MENU
  • ÇEVİRİ
  • YORUM
  • YARGI KRİZİ
  • PİYASALAR
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EDİTÖRDEN
  • SPOR
  • KÖŞE YAZILARI
  • DOSYA>Seçimin Ardından
  • GENEL
  • KİTAP
  • DOSYA>Avrupa'nın Seçimi
  • DOSYA>Emekliler
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • E-Bülten
Yeni Arayış
Yeni Arayış
Yeni Arayış
  • ANA SAYFA
  • KÖŞE & YORUM YAZILARI
  • GÜNDEM
  • KATEGORİLER
    • SİYASET
    • EKONOMİ
    • DIŞ POLİTİKA
    • KÜLTÜR SANAT
    • HUKUK
    • TEKNOLOJİ
    • PSİKOLOJİ
    • FELSEFE
    • KENT
    • EDEBİYAT
    • SAĞLIK
    • ASTROLOJİ
    • GEZİ
    • SÖYLEŞİ
    • EKOLOJİ
    • MEDYA
    • EĞİTİM
  • KÜNYE & İLETİŞİM
Kapat
estheteclinic haber üstü reklam

Belçika(lıların) Kralı

Ana SayfaKültür SanatBelçika(lıların) Kralı
Belçika(lıların) Kralı

Belçika(lıların) Kralı

01 Haziran, 2024, Cumartesi 04:35
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Çağatay Arslan
Çağatay Arslan

Belçika(lıların) Kralı filminin ana temasında Türkiye’nin yer almasına rağmen 2016’da çekilmiş olması nedeniyle muhtemel ki 15 Temmuz patırtısı içinde en azından benim ajandama düşmesi için 8 sene gerekmiş.Kral ülkesinin birliğini tekrar kurdu mu filmde anlatılmıyor. Aslında Valonlar ne kadar kızgın ve bıkmış olsalar da Belçika’dan ayrılmadı zaten. Ancak meselelere yokmuş gibi davranmanın bir işe yaramadığı açık. Böyle bir filmin Türkiye’de çekildiğini hayal bile edemezsiniz.

Türkiye’de kendini “modern, aydın, öncü” ne dersiniz deyin toplumun pek çok yönden ilerisinde gören ve belki de gerçekten öyle olan kesimlerin konu Kayseri’nin doğusuna geldi mi birden karakter değiştirdiklerine şahit olursunuz. Onlara göre bizim Kürt, Doğu, Ayrılıkçılık, Özerklik meselemizin eşi benzeri yoktur. Dünyada bu konuda Türkiye Cumhuriyeti’nin yaşadıklarını yaşayan ülke bulunmaz. Müesses söylemlere hemen her alanda kafa tutarlar ama iş buraya geldi mi kırmızı kalemle atılan çizginin altında babalarının oğlunu tanımazlar. Ben buna soğuk savaşın büyük başarısı diyorum. Soğuk Savaş bugün 40 yaş altı gençlerin de zihnine babalarından yansıyan ama 40 yaş üstü bir kesim için hiçbir tereddüt duyurmayan bir ötekileştirme şablonu çizebilmiştir.

Türkiye başarılı(!) bir mermer üreticisi olarak dini farklı olanlardan yaklaşık 50 yıllık bir çaba ile büyük oranda kurtulsa da dili farklı olanlar hala ülkede varlıklarını sürdürmekteler. İspanya’dan İrlanda’ya Kanada’dan Belçika’ya olduğu gibi.Pardon Belçika mı dediniz?

PARDON BELÇİKA MI DEDİNİZ?

Ötekileştirmenin, düşmanlaştırmanın zirvesiydi soğuk savaş. Türkiye’de camiden kışlaya, okuldan bankaya “Bu Kış Komünizm Gelecek” masalı o kadar çok tekrar edildi ki zihinler Berlin Duvarı yıkılsa da sanal duvarlar örüp; ötesindeki ötekiyi tasavvur edebildi. Bu ötekinin en kolay tanımı dilinin, olmadı dininin farklı olması. Türkiye başarılı(!) bir mermer üreticisi olarak dini farklı olanlardan yaklaşık 50 yıllık bir çaba ile büyük oranda kurtulsa da dili farklı olanlar hala ülkede varlıklarını sürdürmekteler. İspanya’dan İrlanda’ya Kanada’dan Belçika’ya olduğu gibi. Pardon Belçika mı dediniz? Hani Emirdağ’ın kazası Belçika mı? Batı Avrupa’nın tam ortası. Avrupa’nın Horoz dövüşü arenası. 1830’a kadar var olmayan bir ülkenin, adını bile Sezar döneminden ve mitolojiden seçecek kadar entelektüel bir toplumun tam ortasından hatta başkentinden dil üzerinden karpuz misali bölünmüş olması size makul geliyor mu? Konu olayların size makul gelmesi değil tabii ki. Konu insanların dünyadaki varlık sebepleri olan anneleriyle aynı dilde konuşma talepleri. Belçika(lıların) Kralı filminin ana temasında Türkiye’nin yer almasına rağmen 2016’da çekilmiş olması nedeniyle muhtemel ki 15 Temmuz patırtısı içinde en azından benim ajandama düşmesi için 8 sene gerekmiş.

Belçika Monarşisinin 2016 yılındaki en yüksel temsilcisi yani Kral tatil ve PR amaçlı olarak Türkiye’ye gelmektedir. Yanında Brüksel’in simgesi meşhur Atomium’un bir maketi ile Minyatürk’de “Minyavrupa” açılışı yapılacaktır. Boğazda ve Haliç’te süzülen bir teknede kah kestirerek kah etrafı keserek gezinen Kralımız Minyatürk’te Atatürk’ün  “Ya İstiklal Ya Ölüm” sözünden de feyz alır.

Kaşarlanmış bir gazeteci/kameraman, iki erkek 1 kadın danışmandan oluşan toplam 5 kişilik Belçika kraliyet ekibinin sakin gezisi memleketten gelen kara haberle sarsılır.Belçika’nın frankofon bölgesinin Valon sakinleri, yani Fransızca konuşan Belçikalılar bağımsızlığını ilan etmiştir. Gerekçeleri de tek kelimeden ibarettir: Bıktık.

BELÇİKA’NIN FRANKOFON BÖLGESİNİN VALON SAKİNLERİ BAĞIMSIZLIĞINI İLAN ETMİŞTİR

Film “mockumentary” denilen teknikle çekilmiş. Yani aslında Kralın “sözde” belgeselinin çekilmesine şahitlik ediyoruz. Kaşarlanmış bir gazeteci/kameraman, iki erkek 1 kadın danışmandan oluşan toplam 5 kişilik Belçika kraliyet ekibinin sakin gezisi memleketten gelen kara haberle sarsılır. Belçika’nın frankofon bölgesinin Valon sakinleri, yani Fransızca konuşan Belçikalılar bağımsızlığını ilan etmiştir. Gerekçeleri de tek kelimeden ibarettir: Bıktık. Kral apar topar memleketine dönmek ister ama 1000 yılda bir olabilecek bir kozmik fırtına tüm planları alt üst eder. Bırakın memlekete uçmayı, tüm iletişim felç olmuştur.

Geceyarısı ekspresi tadındaki Türk güvenlik birimleri ise Kraldan çok Kralcı tavırla başına bir şey gelmesin diye ülkesi elden gitmekte olan Kralı bir otelde izole etmeye çalışır. Çareyi Bulgaristan’a dönen folklor ekibi ile beraber Balkanlara geçmekte bulur Kralımız. Bulgaristan, Sırbistan, Karadağ ve İtalya niyetine Arnavutluk’ta geçen bu Balkan seyahati, monarşinin temsilcisi için bir uyanış ve kendini bulma serüvenine dönüşür. Ülkemizden gizlice kaçan Kral’ın ulusal itibarımıza vereceği zararı önlemek için Kralın peşine düşen Türk Polisinden kurtulma çabasına Kara Koncoloslar yardım eder. Kayısı Rakiasıyla kafayı bulur. Bosna savaşının karanlık anıları canlanır. Köyde en güzel yoğurt yarışmasında jüri olur. Kör çocuklarla dostluk kurar. Sonunda İtalya sanıp ulaştığı Arnavutluk kıyılarından bir Limuzinle memleketine dönerken artık başka bir insan olmuştur. Ve olan biteni herkesin görebilmesi için belgeselciye her şeyi yayınlaması için izin verir. Kral ülkesinin birliğini tekrar kurdu mu filmde anlatılmıyor. Aslında Valonlar ne kadar kızgın ve bıkmış olsalar da Belçika’dan ayrılmadı zaten. Ancak meselelere yokmuş gibi davranmanın bir işe yaramadığı açık.

Böyle bir filmin Türkiye’de çekildiğini hayal bile edemezsiniz. Oysa aklı başında ve özgüvenli toplumlar sorunları ile yüzleşmekten kaçınmıyorlar. Onlarla dalga bile geçebiliyorlar. Darısı başımıza mı desek?

PS: Bu harika filmi Belçika’nın ikizi Hollanda’lı gazeteci Geert Mak’ın Avrupa’da 20. Yüzyıl Boyunca Seyahatler Kitabı’nın filme çekilmiş hali niyetine izledim. Diplomasiden tarihe uzanan bir seyahat kitabı olarak meraklısına şiddetle öneririm.

Yazarlar sayfasını izyeret ettiniz mi?

Yorum Yazın

e-bülten sağ blok
Çağatay Arslan
Çağatay Arslan

Bizi Takip Edin
Facebook
X (Twitter)
Instagram
Linkedin
Mastodon
Bluesky
Köşe Yazarları
Murat Aksoy
Murat Aksoy Şirin: Bu kitabı alamayacak babalara ücretsiz ulaştırmak istiyorum
Bahattin Yücel
Bahattin Yücel İsrail-İran ve Ortadoğu
Burak Can Çelik
Burak Can Çelik İsrail-İran geriliminde yeni perde: Son gelişmeler ve bölgesel yansımalar
Tunay Şendal
Tunay Şendal İsrail-İran Savaşı’nın dinamikleri ve Türkiye
Mehmet Hasgüler
Mehmet Hasgüler Bir AİHM kararı: Kara haber mi müjde mi?
Gülseren Aydın
Gülseren Aydın Meltem Arıkan oyunlarına feminist bakış
Ali Kılıç
Ali Kılıç BOP tıkır tıkır işliyor: Sessiz kartlar, derin hesaplar
Hakan Şahin
Hakan Şahin İsrail’in İran Saldırısı Türkiye’ye Neler Söylüyor?
Korhan Gümüş
Korhan Gümüş Yetimhane dünyanın en ilginç mimari koruma projelerinden biri olabilir
Turgay Bozoğlu
Turgay Bozoğlu Nükleer gölge ve ekonomik fırtına: Yeni bir krize hazır mıyız?
Çağatay Arslan
Çağatay Arslan Bir dostu ölü götürmek
Bahar Akpınar
Bahar Akpınar Penelope’nin örgüsünden bugünün kadınlarına: Oyalanmanın, hatırlamanın ve direnmenin ritmi
Bekir Ağırsoy
Bekir Ağırsoy 1988-89 En Güzel Futbol Sezonu(muz) (2): Başka türlü bir şey
Hakan Tahmaz
Hakan Tahmaz Ferdi Zeyrek’in cenaze töreninin çoklu anlamı 
Burcu Ağca Karakaya
Burcu Ağca Karakaya Kopya çekmedim, sadece kendi algoritmamı kullandım!
Buse Ayazma
Buse Ayazma Duygusal zekalarımız savaşsın isterdim ama…
Betül Özdemir Güran
Betül Özdemir Güran Ötekiyle aynı arasında nefes aralığı: Cehennemden aşka bir yolculuk
Mesut Balcan
Mesut Balcan Acının estetiği ve gerçekliği: Werther'den Müslüm Baba'ya uzanan çığlıklar ve acının ortak dili 
SON GELİŞMELER
İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
İhraç edilen teğmenlerin avukatlardan açıklama
Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Yalova'da tersane işçileriyle bir araya geldi
MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
MSB kararını açıkladı: Teğmenler TSK'dan ihraç edildi
DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
DEM Parti İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti
instagram gel gel
tanpınar haber altı
Yeni Arayış
KünyeGizlilik PolitikasıE-BültenRSSSitemapSitene EkleArşiv
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDIN

Yeni Arayış | Onemsoft Haber Yazılımı