Zaman’ 
    Eda Aygan
    Eda Aygan Regl döngünüzde iştihanızı yönetin 
    SON GELİŞMELER
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
    instagram gel gel
    tanpınar haber altı
    Yeni Arayış
    KünyeGizlilik PolitikasıE-BültenRSSSitemapSitene EkleArşiv
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDIN

    Yeni Arayış | Onemsoft Haber Yazılımı